Домашен сапун – можем ли да си направим?

Обновена: 23.02.2024|
Домашен сапун.

Производството на домашен сапун е изключително любопитно хоби и занаят. То може да бъде начин да зарадваме близките си хора с нестандартен подарък, да е началото на малък бизнес или чисто и просто приятно занимание в свободното време.

В тази статия ще разберем повече за съставките, които могат да се използват, и за процесите, на които дължим различните по аромат, форма и свойства домашни сапуни.

 

Какви ползи крият домашните сапуни?

Домашно приготвените сапуни, често изработени с помощта на естествени съставки и традиционни методи, предлагат няколко потенциални предимства в сравнение с тези, произведени в търговската мрежа.

На първо място, домашните сапуни обикновено се правят с естествени съставки като растителни масла, етерични масла, билки и растения. Това означава, че е по-малко вероятно да съдържат синтетични химикали, оцветители, изкуствени аромати, консерватори и други подобни съставки, които дразнят кожата. Това е особено важно за хората с чувствителна кожа или алергии.

Някои от сапуните, достъпни за закупуване в магазините, съдържат силни химикали, които могат да лишат кожата от нейните естествени масла и да предизвикат сухота и раздразнение. За сравнение домашните сапуни обикновено съдържат по-щадящи съставки.

 Занаятчийските производители на домашен сапун могат да експериментират с различни аромати, цветове и шарки, което води до визуално привлекателни и ароматни сапунени блокчета.

Производство на домашен сапун позволява по-голям контрол върху снабдяването с устойчиви и екологични съставки и обикновено е по-благоприятно за околната среда. Производителите често използват и екологично съобразни опции за опаковане.

 

Как да направим домашен сапун?

 

Домашен сапун.

 

Приготвянето на домашен сапун може да бъде забавен и вдъхновяващ проект, както и обичано хоби.

Домашният сапун обикновено се произвежда по специален метод, известен като „студен процес“. Той включва смесване на масла или мазнини с луга (натриев хидроксид), което предизвиква химическа реакция. Сапонификацията превръща маслата и лугата в сапун и глицерин.

 

Някои от основните съставки и материали, които са нужни за направата на домашен сапун, включват:

 • Масла
 • Сода каустик
 • Вода или друга течност
 • Етерични или ароматни масла
 • Оцветители (естествени или козметични)
 • Предпазни средства (очила, ръкавици, риза с дълъг ръкав)
 • Форма за сапун (силиконови, дървени, пластмасови или други подходящи съдове)
 • Термометър
 • Стиков блендер или ръчен миксер
 • Кухненска везна
 • Предпазни средства (престилка, очила, ръкавици)

 

Начин на приготвяне

Време е да разберем и какви са стъпките, които трябва да предприемем, за да създадем страхотен домашен сапун.

1. Предпазни мерки

Уверете се, че имате цялото необходимо оборудване за безопасност, включително очила, ръкавици и риза с дълги ръкави.

Работете в добре проветриво помещение и дръжте децата и домашните любимци далеч от работното си място.

Обърнете внимание на факта, че производството на сапун включва работа с луга, разяждащо вещество, така че е важно да вземете предпазни мерки и да следвате внимателно инструкциите.

2. Изчислете съставките

Използвайте калкулатор за сапун, за да определите количествата луга, вода и масла, от които ще се нуждаете въз основа на избраната от вас рецепта за сапун. Бъдете прецизни в измерванията си.

3. Подгответе работното си място

Покрийте работната си повърхност с вестници или найлон, за да я предпазите от разливи. Подредете всичките си инструменти и съставки на леснодостъпно място.

4. Пригответе разтвора от сода каустик

Измерете внимателно необходимото количество сода каустик и вода отделно.

В добре проветриво помещение добавете содата към водата (никога обратното) и разбъркайте, докато се разтвори. Тази смес ще се нагрее и ще отдели изпарения, така че работете внимателно.

Оставете разтвора да се охлади до определена температура, обикновено около 38-43°C. Следете температурата с термометър.

5. Пригответе маслата

Претеглете маслата, които искате да използвате, и ги разтопете в микровълнова фурна или на котлона в отделен съд, докато достигнат желаната температура, обикновено около 38-43°C.

Загрейте маслата внимателно, докато станат напълно течни, но не прекалено горещи.

6. Комбинирайте разтвора и маслата

След като и двете достигнат подходящата температура, бавно налейте разтвора от содата каустик в маслата.

Използвайте ръчен блендер или миксер, за да смесите съставките заедно. Блендирайте, докато сместа се сгъсти до консистенция, подобна на рядък пудинг или крем.

7. Добавете аромат и оцветители

Ако желаете, добавете етерични масла или ароматни масла за аромат и оцветители за цвят. Смесете добре.

8. Изсипете във форма

Изсипете сапунената смес в подготвената форма за сапун. Като формички можете да използвате силиконови, дървени, пластмасови или други подходящи съдове.

9. Изолирайте и втвърдете

Покрийте формичката с капак или пластмасова обвивка, за да я изолирате и да запазите топлината. Оставете сапуна да престои за 24-48 часа.

10. Изрежете

След първите 24-48 часа извадете сапуна от формата и го нарежете в желаната форма.

Поставете нарязаните сапунчета върху решетка или поднос на хладно и сухо място, за да се втвърдят за 4-6 седмици.

След периода на втвърдяване вашият домашен сапун е готов за употреба.

Важно е да тествате малко количество сапун върху кожата си преди редовна употреба, за да сте сигурни, че е безопасен и подходящ за вашия тип кожа.

 

Кои са най-популярните съставки?

 

Домашен сапун.

 

Рецептите за домашен сапун могат да бъдат невероятно разнообразни, а изборът на съставки до голяма степен зависи от свойствата на сапуна, които се целят.

За направата на домашен сапун са нужни масла.

Най-използваните включват:

 • Кокосово масло. То придава твърдост и произвежда пухкава пяна.
 • Зехтин. Създава нежен и овлажняващ сапун.
 • Палмово масло. Допринася за твърдостта на сапуна.
 • Масло от ший. Осигурява допълнителна хидратация и кремообразност.
 • Рициново масло. Увеличава образуването на пяна и мехурчета.

 

 

Сода каустик, също позната като луга, е основна съставка за осапунването – химическата реакция, която превръща маслата и мазнините в сапун. От решаващо значение е да се използва правилното количество и да се работи внимателно.

Дестилираната вода е най-често срещаният избор, но някои производители на сапун използват други течности като мляко, билкови чайове или сок от алое вера.

Етеричните масла и ароматните масла се използват за ароматизиране на сапуна. Етеричните масла са естествени и получени от растения, докато ароматните масла са синтетични.

Популярните аромати на етерични масла включват лавандула, мента и цитрусови плодове, наред с други.

Друга важна съставка са натуралните или козметични оцветители, които се използват за добавяне на цвят. Естествените оцветители включват билки, глини, подправки и растения, докато козметични оцветители предлагат по-широка гама от цветове.

Домашният сапун може да включва и различни добавки, които да подобрят свойствата или външния му вид, като например мляко, мед, овесена каша, глини, активен въглен и др.

За сапуни с ексфолиращи свойства обикновено се добавят съставки като смляно кафе, натрошени черупки от кайсии или маково семе.

Понякога се добавят антиоксиданти или естествени консерванти за удължаване на срока на годност и свежестта на сапуна.

 

Как да го съхраняваме?

 

Домашен сапун.

 

Още при произвеждането на вашия домашен сапун не забравяйте да го втвърдите, като го оставите 4-6 седмици в добре проветриво, хладно и сухо помещение. През това време излишната влага ще се изпари, което ще доведе до по-твърд и по-дълготраен продукт.

За да удължите живота на сапуна си, съхранявайте го на сухо място. Избягвайте да го оставяте на влажни места, тъй като влагата може да го накара да омекне. Използвайте добре дренираща сапунерка.

Сапунът може да омекне или да се стопи при високи температури, така че е най-добре да го съхранявате далеч от пряка слънчева светлина и източници на топлина.

Ако имате няколко блокчета сапун и искате да съхраните някои за по-късна употреба, увийте ги поотделно във восъчна хартия, пергаментова хартия или найлоново фолио, за да предотвратите навлизането на влага. Можете също да ги поставите в херметически затворен контейнер (но не веднага след направата им).

