Някои хора залагат на горещия душ преди лягане, други на освежаващия студен душ сутрин. Ако пък искате да се насладите и на двата, задължително трябва да опитате с контрастен душ.

Контрастната хидротерапия не само ще ви накара да се почувствате невероятно, но и ще ви донесе още няколко незаменими ползи. Именно за тях ще си говорим днес.

 

Контрастен душ – какво представлява?

Контрастните душове, известни още като контрастна хидротерапия, са душове, при които бързо променяте телесната си температура от гореща на студена и обратно. Това става чрез редуване на топла и студена вода около 2-4 пъти.

 

Топлата вода води до разширяване на кръвоносните съдове, изтласквайки кръвта към повърхността на кожата. Студената вода причинява свиване на кръвоносните съдове, което води до навлизане на кръвта по-дълбоко в органите.

Всичко това помага и за активирането на парасимпатиковата нервна система.

 

Ползи от контрастните душове

 

Контрастен душ. Чревната микробиота. Чесънът. Шафран. Сгъстяване на кръвта. Магнезий при сърдечни проблеми. Пресен чесън. Съдови усложнения при диабет.

 

Препоръчително е да вземете контрастен душ сутрин или след тренировка. Ако практикувате тази хидротерапия, само в рамките на един месец ще се насладите на няколко доказани ползи:

 1. Повече енергия

Веднага след като си вземете контрастен душ, ще се чувствате презаредени. Сутрин обикновено повечето хора са сънени и трудно започват своя ден. След тренировка често пък всеки има нужда просто да си почине. Но само след един контрастен душ ще сте готови да продължите своите ежедневни задачи с нови сили.

 1. По-добра циркулация на кръвта

Както споменахме по-рано, контрастните температури карат сърцето да изпраща повече кръв към жизненоважните органи. С течение на времето това принуждава кръвоносната система да стане по-ефективна и адаптивна. Това ще помогне на тялото да се лекува по-бързо и по-добре да подхранва и поддържа периферните си тъкани.

 1. По-добър имунитет

Проучванията показват, че редуването на топла и студена вода осигурява и значителен тласък на имунната ви система. Един контрастен душ може да увеличи броя на клетките на имунната система, които се борят с болестите в тялото, включително важен вид бели кръвни клетки, наречени моноцити.

Това помага за предотвратяване на често срещани заболявания като настинка и грип.

 1. Намаляване на мускулните болки

Интензивните упражнения често причиняват увреждане на мускулните влакна. Въпреки това, поради забавеното начало на мускулната болка, може да не почувствате мускулната треска до следващия ден. Според изследванията терапията с контрастен душ подобрява болезнеността, схващанията и слабостта на мускулите по-добре от почивката.

 1. Намаляване на умората

Често се чувствате уморени след работа или усилена тренировка във фитнеса? Контрастната хидротерапия може да помогне за облекчаване на хроничната и сезонната умора, особено ако я практикувате редовно. Просто опитайте, няма какво да губите!

 

Как да вземете контрастен душ?

 

Контрастен душ.

 

Взимането на контрастен душ е невероятно просто и се крие единствено в редуването на топла и студена вода. Има оптимални температури и време, за да извлечете максимума от терапията, въпреки че вероятността някой да се придържа към това в дългосрочен план е малка.

Ще ви предложим една схема спрямо времето, в което взимате душ.

Ако вземате контрастен душ след тренировка, следвайте тези съвети:

 • Започнете с хладна (не прекалено студена) вода, това е много приятно след спорт.
 • След това преминете към гореща за около 2 минути (препоръчваме да измивате косата си в този момент, но можете да изберете и друг).
 • След това преминете на студена (по-студена от това, с което сте започнали) за около 2 минути (измивате тялото си).
 • След това се върнете към гореща, но я направете още по-гореща от предишния път за около 1-2 минути.
 • И накрая трябва да завършите със студена вода, да затворите порите си и да заключите влагата за около 1-2 минути (тогава измивате лицето си).

Ако вземате контрастен душ след събуждане сутрин, направете следното:

 • Започнете с топла (не гореща) вода, това ще ви улесни.
 • След това преминете към хладна вода за 1 минута, това ще ви събуди.
 • След това включете гореща вода за около 2 минути.
 • След това пуснете студена вода (по-студена от това, с което сте започнали) за около 2 минути (можете да измиете косата си – според някои изследвания миенето на косата със студена вода я прави по-здрава и красива).
 • След това се върнете към гореща вода, но я направете по-гореща от предишния път. Още веднъж за около 1-2.
 • И накрая, както при предните указания, ще повторим, че трябва да завършите със студена вода, за да затворите порите си и да заключите влагата в кожата си за около 1-2 минути.

Можете ли да вземете контрастна вана?

Ако взимането на душ не е вашето нещо, можете да го замените с контрастна вана. Методът по принцип се използва като физическа терапия за ранени спортисти и също е известна със своите лечебни свойства.

Контрастната вана, подобно на душа, също създава изпомпващ ефект, който може да помогне за подобряване на кръвообращението и намаляване на отока и възпалението в близост до всякакви наранени части на тялото.

Въпреки че терапията с контрастна вана технически се счита за пасивна терапия, която обикновено е по-малко ефективна от активната терапия, проучванията показват, че тя може да облекчи умората след игра или тренировка и да намали мускулната болка.

Тя също така може да помогне за освобождаването на тялото от излишната млечна киселина, която може да се натрупа след интензивна тренировка и да причини допълнителна болезненост и умора.

 

Как да си приготвите контрастна вана?

 

Контрастен душ.

 

По принцип контрастната вана се извършва от физиотерапевт, но можете да си направите и сами у дома. За да приложите терапията обаче, ще трябва да напълните две вани: едната с топла вода, а другата със студена.

Тъй като това е трудно в домашни условия, можете да направите контрастна вана само на част от тялото, например краката. Водата в студената вана трябва да бъде около 10-15 градуса, докато водата в топлата вана трябва да бъде между 32-43 градуса.

След като двете вани са готови, можете да потопите краката си във ваната с топла вода за 3-4 минути. Когато времето изтече, веднага ги потопете във ваната със студена вода за 1 минута.

Този цикъл трябва да продължи общо около 20-30 минути. През това време водата в двете вани вероятно ще се охлади или затопли, така че ще трябва да добавите още студена или топла вода във всяка вана, за да поддържате правилните температури.

 

Да обобщим: Контрастният душ е идеалният компромис между горещ и студен душ. Освен това ще се насладите на ползите за здравето, които дават и двата вида. Можете да опитате и с контрастна вана, но за нея ви препоръчваме да посетите специализиран център, тъй като в домашни условия е трудна за изпълнение.

Бъдете здрави!