Карагьоз на скара с гарнитура

Карагьоз, приготвен на скара, е деликатес. Месото на тази риба е с много приятен и отчетлив вкус. Приготвянето й е по-специфично, тъй като има доста дребни костици, които могат да омекнат след правилния начин на обработка.
Една от най-популярните гарнитури за риба са картофите. Ние обаче залагаме на нещо по-леко и нисковъглехидратно, подходящо за кето или друг подобен режим на хранене.
Рецепта за карагьоз на скара с гарнитура
| Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация в 1 порция |
|---|---|---|
| 20 минути готвене + 2 часа мариноване | 2 | 592 калории 7.7 г нетни въглехидрати 26.6 г протеин 33.3 г мазнини |
Представяме ви идея за вкусна риба на скара с една по-различна и интересна гарнитура.
Необходими продукти:
- 2 бр карагьоз (едър)
- 2 стръкчета девесил
- 100 мл оцет
- ½ лимонов сок, пресен
- Зехтин Екстра Върджин за намазване
За гарнитурата:
- 100 г зелен фасул
- 200 г карфиол
- 1 скилидка чесън
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. лимонов сок, пресен
- 30 г копър
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Първо изчистете карагьоза и го нацепете леко с ножа през 1-2 см от двете страни.
- Мариновайте в оцета (за около 2 часа), за да може по-малките кости да омекнат.
- През това време нарежете зеления фасул на едри парчета, а карфиолът разделете на розички.
- Варете зеленчуците в подсолена вода.
- Смесете останалите съставки за гарнитурата в купичка.
- Когато зеленчуците се сварят, полейте ги с дресинга, разбъркайте и оставете в хладилника до готовността на рибата.
- След като карагьозът се маринова, сложете по едно стръкче девисил в коремчето на рибата.
- Намажете рибата от двете страни със зехтин.
- Печете по 5 минути от всяка страна, като по средата на печенето може да намалите малко скарата.
- Изцедете ½ от лимона в купичка.
- Когато рибите са готови, полейте ги с лимоновия сок.
Сервирайте по една риба със сто грама гарнитура.
Повече за рибата карагьоз

Карагьозът, позната още като дунавска скумрия, е от семейство Селдови (Clupeidae). Латинското му наименование е Alosa immaculata. Той е преходна риба – храни се в соленоводни води, а се размножава в сладководни. Има едър и по-дребен вариант на рибата, като по нашето Черноморие се среща повече едър карагьоз.
По-младите екземпляри ядат различни ракообразни, докато възрастните предпочитат хамсия, трицона (цаца) и атерина. Карагьозът се храни през деня по светло и привечер. Интересна особеност е, че при навлизането си в река Дунав той спира храненето си. Рибата се отличава с високи вкусови качества и е ценена в кулинарията.
Гърбът на карагьоза са тъмносини със зеленикав оттенък, а страничните части на тялото му са сребристи и покрити с люспи (там също се забелязват синьо-зелени оттенъци). Тази риба може да достигне дължина до 36 см и тегло между 235 и 430 г.
Как се лови ?

Смята се, че по южните части на нашето Черноморие карагьоз се лови в по-големи количества. Най-добре е това да се случва рано сутрин или привечер. Причината затова може би е това, че рибата се храни именно през деня и по свечеряване. Хващането на карагьоз от брега може да се окаже предизвикателство, тъй като пасажите често се движат на по-голямо разстояние от него.
Най-много карагьоз се среща през ранната пролет и есента, като най-благоприятните месеци за улов са март, април, септември и октомври. Рибарите, които са с по-солиден опит, съветват да се използва чепаре за улов, тъй като този метод гарантира най-добрите резултати.
Чепаре е вид риболовен такъм, състоящ се от основно влакно, към което са прикрепени множество къси поводи с куки.
Обикновено куките са украсени с пера, цветни конци или блестящи материали, за да наподобяват малки рибки или ракообразни. Този метод е изключително ефективен при улов на пасажни риби, тъй като позволява да се хванат няколко екземпляра едновременно. Макар и блесната да е вариант, тя отстъпва по ефективност.
Блесна е метална пластинка, за която се прикрепва кукичката на риболовна въдица. Този тип примамка е подходяща и разпространена при спининговия риболов.
Дънната въдица също може да се приложи, но тъй като карагьозът предпочита да се движи в повърхностните водни пластове, този метод не е оптимален.
Още от здравословната ни кухня

Ако идеята ни за карагьоз на скара с гарнитура ви е допаднала, може да опитате и вкусната чорба с барбун.
Предлагаме да се вдъхновите и от другите ни морски ястия от секцията ни „Кето рецепти“, както и в авторските ни книги „Кето фантазии“.
Каним ви да се присъединете и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти и да обменяме опит и идеи. За вкусните ни кето седмични менюта, заповядайте в групата ни във Вайбър.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Предлагаме ви една изключително лесна и бърза рецепта за грилована тилапия със зеленчукова гарнитура.
Днес приготвяме една чудесна кето панирана риба, за която използваме нисковъглехидратна панировка, за да получим златиста, хрупкава и
Не съществува режим, който да не препоръчва честата консумация на риба. Тя е изключително полезна за организма, тъй







