Кето мамалига – един по-различен качамак
Кето мамалига е различна вариация на традиционното за Румъния ястие – мамалига, познато у нас като качамак. За да бъде съвместима с кетогенния режим, в нашата кето мамалига главните герои ще са яйцата, а не царевичното брашно.
Рецептата е подходяща за вегетарианци. Както кето мамалигата, така и традиционната румънска. Полученото ястие може да се похвали с високо съдържание на протеин и полезни мазнини.
Рецепта за кето мамалига
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 2 | 617 калории 3,95 г нетни въглехидрати 27,9 г протеин 54,6 г мазнини |
Има много вариации на мамалигата/качамака, например варенето на царевичното брашно в част вода и част прясно мляко. Днес представяме традиционно гарниране на качамак с различен основен компонент.
Необходими продукти:
- 5 бр яйца
- 50 г краве масло Гхи
- 150 г краве сирене, зряло
- 1 с. л. червен пипер, пушен
- ½ ч. л. сол
Начин на приготвяне:
- Сложете тенджера с вода на котлона да заври.
- Добавете яйцата и варете 10 минути.
- Разтопете кравето масло.
- Когато яйцата са готови, обелете ги, разрежете ги на 2 и ги поставете в чопър (може и в пасатор).
- Добавете към тях половината разтопено масло и пасирайте до получаването на каша, подобна на качамак.
- Изсипете сместа в подходяща чиния и натрошете сиренето отгоре.
- Сложете кравето масло Гхи да загрее в тиган.
- Добавете към него червения пипер и го запържете.
- Изсипете съдържанието на тигана върху сиренето и яйцата.
Готовата кето мамалига може да хапвате топла, в компанията на вкусно месо или зеленчуци.
Допълнителни съвети:
Въпреки че „чарът“ на кето мамалигата и традиционният качамак, който познаваме, е запръжката от червен пипер, ако не сте фенове или искате да намалите калориите, може да я пропуснете в рецептата и да поръсите с нарязани пера пресен лук.
Какво е мамалига?
Mămăligă е традиционно румънско ястие, основно в румънската и молдовската кухня от векове. Смята се, че произхожда от селските райони на Румъния и Молдова, където е била обичайна храна за селяните и заместител на хляба.
Преди царевицата да бъде донесена в Дунавските княжества и царевичното брашно да се превърне в основен компонент на ястието, мамалигата се правела от просо.
Рецептата се предава от поколение на поколение, като всяко семейство добавя свои лични щрихи и регионални вариации към ястието.
През последните няколко десетилетия популярността на мамалига се увеличава и сега може да се намери в почти всеки ресторант в Румъния и Молдова.
Това е просто, но универсално ястие, което може да се сервира по различни начини, като гарнирано със сирене, масло или заквасена сметана, или натрошено в горещо мляко.
Mămăligă остава основна храна за много румънци и молдовци, символ на тяхното културно наследство и вкус на дома. В Румъния мамалигата се сервира по-често като гарнитура към различни видове меса – свинско, телешко и т.н.
Румънците са толкова известни със своята мамалигата, че в много страни ги наричат с нарицателното мамалигари.
В България наричаме мамалигата качамак, а в последно време доста често започва да се среща и под названието полента.
У нас качамакът най-често се приготвя със сирене и ароматна запръжка от червен пипер.
В миналото, в България, жените бъркали сместа от царевично брашно и вода с пръчка – качималка, а самата дума „качамак“ произхожда от турския език.
Още от здравословната ни кухня
Също като традиционната рецепта, нашата кето мамалига може да се сервира с вкусни меса или зеленчуци, приготвени на барбекю. Така, освен вкусна храна, си осигуряваме и едно чудесно изживяване.
По този повод, предлагаме 5 кето барбекю рецепти.
В тях ще открием както типичните меса, така и някои по-различни барбекю творения, подходящи за всеки вкус.
Ако това предложение за кето мамалига ви е харесало, можете да разгледате още много подобни и различни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог и в книгите ни „Кето фантазии“.
Каним ви да се присъединете към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти, да обменяме опит и идеи.
Може да станете част и от нашата Вайбър група, в която редовно споделяме седмични кето менюта, актуални теми и рецепти.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Да си направим гювечета с кайма е едно от най-неангажиращите кулинарни предложения. Лесно можем
Всички сме хапвали бъркани яйца, особено в моментите, когато трябва да приготвим нещо набързо
Няма човек, който да не е ял пърленка и такъв, който да не я
Един Коментар
В Гърция също е познато, като бобота . Гърците до правят и като хляб ,но с брашно от царевица.В него слагат спиране и масло.Пече се във фурната.