Кето гевреци – сигурно ви звучи странно. Топлите, тестени кръгли хлебчета са съхранени в много детски спомени. Но, наблягайки на здравословните алтернативи, днес приготвяме нисковъглехидратен вариант, съдържащ бадемово брашно и сирена.

Вижте какво ще ви бъде необходимо и стъпките за приготвянето им.

 

Рецепта за кето гевреци с бадемово брашно и моцарела

5 основни продукта са необходими за изпълнение на рецептата. Нека видим кои са те.

Необходими продукти за 6 гевречета:

  • 300 г бадемово брашно
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 300 г настъргана моцарела
  • 60 г крема сирене
  • 2 яйца
  • 1 с. л. сусамово семе – за поръсване

 

Изпълнение на рецептата за кето гевреци:

  1. Загрейте фурната на 200°C.
  2. Смесете бадемовото брашно и бакпулвера. Оставете настрана.
  3. Разбъркайте заедно настърганата моцарела и крема сиренето в термоустойчива купичка. Сложете сместа в микровълновата за 1 мин, разбъркайте и пуснете за още минута. Накрая пак разбъркайте до хомогенност.
  4. Ако не искате да използвате микровълновата, можете да разтопите и смесите сирената на водна баня.
  5. Разбийте яйцата и заедно с брашнената смес ги добавете към разтопените сирена, докато са още горещи. Оформете с ръце тестото. По-лесно ще стане, ако намазните ръцете си със зехтин или масло. Тестото ще бъде лепкаво, но продължете да го месите. Ако се втвърди или е трудно за оформяне, сложете го в микровълновата за 20-ина секунди и опитайте пак.
  6. Много е важно тестото да е добре омесено и да няма бучки сирене или брашно в него.
  7. Когато го омесите, разделете тестото на 6 равни части и оформете топчета. Направете дупка в средата, за да оформите гевреци. Поръсете със сусамово семе.
  8. Печете 10-15 минути, докато гевреците добият златист цвят.

Ако искате да запазите автентичността на гевреците, вместо оформени на топче и с дупка в средата, разточете ги в дълъг овал, завъртете го няколко пъти като плитка и съединете двата края.

Думата геврек е с турски произход и означава „трошлив„.

Гевреците, които познаваме днес, са така наречените варени гевреци. Поръсването със сусам или други семена е характерно за солунския геврек.

 

Още от здравословната ни кухня

Рецепта за хумус и кето трюфели.

Гевреците се комбинират чудесно с домашен кето хумус с карфиол – рецептата ще откриете в нашия блог.

 

Ако тази рецепта за кето гевреци ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!