Карагьоз на скара с гарнитура

Обновена: 20.11.2025|
4 мин. четене
karagyoz na skara s garnitura

Карагьоз, приготвен на скара, е деликатес. Месото на тази риба е с много приятен и отчетлив вкус. Приготвянето й е по-специфично, тъй като има доста дребни костици, които могат да омекнат след правилния начин на обработка.

Една от най-популярните гарнитури за риба са картофите. Ние обаче залагаме на нещо по-леко и нисковъглехидратно, подходящо за кето или друг подобен режим на хранене.

 

Рецепта за карагьоз на скара с гарнитура

 

Време за приготвяне Порции Хранителна информация в 1 порция
20 минути готвене + 2 часа мариноване 2 592 калории
7.7 г нетни въглехидрати
26.6 г протеин
33.3 г мазнини

Представяме ви идея за вкусна риба на скара с една по-различна и интересна гарнитура.

Необходими продукти:

  • 2 бр карагьоз (едър)
  • 2 стръкчета девесил
  • 100 мл оцет
  • ½ лимонов сок, пресен
  • Зехтин Екстра Върджин за намазване

 

За гарнитурата:

  • 100 г зелен фасул
  • 200 г карфиол
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. лимонов сок, пресен
  • 30 г копър
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо изчистете карагьоза и го нацепете леко с ножа през 1-2 см от двете страни.
  2. Мариновайте в оцета (за около 2 часа), за да може по-малките кости да омекнат.
  3. През това време нарежете зеления фасул на едри парчета, а карфиолът разделете на розички.
  4. Варете зеленчуците в подсолена вода.
  5. Смесете останалите съставки за гарнитурата в купичка.
  6. Когато зеленчуците се сварят, полейте ги с дресинга, разбъркайте и оставете в хладилника до готовността на рибата.
  7. След като карагьозът се маринова, сложете по едно стръкче девисил в коремчето на рибата.
  8. Намажете рибата от двете страни със зехтин.
  9. Печете по 5 минути от всяка страна, като по средата на печенето може да намалите малко скарата.
  10. Изцедете ½ от лимона в купичка.
  11. Когато рибите са готови, полейте ги с лимоновия сок.

 

Сервирайте по една риба със сто грама гарнитура.

 

Повече за рибата карагьоз

 

Лов на карагьоз.

 

Карагьозът, позната още като дунавска скумрия, е от семейство Селдови (Clupeidae). Латинското му наименование е Alosa immaculata. Той е преходна риба – храни се в соленоводни води, а се размножава в сладководни. Има едър и по-дребен вариант на рибата, като по нашето Черноморие се среща повече едър карагьоз.

По-младите екземпляри ядат различни ракообразни, докато възрастните предпочитат хамсия, трицона (цаца) и атерина. Карагьозът се храни през деня по светло и привечер. Интересна особеност е, че при навлизането си в река Дунав той спира храненето си. Рибата се отличава с високи вкусови качества и е ценена в кулинарията.

Гърбът на карагьоза са тъмносини със зеленикав оттенък, а страничните части на тялото му са сребристи и покрити с люспи (там също се забелязват синьо-зелени оттенъци). Тази риба може да достигне дължина до 36 см и тегло между 235 и 430 г.

Как се лови ?

 

Чепаре за лов на карагьоз.

 

Смята се, че по южните части на нашето Черноморие карагьоз се лови в по-големи количества. Най-добре е това да се случва рано сутрин или привечер. Причината затова може би е това, че рибата се храни именно през деня и по свечеряване. Хващането на карагьоз от брега може да се окаже предизвикателство, тъй като пасажите често се движат на по-голямо разстояние от него.

Най-много карагьоз се среща през ранната пролет и есента, като най-благоприятните месеци за улов са март, април, септември и октомври. Рибарите, които са с по-солиден опит, съветват да се използва чепаре за улов, тъй като този метод гарантира най-добрите резултати.

Чепаре е вид риболовен такъм, състоящ се от основно влакно, към което са прикрепени множество къси поводи с куки.

Обикновено куките са украсени с пера, цветни конци или блестящи материали, за да наподобяват малки рибки или ракообразни. Този метод е изключително ефективен при улов на пасажни риби, тъй като позволява да се хванат няколко екземпляра едновременно. Макар и блесната да е вариант, тя отстъпва по ефективност.

Блесна е метална пластинка, за която се прикрепва кукичката на риболовна въдица. Този тип примамка е подходяща и разпространена при спининговия риболов.

Дънната въдица също може да се приложи, но тъй като карагьозът предпочита да се движи в повърхностните водни пластове, този метод не е оптимален.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рибена чорба с барбун.

 

Ако идеята ни за карагьоз на скара с гарнитура ви е допаднала, може да опитате и вкусната чорба с барбун.

Предлагаме да се вдъхновите и от другите ни морски ястия от секцията ни „Кето рецепти“, както и в авторските ни книги „Кето фантазии“.

Каним ви да се присъединете и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти и да обменяме опит и идеи. За вкусните ни кето седмични менюта, заповядайте в групата ни във Вайбър.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 05.05.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

8e98d771bc9c30fc14988b2aed1e58fbb04e56c4bc89360458d418f203e6eeec?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

  • грилована тилапия

    Предлагаме ви една изключително лесна и бърза рецепта за грилована тилапия със зеленчукова гарнитура.

  • Кето панирана риба.

    Днес приготвяме една чудесна кето панирана риба, за която използваме нисковъглехидратна панировка, за да получим златиста, хрупкава и

  • Бяла риба със спанак.

    Не съществува режим, който да не препоръчва честата консумация на риба. Тя е изключително полезна за организма, тъй

Оставете коментар