Генетично предразположение към онкологични заболявания

Обновена: 30.01.2024|

В борбата с различните онкологични заболявания се отделят милиарди всяка година. Те обаче упорито пазят своите тайни, както и ключовете за лечението им.

Онкологията е наука, която изследва злокачествените образувания (тумори). Ракът е злокачествен тумор, свързан с анормален растеж на клетките с потенциал за навлизане или разпространение в други части на тялото. При хората са открити над 100 вида рак.

За щастие, не всички тумори са ракови – доброкачествените не се разпространяват в други части на тялото.

Една от медицинските мистерии е дали определени гени предразполагат към рак – най-често срещаното онкологично заболяване. И още повече – дали има наследствена обремененост в генетичния материал и тази част от него, която отговаря за рака.

От няколко години насам се водят множество проучвания по темата от водещи учебни и лечебни заведения и лаборатории. Днес ще обобщим резултатите от тях, за да хвърлим светлина над това, от което мнозина се опасяват: дали за рака има генетично предразположение.

 

Генетиката и предаването на онкологични заболявания – каква е връзката между тях?

За съжаление в днешно време ракът е значително по-често срещано заболяване, отколкото в миналото. Затова и е резонно да зададем въпроса дали има генетична зависимост между гените и различните онкологични заболявания.

Има цели семейства, за които сякаш във времето се оказва, че членове заболяват само от характерен за тях вид онкологични заболявания. Понякога зад това се крие сходният начин на живот. Тези от тях обаче, позволили провеждането на по-сериозни изследвания, показват, че всъщност има генетична зависимост и унаследяване.

Как тогава да знаем, ако наш роднина има установено раково заболяване, какъв е нашият шанс да развием същия след години?

На първо място е важно да запазим спокойствие. Към момента, в световен мащаб, се смята, че около 10 до 15% от раковите случай са в следствие на предаден ген. Как работи това?

Когато се заражда един човешки живот, той придобива две копия от гени. Съответно едното е от майката, а другото – от бащата, чрез предаването на генетичния материал.

Ако при единия родител генетичният материал има дефект, а при другият – не, то детето се сдобива с един здрав и един увреден съответен ген и то има 50% шанс да унаследи определено заболяване (не само рак).

Проблемът се крие в това, че понякога с времето здравите гени също се увреждат, като следствие от начина ни на живот или външни фактори. В този случай, процентната вероятност за развиване на заболяване се увеличава. Не е задължително то да се отключи, но става по-вероятно това да се случи.

Разбира се, трябва да имаме предвид, че някои гени са силно характерни за единия или другия пол, и увреждането им отговаря само за съответния орган.

Така например жена може да е преносител на гена за рак на простата, но да не развие раково заболяване. По същия начин мъж може да е преносител на гена на рака на яйчниците, но поради липсата на съответните органи, той няма как да го развие.

Те обаче могат да предадат съответния увреден ген на децата си от противоположния пол. Така ще придобият и развият заболяването без дори да знаят, че имат генетична предразположеност към него, ако родителите са си правили предварителни генетични изследвания.

 

Фактори за предразположение към онкологични заболявания

 

Онкологични заболявания. Най-честите лабораторни изследвания. Добър и лош естроген. Хормон естроген - следене на нива при гинеколог.

 

Когато говорим за фактори на предразположение към онкологични заболявания, е важно да разберем, че по-скоро говорим за медицинска история, отколкото за чиста медицина.

Обикновено, когато имаме съмнения (или опасения), че раково заболяване може да е наследствено, се проследяват следните въпроси:

 • Дали в семейството, от една и съща страна, има повече от двама човека, развили раково заболяване през годините?
 • Колко поколения са били засегнати от заболяването?
 • Има ли наследяване при братя и сестри на един и същи вид рак?
 • В какъв етап от живота на роднините се е появило раковото заболяване – дали на по-млада възраст или напротив – в по-късен стадий от живота им? Установяване в по-ранна възраст обикновено значи, че това е увреден ген, предаващ се в поколението, който има история на раков ген.
 • Само един вид рак ли се среща в родословието или повече от един?
 • Дали този рак, който е възникнал при тях, се предава по наследство – рак на гърдата (при един или и при двата пола), яйчника, матката, дебелото черво и др.?
 • Рядък ли е този вид рак, за да се прецени дали се предава специфично в техните гени?

Препоръчва се, в случай, че в семейството ви има история на ракови заболявания от наследствен тип, да си направите генетично изследване, за да разберете дали точно този ген при вас е активен или има мутация. В случай, че отговорът на този въпрос е положителен, е желателно да си правите по-чести прегледи и да намалите страничните фактори, които могат да повлияят на развитието на раково заболяване.

 

Заболявания, които могат да активират гените на наследствения рак

За съжаление има и заболявания, които „събуждат“ или иначе казано, „активират“ гените на наследствения рак.

Пример за това е синдромът на Линч: заболяване, което доказано повишава риска от рак на дебелото черво. Голяма част от хората, страдащи от този синдром, се разболяват от този тип рак, преди да навършат 50 години. Освен това той повишава риска от рак на матката, яйчниците, стомаха, тънкото черво, бъбреците, мозъка и отделителните пътища.

Друго заболяване, което може да отключи раковите гени, е синдромът на Ли-Фраумени. За щастие, той се среща значително по-рядко и представлява генетична мутация.

Ако заболеете от него, обаче, ви грози риск от активиране на някои от най-трудните за лечение ракови заболявания: саркома, левкемия, рак на главния и гръбначния мозък, рак на надбъбречната кора, рак на гърдата. Ключово тук е, че те възникват на много по-ранна възраст, но и се оказва, че лечението им с лъчения може да отключи друг тип рак при тези пациенти.

 

Можем ли да направим нещо?

 

Рак на гърдата. Онкологични заболявания.

 

По своята същност ракът е група клетки, която в определен момент започва да се дели неконтрулируемо и образува тумори, които нарушават начина на работа на областта от тялото (или органа), в който/която се намират.

Два са начините да се борим, когато имаме опасение за генетична унаследеност на ракови гени:

 1. Да си направим генетично изследване, така че да можем да имаме известна представа за това дали сме предразположени генетично към раково заболяване.
 2. Да си правим по-чести прегледи, за да уловим потенциално развитие на увреден ген в по-ранен стадий, когато лечението на повечето видове рак е възможно

В случай, че имаме установено наличие на фамилна обремененост при предаването на рак през поколенията, е добре да направим и някои промени в живота си. Установено е от Световната здравна организация, че факторите, които значително повишават рисковете от рак, са 5:

 • повишена телесна маса
 • малък прием на плодове и зеленчуци
 • липса на физическа активност
 • тютюнопушене
 • употреба на големи количества алкохол

Изводът е намаляване на рисковите фактори и редовни изследвания.

Бъдете здрави!

 

Категории: Здраве|Публикувана: 27.04.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 30 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 27 април 2021 в 14:17 | Категория: Здраве