Личи – интересният бодлив плод

Обновена: 07.05.2025|
5 мин. четене
Личи плодове.

Личи е интересен тропически плод, който може да опитаме и по нашите ширини.

 

Има приятен флорален аромат. Плодчетата са дребни, като може да достигнат около 20 грама.

Съществуват 3 разновидности на този плод – най-популярното личи, което и ние познаваме, произлиза от Южен Китай и Виетнам. Другите видове се откриват във Филипините и Малайзия. Те се разпознават по цветовете, дебелината на клоните и облика на самия плод.

В ботаниката

 

личи

 

Плодът носи латинското наименование Litchi chinensis и е от ботаническото семейство Сапиндови. В това семейство се намират също конския кестен и явора. Някои от растенията в това семейство съдържат сапонини в листата си, откъдето идва и името на семейството. Сапиндовите растения варират от ниски треви до лиани и големи вековни дървета.

Повечето растения от това семейство са тропически и не виреят в нашите географски ширини.

Някои Сапиндови видове се използват за дървесина, докато от други, като например личито, се добиват плодове за консумация.

Дървото може да достигне 30 метра височина. Плодовете узряват за 90-120 дни в зависимост от климата и условията.

В историята

Култивирането на личи е документирано още през 11. век в Китай. През 16. век испански изследователи споменават за плодовете, които били особено обичани от китайския император, а през 18. век са документирани във френски натуралистични книги. В днешно време също в Китай се добива най-голямо количество от плодовете.

Личито е пренесено от Китай в Ямайка от китайски имигранти още през 18. век. Плодът присъства в различни ямайски десерти и е популярен плод за директна консумация.

 

Хранителни стойности

 

личи

 

Едно плодче тежи около 20 грама, затова трябва да хапваме повече от тези плодове, за да си набавим витамините в него. В 100 г плодове се съдържат:

  • 66 калории
  • 1 г белтъчини
  • 16.5 въглехидрати (1.5 г фибри)
  • <1 г мазнини
  • 95% витамин Ц
  • 16% мед
  • 10% калий
  • 10% витамин Б6

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

 

Как да изберем добро личи?

Зелените плодове имат бял, белезникав и зелен цвят. Те не са готови за консумация и най-често са много твърди на допир. При избор на плод не бива да натискаме прекомерно върху него, тъй като сърцевината му е много мека и не бихме искали да я смачкаме.

Узрялото и вкусно личи има червена или лилавееща обвивка. Тя е твърда, без наранявания и меки части. Когато леко я стиснем, плодът поддава под пръстите ни, но не се смачква напълно. Зрялото и готово плодче има мека вътрешност, която е сочна и дори леко лигава. По това прилича на зрънце грозде без кожа. В плода няма семена, а само една централна костилка, която не бива да хапваме.

Не бива да се подвеждаме по твърдата и груба обвивка – тя всъщност се бели много лесно с голи ръце.

Костилката на хубавото личи е тъмнокафява или черна. Тя се отделя лесно от плода. Не е особено твърда, поради което е възможно да отхапем част от нея, ако не сме внимателни. За да избегнете отхапване на костилката, може да направите един вертикален разрез през средата на плода от двете страни на костилката и така да отделите сърцевината. Този метод е подходящ и при приготвяне на храни с плода.

Ако замразявате личи за коктейли, обелете го и наредете плодчетата върху хартия за печене. Хубаво е плодовете да са разделени един от друг, за да не се слепят при замразяване. В зависимост от силата на вашия фризер може да отнеме различно време за пълно замразяване на плода.

Личи може да се запази зряло и вкусно за определено време, но се препоръчва да се хапва прясно. За максимално запазване е хубаво да увием плода в хартия и да го съхраняваме в найлон. Плодчетата може да се замразяват директно с бодливата обвивка. Слагаме ги в найлонова торбичка и запечатваме добре, преди да поставим във фризера.

Как да хапваме?

 

личи

 

Както споменахме, най-често се яде сурово. Единственото, което трябва да направим, е да премахнем бодливата обвивка и да внимаваме да не отхапем костилката. С него се прави особено вкусно, леко и свежо сорбе, като най-често се комбинира с лайм, розова вода и дори джинджифил.

В комбинация със скариди и други морски дарове може да се приготви освежаваща салата.

Замразено личи е чудесна добавка към коктейли, тъй като играе роля на кубче лед, а след като се размрази, става вкусна добавка към напитката. Плодът открива място и в различни вина и други слабоалкохолни напитки.

 

Ползи от личи

Както всеки плод, така и личито има определени ползи за здравето. Даровете на природата са полезни и вкусни, а личи е интересно разнообразие към менюто, от което може да се възползваме.

Естествена сладост

Личито не е подходящо за кето режим, тъй като съдържа голямо количество въглехидрати и естествени захари. Поради това обаче то може да се използва за естествен заместител на добавената захар за хора, които не следват нисковъглехидратния режим на хранене.

Пюрираното личи ще добави сладост на десерти и напитки заедно с останалите ползи за здравето, които плодът предлага.

Източник на антиоксиданти

Всички сме чували за ползите от антиоксидантите и колко са важни те за телата ни. Тяхната помощ за борба с външните вредители и намаляване на оксидативния стрес в тялото е незаменима. Тях си набавяме предимно от плодове и зеленчуци като например личи.

Един от основните антиоксиданти, които тялото ни използва за поддържане на клетъчното здраве, е витамин Ц. С 5 плодчета личи може да си набавим необходимото количество за деня. Препоръчва се обаче да разнообразяваме своето плодово меню, за да получаваме и други полезни елементи, които може да липсват в личито.

Други антиоксиданти в този плод са епикатехин и рутин – два флавоноида, които може да намалят риска от развитие на диабет, рак и други хронични заболявания.

В плода може да открием и други полифеноли и антоцианини, които са ценни на организма ни.

 

Може ли да ни навреди?

При прекомерна консумация от деца се наблюдават някои противопоказания. В Индия и Виетнам са открити случаи на хипогликемия и енцефалопатия, или мозъчно възпаление, в недохранени деца, които редовно са консумирали личи плодовете. Това се дължи на съединението метилен-циклопропил оцетна киселина (хипоглицин А). Тази киселина се открива в семената на плода.

В някои случаи хапването на личи може да предизвика алергична реакция, но подобен ефект се наблюдава рядко.

 

Заключение

 

личи

 

Личи е популярен в Южна Азия плод, който има характерна твърда и бодлива обвивка. В днешно време може да го открием и в нашата магазинна мрежа, за да опитаме от интересния и вкусен плод.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява личи?

Личи е дребен плод с интересна бодлива обвивка с червено-лилав цвят. Във вътрешността си има костилка. Плодът е мек и белезникав на цвят. По вкус се доближава до гроздето и ягодата, като има характерна сладост. Личито не е кисело. Може да се хапва директно, след като премахнем обвивката.

От кога датира личито?

Култивирането на личи е документирано още през 11. век в Китай. През 16. век испански изследователи говорят за тези плодове, които китайският император обича, а през 18. век личито е документирано във френски натуралистични книги. В днешно време също в Китай се добива най-голямо количество от плодовете.

Как изглежда узрялото личи?

Узрялото и вкусно личи има червена или лилавееща обвивка. Тя е твърда, без наранявания и меки части. Когато леко я стиснем, плодът поддава под пръстите ни, но не се смачква напълно. Зрялото и готово личи има мека вътрешност, която е сочна и дори леко лигава.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 07.05.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар