Кето крем карамел – здравословно френско изкушение

Обновена: 10.07.2025|
3 мин. четене
кето крем карамел

В класическата си форма този десерт оглавява немалко класации в много кулинарни форуми и медии. Но, за щастие, може да си го позволи всеки, защото днес ви предлагаме кето крем карамел – сладка здравословна алтернатива, която предлага удоволствие за сетивата и ползи за здравето ни в същото време.

Кето крем карамел се прави бързо и лесно. Гарантирано ще си оближете пръстите!

 

Рецепта за кето крем карамел

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
30 минути за приготвяне +60 минути за печене 4 206 калории
3,9 г нетни въглехидрати
18,5 г мазнини
5,6 г протеин

 

Необходими продукти:

  • 2 с.л. вода (~30 г)
  • 20 г еритритол
  • 40 г еритритол, стрит добре на прах
  • 1/2 ч.л. ксантанова гума
  • 5 г краве масло гхи
  • 250 мл кокосова сметана
  • 2 яйца
  • 2 жълтъка
  • 1 ч.л. стевиола ванилия

 

Начин на приготвяне
На крема на дъното:

  1. В огнеупорен съд смесете водата, 20 г еритритол и ксатановата гума и сложете на котлона на средна степен.
  2. Бъркайте непрекъснато. След като заври, оставете да поври в продължение на 1 минута.
  3. Свалете от котлона и добавете маслото.
  4. Разбъркайте добре сместа, а ако имате блендер може и да блендирате. Получената смес разпределете в няколко (3 или 4) купички за крем карамел.
  5. Оставете в хладилника да стегне добре, докато приготвяте крема.

 

На крема:

  1. В дълбок съд разбийте с помощта на миксер 40 грама еритритол, кокосовия крем, яйцата, жълтъците и ванилията. Важно е еритритолът да е добре стрит на прах.
  2. Разпределете сместа по купичките за крем карамел. Ако основата не е стегнала добре, може да я оставите още време. Нашият съвет е да изливате крема бавно. В противен случай ще се смеси с основата и ще остане по дъното.
  3. За най-добър резултат печете на водна баня – поставете купичките за крем карамел в тавичка и я напълнете с вода почти до ръба на купичките. Печете в продължение на 60 минути в предварително загрята на 160°C фурна.

 

Вашия кето крем карамел е готов за консумация! Ако тази рецепта ви е харесала и търсите още кето десерти, то нашата поредица „Кето фантазии“ I и II ще ви предложи разнообразиe от идеи.

Откъде произлиза крем карамелът?

 

кето крем карамел

 

Крем карамелът, в някои култури наричан „флан“, има дълга история. Този мек десерт се характеризира с гладка структура и ненатрапчив вкус. Корените му започват от Европа, по-точно Франция (макар и някои източници да твърдят, че произлиза от Испания). Макар и да изглежда сложен, класическият крем карамел се приготвя с няколко достъпни съставки – яйца, мляко и захар.

Смята се, че крем карамелът се е появил през Средновековието, но става много популярен по времето на Ренесанса, когато всяко домакинство вече имало пряк достъп до рафинирана захар. През 17-и век този десерт става незаменима част от френската кухня, когато се сервира най-вече на пиршества и празници. В Испания крем карамелът става много популярен и обичан. Именно поради тази причина рецептата достига част до Латинска Америка, където Испания има множество колонии. Там местните го обогатяват с кокосово или кондензирано мляко.

Днес крем карамелът е любимо сладко изкушение на хора по цял свят заради своята лека текстура и балансирана сладост. Макар и да се приготвя бързо и с малко съставки, този десерт остава във времето. Нашето предложение за кето крем карамел запазва вкуса, но в здравословен вариант.

 

Още кето вдъхновения

 

кето баклава

 

Ако нашата рецепта за кето крем карамел ви е харесала, може да разгледате още кето десерти в секцията ни „Кето рецепти“. Там ще откриете предложения за кето основни, разядки, салати, напитки и др. – много здравословни ястия, събрани на едно място. Нашето предложение е една рецепта за класическо ястие, но пригодено към кетогенен режим – кето баклава. 

Ако нашите рецепти ви харесват, то може да се присъедините и към другите ни канали в социалните мрежи. В нашата споделена група във Facebook ще откриете съвети, рецепти и кето алтернативи, от които да черпите вдъхновение. Ако желаете да улесните ежедневието си, то нашата Viber група е подходяща за вас. Там всяка седмица публикуваме седмично кето меню и съответния списък за пазар.

Добър апетит!

Категории: Десерти при кетогенен режим, Кето рецепти|Публикувана: 04.07.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4843eb912a301c8e98db06e0a713061aaf9b20a7537e4b85a63f882d41614212?s=96&d=mm&r=g

Елица Николова е студент в специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересите ѝ са в областта на здравословната кулинария, бялата козметика и пътуването.

Свързани публикации

Оставете коментар