Марсилски сапун – същност и предимства

Обновена: 04.01.2024|

Марсилският сапун е прославил името на Марсилия по целия свят. Популяризиран за първи път по време на кръстоносните походи, той се доставя по търговските пътища от XVII в. насам.

Първият закон за производството му е приет през 1688 г. по времето на Луи XIV. A производителите на сапун започват да къпят цяла Западна Европа в ароматите на Прованс и savon de Marseille се вкоренява завинаги в съзнанието на хората.

 

Марсилски сапун – какво е това?

Историята му датира отпреди близо 600 години, а през 1688 г. по времето на Луи XIV влиза в сила указ, с който се стандартизира сапунът от Марсилия – без изкуствени добавки, без оцветители, без парфюми и аромати, без животински мазнини, който трябва да съдържа строго определено количество зехтин.

През 1660 г. в града има 7 фабрики с годишно производство от близо 20 000 тона. По времето на Колбер качеството на продукцията на Марсилия е толкова високо, че „марсилски сапун“ става общоприето наименование.

Автентичният марсилски сапун е 100% натурален и биоразградим, произведен изключително от растителни масла – без изкуствени оцветители и подобрители. Той трябва да съдържа 72% масло, което е отбелязано върху всяко кубче сапун.

Marius Fabre например, е семейна фабрика за сапун, която го произвежда по традиционния марсилски начин от 1890 г. насам. Техните продукти съдържат изцяло натурални съставки, включително зехтин, и са известни със своето качество и дълготрайност.

Благодарение на естествените си качества и състав, той издържа два пъти по-дълго от обикновените, които се продават по магазините. Един калъп от 250 грама марсилски сапун е достатъчен за почти 2 месеца употреба при 1 душ на ден.

Освен това той е хипоалергенен продукт, който не съдържа никакви химикали или консерванти и е идеален за реактивна и склонна към алергии дерма. Употребата му често се препоръчва от дерматолозите при акне, екзема, псориазис и за почти всички останали типове чувствителна и проблемна кожа.

Благодарение на своето рН от 9,5 той не предизвиква никакво дразнене и е мек и нежен към кожата.

 

Процес на производство и съставки

Върху всяко кубче марсилски сапун се щампова информация за съдържимото количество растително масло (най-често 72% зехтин), а всяко блокче е част от процес, който продължава три седмици и включва отлежаване на сапуна на открито.

Различните етапи на производството се променят много малко с течение на времето.

Те се използват и днес:

  • Размиване на масла – емулсия на мазнини с алкални луги. Сместа се довежда до кипене в огромни котли.
  • Рафиниране – трикратно отстраняване на примесите от дъното на котела.
  • Ликвидиране – варене на лугата в продължение на часове, след което се сплита отново и се пръска с чиста вода, за да се утаят последните примеси на дъното на казана.
  • Сушене в калъпи.
  • Рязане, докато сапунът е все още мек.
  • Щамповане – името и марката на производителя след втвърдяване.

 

Видове марсилски сапун

 

Марсилски сапун.

 

На пазарите сапуните често се продават под името „марсилски сапун“. В повечето случаи оригиналите се предлагат в два различни цвята – бял и зелен.

Затова първото нещо, което трябва да направите, е именно да разгледате внимателно цвета на сапуна:

  • Зеленият сапун се произвежда от зехтин и кокосово масло. Той се препоръчва за почистване на тялото и лицето.
  • Белият сапун се произвежда от палмово масло или кокосово такова, като традиционно се използва за пране.

 

Въпреки че вариациите от червено, розово, жълто, синьо може да изглеждат привлекателни за окото и представителни за Прованс, те не гарантират автентичност.

Възможно е някои сапуни да съдържат допълнителни етерични масла и цветя за аромат, като лавандула, розмарин или розови листенца. Имайте предвид, че името на марсилския сапун не е защитено и на пазара има много фалшификати – такъв, направен с животинска мазнина, оцветители или синтетични аромати.

Както при всеки козметичен продукт, препоръчително е да се уверите, че съставът е добре описан.

 

Ползи от марсилския сапун

 

Марсилски сапун.

 

От векове любимият сапун от Марсилия е известен като фантастично средство за премахване на петна. Като естествен прах за пране той е нежен към деликатното бельо – вълна, коприна, бебешки дрехи и предотвратява алергии и раздразнения.

