Как да се справим с цистита през зимата?

Обновена: 06.03.2024|
Калций. Магнезий - ползи. Цистита е възпаление на пикочните пътища - млада жена, която страда от възпалението, приведена в дома си. Цистит през лятото.

Циститът е възпаление на пикочните пътища. В повечето случаи причината за него е инфекция. Тя се получава, когато бактериите навлизат в пикочния мехур или уретрата и започват да се размножават. Това може да се случи и с естествено срещащи се бактерии в тялото, които стават дебалансирани и причиняват възпаление. Въпреки това циститът не винаги идва от инфекция. Някои лекарства и хигиенни продукти също могат да причинят раздразнение. Лечението на цистита зависи от основната му причина. Повечето случаи на цистит са остри или се появяват внезапно. Той може да засегне всеки, но се среща най-често при жените.

Защо сте изложени на по-голям риск от инфекции през зимата и как да ги избегнете?

Може би сте забелязали, че се сблъсквате с този неприятен проблем по-често през зимата или дори в момента се борите с него? В тази статия ще ви разкрием защо по-студеното време и смяната на сезоните могат да ви изложат на по-голям риск от инфекции и как да не го допускате.

  • Създавате си прекалено топли условия

Много от нас обичат зимата точно поради тази причина – навън е студено и нямаме търпение да се сгушим в топлото одеяло и да включим отоплението на макс с хубава книга и чаша вино или чай в ръка. Уютна и приятна традиция, с която никой не се разминава в зимните месеци. Възможно ли е обаче точно тя да обостри цистита ви? За съжаление, да, ако прекалявате. Системите за отопление изсушават въздуха, а това не влияе добре на кожата, очите и лигавиците. Лигавици има и по дължината на пикочните ни пътища и ако те се възпалят (което е много по-вероятно, ако са по-сухи), инфекцията може лесно да нахлуе, предлагайте идеалните условия на бактериите да се размножават. Топлите и влажни условия са просто идеални, затова се опитайте да оставите кожата си да диша, особено когато става въпрос за бельото. Синтетичните материали могат да ви изложат на по-голям риск. Заложете на памука.

  • Бъбреците ви са изстинали

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01

Млада жена, която страда от цистит. Подложила е топла възглавница, за д аоблекчи болката.

Другият проблем е ако залитате в другата крайност и се разхождате навън твърде леко облечени. Може би от малки майките и бабите ви повтарят да пазите кръста си, за да не ви изстинат бъбреците. В този съвет всъщност има голям резон. Смята се, че по-студеното време прави нервните окончания в и около пикочния мехур и бъбреците по-чувствителни, което може да увеличи позивите за уриниране и да доведе до възпаление в тези части на тялото. Това означава, че и пикочният мехур, и бъбреците могат да бъдат по-уязвими от инфекция при по-студени условия, както е през зимата. Трябва да отбележим, че инфекциите на пикочните пътища, или конкретно цистита, могат лесно да преминат в по-сериозни бъбречни инфекции, ако не сме внимателни. Така че обличайте се!

  • Със студеното време се появяват и повече бактерии

Общоизвестно е, че бактериите, които причиняват настинка и грип, са по-разпространени през зимата, но именно те могат да ни изложат и на по-голям риск от цистит. Той най-често се причинява от щам на E.coli. Ако тези бактерии получат възможност да процъфтяват, те ще го направят, така че ако скоро сте претърпяли настинка или сте приемали антибиотици, шансът става още по-голям. За да се предпазите е хубаво да приемате витамини и пробиотик, които ще укрепят имунната ви система.

  • Имунната ви система е по-слаба през зимата

В този ред на мисли, имунната система и без това е отслабена в по-студените месеци, така че добавяме още една точка в полза на инфекциите. В студеното време повече от нас се изкушават да се движат по-малко и да стоят повече на закрито, което означава, че сърдечната честота спада, циркулацията на кръвта ще стане по-бавна, а имунните клетки са по-малко склонни да патрулират толкова ефективно. Освен това, с липсата на слънчева светлина, нивата на витамин D са изложени на риск от спад. Витамин D е важен не само за поддържане на настроението ни, но е и основно хранително вещество за поддържане на имунните ни функции. Ето защо приемането на добавка през зимните месеци е необходимост, която не бива да пренебрегваме. Можете да разгледате нашето предложение тук.

  • Диетата ви е небалансирана около празниците

Неизбежно е през зимата, особено около всичките празненства да се изкушим от нездравословни вкусотийки. За съжаление, захарта, тестените изделия, наситените мазнини, кофеинът или алкохолът са чести виновници за разстройването на храносмилателната система и пикочните пътища и това ни излага на риск от инфекции. Затова е хубаво да си слагате някакъв лимит. Контролирайте се, стремете се да пиете много вода, да похапвате повече плодове и зеленчуци, богати на витамин С. Всичко може да ви помогне да се разминете с цистита.

  • Не пиете достатъчно вода

Въпреки че може да не е необходимо да пиете толкова вода, колкото през летните месеци, когато може да сте по-активни и да се потите повече, през зимата също е от решаващо значение да бъдете добре хидратирани. В идеалния случай трябва да се стремите да изпиете минимум 1,5 л. вода, независимо от времето на годината. Като тук не броим чайовете, кафетата и другите течности, които консумирате. Повече по темата, прочетете тук. Имайте предвид, че ако пиете тежки напитки с кофеин в опит да ви стоплят в студеното време, това може да се отрази неблагоприятно върху здравето на пикочните пътища. Опитайте с топла вода и резен лимон. Ще ви подейства освежаващо и ще държи цистита далече от вас.

  • Стресът 

Знаете ли, че стресът също може да окаже влияние върху разпространението на цистита? Притесненията около работата, семейните работи, празненствата са напълно допринасящ фактор за развиването на инфекции през зимата. Това се отнася най-вече за интерстициалния цистит, където физическите инфекции не са в основата на развитието на болестта. Така, че се опитайте да бъдете по-спокойни. Може би тези няколко съвета ще ви помогнат.

Още няколко съвета, ако все пак се сблъскате с проблема:

Червени боровинки и сок от тях за ефикасна борба с цистита.

  • Уринирайте по-често

Честото уриниране помага да се елиминира инфекцията, като се изхвърлят бактериите от пикочния мехур. „Задържането“, от своя страна дава време бактериите да продължат да се размножават в пикочния мехур. Може да бъде полезно и уринирането след секс. Сексуалната активност може да изтласка бактериите по-дълбоко в уретрата както при мъжете, така и при жените.

  • Използвайте водна грейка

Поставянето на водна грейка в коремната област или гърба може да успокои тъпата болка, която понякога се появява по време на цистит. Това може да бъде особено полезно, когато се използва заедно с предписани лекарства. Ако нямате грейка, можете също да си направите топъл, влажен компрес. Просто накиснете малка кърпа в топла вода и я поставете върху корема.

  • Пийте сок и чай от червена боровинка

Червената боровинка се използва като средство за естествено лечение и предотвратяване на инфекции на пикочния мехур от поколения. Особено полезен е сокът от червена боровинка за дамите, които имат хроничен цистит. Затова е хубаво да комбинирате приема му с лекарските предписания.

Добрата новина е, че изследователи вече работят върху ваксини за защита срещу най-често срещаните видове бактерии, които причиняват цистит. Дотогава превенцията и домашните лекове, комбинирани с лекарства, са ключът да се чувстваме добре.

Автор: Кристина Тонева

Категории: Здраве|Публикувана: 23.01.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 15:32 | Публикувана: 23 януари 2020 в 16:50 | Категория: Здраве