С течение на времето маслата могат да започнат да гранясват, което води до неприятна миризма. Ако забележите силна, неприятна миризма от вашия сапун, може би е най-добре да го смените.

 

За какво трябва да внимаваме?

Въпреки че домашно приготвените сапуни могат да имат много предимства, има и някои потенциални рискове и съображения, свързани с тяхната употреба. Тези рискове произтичат основно от вариациите в качеството и съставките, използвани при производството.

Ето някои от тях:

 • Кожно дразнене или алергични реакции. Съставките в домашните сапуни може да не са подходящи и поносими за всеки. От съществено значение е да направите пач тест или да се консултирате с дерматолог, ако имате чувствителна или склонна към алергии кожа.
 • Непостоянно качество. Качеството на тези продукти може силно да варира в зависимост от уменията и опита на производителя. Неопитни или невнимателни производители може да не измерят правилно съставките, което се отразява зле на крайния продукт и води до неравномерни текстури, непоследователни цветове или неправилни нива на pH в сапуна.
 • Кратък срок на годност. В домашните сапуни често липсват синтетичните консерванти, открити в търговските сапуни, което може да доведе до по-кратък срок на годност и по-податлив на разваляне продукт (особено при неправилно съхранение).
 • Риск от замърсяване. Приготвянето на домашен сапун изисква внимателно дезинфекциране на съставките и оборудването, за да се предотврати появата на вредни бактерии или патогени, които да застрашат здравето.
 • Небезопасни съставки. Не е сигурно дали всички домашни сапуни съдържа безопасни или одобрени съставки. Важно е да се купуват от реномирани източници, за да се гарантира качеството им.
 • Липса на тестване. Приготвените сапуни в домашни условия не преминават през същите строги тестове и мерки за контрол на качеството като сапуните, произведени в търговската мрежа. Това означава, че всички потенциални проблеми или опасения за безопасността може да не бъдат идентифицирани.

 

Заключение

 

Домашни сапуни.

 

Домашно приготвените сапуни предлагат различни предимства, като използването на естествени съставки и възможността за персонализиране на продукта. Те често са по-нежни към кожата и могат да бъдат по-щадящи за околната среда.

За да направите домашен сапун, трябва да:

 • Вземете предпазни мерки и да съберете необходимото оборудване.
 • Изчислите количествата съставки с помощта на специален калкулатор.
 • Направете разтвор на луга и да го оставете да изстине.
 • Разтопите и загреете маслата.
 • Комбинирате разтвора на лугата и маслата, като разбърквате, докато се сгъсти.
 • Добавете аромат и цвят при желание.
 • Изсипете сместа във формички.
 • Оставете да стегне за 24-48 часа.
 • Нарежете сапуна и го оставете да се втвърди за 4-6 седмици.

Обичайните съставки в домашния сапун включват масла – кокосово, маслиново, палмово, рициново, масло от ший, както и сода каустик, вода, етерични масла, ароматни масла, оцветители и различни добавки.

Съществуват обаче и потенциални рискове, свързани с приготвянето, купуването и употребяването на домашен сапун, включително дразнене на кожата, непостоянно качество, по-кратък срок на годност, риск от замърсяване и използване на опасни съставки. Купуването от реномирани източници и провеждането на тестове за корекции може да помогне за смекчаване на тези рискове.

Какви са ползите от използването на домашен сапун?

Домашно приготвените сапуни предлагат различни предимства, като използването на естествени съставки и възможността за персонализиране на продукта. Те често са по-нежни към кожата и могат да бъдат по-щадящи за околната среда.

Кои са най-популярните съставки за домашен сапун?

Обичайните съставки в домашния сапун включват масла – кокосово, маслиново, палмово, рициново, масло от ший, както и сода каустик, вода, етерични масла, ароматни масла, оцветители и различни добавки.

Какви са рисковете от използването на домашен сапун?

Съществуват обаче и потенциални рискове, свързани с употребяването на домашен сапун, включително дразнене на кожата, непостоянно качество, по-кратък срок на годност, риск от замърсяване и използване на опасни съставки.

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 20.11.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 09:22 | Публикувана: 20 ноември 2023 в 16:27 | Категория: Kрасота и грижа за тялото