Кето крем карамел – здравословно френско изкушение

В класическата си форма този десерт оглавява немалко класации в много кулинарни форуми и медии. Но, за щастие, може да си го позволи всеки, защото днес ви предлагаме кето крем карамел – сладка здравословна алтернатива, която предлага удоволствие за сетивата и ползи за здравето ни в същото време.
Кето крем карамел се прави бързо и лесно. Гарантирано ще си оближете пръстите!
Рецепта за кето крем карамел
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
30 минути за приготвяне +60 минути за печене | 4 | 206 калории 3,9 г нетни въглехидрати 18,5 г мазнини 5,6 г протеин |
Необходими продукти:
- 2 с.л. вода (~30 г)
- 20 г еритритол
- 40 г еритритол, стрит добре на прах
- 1/2 ч.л. ксантанова гума
- 5 г краве масло гхи
- 250 мл кокосова сметана
- 2 яйца
- 2 жълтъка
- 1 ч.л. стевиола ванилия
Начин на приготвяне
На крема на дъното:
- В огнеупорен съд смесете водата, 20 г еритритол и ксатановата гума и сложете на котлона на средна степен.
- Бъркайте непрекъснато. След като заври, оставете да поври в продължение на 1 минута.
- Свалете от котлона и добавете маслото.
- Разбъркайте добре сместа, а ако имате блендер може и да блендирате. Получената смес разпределете в няколко (3 или 4) купички за крем карамел.
- Оставете в хладилника да стегне добре, докато приготвяте крема.
На крема:
- В дълбок съд разбийте с помощта на миксер 40 грама еритритол, кокосовия крем, яйцата, жълтъците и ванилията. Важно е еритритолът да е добре стрит на прах.
- Разпределете сместа по купичките за крем карамел. Ако основата не е стегнала добре, може да я оставите още време. Нашият съвет е да изливате крема бавно. В противен случай ще се смеси с основата и ще остане по дъното.
- За най-добър резултат печете на водна баня – поставете купичките за крем карамел в тавичка и я напълнете с вода почти до ръба на купичките. Печете в продължение на 60 минути в предварително загрята на 160°C фурна.
Вашия кето крем карамел е готов за консумация! Ако тази рецепта ви е харесала и търсите още кето десерти, то нашата поредица „Кето фантазии“ I и II ще ви предложи разнообразиe от идеи.
Откъде произлиза крем карамелът?
Крем карамелът, в някои култури наричан „флан“, има дълга история. Този мек десерт се характеризира с гладка структура и ненатрапчив вкус. Корените му започват от Европа, по-точно Франция (макар и някои източници да твърдят, че произлиза от Испания). Макар и да изглежда сложен, класическият крем карамел се приготвя с няколко достъпни съставки – яйца, мляко и захар.
Смята се, че крем карамелът се е появил през Средновековието, но става много популярен по времето на Ренесанса, когато всяко домакинство вече имало пряк достъп до рафинирана захар. През 17-и век този десерт става незаменима част от френската кухня, когато се сервира най-вече на пиршества и празници. В Испания крем карамелът става много популярен и обичан. Именно поради тази причина рецептата достига част до Латинска Америка, където Испания има множество колонии. Там местните го обогатяват с кокосово или кондензирано мляко.
Днес крем карамелът е любимо сладко изкушение на хора по цял свят заради своята лека текстура и балансирана сладост. Макар и да се приготвя бързо и с малко съставки, този десерт остава във времето. Нашето предложение за кето крем карамел запазва вкуса, но в здравословен вариант.
Още кето вдъхновения
Ако нашата рецепта за кето крем карамел ви е харесала, може да разгледате още кето десерти в секцията ни „Кето рецепти“. Там ще откриете предложения за кето основни, разядки, салати, напитки и др. – много здравословни ястия, събрани на едно място. Нашето предложение е една рецепта за класическо ястие, но пригодено към кетогенен режим – кето баклава.
Ако нашите рецепти ви харесват, то може да се присъедините и към другите ни канали в социалните мрежи. В нашата споделена група във Facebook ще откриете съвети, рецепти и кето алтернативи, от които да черпите вдъхновение. Ако желаете да улесните ежедневието си, то нашата Viber група е подходяща за вас. Там всяка седмица публикуваме седмично кето меню и съответния списък за пазар.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Кето понички с кокосово брашно и шоколадова глазура са още един добър начин да подсладим живота си по време на кето диета.
Най-обичаната рецепта, но и с най-много вариации, като тази, която ви споделяме днес – лесни кето палачинки. Могат
Няма нищо по-пленяващо вниманието ни от току-що изпечени бързи кето палачинки. Кой е казал, че докато сте на