Кето гевреци с моцарела и крема сирене
Кето гевреци – сигурно ви звучи странно. Топлите, тестени кръгли хлебчета са съхранени в много детски спомени. Но, наблягайки на здравословните алтернативи, днес приготвяме нисковъглехидратен вариант, съдържащ бадемово брашно и сирена.
Вижте какво ще ви бъде необходимо и стъпките за приготвянето им.
Рецепта за кето гевреци с бадемово брашно и моцарела
5 основни продукта са необходими за изпълнение на рецептата. Нека видим кои са те.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 6 | 7 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 200 г бадемово брашно
- 1 с. л. бакпулвер
- 300 г настъргана моцарела
- 60 г крема сирене
- 2 яйца
- 1 с. л. сусамово семе – за поръсване
Изпълнение на рецептата за кето гевреци:
- Загрейте фурната на 200°C.
- Смесете бадемовото брашно и бакпулвера. Оставете настрана.
- Разбъркайте заедно настърганата моцарела и крема сиренето в термоустойчива купичка. Сложете сместа в микровълновата за 1 мин, разбъркайте и пуснете за още минута. Накрая пак разбъркайте до хомогенност.
- Ако не искате да използвате микровълновата, можете да разтопите и смесите сирената на водна баня.
- Разбийте яйцата и заедно с брашнената смес ги добавете към разтопените сирена, докато са още горещи. Оформете с ръце тестото. По-лесно ще стане, ако намазните ръцете си със зехтин или масло. Тестото ще бъде лепкаво, но продължете да го месите. Ако се втвърди или е трудно за оформяне, сложете го в микровълновата за 20-ина секунди и опитайте пак.
- Много е важно тестото да е добре омесено и да няма бучки сирене или брашно в него.
- Когато го омесите, разделете тестото на 6 равни части и оформете топчета. Направете дупка в средата, за да оформите гевреци. Поръсете със сусамово семе.
- Печете 10-15 минути, докато гевреците добият златист цвят.
Ако искате да запазите автентичността на гевреците, вместо оформени на топче и с дупка в средата, разточете ги в дълъг овал, завъртете го няколко пъти като плитка и съединете двата края.
Думата геврек е с турски произход и означава „трошлив„.
Гевреците, които познаваме днес, са така наречените варени гевреци. Поръсването със сусам или други семена е характерно за солунския геврек.
За още интересни кето хлебчета и вариации можете да разгърнете страниците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ 1 и 2.
Още от здравословната ни кухня
Гевреците се комбинират чудесно с домашен кето хумус с карфиол – рецептата ще откриете в нашия блог.
Ако тази рецепта за кето гевреци ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Спазването на кето режим на хранене не може да ни попречи да си приготвим вкусни кето питки за
Днес отново се спираме на познати и любими рецепти – тиганици и кокоски. Една сладка и една солена,
Няма човек, който да не е ял пърленка и такъв, който да не я обожава. С нея си
4 Коментара
Здравейте!
На повечето рецепти пише колко въглехидрати има в рецептата , но тук няма ! Може ли да се добавят ?
Здравейте,
Благодарим, че го отбелязахте – в едно геврече се съдържат 7 г въглехидрати. Добавихме го и в рецептата. :)
А яйцата къде се слагат?!
Здравейте,
Извинете ни за пропуска, коригиран е – яйцата се разбиват и слагат към разтопените сирена, заедно със смесените брашно и бакпулвер. :)