Кето мамалига – един по-различен качамак

Обновена: 05.04.2024|
Кето мамалига.

Кето мамалига е различна вариация на традиционното за Румъния ястие – мамалига, познато у нас като качамак. За да бъде съвместима с кетогенния режим, в нашата кето мамалига главните герои ще са яйцата, а не царевичното брашно.

Рецептата е подходяща за вегетарианци. Както кето мамалигата, така и традиционната румънска. Полученото ястие може да се похвали с високо съдържание на протеин и полезни мазнини.

 

Рецепта за кето мамалига

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
20 минути 2 617 калории
3,95 г нетни въглехидрати
27,9 г протеин
54,6 г мазнини

Има много вариации на мамалигата/качамака, например варенето на царевичното брашно в част вода и част прясно мляко. Днес представяме традиционно гарниране на качамак с различен основен компонент.

 

Необходими продукти:

  • 5 бр яйца
  • 50 г краве масло Гхи
  • 150 г краве сирене, зряло
  • 1 с. л. червен пипер, пушен
  • ½ ч. л. сол

 

Начин на приготвяне:

  1. Сложете тенджера с вода на котлона да заври.
  2. Добавете яйцата и варете 10 минути.
  3. Разтопете кравето масло.
  4. Когато яйцата са готови, обелете ги, разрежете ги на 2 и ги поставете в чопър (може и в пасатор).
  5. Добавете към тях половината разтопено масло и пасирайте до получаването на каша, подобна на качамак.
  6. Изсипете сместа в подходяща чиния и натрошете сиренето отгоре.
  7. Сложете кравето масло Гхи да загрее в тиган.
  8. Добавете към него червения пипер и го запържете.
  9. Изсипете съдържанието на тигана върху сиренето и яйцата.

Готовата кето мамалига може да хапвате топла, в компанията на вкусно месо или зеленчуци.

Допълнителни съвети:

Въпреки че „чарът“ на кето мамалигата и традиционният качамак, който познаваме, е запръжката от червен пипер, ако не сте фенове или искате да намалите калориите, може да я пропуснете в рецептата и да поръсите с нарязани пера пресен лук.

 

 

Какво е мамалига?

 

Румънска кето мамалига.

 

Mămăligă е традиционно румънско ястие, основно в румънската и молдовската кухня от векове. Смята се, че произхожда от селските райони на Румъния и Молдова, където е била обичайна храна за селяните и заместител на хляба.

Преди царевицата да бъде донесена в Дунавските княжества и царевичното брашно да се превърне в основен компонент на ястието, мамалигата се правела от просо.

Рецептата се предава от поколение на поколение, като всяко семейство добавя свои лични щрихи и регионални вариации към ястието.

През последните няколко десетилетия популярността на мамалига се увеличава и сега може да се намери в почти всеки ресторант в Румъния и Молдова.

Това е просто, но универсално ястие, което може да се сервира по различни начини, като гарнирано със сирене, масло или заквасена сметана, или натрошено в горещо мляко.

Mămăligă остава основна храна за много румънци и молдовци, символ на тяхното културно наследство и вкус на дома. В Румъния мамалигата се сервира по-често като гарнитура към различни видове меса – свинско, телешко и т.н.

Румънците са толкова известни със своята мамалигата, че в много страни ги наричат с нарицателното мамалигари.

В България наричаме мамалигата качамак, а в последно време доста често започва да се среща и под названието полента.

У нас качамакът най-често се приготвя със сирене и ароматна запръжка от червен пипер.

В миналото, в България, жените бъркали сместа от царевично брашно и вода с пръчка – качималка, а самата дума „качамак“ произхожда от турския език.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето барбекю - халапеньо, сирене и бекон.

 

Също като традиционната рецепта, нашата кето мамалига може да се сервира с вкусни меса или зеленчуци, приготвени на барбекю. Така, освен вкусна храна, си осигуряваме и едно чудесно изживяване.

По този повод, предлагаме 5 кето барбекю рецепти.

В тях ще открием както типичните меса, така и някои по-различни барбекю творения, подходящи за всеки вкус.

Ако това предложение за кето мамалига ви е харесало, можете да разгледате още много подобни и различни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог и в книгите ни „Кето фантазии“.

Каним ви да се присъединете към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти, да обменяме опит и идеи.

Може да станете част и от нашата Вайбър група, в която редовно споделяме седмични кето менюта, актуални теми и рецепти.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Екатерина Захариева 08.04.2024 at 13:33 - Отговор

    В Гърция също е познато, като бобота . Гърците до правят и като хляб ,но с брашно от царевица.В него слагат спиране и масло.Пече се във фурната.

Оставете коментар