Турмерик, известен още като куркума и индийски шафран, е кореноплодно растение от семейството на джинджифила и се консумира заради своите вкусови, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Ползите за здравето осигурява най-вече куркуминът в турмерика. Благодарение на всичко това турмерикът често участва в различни алтернативни подходи за лечение на хронични заболявания.

Куркуминът и куркуминоидите в турмерика, могат да бъдат извлечени и за получаване на добавки, които имат дори по-голям потенциал за здравословни ползи. Тъй като куркуминът се усвоява слабо от организма, често към продуктите се добавят съставки за подобряване на неговата бионаличност.

Ако все пак желаете да го усвоявате по естествен начин, можете да го консумирате заедно с черен пипер, който съдържа пиперин – вещество, което засилва усвояването на куркумина с 2000% (повече по темата можете да прочетете в статията по темата в блога ни). Днес ще разгледаме за какво именно е полезна консумацията на турмерик, независимо под каква форма ще решите да го приемате.

 

История на турмерика

В индийската култура практикуващите древната аюрведична медицина препоръчват използването на турмерик под формата на паста за лечение на различни състояния. Той също може да се вдишва като пара за проблеми с дихателната система.

kurk pep 400
kurk pep 600

Използването на турмерик в традиционната китайска медицина пък се дължи на вярването, че той е в състояние да движи “чи” или жизнената енергия на човек.

В допълнение, хората с времето са се убедили, че куркумата подобрява притока на кръв, облекчава болките в корема и спомага за възстановяването на женския менструален цикъл. И до днес традицията за използване на куркума за тези цели продължава да живее.

 

Свойства и произтичащите от тях ползи от консумацията на турмерик

 

Турмерик - Куркума на прах, разположена в чиния с голяма смесителна лъжица.

 

Нека разгледаме по-подробно и конкретните здравословни ползи, с които куркумата е известна днес. Както вече споменахме, за тях е отговорен куркуминът. Включването на 1 грам куркумин на ден във вашата диета ще ви донесе така желаните ползи. Съдържанието на куркумин в турмерика обаче не е толкова високо.

Затова наистина е хубаво да помислите за добавка. Ако използвате само чистата подправка, трудно ще достигнете тази препоръчителна доза. А ето как ще ви помогне комбинираният прием на подправка и добавка турмерик.

1. Противовъзпалителните свойства на турмерика

Ненапразно куркумата е известна като подправката с най-добрите противовъзпалителни свойства. По-голямата част от силата за борба с възпалението отново се дължи на куркумина. Всъщност, в правилната доза, той може да бъде по-ефективно противовъзпалително средство от обичайните лекарства за това – като ибупрофен и аспирин.

Важно е да отбележим, че без възпалението, патогени като бактерии биха могли лесно да завладеят тялото и да го убият. Те са индикация, че то се бори с болестта. Въпреки че острото, краткотрайно възпаление е полезно, то може да се превърне в хронично и неправилно да атакува собствените тъкани на тялото.

Именно тук се намесва турмерикът, който може не само да помогне в борбата с хроничното възпаление, но има потенциала за предотвратяване и дори лечение на заболяванията, свързани с него. Подробности и за други противовъзпалителни билки и подправки можете да получите в статията ни по темата в нашия блог.

2. Антиоксидантни свойства на турмерик

Да припомним, че антиоксидантите помагат да защитите тялото си от свободните радикали. Прекаленото излагане на свободни радикали може да се отрази на синтеза на мазнините, протеините и дори на ДНК в тялото. Това, от своя страна, може да доведе до редица заболявания, включително рак, артрит, сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер.

Следователно, богатите на антиоксиданти подправки, като турмерика, играят ключова роля за предпазването от увреждане на свободните радикали. По-специално, отново куркуминът е в състояние да „изчисти“ различни видове свободни радикали, да контролира ензимите, които ги неутрализират, и да не позволява на определени ензими да създават специфични видове свободни радикали.

Така, освен че атакува директно свободните радикали, куркуминът стимулира собствените защитни антиоксиданти на организма.

3. Може да предотврати и повлиява добре диабет тип 1 и 2

Според последни проучвания, куркуминът може да помогне за лечение и предотвратяване на диабет, както и свързани с него заболявания като диабетна нефропатия (наричана още диабетна бъбречна болест), която засяга хора с диабет тип 1 и 2.

Редовният прием на турмерик или добавка с куркумин води до значително понижаване на кръвната захар, както и увеличаване на инсулина.

Същевременно куркуминът в турмерика може да помогне и за предотвратяване на диабета чрез неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и да подобри много от факторите, които допринасят за диабет, включително инсулинова резистентност, висока кръвна захар и хиперлипидемия (медицински термин за описание на повишени нива на мазнини в кръвта). Изследване на 240 възрастни с преддиабет устаноява, че приемът на куркумин в продължение на 9 месеца значително намалява шансовете за развитие на диабет.

4. Защитава от болести на сърцето

Куркуминът може доказано да подобри здравето на тънката мембрана, която покрива вътрешността на сърцето и кръвоносните съдове. С други думи – да подобри ендотелната функция. Тази мембрана играе ключова роля за регулиране на кръвното налягане. Тя е свързана със стареенето и с времето се повишава риска от сърдечни заболявания, тъй като нарушената ендотелна функция причинява хипертония и тромбоза.

