Кундалини йога – какво трябва да знаем?

Обновена: 23.02.2024|
Кундалини йога.

Кундалини йога е една от най-интересните форми на йога, която носи в себе си древна мъдрост и предлага трансформиращо изживяване за всички любители на холистичния начин на живот.

 

Какво е Кундалини йога?

Този йога стил набляга на пробуждането на енергията Кундалини, често описвана като навита змия в основата на гръбначния стълб, в областта, известна като Муладхара или коренна чакра.

Тази енергия се счита за първична сила, която представлява потенциала за духовно пробуждане и трансформация.

Целта на практики като Кундалини йога е да активират и повдигнат тази спяща енергия през централния енергиен канал (сушумна), който минава по гръбначния стълб, достигайки темето на главата (сахасрара чакра).

Смята се, че когато се събуди, енергията на Кундалини преминава през различни енергийни центрове (чакри) по протежение на гръбначния стълб, което води до дълбоко духовно преживяване.

При активирането енергията тръгва като змия, развиваща се или издигаща се нагоре, символизирайки издигането на съзнанието и обединението на индивидуалното съзнание с универсалното.

 

История

Концепцията за енергията Кундалини може да бъде проследена до древните индийски текстове, включително Упанишадите и Тантрите. Още в тантрическите традиции, възникнали около 6-ти век от н.е., Кундалини е смятана за мощна духовна енергия и са използвани техники за нейното пробуждане и канализиране.

Физическите пози (асани) и практиките за контрол на дишането (пранаяма) се базират на Хатха йога, която набляга на физическите аспекти като средство за подготовка на тялото и ума за медитация.

Днешната форма на практиката дължим на различни учители по Кундалини, най-видните от които е Йоги Бхаджан. Той популяризира този йога стил през 20-ти век и го представя на западната публика. Разработва систематичен подход към практиката, обучава учители и създава Изследователски институт Кундалини, за да запази и популяризира това учения.

 

Особености на тази йога практика

 

Кундалини йога.

 

За разлика от други йога практики, Кундалини не е толкова фокусирана върху прецизното физическо изравняване на позите, колкото върху вътрешния опит, естествения енергиен поток и пробуждането на кундалини.

Сесиите обикновено включват практикуване на „крии“. Криите се отнасят до набор от координирани физически и умствени упражнения. Всяка крия е предназначена да постигне конкретен резултат, независимо дали е физически, умствен, емоционален или духовен.

Например има крии, насочени към повишаване на енергията, балансиране на чакрите, засилване на интуицията, намаляване на стреса или насърчаване на чувството за спокойствие.

Могат да включват физически пози (асани), динамични движения, контрол на дишането (пранаяма), пеене на мантра и медитация. Криите често се практикуват за определена продължителност и могат да включват повтарящи се движения или цикли. Смята се, че повторението създава ритмичен поток от енергия и улеснява желаните ефекти.

Една от дихателните техники, които се използват, е огненото дишане (резки непрекъснати вдишвания и издишвания), което пречиства тялото. Други специфични модели на дишане са дългото дълбоко дишане или алтернативното дишане през ноздрите. Звукът също е неразделна част и практикуващите могат да използват пеене на мантра или специфични звуци (наречени „Наад“) по време на крия.

Примери за Кундалини крии включват „Крия за издигане“, която има за цел да повдигне духа и да балансира петте елемента в тялото, и „Крия за устойчивост на болести“, която се фокусира върху укрепването на имунната система.

Практикуващите могат да работят със специфични позиции на ръцете (мудри) и енергийни ключалки (бандхи), които подобряват медитативното изживяване.

Някои от мудрите включват:

 • Мудра на знанието: Докоснете върха на показалеца до върха на палеца, като същевременно държите останалите три пръста прави.
 • Мудра на търпението: Докоснете върха на средния пръст до върха на палеца, като държите другите пръсти прави.
 • Мудра на слънцето: Свийте безименния пръст, за да докоснете основата на палеца, като същевременно държите другите пръсти прави. Подпомага храносмилането и балансира елемента огън в тялото.
 • Мудра на яснотата на ума: Докоснете върховете на малкия пръст и палеца, като държите другите пръсти прави. Насърчава ясна комуникация, интуитивно прозрение и умствена яснота.
 • Мудра на живота: Съединете върховете на палеца, безименния пръст и малкия пръст, като държите другите пръсти прави. Повишава жизнеността и подпомага имунната система.

