Правилно прилагане на маски и дезинфектанти – какво още не знаем?

Обновена: 07.03.2024|
Прилагане на маски и дезинфектанти.

„Аман от маски и дезинфектанти! Употребяваме ги почти година и няма начин да не знаем всичко за тях.“ Сигурно така си мислите и приемате COVID-профилактиката с досада. Но не забравяйте – винаги има какво да добавите към информацията си за правилно прилагане на маски и дезинфектанти, и то да се окаже полезно.

 

Правилно прилагане на маски и употреба на дезинфектанти

Вече знаем – някои ги наместват под носа си, други ги ползват за опора на брадичката, трети ги превръщат в ушна висулка или в сюрреалистична превръзка към някоя от черепните си кости. Разбира се, тези подходи нямат нищо общо с издадените от Световната здравна организация (СЗО) „Насоки за правилното използване на защитни маски за лице“. Какво е най-важното?

Маската се взема с чисти, дезинфекцирани ръце и се поставя така, че да прилепва плътно върху лицето. Трябва да е разположена на височината на носа, под очите, а основата й да покрива дъното на челюстта. Цветната й част (за медицинските изделия – светлосинята или светлозелената страна) задължително се насочва навън, а ръбът на маската, който съдържа огъваща се пластинка, следва горната извивка на носа. Много важно е да се закрепи без да остават луфтове между предпазната материя и лицето. По време на ползване защитното средство не бива да се докосва с ръце, особено от страната, която е обърната навън. По тази повърхност лесно полепват микроорганизми, които се прехвърлят върху пръстите.

Хигиена на ръцете

От своя страна ръцете също могат да действат като замърсители. Например, няма полза от каквато и да е преграда, ако си почешеш носа под нея, а преди това със същия пръст си натиснал бутона на асансьор. Когато материята се навлажни, налага се веднага смяна с друга, чиста и суха, маска. Тя не бива да се ползва по-дълго от два часа. Правилно е при отстраняване да не се докосва централната й част, а да се освобождават краищата, разположени към ушите. Ако случайно нарушите това изискване, разумно е веднага да почистите ръцете си с дезинфектант или с вода и сапун. Със същите средства обезопасявайте предпазителите за многократно ползване, след всяка употреба.

При пране подходяща е температура на водата над 60 до близо 90 градуса по Целзий. Никога не поставяйте повторно на лицето си маска за еднократна употреба! Правилно е тя да се изхвърля в кошче за отпадъци, а ръцете да се почистват с дезинфектант. В случай, че не спазвате необходимите хигиенни мерки и нарушавате изискването за социална дистанция от разстояние, равно на 1,5 – 2 метра, т. нар. защитна преграда се превръща в безполезен аксесоар.

 

Правилно прилагане на маски и употреба на дезинфектанти за различни повърхности

 

Правилно прилагане на маски и дезинфектанти. Поддържане на хигиена. Ръце, които държат препарат за миене на ръце.

 

Още в началото на пандемията стана ясно, че причинителят на COVID -19 – вирусът SARS-CoV-2, остава жизнеспособен върху различни повърхности в продължение на няколко дни. Това налага редовно почистване и дезинфекциране на всичко до което се докосваме. Така наречените размножителни места за микроби са дръжки на врати, бутони, кранове, повърхности на маси, стени, прозорци и редица още предмети. Преди дезинфекция, препоръчително е те да се избърсват с мокри, почистващи препарати (добре е да са естествени алтернативи на химикалите). Необходимо е внимателно да четете инструкциите за употреба към всеки отделен продукт, защото той може да се различава от популярните почистващи средства по състав и начин на приложение. Ако използвате химически дезинфектанти, задължително е да проветрявате помещенията, за да не възникне риск от алергии или други болестни реакции.

