Кръв в спермата (хематоспермия) – причини и лечение

Обновена: 14.06.2024|
хематоспермия

Кръвта в спермата се нарича още хематоспермия. Тя може да бъде придружавана от болка, други симптоми или да се случи независимо. Наранявания, инфекции и проблеми с простатата са чести причини.

Въпреки че може да е тревожно, кръвта в спермата обикновено не е животозастрашаваща и не означава непременно, че нещо не е наред. Всъщност в много случаи изобщо няма ясна причина.

 

Какво е хематоспермията?

Наличието на кръв в спермата се нарича хематоспермия (хемоспермия). Спермата е течност, която се отделя по време на еякулация. Може да е тревожно човек да види кръв в спермата си, но обикновено не е признак на сериозен проблем. Въпреки това може да е резултат от ППИ, възпаление, инфекция и други.

bademovo brashno 400
chrevno 600
bademovo brashno 400
chrevno 600

 

 

Наличието на кръв в спермата веднъж обикновено не е признак на рак. Въпреки това консултацията с лекар е добра идея, за да се обсъди състоянието изцяло. Въпреки че може да не е толкова опасно, не е нормално да се забелязва кръв в спермата.

Лекарите не са сигурни колко често срещана е хематоспермията, защото много хора не изследват спермата си след еякулация или не им е удобно да говорят с медицинско лице за това. Всеки може да има кръв в спермата си на всяка възраст, но това е по-често при хора между 30 и 40 години.

 

Какви са симптомите?

Количеството кръв в спермата може да варира значително. Понякога е толкова малко, че не се вижда с просто око или придава само розов оттенък на спермата, в други случаи е голямо и я прави червена или кафява. Колко кръв има ще зависи от причината за кървенето.

Може също да се изпитат симптоми на:

 • Болка при еякулация
 • Болка при уриниране
 • Възпаление и подуване на скротума
 • Дискомфорт в областта на слабините
 • Болка в долната част на гърба
 • Кръв в урината (хематурия)

 

Причини за развитие на кръв в спермата

 

Кръв в спермата - хематоспермия.

 

При хематоспермия, кръвта обикновено идва или от простатата, или от семенните везикули, които съставляват по-голямата част от спермата.

В най-малко 70% от случаите обаче лекарят не може да установи точната причина. Ако кървенето се случи само веднъж, вероятността да има сериозен основен проблем е много малка.

Да разгледаме най-честите причини за този вид кървене.

1. Възпаление

Възпалението на която и да е жлеза, канал, тръба или орган в мъжките полови органи може да причини кръв в спермата.

Това включва:

 • Простатит (възпаление на простатната жлеза), което може да причини болка, проблеми с уринирането и сексуална дисфункция.
 • Епидидимит (възпаление на епидидимиса или малката, извита тръбичка в задната част на тестиса, където се съхранява спермата), най-често причинен от бактериална инфекция, включително инфекции, предавани по полов път (ППИ), като херпес, гонорея или хламидия. Симптомите включват зачервен или подут скротум, болка в тестисите и изострена чувствителност от засегнатата страна, секреция и болезнено уриниране.
 • Уретрит (възпаление на уретрата), което може да причини болка при уриниране, сърбеж или парене близо до отвора на пениса или секрет от пениса.

 

Възпалението може да бъде причинено и от дразнене от конкременти (камъни) в простатата, семенните мехурчета, пикочния мехур или уретрата.

2. Инфекции

Точно както при възпалението, инфекциите във всяка жлеза, канал, тръба или орган, включени в мъжките полови органи, могат да причинят кръв в спермата.

ППИ (полово предавани инфекции) като хламидия, гонорея или херпес, също могат да причинят хематоспермия. Инфекции, причинени от вируси, бактерии или гъбички, също могат да доведат до това състояние.

3. Запушване или тумори

Ако канали като еякулаторния са блокирани, околните кръвоносни съдове могат да се разширят и “счупят“. Ако простатата е увеличена, тя може да окаже натиск върху уретрата, което би причинило кървава сперма.

Доброкачествени полипи или злокачествени тумори в простатата, тестисите, епидидимиса или семенните мехурчета могат да доведат до хематоспермия.

4. Травма/медицински процедури

Физическа травма като например удар в тестисите по време на спорт може да доведе до хематоспермия. Медицинска процедура като преглед на простатата, биопсия или вазектомия може да причини кръв в спермата.

