Кето гевреци – сигурно ви звучи странно. Топлите, тестени кръгли хлебчета са съхранени в много детски спомени. Но, наблягайки на здравословните алтернативи, днес приготвяме нисковъглехидратен вариант, съдържащ бадемово брашно и сирена.
Вижте какво ще ви бъде необходимо и стъпките за приготвянето им.
Рецепта за кето гевреци с бадемово брашно и моцарела
5 основни продукта са необходими за изпълнение на рецептата. Нека видим кои са те.
Необходими продукти за 6 гевречета (всяко от които съдържа 7 г въглехидрати):
- 200 г бадемово брашно
- 1 с. л. бакпулвер
- 300 г настъргана моцарела
- 60 г крема сирене
- 2 яйца
- 1 с. л. сусамово семе – за поръсване
Изпълнение на рецептата за кето гевреци:
- Загрейте фурната на 200°C.
- Смесете бадемовото брашно и бакпулвера. Оставете настрана.
- Разбъркайте заедно настърганата моцарела и крема сиренето в термоустойчива купичка. Сложете сместа в микровълновата за 1 мин, разбъркайте и пуснете за още минута. Накрая пак разбъркайте до хомогенност.
- Ако не искате да използвате микровълновата, можете да разтопите и смесите сирената на водна баня.
- Разбийте яйцата и заедно с брашнената смес ги добавете към разтопените сирена, докато са още горещи. Оформете с ръце тестото. По-лесно ще стане, ако намазните ръцете си със зехтин или масло. Тестото ще бъде лепкаво, но продължете да го месите. Ако се втвърди или е трудно за оформяне, сложете го в микровълновата за 20-ина секунди и опитайте пак.
- Много е важно тестото да е добре омесено и да няма бучки сирене или брашно в него.
- Когато го омесите, разделете тестото на 6 равни части и оформете топчета. Направете дупка в средата, за да оформите гевреци. Поръсете със сусамово семе.
- Печете 10-15 минути, докато гевреците добият златист цвят.
Ако искате да запазите автентичността на гевреците, вместо оформени на топче и с дупка в средата, разточете ги в дълъг овал, завъртете го няколко пъти като плитка и съединете двата края.
Думата геврек е с турски произход и означава “трошлив“.
Гевреците, които познаваме днес, са така наречените варени гевреци. Поръсването със сусам или други семена е характерно за солунския геврек.
Още от здравословната ни кухня

Гевреците се комбинират чудесно с домашен кето хумус с карфиол – рецептата ще откриете в нашия блог.
Ако тази рецепта за кето гевреци ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Здравейте!
На повечето рецепти пише колко въглехидрати има в рецептата , но тук няма ! Може ли да се добавят ?
Здравейте,
Благодарим, че го отбелязахте – в едно геврече се съдържат 7 г въглехидрати. Добавихме го и в рецептата. :)
А яйцата къде се слагат?!
Здравейте,
Извинете ни за пропуска, коригиран е – яйцата се разбиват и слагат към разтопените сирена, заедно със смесените брашно и бакпулвер. :)