Предпазни шлемове за лице или маски?

Обновена: 01.03.2024|
Шлемове за лице.

Маските са първото средство за защита против коронавирус, но вече съществуват и други опции, като предпазните шлемове за лице. С продължителността на пандемията постоянно се появяват нови начини за предпазване от заболяването. За съжаление повечето хора дори не ги прилагат правилно и това ги излага на риск от зараза.

Днес ще говорим за шлемовете за лице и дали те са толкова функционални колкото маските.

 

Защитават ли ни предпазните шлемове за лице толкова добре, колкото маските?

Според Американският център за контрол и превенция на заболяванията маските са най-ефективният начин за предпазване от зараза с вируса, който причинява COVID-19. Това обаче не спира хората да търсят по-комфортни алтернативи.

Много от тях се оплакват от проблеми с кожата, в следствие на дълготрайно носене на маска. Други изпитват задушаващо чувство, което е непоносимо за дълъг период от време. Поради тези причини една от най-употребяваните алтернативи станаха именно предпазните шлемове за лице.

Много хора ги намират за далеч по-комфортни за носене при дълъг работен ден. Освен това не трябва да ги пипаме и нагласяме постоянно, както често се случва с маските. За съжаление обаче освен позитиви, те имат и негативи.

Шлемовете стоят на разстояние от лицето и имат пролуки от долната страна. Оттам могат да преминат всякакви капчици в случай, че някой киха или кашля директно срещу нас. Това означава, че маските остават най-препоръчителното предпазно средство. Те се прилепят плътно към носа и устата, като по този начин не позволяват преминаването на микроби.

Ако все пак искаме да носим шлем, най-добре е под него да слагаме и маска. Така ще сме сигурни, че се предпазваме по най-сигурния начин. Той не ни позволява да се докосваме по лицето и предпазва очите ни. Маската ще подсигури пролуките от долната страна на шлема и така ще имаме двойна защита.

 

Съвети за правилна употреба на шлемове за лице

За да сме сигурни, че се предпазваме по най-добрият начин чрез употреба на шлем, е хубаво да спазваме тези три стъпки:

 1. Винаги трябва да поставяме и маска под него

Шлемовете са най-ефективни когато носим и маска под тях. Както вече споменахме, това е двойна защита против вируса. В случай, че някой не носи предпазно средство, така ще сме най-ефективно защитени. По този начин не предпазваме само себе си, но и другите хора около нас в случай, че сме преносители на заразата.

 1. Трябва да сме сигурни, че шлемът е правилно поставен

Той трябва да бъде на нивото на брадичката, или под нивото й. Също така, шлемът трябва почти да достига ушите ни и не трябва да има пролуки между челото и него. В противен случай е вероятно микробите да проникнат точно от това място и да се разпространят по лицето ни.

 1. Почистване на шлема преди и след употреба

Хубаво е да го почистваме всеки ден след като спрем да го използваме. Ако няма препоръки в описанието на продукта, можем да го почистим с топла вода.

Ако е видимо много замърсен, е добре да добавим и почистващ продукт като сапун или веро. Така ще сме сигурни, че сме премахнали всички вредни микроби. Накрая го поливаме отново със студена вода. Използваме само чисти хавлии за подсушаването му.

Ако имаме много динамична работа, на която ни се налага контактуване с много хора, има и друг начин за бързо почистване на шлема. Можем да го дезинфекцираме с разтвор на хлорна основа.

Алкохолът не е добра опция, защото може да навреди на пластмасата с времето. Вероятно е дори да премахне свойствата на шлема против отблясъци или замъгляване.

 

Как да поставяме и сваляме маска правилно?

 

Шлемове за лице. Най-честите лабораторни изследвания. Микоплазмена пневмония. Как да предпазим детето от вируси.Повторното носене на еднократна защитна маска.

 

Много хора използват неправилен размер маски или не знаят как да ги употребяват правилно. Това означава, че дори да стоят на лицето ни, те не ни предпазват толкова ефективно, колкото трябва.

По тази причина ще изброим кои стъпки е хубаво да следваме при слагане и сваляне на предпазна маска. Ще вземем за пример обикновените хирургически маски (сини на цвят).

Слагане:

 1. Трябва да измием ръцете си със сапун и топла вода в продължение на поне 20 секунди. След това ги изсушаваме с помощта на чиста кърпа.
 2. Проверяваме дали маската няма някакви дефекти като скъсване от някоя страна или липсваща връзка. Изхвърляме маски, които имат подобни дефекти.
 3. Трябва да сме сигурни, че слагаме външната страна на маската правилно, а не навътре към лицето ни.
 4. Поставяме я върху лицето си със синята страна обърната навън и твърдият, огъващ се ръб отгоре до носа ни.
 5. Ако трябва да я завързваме, винаги е добре да бъде достатъчно стегната, за да няма пролуки около носа и устата.
 6. След като сме я поставили на място, използваме предварително измитите си ръце за да я нагласим. Използваме показалеца и палеца, за да притиснем огъващия се горен ръб на маската около моста на носа.
 7. Ако тя има и долни връзки, сега е моментът да завържем и тях достатъчно стегнато около врата си. (Всеки преценя колко стегнато иска да стои маската, но не трябва да има пролуки никъде.)
 8. Когато долният й край застане под брадичката ни, значи сме я поставили стабилно и правилно.
 9. Измиваме ръцете си отново.

Сваляне:

 

Хигиенни навици. Шлемове за лице.

 

 1. Измиване на ръцете преди да започнем свалянето на маската.
 2. Не трябва да докосваме вътрешността й (тази част, която покрива устата и носа ни). Възможно е да са инфектирани с някакъв вид микроби от кихане или кашляне.
 3. Развързваме връзките на маската и ги сваляме от ушите си.
 4. Изхвърляме маската в коша за боклук.
 5. Измиваме ръцете си обилно със сапун и топла вода, за да ги почистим от бактериите.

В случай, че употребяваме многократна маска за лице, е добре да я изпираме всяка вечер с топла вода и прах за пране.

 

За някои хора употребата на маска не е приятно и е дори непоносимо, ако трябва да се носи цял ден. Поради тази причина много често срещана алтернатива са шлемове за лице. Те успяват да предпазят цялото ни лице, в това число и очите.

За съжаление обаче има пролуки, през които могат да преминат капчици, които носят зараза. Затова най-добре е да комбинираме маската и шлема за лице за най-сигурна защита от заразяване с вируса.

Прочетете повече и за правилната употреба на дезинфектант в нашия блог.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 27.04.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 10:06 | Публикувана: 27 април 2021 в 14:55 | Категория: Здраве, Любопитно