А благодарение на изключително естествения си състав истинският марсилски сапун е хипоалергенен и още подходящ за измиване на всички типове кожа. Той може да се използва върху рани и дори притежава антисептични и лечебни свойства.

Освен това отсъствието на алергени го прави съюзник номер едно за чувствителна и реактивна кожа. Той е идеален и за нежно почистване на бебешкото тяло без риск от дразнене, тъй като спомага за поддържане на правилното ниво на рН.

За справяне с петна

Марсилският сапун може да се справи и с редица упорити замърсявания. За да премахнете петно върху дреха, разтрийте засегнатия участък с едва влажен марсилски сапун, за да се образува слой върху мястото, което трябва да се третира. Оставете да изсъхне, след което изперете, както обикновено.

Тази техника може да се използва за петна от храна, такива от алкохол, бира, кафе, шоколад, сосове или грим.

Като заместител на стандартните препарати за съдове

За да измиете мръсната си посуда с марсилския сапун, можете да направите течност за миене на съдове, като настържете част от сапуна и смесите стърготините с гореща вода. Ако използвате твърд калъп, оставяйте го да изсъхне върху сапунерка между отделните употреби, за да издържи още по-дълго.

Смесете добре ½ чаша настърган марсилски сапун с топла вода. За да добавите свеж аромат, прибавете една или две капки етерично масло от мента или лимон и търкайте с гъба или четка.

Марсилски сапун като козметичен продукт

Марсилският сапун може да се използва като душ гел, шампоан или сапун за бръснене. Нежната му формула успокоява раздразненията и алергиите и може да помогне в много случаи на екзема или псориазис. Той не дразни и ще остави всяка чувствителна кожа мека и подхранена, когато излезете от душа.

Друго негово предимство, което трябва да се отбележи, са неговите стягащи свойства, осигурени благодарение на растителното масло.

Чрез дълбоко почистване мазната и склонна към акне кожа може да се възползва от способността на марсилския сапун да регулира производството на себум и да ограничава появата на пъпки.

Като шампоан за домашни любимци

Точно така, сапунът е подходящ и за животни. Не е необходимо да купувате специален шампоан, тъй като сапунът е нежен и няма да раздразни кожата на домашния ви любимец.

За да изкъпете кучето или котката си, нежно втрийте мокрия сапун директно върху козината им и изплакнете обилно, за да не останат следи. Козината на вашия космат приятел ще бъде искрящо чиста и блестяща.

Вместо инсектицид

Сапунът може да се използва дори за защита на растенията от насекоми. Само се уверете, че винаги тествате малка част от сместа върху листата на растението, преди да нанесете останалата част от нея.

Като препарат за почистване на бижута

Напълнете тенджера с гореща вода и добавете 1 чаша настърган марсилски сапун. Оставете бижутата да се накиснат за 10-15 минути, като търкате малко всяко бижу, преди да изплакнете с вода. Подсушете и готово – украшенията ви ще заблестят като нови!

 

Заключение

 

Марсилски сапун.

 

Марсилският сапун е универсален екологичен почистващ продукт, който заслужава да присъства във всеки дом, и след като започнете да го използвате, никога няма да погледнете назад. Всичко е въпрос на това да откриете най-добрите му приложения и да го използвате в ежедневието си.

Тъй като е многофункционален сапун, можете да го прилагате за всякакви цели, но се уверете, че е истински. Има много фалшификати, които се произвеждат от по-евтини съставки, които няма да са толкова ефективни и може да съдържат животински мазнини.

Какво е Savon de Marseille?

Savon de Marseille или марсилски сапун е традиционен сапун, произхождащ от град Марсилия във Франция. Известен е със своя прост състав, базиран на растително масло.

Кои са основните съставки на марсилския сапун?

Автентичният марсилски сапун се прави от растителни масла като зехтин и палмово масло. Обикновено съдържа най-малко 72% растително масло.

Как се прави марсилският сапун?

Марсилският сапун традиционно се прави чрез „марсилския процес“, включващ осапуняване на растителни масла с алкална пепел, получена от морски растения. Сместа се загрява, изсипва се във форми и се оставя да стегне.

Екологичен ли е марсилският сапун?

Да, марсилският сапун често се смята за екологично чист поради биоразградимите си съставки и минималната опаковка.

Категории: Kрасота и грижа за тялото, Любопитно|Публикувана: 31.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 31 януари 2024 в 17:48 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Любопитно