 

Ползи от практикуването на Кундалини йога

 

Кундалини йога.

 

Много хора намират Кундалини йога за трансформираща и полезна практика.

Въпреки че индивидуалните преживявания може да варират, ще разгледаме някои от потенциалните ползи, свързани с редовното практикуване:

 • Засилена съзнателност
 • Балансиране на чакрите
 • Повишена енергия и жизненост
 • Намаляване на стреса и насърчаване на емоционален баланс
 • Подобрена гъвкавост и сила
 • Поддържане на фокус и яснота на ума
 • Духовно израстване и себереализация
 • Засилени интуиция и креативност
 • Подобрена дихателна функция
 • Положително въздействие върху нервната система
 • Духовно пробуждане

 

Как да започнем да практикуваме?

 

Кундалини йога.

 

Подходящото облекло за Кундалини йога включва широки, чисти, светли дрехи. Важна препоръка за всяка една йога практика е да се избягва обилно хранене в часовете преди сесията.

Най-добре е да започнете да практикувате под надзора на йога инструктор, който да ви разясни основните компоненти на практиката и да ви демонстрира правилното им изпълняване. Това ще ви даде нужната основа, за да можете да практикувате и самостоятелно в бъдеще.

В началото е добре да започнете с основните пози, за да изградите нужните сила и гъвкавост за изпълняване на по-сложните асани. Някои от подходящите включват лесна поза (сухасана), поза на кобра (бхуджангасана) и разтягане на котка-крава (марджарясана-битиласана).

Изпълняването на по-лесни пози с достъпно темпо ще улесни координирането на дишането с движението, което е предизвикателство за повечето начинаещи.

Може да научите някоя от класическите мантри, например „Сат Нам“ („Истината е моята идентичност“), при която се вдишва на „sat“ и се издишва на „nam“. Мантрата служи за насочване на вашата енергия и освобождаване от старите модели.

Най-важно е да обърнете внимание на тяло си и неговите реакции и да съобразите натовареността на практиката с личните си усещания.

Добре е освен това да се запознаем подробно с философията и принципите на Кундалини йога, за да можем да надграждаме в практиката и да разберем и осъществим нейните цели.

 

Кой може да практикува Кундалини йога?

Кундалини йога е подходяща както за хората от различни възрастови групи, така и за практикуващите с различни нива на физическа подготовка. С нужните модификации практиката може да бъде подходяща и за бременни жени.

Практиката може да бъде адаптирана, за да отговори на различни нужди и възможности.

При специфични здравословни проблеми е важна предварителната консултация със здравен специалист. Той може да ви информира дали Кундалини йога е подходяща за конкретното състояние.

Препоръчително е при всякакви болежки или здравословни състояния практикуващият да уведоми йога инструктора, за да се избегне риска от травми.

 

Заключение

Кундалини йога се базира на древни индийски текстове и тантрически традиции. Популяризиран от Йоги Бхаджан, този стил придоби известност през 20. век, наблягайки на систематичен подход за постигане на по-високи състояния на съзнанието.

Отличаваща се с фокуса си върху Кундалини енергията, практиката използва „крии“ за постигане на физически, умствени, емоционални или духовни цели.

Ползите, свързани с редовната практика, могат да бъдат повишено съзнание, балансиране на чакрите, намаляване на стреса, подобрена гъвкавост, духовен растеж и др. Практиката включва различни елементи, включително контрол на дишането, пеене на мантра и медитация.

 

Какво е Кундалини йога?

Представлява йога на енергията „кундалини“, която често бива описвана като навита змия в основата на гръбначния стълб, в областта, известна като Муладхара или коренна чакра. Целта на практиката е да активира и повдигне тази спяща енергия, за да се постигне духовно извисяване.

Кой е най-известният учител по Кундалини йога?

Един от най-видните от Йоги Бхаджан. Той популяризира този йога стил през 20-ти век и го представя на западната публика. Разработва систематичен подход към практиката, обучава учители и създава Изследователски институт Кундалини, за да запази и популяризира това учения.

Какво е крия?

Криите се отнасят до набор от координирани физически и умствени упражнения. Всяка крия е предназначена да постигне конкретен резултат, независимо дали е физически, умствен, емоционален или духовен. Могат да включват физически пози (асани), динамични движения, контрол на дишането (пранаяма), пеене на мантра и медитация.

Категории: Здраве|Публикувана: 14.12.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 10:37 | Публикувана: 14 декември 2023 в 10:42 | Категория: Здраве