5. Спукан кръвоносен съд и съдови аномалии

Кръвоносен съд в простатата или семенните мехурчета може да се спука по време на секс или еякулация. Това е подобно на кървене от носа след кихане. По-вероятно е да се стигне до това състояние, ако лицето приема лекарства за разреждане на кръвта.

Някои симптоми на спукан кръвоносен съд включват:

 • Кръв в еякулата
 • Червено кървене
 • Кървене, което се появява внезапно и след това изчезва

 

Спуканият кръвоносен съд обикновено не е сериозен проблем за здравето. Понякога обаче то може да бъде причинено от съдови аномалии като киста, която оказва натиск върху въпросните кръвоносни съдове, причинявайки спукването им.

6. Секс след дълги периоди без него

Дългите периоди на въздържание от полов акт могат да причинят появата на кръв в спермата.

Когато това се случи, може да се забележи:

 • Кървене по време или след секс
 • Кръв в еякулата
 • Единичен епизод на кървене
 • Леко кървене за ден или два

 

7. Други фактори

Състояния, които засягат цялото тяло, могат да причинят кръв в спермата. Те включват хипертония (високо кръвно налягане) и хемофилия (разстройство, което води до лесно и прекомерно кървене). Други възможности включват левкемия и хронично чернодробно заболяване.

 

Рискови фактори и последици

 

Кръв в спермата поради инфекция.

 

Всеки може да развие кръв в спермата и лекарите често не могат да установят причината.

Съществуват обаче определени рискови фактори, които увеличават вероятността от хематоспермия:

 • Интензивен секс, особено след дълъг период на въздържание
 • Възраст над 40 години
 • Анамнеза за проблеми с простатата, включително простатит
 • Фамилна анамнеза за заболяване на простатата
 • Пикочна или генитална инфекция

 

Тъй като наранявания от интензивна сексуална активност понякога могат да причинят кръв в спермата, при наличието на такива е добра идея да се изчакат няколко дни, за да заздравее, преди мастурбация или полов акт.

В повечето случаи хематоспермията изчезва сама без лечение. Но могат да се развият сериозни и/или трайни усложнения, ако ППИ или друго състояние причини кръв в спермата. Поради тази причина консултацията с лекар е препоръчителна веднага щом се забележи кръв в спермата.

 

Какви са методите на лечение?

 

Кръв в спермата - изследвания.

 

В много случаи хематоспермията не изисква никакво лечение. Когато мъжът е на възраст под 40 години и има малко или никакви рискови фактори за рак или други сериозни здравословни проблеми, той може да не се нуждае от лечение за единичен случай на хематоспермия.

Въпреки това то може да е необходимо, ако има инфекция или запушване.

Някои потенциални възможности за лечение включват:

 • Антибиотици за бактериален простатит и инфекции на пикочните пътища
 • Противовъзпалителни лекарства за лечение на възпаление
 • Хирургия за отстраняване на запушвания или лечение на проблеми с кръвоносните съдове
 • Лечение на основни състояния като ППИ или хронично чернодробно заболяване
 • Лекарства, химиотерапия или операция за тумори и други форми на рак

 

Някои медицински лица може да препоръчат антибиотици дори когато не могат да открият инфекция. Проучване от 2014 г. установи, че комбинация от антибиотици и противовъзпалително лекарство облекчава симптомите в 96% от случаите.

 

Заключение

Хематоспермията, или кръвта в спермата, често е доброкачествена и изчезва спонтанно. Може да е резултат от инфекции, възпаление, травма или медицински процедури.

Въпреки че обикновено не са сериозни, упоритите или повтарящи се случаи изискват медицинска намеса, за да се изключат основни състояния като инфекции, предавани по полов път, проблеми с простатата или злокачествени заболявания. Лечението се фокусира върху справянето с основната причина, което често води до разрешаване на симптомите.

 

Често задавани въпроси

Какви са симптомите на кръв в спермата?

В зависимост от количеството, симптомите могат да бъдат болка при еякулация, при уриниране, нежност или подуване на скротума, в областта на слабините, болка в долната част на гърба, кръв в урината и т.н.

Какви са причините за развитие на хематоспермия?

Тя може да бъде предизвикана от възпаление, инфекции, медицински травми, сексуален акт, запушване, тумори и други.

Опасна ли е кръвта в спермата?

Наличието на кръв в спермата веднъж обикновено не е признак на рак. Въпреки това консултацията с лекар е добра идея, за да се обсъди състоянието изцяло, тъй като може да не е толкова опасно, но не е нормално да се забелязва кръв с спермата.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 06.06.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 юни 2024 в 10:10 | Публикувана: 6 юни 2024 в 14:21 | Категория: Здраве