Ах, тези стрии – мразени, понасяни, приемани и… обичани! Всеки от нас приема тялото си по различен начин. При всички случай обаче едно правило е валидно – иска ни се, колкото може, кожата ни да е по-красива и мека, без да показва белезите на времето. Стриите, до някаква степен, са именно това – следите, които времето и развитието ни оставят през годините.

А днес ще ви разкажем за 5 масажни масла против стрии, с които можем да се борим с тези фини белези.

 

Как се използват масажни масла против стрии?

Важно е да знаем, че стриите най-често се появяват в няколко области: на седалището, бедрата и корема. По-рядко на гърдите и гърба. Всички тези части са идеални за мазане и третиране – без опасност за открити части от тялото и това да се раздразнят. Тук е моментът да разкажем малко повече за начините да се борим със стриите и защо масажните масла всъщност са един от най-добрите методи за това.

В съвремието съществуват два основни начина за борба с белезите на развитието. Един от тях е чрез лазери със спорна ефективност, висока стойност и нужда от множество процедури.

Вторият: чрез консистентен масаж с полезни масажни масла. И при двата метода ефектът зависи в голяма степен от кожата и индивидуалните й потребности, но и от възрастта на стриите.

Когато стриите се появят, те са по-скоро розови или лилави на цвят. С времето избледняват до бяло или сребристо. Хубаво е, ако е възможно, да ги уловите още докато са новообразували се. Тогава шансовете за възстановяване на кожата са по-големи. Изключение са периодите на бременност при жените, когато дори е препоръчително да нанасяте масажно масло превантивно, за да предотвратите появата на стрии в областите с най-голямо натоварване на кожата.

Как избираме правилното масажно масло?

Масажните масла имат своите плюсове в тази ситуация, защото в много случаи полезните вещества в тях се оказват ключ към намаляването на стриите. Важните стъпки са:

  • изберете масло, подходящо за вашия тип кожа, което съдържа нужните на кожата вещества за повишаване на еластичността.
  • изберете масло с достатъчно подхранващи съставки, както и такива, благодарение на които кожата се регенерира.
  • бъдете постоянни и не се отказвайте: стриите са упорити, но желанието ви да ги намалите трябва да е още по-голямо.

 

Какви масажни масла против стрии да изберем за нашата кожа?

За начало е хубаво да уточним едно: както с редица други проблеми на тялото, и тук не вреди, ако освен използването на масажно масло, промените и навиците си (при нужда от това). Изследователи на темата твърдят, че масажните масла в комбинация с по-правилно, балансирано хранене и повече прием на течности имат далеч по-голям ефект.

В днешни дни на пазара можем да избираме от огромно количество масажни масла против стрии. Затова и тук ще напомним: избирайте внимателно!

За да изберете правилното за вас, си задайте следните въпроси:

  • Какъв тип е кожата ми? Имам ли алергии/чувствителност към нещо?
  • Вследствие на какво са стриите ми?
  • Колко време мога да отделям, за да се боря със стриите?
  • Какво е на първо място за мен в един продукт: цена, качество или дадена характеристика (аромат, цвят и др.)?

Когато си отговорите на тези въпроси, можете да пристъпите към избора.

 

5 топ масажни масла против стрии

 

Масажни масла против стрии. Билки против целулит.

 

През десетилетията са правени редица изследвания и наблюдения над това какво действа добре на стриите. И до днес ще срещнете много противоречия по темата, но едно е сигурно: масажните масла/кремове/олиа имат ефект върху тези наши белези. Отново повтаряме – той е силно зависим от състоянието на кожата, възрастта на стриите, както и начина ни на живот.

  1. Масло Гхи

Твърди се, че голям ефект има маслото Гхи. В последно време то е много популярно за готвене като по-здравословен еквивалент на други масла и олиа. Освен това обаче съвсем спокойно можете да го извадите от кухнята и да го добавите към продуктите на козметичното си шкафче. Гхи представлява пречистено масло по индийска рецепта, което се среща много често в кулинарията в Южна Азия.

При нас ще го откриеш в комбинация с кокос, но и като пречистено краве масло Гхи. И в двата си варианта то е изцяло безвредно за тялото, като, ако го втриете в кожата, попива, като оставя единствено съвсем лек ядков аромат. Притежава свойството да прониква дълбоко в слоевете на дермата и да подпомага еластичността й. Подлежи на добавяне към рецепти с други продукти с цел масажиране върху областите със стрии.

