Децата и защитните маски – кога са задължителни и как да накараме малчуганите да ги носят?

Обновена: 11.03.2024|
Децата и защитните маски.

За да защитим себе си и другите от COVID-19, който продължава да се разпространява и взима все повече жертви, основните правила са: да носим защитни маски, да спазваме дистанция и да поддържаме добра лична хигиена. Но как да се справим с децата и защитните маски? Те са деца – често докосват лицата си с мръсни ръце (какво можете да направите по въпроса вижте в статията Пипате лицето си около 16 пъти на час: как да спрете?), дистанция трудно може да се осъществи по между им, а най-големият проблем е, че понякога е трудно да ги накараме да носят защитна маска. Днес ще се опитаме да ви дадем насоки, с които да осигурите на децата си по-голяма защита в това отношение, а на себе си – спокойствие по време на тази пандемия.

 

Децата и защитните маски – препоръки спрямо възрастта

Първо трябва да си отговорим на най-важния въпрос – кои деца трябва да носят маски и за кои това би било противопоказно. Ето какво препоръчва СЗО:

  • Деца на възраст под 5 години

Те не трябва да носят маски. Тази препоръка се основава на безопасността, тъй като толкова малки деца не са способни да използват адекватно защитна маска без чужда помощ.

multi 400
husk 600
multi 400
husk 600
  • Деца на възраст 6-11 години

Решението, дали тези деца трябва да носят маски, се основава на няколко фактора, сред които: дали има широко разпространение на COVID-19 в района, където пребивава детето. Дали то е способно да носи маска самостоятелно и правилно. Взима се предвид и потенциалното въздействие на носенето на маска върху обучението и психосоциалното развитие на детето.

  • Деца на възраст 12 и повече години

СЗО съветва тези деца да носят маска при същите условия като възрастните, особено когато не могат да гарантират поне 1 метър разстояние от другите и в района има широко разпространение на коронавируса.

Каква маска трябва да носят децата?

 

Децата и защитните маски. Магнезий - ползи. Засилване на имунитета при деца.

 

Децата, които са с добро общо здраве, могат да носят немедицинска или платнена маска. Това ще осигури контрол на източника, което означава, че предпазва вируса от предаване на други, ако те са заразени и не знаят това. Настойникът, който предоставя маската на детето, трябва да се увери, че тя е с правилния размер и покрива достатъчно носа, устата и брадичката.

Децата със здравословни проблеми като муковисцидоза, рак или слаба имунна система трябва да се консултират със специалист дали тяхното състояние налага носене на медицинска маска. Такава се препоръчва и на всяко дете, което е изложено на по-висок риск от заразяване с COVID-19.

Децата и защитните маски – как да ги научим да ги носят?

Може да отнеме известно време да приучите малките деца да носят маска. Не се притеснявайте, рано или късно те ще привикнат, най-малкото всички ще носят маски и ще подражават едно на друго. Така точно, както са се научили да носят велосипедни каски и да закопчават коланите си в колата, те ще се научат и да носят защитни маски, когато е необходимо. Ето някои съвети, които ще улеснят процеса:

  1. Говорете

Първото, което трябва да направите, е да се постараете децата да разберат необходимостта от носенето на маска. Разкажете им за хора от вашата общност, които носят маски. Споменете за пожарникари, лекари, медицински сестри, зъболекари, дори супергерои – всички, които носят маски! Защо? Защото тяхната работа е да защитават хората! Говорете на прост език. Обяснете спокойно, че носенето на маска е точно като измиване на ръцете или покриването на устата, когато кашляме. Това е само още един начин да предпазим себе си и приятелите си здрави. За по-големи деца можете да споделите повече информация. Обърнете се към надеждни ресурси, които показват как маските могат да помогнат за предотвратяване разпространението на вируса.

  1. За да се справите с децата и защитните маски – давайте личен пример

Винаги, когато въвеждате нещо ново в рутината на децата си, го правете бавно. Така ще ги накарате да се чувстват комфортно с промяната. Добре е да практикувате заедно носенето на маска у дома, в условия с нисък риск, преди да се очаква детето да започне да носи маска за дълги периоди от време в наистина рискова среда. Можете да се погледнете в огледалото и заедно да тренирате правилното слагане и сваляне на маската. След известно време излезте и повторете всичко навън. Но най-важното е децата да виждат, че вие спазвате правилата, за да ги спазват и те.

  1. Дайте му възможност за интересен избор на маска

Тъй като платнените маски стават много популярни, става и все по-лесно да се намерят цветни и интересни модели, подходящи за деца. Потърсете маски, които са с любимия цвят или герой на детето. Можете дори да помолите детето да помогне при избора на дизайн, така че да се почувства част от процеса. Със сигурност накрая ще остане доволно. Хубаво е детето да има няколко възможности за смяна на маските през деня. Така ще избегнете всякакви кавги, когато го помолите да си сложи маска – все някоя ще отговори на настроението им. Все пак, когато избирате маски, уверете се, че се перат лесно и са с размери за възрастта на вашето дете.

  1. Уверете се, че маската му е удобна

Ако маската е с подходящия размер и му е удобна, няма да има причина детето да не иска да я носи. Защитната маска трябва да покрива носа и устата на детето и да бъде закрепена под брадичката му. Избягвайте отворите отстрани, като регулирате прилягането на маската, така че да е плътно върху лицето. Винаги проверявайте дали детето може да диша лесно, когато носи маската! Когато слагате маската на детето си или когато го обучавате как да си я слага само, уверете се, че сте с чисти ръце!

  1. Играйте заедно

 

Витамини без захар. Децата и защитните маски.

 

Децата се учат чрез игрите, особено най-малките. Това също може да им помогне да разберат необходимостта от носенето на маска. Направете маска за любимата плюшена играчка на детето, за някоя кукла или нарисувайте маски върху герои от любимата книжка. Упражнявайте се да слагате маската върху играчката им. Помислете дали не е добра идея дори да я носите винаги с вас, за да бъде по-лесен процесът и с детето. Слушайте какво казва детето ви, докато играе с играчката. Това е чудесен начин да разберете дали ситуацията ги притеснява и до колко, и да реагирате, ако се наложи.

Запомнете, децата са доста приспособими. Могат дори да ви изненадат и да привикнат към носенето на защитна маска за лице по-лесно, отколкото някои възрастни. Те са склонни да се разсейват и дори да не забелязват маската си след известно време, особено в ситуация, в която носенето й вече е считано за нормално. Така че с няколко от съветите по-горе само ще ускорите процеса. Успех!

Категории: Здраве|Публикувана: 21.10.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 15:55 | Публикувана: 21 октомври 2020 в 10:04 | Категория: Здраве