Как влияе музиката на храненето?

Обновена: 29.02.2024|
Свински ребра. Алергия от пчели. Музикотерапия. Витамини за лятото. Група приятели слушат музика, момче свири на китара и се готви храна на барбекю.

Поведението ни по време на хранене е повлияно, както от определени вътрешни фактори като настроение и емоцианално състоятие, така и от външни фактори, които формират така наречената атмосфера. Музиката е един от тези фактори. Днес ще разгледаме нейното влияние, докато се храним.

 

Влиянието й върху мозъка

Вярвате или не, нашите хранителни навици се влияят от това, което музиката свири дори и да не осъзнаваме, това се случва подсъзнателно.

Промяната в поведението на хранене възниква в резултат на промяна на настроението, която се наблюдава при слушане на музика. Всъщност това е важна промяна, която протича в мозъка. По – специално, слушането на музика причинява освобождаване на редица невротрансмитери (химическо сигнално вещество на нервната система) като например норепинефрин и епинефрин, както и серотонин, допамин, лептин и окситоцин. Когато действат комбинация, те могат да повлияят и регулират настроението.

 

Музиката и емоциите

Емоционалният аспект на музиката засяга нашето настроение, предизвикващо промени не само в поведението ни по време на хранене, но и към цялостното ни поведение. Слушането на музика е идентифицирано като ефективно средство за регулиране и подобряване на настроението, намаляване на стреса и като средство за релаксация.

 

Храненето и музиката

Различните стилове на музика оказват влияние върху човешките емоции, физиология и поведение по различни начини. Освен това музиката по време на хранене може да повлияе не само на вкуса и апетита ни, но и на количеството консумирана храна.

Всъщност различните музикални жанрове могат да имат различен ефект върху консумацията на храна. Музикалните аспекти като темпо или сила на музиката изглежда оказват различно влияние върху хранителното поведение и приема на храна.

 

Коя песен?

Имайте предвид, че когато става въпрос за музика, много зависи от това колко много ни харесва песента. Така че, например, ако търсим песен, която да повдигне настроението, колкото повече ни харесва тя, толкова по-силен ефект ще има. Това, което работи за друг човек, може изобщо да не работи за нас. Има емоционални връзки, послания, които песента изпраща спомени и дори навици, предизвикани от конкретни парчета – напр. песен, която ви кара да се движите, за разлика от песен, която използвате като приспивна песен. Това, което успокоява един човек, може да отблъсне друг. Така че избирайте песни, които харесвате и те ще имат правилния ефект, докато се храните.

Психологът Джанис Уан, доктор в Оксфордския университет публикува някои статии, документиращи различните начини, по които звукът може да повлияе на възприемането на вкуса: високите честоти правят нещата по-сладки, ниските честоти помагат да направим нещата по-горчиви на вкус, живите ритми придават „кисел“ вкус на храната, а силната музика притъпява усещането за вкус.

 

Музиката в ресторанта

 

чаша червено вино със здравословни сандвичи, опднесени на стара дървена табла с място за поставки.

 

Ресторанти, кафенета и заведения за хранене все повече използват фоновата музика като инструмент, за да влияят по-конкретно на потребителите. Въпреки че клиентите обикновено са напълно непознати и имаме слаба информация за музикалния вкус на всеки, е факт, че подсъзнателно правим избора на място интуитивно и спрямо музиката. Някои места целенасочено създават мека атмосфера, а други предлагат силна, шумна и забързана среда.

Бърза или бавна музика?

Намирането на перфектния саундтрак, за да се създаде най-доброто настроение, е нещо, което повече от всякога заема съзнанието на ресторантьорите. Те започват да разбират колко много добрата музика може да повлияе на престоя на гостите им за вечеря.

Точно както бързата музика, кара хората да тичат по-бързо, проучванията показват, че мелодиите с повишаване на скоростта същност карат гостите да се хранят по-бързо. Доказано е, че музикалното темпо и интензивност драстично променят поведението. Така че колкото по-високи са ударите в минута, толкова по-бързо хората са склонни да изяждат храната в чинията си.

Много ресторанти използват това изследване, за да помогнат за увеличаване или намаляване на скоростта на оборота, когато е необходимо. Например свирят или пускат песни с бързи темпове по време на натоварения обяд, за да приключват по-бързо хората храненето си, или избират повече релаксиращи и бавни мелодични песни, когато ресторантът има много свободни маси.

Променя възприятието за време

Казват, че „времето лети, когато се забавляваме“, а проучванията показват, че свиренето на класическа или джаз музика, докато извършваме някаква дейност (като ядене), може да помогне на хората да загубят представата за времето по най-позитивен начин. От друга страна, възпроизвеждането на разпознаваеми песни всъщност помага на хората да преценяват колко дълго са стояли на едно място и могат да допринесат за чувство на безпокойство, ако видят, че прекалено много време е прекарано във вечеря.

Помага в диетата

Умората, лошото настроение, стресът и напрежението през работния ден карат много хора да посегнат към бързите и нездравословни храни, жадувайки за комфорт и малко наслада. Често тези храни са пълни със захар, която съдържа ендорфини или т.нар. „хормони на щастието”, но за съжаление техният ефект е краткотраен. Следват спадове в нивата на кръвната захар, което води до сънливост и чувство за изтощение.

Един от възможните начини да се придържаме към диета и здравословен режим на хранене е да използваме връзката на музиката с допамина, за да ни помогне да рестартираме и балансираме настроението си. Музиката помага за препрограмирането на мозъка ни, защото правилните песни могат да удвоят удоволствието (чрез освобождаване на допамин) и да ни помогнат да продължим да се придържаме към нашия здравословен начин на живот или диета в моментите на изкушение или лошо настроение.

Допаминът се свързва с чувството за самооценка и еуфория. Той е в състояние да намали нивата на стрес чрез увеличаване на чувството на удоволствие, свързано с определени мисли и действия.

За музиката и храненето с любов

 

Млада жена слуша музика докато се храни. Музиката влияе на храненето позитивно.

 

В заключение музиката има голяма полза за здравето ни. Успокояващата музика по време на хранене намалява раздразнителността, чувство на възбуда, тревожност, странно настроение и депресивно настроение. Музиката може да служи също като стимулатор за увеличаване на консумацията на храна при липса на апетит.

Музиката и храната се допълват толкова добре, защото и двете неща включват нещо, което е отвъд съзнателната мисъл. Когато ядем или когато бъдем пометени от мелодията любимите ни песни, ние просто преживяваме удоволствието и му се наслаждаваме. Повечето от нас не анализират съзнателно причините да се наслаждаваме на определена храна или песен. И в края на краищата, какво е по-хубаво от споделяне на добра храна и хубава музика с любими приятели?

А вие на каква музика предпочитате да се храните?

 

Автор: Лиляна Узунова

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 19.07.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Лиляна Узунова

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 10:12 | Публикувана: 19 юли 2019 в 10:41 | Категория: Хранене и видове храни