Краве маслото Гхи съдържа витамини А, D, K, Е, алфа-линоленова и линолова киселина. То има и антиоксидантни свойства, които го правят полезно, включително за повърхностни следи по кожата – такива, каквито са стриите.

 

2. Масажни масла против стрии: Кокосово

Второто масло, на което се доверяваме в борбата със стриите, е кокосовото масло. То овлажнява и подхранва кожата много добре. Оттук и добрите резултати, които би могло да ти даде като масажно масло срещу фините белези. Нещо повече: естествените му антиоксидантни свойства го правят идеално за предотвратяването на бръчките и успокояване при кожно раздразнение.

 

3. Арганово масло при стрии

Четвърто, но не и по важност, е аргановото масло. Това чудо на природата, което познаваме като добър помощник на косата и ноктите, се оказва прекрасен начин да се борим и със стриите. По-рядко се използва самостоятелно, но е перфектна съставка на десетки домашни рецепти за подхранване на кожата и косата. Затова и не можем да му устоим! Мнозина дори казват, че то е истински чудодеен продукт срещу стрии.

 

4. Магнезиево олио

Петата позиция в класацията ни е отделена за магнезиевото олио. Магически продукт от арсенала на всеки спортист, магнезиевото олио облекчава болки в мускулите, но и възстановява тъканите. То попива бързо и не оставя след себе си аромат. Не е мазно, което му дава още едно предимство пред останалите. Хидратира прекрасно кожата и със силата на магнезия има реален ефект върху стриите.

 

5. Масажни масла против стрии: Зехтин

В проучването „Olive oil-induced reduction of oxidative damage and inflammation promotes wound healing of pressure ulcers in mice“ се установява, че зехтин има заздравяващи свойства при рани. Както и противовъзпалително, и антиоксидантно действие, когато се прилага локално. Но тъй като проучването е само лабораторно, не е сигурно дали прилагането на зехтин при проблем със стрии би имало ефект.

Други изследвания посочват възможността от изсушаване на кожата и зачервяване при прилагането на зехтин локално. По тази причина е препоръчително да добавяте малки количества зехтин към други масажни масла против стрии, като кокосовото или алое вера.

 

За стриите – накратко и с разбиране

Както с много други фактори, свързани с тялото ни, стриите са нещо, с което се учим да живеем във времето. Сами по себе си, те напълно заслужават да бъдат описани като знаците, които природата поставя върху кожата ни по време на развитието на организма ни. По своя характер са области, в които еластичността на кожата е понижена.

Мнозина смятат, че стриите се появяват заради обездвижване или липса на движение. Друго погрешно схващане е, че те са характеристика на женската кожа. И двете твърдения са далеч от истината. Ето защо.

При мнозина първите стрии се забелязват още по време на юношеството, когато структурата на тялото се променя. Костите и мускулите рязко се развиват, наддаваме или сваляме килограми. И именно кожата ни е тази, поставена в ситуация на приспособяване. Впоследствие сваляме килограми или пък напротив, напълняваме. Тя е там да ни напомни за тези промени и потенциално нездравословните им резки последствия.

Стрии при мъжете и жените

Що се отнася до зависимостта от пола, истината е, че стриите не подбират. Те се срещат почти толкова често при мъжете, колкото и при жените, като единствената разлика е, че за дамите присъствието им е по-притеснително от естетическа гледна точка. Смята се, че жените са по-предразположени единствено към стрии в областта на корема и гърдите.

Това е така, тъй като по време на бременност кожата на тези места е подложена на сериозно разтягане. В считаните за по-късни детеродни години обикновено кожата вече не е и толкова способна да се възстанови лесно. Затова и много често стриите остават, за да напомнят за преживяното.

От друга страна, любопитен факт за стриите е, че не подминават дори хората, които тренират. Да, точно така. От стрии много често страдат хората, които правят силови тренировки, но и не само. Реално, колкото по-бързо постигате желаните резултати във фитнеса, толкова по-вероятно е да имате стрии след това.

Остави ни коментар с какво масажно олио се бориш ти със стриите, а повече по темата можеш да прочетеш и в статията Какво представляват стриите и как да се преборим с тях.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:29 | Публикувана: 23 февруари 2021 в 14:58 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Здраве