Повторното носене на еднократна защитна маска е практика, на която ставаме свидетели ежедневно. Използването на защитни маски за лице е една от многото стратегии, използвани за забавяне и предотвратяване на предаването на COVID-19, който вече почти година държи света под напрежение. Носенето на маска в момента е задължително на обществени места почти в цяла Европа. Недостигът на маски за еднократна употреба, с който доста държави се сблъскаха по време на пандемията, несъмнено постави въпроса за повторното носене на еднократна защитна маска. За съжаление, това няма как да стане, ако желаете да защитите здравето си. Все още не е измислен надежден начин за дезинфекция на този вид маски, който би позволил на хората безопасно да ги използват повече от веднъж.

 

Видове предпазни маски за еднократна употреба

Най-разпространени са два типа предпазни маски за лице, като и двата са предназначени за еднократна употреба.

Първите са хирургичните – те спират човек да разпространява собствените си микроби и обикновено се използват от лекарите, за да предпазят пациентите си. Те могат да се използват и от болни пациенти, за да се сведе до минимум разпространението на болестта от малки частици, които се предават по въздушно-капков път.

От друга страна, респираторните маски N95 филтрират 95% от частиците във въздуха, за да минимизират излагането на потребителя на инфекциозно заболяване. Обикновено те се носят от здравни работници, които се грижат за болните, с цел да се предпазят от заразяване. И двата вида в момента се използват масово от всички.

 

Защо повторното носене на еднократна защитна маска, като хирургичните и респираторните, трябва да се избягва?

И двата вида просто не са създадени с такова предназначение. Главното е, че те не могат да бъдат адекватно почистени и използвани повторно, те по-скоро ще помогнат на коронавируса да се разпространи, отколкото да му попречат. Многократното сваляне и слагане на една и съща маска увеличава честотата, с която хората докосват лицата си, което потенциално позволява на вируса да навлезе в тялото. Тук от полза ще ви бъде и статията Пипате лицето си около 16 пъти на час: как да спрете?

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва, в идеалния случай, премахването на такава маска да става веднага след като тя се овлажни от дъха и никога да не се използва. Важно е да споменем и, че те са най-подходящи за използване в рамките на пет години от производството, въпреки че и да разполагате с по-стара неизползвана маска, със сигурност е по-добре от нищо. Хубаво е да следите и за състоянието на ластиците или връвчиците, за да сте сигурни, че маската прилепва плътно, тъй като само така ще изпълни предназначението си. С времето тези ластици неизбежно се разхлабват, което е още една причина да не използвате маската повече от веднъж.

Как правилно да използвате еднократна маска за защита срещу COVID-19?

 

Повторното носене на еднократна защитна маска. Балансиране на хормоните. Ползи от мултивитамини. Билки против целулит. Цвят на урината.

 

Трябва винаги да се придържате към следния алгоритъм при употреба на еднократни маски, за да защитите себе си и своите близки, особено ако ежедневно сте изложени на по-голям риск заради професията си:

  1. Първо измийте ръцете си със сапун и вода за поне 20 секунди.
  2. Проверете дали маската няма дупки.
  3. Закрепете маската с връзки зад главата си. Ако има ластици, дръпнете ги зад ушите си.
  4. Поставете маската около носа, устата и под брадичката си. Между лицето и маската не трябва да има разстояние.
  5. Закрепете горния ръб на маската около носа си.

Маската трябва да прилепва плътно около лицето ви, но все пак да се чувства комфортно. Трябва да можете да дишате лесно през нея. След употреба я поставете в найлонов плик, а след това я хвърлете. Измийте ръцете си със сапун и вода. Не носете маска, ако имате дихателни проблеми! Изберете подходяща алтернатива – например предпазен шлем.

И още едно важно уточнение: Вирусът, който причинява COVID-19, може да живее на повърхности до 72 часа, според изследванията. Затова специалистите препоръчват да имате поне три маски, които да можете да смените през деня.

 

Платнени маски срещу повторното носене на еднократна защитна маска. Ефикасни ли са?

 

Повторното носене на еднократна защитна маска. Дете с маска, заради силно замърсяване на въздуха

 

На фона на недостига, който има на хирургични и респираторни маски, се създават многократни маски от плат. Те са по-естетически издържани и дори вече създават своеобразна мода като аксесоар. Изследванията обаче показват, че такива защитни маски са само около една трета толкова ефективни, колкото еднократните маски за защита. Въпреки това, дори те намаляват значително количеството микроби, разпространявани от потребителя. Така че по-добре с такава маска, отколкото с никаква. Не забравяйте обаче, че такава маска не е заместител на социалното дистанциране. Гледайте на нея, а и на всяка еднократна маска като допълнение към задължителното социалното дистанциране.

Смята се, че прането на 60 °C може да убие коронавируса, така че, ако използватe подобна маска, я перете често. CЗО препоръчва това да се случва след всекидневна употреба – на ръка или в пералнята. Уверете се, че е изсъхнала напълно преди употреба. И накрая, запомнете следните неща:

  • Не носете платнена маска за лице, ако имате проблеми с дишането.
  • Не слагайте маска на дете под 2-годишна възраст.
  • Не слагайте маска на лице, което не може да я премахне без чужда помощ.

Как да съхранявате платнената маска за защита?

За еднократните защитни маски е ясно, но какво правите с тези за многократна употреба, когато не ги носите?

Първо, важно е да съхранявате маската си на хладно и сухо място. Например, помислете да окачите маската си на кука до входната врата. Това също ще ви помогне да не я забравяте на излизане. Ако трябва да съхранявате маската си между носенията през деня, например докато сте на работа, имайте подръка еднократна хартиена торбичка, за да поставите маската си, докато не я използвате.

И най-важното е да я сгънете, така че да сте сигурни, че вътрешната страна, която допира с устата ви, остава защитена от потенциално замърсени повърхности.

Завършваме с апел към вас: Нека бъдем отговорни! COVID-19, все още е сред нас и е важно да продължим да изпълняваме всичко необходимо, за да ограничим разпространението на вируса. В допълнение към социалната дистанция и отличната хигиена, носенето на предпазна маска на обществени места може да спаси живот!