Куркуминът в турмерика намалява значително този риск. Особено полезен е приемът за хора с диабет тип 2, защото при тях често се срещат допълнителни усложнения със сърцето. В допълнение, куркуминът намалява възпалението и окисляването (както споменахме по-горе), което също играе роля при развитието на сърдечни заболявания.

5. Консумацията на турмерик повлиява добре симптомите на артрит

 

Турмерик. Стави, болка в колената, грижа за ставите. Ролята на глюкозамин сулфат в грижата за ставите.

 

Артритът е често срещано състояние. В световен мащаб са засегнати над 250 млн. души. Той има различни форми, но обикновено се свързва с възпаление в ставите. Благодарение на мощните си противовъзпалителни свойства, турмерикът може да бъде безопасна и ефективна възможност за дългосрочно лечение на хора с остеоартрит.

След продължителен прием на куркумин се наблюдават значителни подобрения в сковаността и физическата функция. Ако решите да опитате да третирате болката в ставите, дори да не се дължи на артрит, не забравяйте да помогнете на тялото да абсорбира естествения куркумин, като консумирате куркумата заедно с черен пипер или да се възползвате от добавка, която съдържа и двете.

 

6. Възможно е да забави развитието на Алцхаймер

Тук изследванията са доста противоречичи. От една страна, лекари твърдят, че куркумата може дори да предпази мозъка от често срещани дегенеративни заболявания като Алцхаймер. Това става чрез повишаване нивата на невротрофичен фактор (BDNF), протеин, открит в мозъка и гръбначния мозък. Той играе ключова роля за поддържане на нервните клетки здрави, както и за регулиране на комуникацията между тях, което е от решаващо значение за паметта.

Тъй като често срещаните мозъчни разстройства като Алцхаймер са свързани с по-ниски нива на BDNF, турмерикът може да помогне за забавяне на развитието им. Допълнително, основна характеристика на болестта на Алцхаймер е натрупването на протеинови слепвания, наречени амилоидни плаки. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки.

От друга страна, други изследвания, на които се осланят лекари, твърдят, че куркумата може да влоши мисленето при хора с това състояние. Затова е задължителна консултацията с лекар, преди употребата на куркума в такова състояние.

7. Лекува депресия

Подобно на болестта на Алцхаймер, депресията също е свързана и с по-ниски нива на BDNF. Благодарение на способността на турмерика да повишава нивата му, подправката е популярна и като ефективен антидепресант.

Има и някои доказателства, че куркуминът може да засили мозъчните невротрансмитери серотонин и допамин, които също допринасят за овладяване на симптомите.

Куркуминът като добавка също може да бъде безопасно и ефективно средство за лечение на депресивни разстройства. Има предположения, че може да помогне и за по-доброто усвояване на някои лекарства за депресия.

8. Повлиява добре симптомите на астма

Астмата е често срещано дихателно заболяване при деца и възрастни. За щастие, ако се установи причината и състоянието е правилно диагностицирано, астмата може успешно да се лекува. Куркуминът може да играе важна роля в предотвратяването на пристъпите, заради своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Когато се приема перорално, курмкумата може да помогне за подобряване функцията на белите дробове. Това, от своя страна, оказва благоприятно влияние при хората с астма.

9. Употребата на турмерик подобрява здравето на кожата

Благодарение на своите противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства, турмерикът може да бъде ефективно лечение за различни кожни състояния, включително акне, екзема и псориазис. Всичко това се повлиява добре при орално приемане на куркума или добавки с куркумин.

Заради яркият жълто-оранжев цвят на турмерика, лошата разтворимост и лошата стабилност при високо рН, не се препоръчва за локално лечение на кожата. Въпреки това някои хора си правят маска за лице с куркума, особено при третиране на акне. Така че можете да опитате и вие.

10. Има благоприятен anti-age ефект

Като имаме предвид всичко казано дотук, турмерикът има много благоприятен ефект върху промените, свързани с възрастта – не само върху кожата, но и върху здравето на целия организъм. Понастоящем няма доказателства, че куркумата или куркуминът влияят директно върху дълголетието.

Заради способността им да се борят с възпалението, да предпазват тялото от свободните радикали и да забавят дегенерацията на мозъка и други заболявания, свързани с възрастта, те са чудесен избор, ако търсите добавка с anti-age ефект.

Не очаквайте, че ще ви подмлади, но пък ще помогне организмът ви да остане здрав, въпреки напредването на възрастта.

 

Като заключение

От хиляди години хората използват турмерика като естествено средство за лечение на здравословни проблеми. На първо място, една балансирана диета и повече физическата активност са от решаващо значение за подобряването на здравословното състояние, а комбинирани с консумацията на куркума, могат да направят чудеса.

Много хора консумират турмерик под формата на чай, прах, а също и на капсули. Куркуминът/турмерикът като добавки обикновено се приемат в дози от 500 мг дневно или 500 мг общо до три пъти на ден. Изберете най-удобната за вас форма на турмерик и го добавете в менюто си, за да се възползвате от полезните му свойства пълноценно.