Азбучно правило е, че хигиената на ръцете трябва да се поддържа по всяко време, особено след използване на тоалетна, преди хранене, приготвяне на ястия, гримиране и други козметични процедури. Както и след кашляне, кихане, посещение на обществени места, контакт с болни хора или пребиваване в тяхната среда. Ако във всекидневието ви е невъзможно редовно да миете ръцете си с вода и сапун, препоръчително е да ползвате дезинфектант на алкохолна основа. Добре е винаги да го имате под ръка, когато сте далеч от вкъщи.

При миене на ръцете почиствайте цялата им повърхност. За целта разтривайте обеззаразяващото средство между пръстите и дланите си. Поставете дясната върху лявата длан и ги раздвижете напред и назад. Направете същото като смените дланите. С пръстите на едната ръка обхванете палеца на другата и разтрийте дезинфектанта. Повторете процедурата с палеца на другата ръка. Накрая разтрийте върховете на пръстите на едната си ръка по дланта на другата и обратно. Не забравяйте, че когато използвате ръкавици за еднократна употреба, те трябва да бъдат дезинфекцирани по същия начин.

 

Смартфоните изискват специално внимание

Мобилният телефон, който използваме постоянно и навсякъде, може да бъде източник на бактерии и вируси, причиняващи множество различни инфекции, включително COVID-19. Тази опасност нараства многократно, ако въпросното устройството често е в контакт с човешкото лице. Ето защо се налага смартфонът да се почиства редовно. Известните противомикробни средства, като белина (натриев хипохлорит  – NaClO), кислородна вода (водороден пероксид  – H2O2) и винен спирт (етилов алкохол – C2H5OH), не се препоръчват. Същото се отнася и за лечебни вещества като въведения в стоматологията и козметиката хлорхексидин или употребявания в оториноларингологията мирамистин. Те не помагат много срещу инфекции с коронавируси и в сегашната ситуация не могат да се ползват за обеззаразяване.

Приема се, че най-подходящ за дезинфекция на смартфоните е изопропиловият алкохол (изопропанол – C3H7OH). Той е най-малко вреден за т.нар. олеофобно (маслоотблъскващо) покритие на екрана – това, което позволява на пръстите лесно да се плъзгат и намалява количеството на отпечатъците от тях. Виненият спирт и кислородната вода могат да се прилагат само в краен случай, но при редовна употреба те увреждат непоправимо олеофобното покритие.

Оптималната концентрация на изопропанол трябва да е 70-80%. Не е нужен чист алкохол, защото се изпарява твърде бързо, а за да се постигнат добри резултати, дезинфектантът следва да остане на повърхността и да действа за около минута. Разбира се, не бива да поставяте противомикробно вещество в съединители, високоговорители и други отвори в кутията на телефона. Дори ако вашето устройство е водоустойчиво. Най-добре е да ползвате памучен тампон, напоен с изопропилов алкохол, и да дезинфекцирате нежно смартфона, без натиск върху повърхността му. Телефонът трябва да се почиства след всяко ползване на обществени места – в градския транспорт, магазина и пр., както и в края на работния ден.

Дезинфекция на често използвани предмети

 

Прилагане на маски и дезинфектанти.Шипове. Мултивитамини и минерали. Млада дама, съсредоточена в работата си на компютъра. Работи заседнало, в офис. Магнезий - ползи.

 

Необходимо е да дезинфекцирате и други предмети, които пътуват с вас извън дома. Например: таблети, лаптопи, часовници, гривни, слушалки. Но за всеки случай може да посетите уебсайта на техния производителя и да се запознаете с инструкциите за поддържане на всеки отделен предмет. Идеално е, ако се информирате кои вещества са по-подходящи за почистване и как се прилагат правилно върху конкретното устройство.

Несъмнено днешната ситуация изисква добро познаване на възможностите за дезинфекция. Но не бива да действате под влияние на тревога, която доминира в съзнанието ви и е на път да прерасне в мания. Фиксирането върху даден проблем, както и пренебрегването му, са еднакво опасни. Практиката отдавна е показала, че само при разумно прилагане на профилактичните правила можем да опазим здравето си.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 19.01.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:26 | Публикувана: 19 януари 2021 в 13:24 | Категория: Здраве, Любопитно