Кайсии – 6 ценни ползи за здравето от консумацията им

Обновена: 03.07.2024|
Кайсии.

Кайсиите са широкоразпространени по цял свят и са любим плод на много хора. Поради тази популярност на 9. януари се празнува Международен ден на кайсията.  

Факти за кайсиите

Кайсията е от рода на прасковите, нектарините, сливите, черешите. Сърцевината им е твърда костилка, в чиято вътрешност има семка. По-дребни са от прасковите и са с характерен мек жълт или оранжев цвят. Вкусът им варира между сладко и кисело в зависимост от степента на узряване и сорта.  

 

Плодовото дърво е ниско, като достига 8-12 метра. Листата са със среден размер и върхът им е заострен. През пролетта дървото цъфти в бяло с розови оттенъци. Харесва по-високи температури и най-добре вирее в Испания, Франция, Мароко и Турция. Отглеждат се и в някои региони на България.  

Носят латинското наименование Prunus armeniaca, тъй като са познати на местното население на Армения още от древността.  

 

Хранителни стойности на кайсията 

В 100 г суров плод откриваме: 

  • 48 калории 
  • 11 г въглехидрати (2 г фибри) 
  • 1.5 г белтъчини 
  • <1 г мазнини

 

Кайсиите имат нисък гликемичен индекс и са подходящи за умерена консумация от диабетици. Не се препоръчват при кето режим на хранене, тъй като съдържанието на въглехидрати е високо за принципите на тази диета.

Полезни витамини и минерали в 100 г суров плод: 

  • Витамин А – 14% от дневната стойност 
  • Витамин Ц – 13% от дневната стойност 
  • Калий – 10% от дневната стойност 
  • Мед – 9% от дневната стойност 
  • Витамин Е – 6% от дневната стойност 

 

Други ценни за здравето елементи като витамини от Б група, фосфор, манган, цинк се откриват в по-малки количества.  

 

Ползи за здравето от консумацията на кайсии 

 

Кайсии.

 

Всеки плод носи в себе си различни естествени съставки, които помагат на тялото ни да поддържа баланса и здравето си. 

1. Помагат за запазване на доброто зрение 

Оранжевите плодове са особено богати на каротеноиди, които са добър приятел на зрението ни. Кайсиите също съдържат лутеин, който често се приема под формата на хранителна добавка за опазване на зрението в зряла възраст. 3-4 кайсии са нужното количество, чрез което да извлечем тези полезни съединения и да предпазим очите си от дегенерация.  

При хронично ниски нива на витамин А се влошава състоянието на ретината и се повишава рискът от постепенна загуба на зрение.  

2. Поддържа младежкия вид на кожата 

Витамините Е и А са важни за физическото здраве, но и за външния ни вид. Те поддържат кожата ни гладка и чиста, а косата и ноктите – здрави и силни. Пюре от свежи кайсии може да се използва за облекчаване на сърбежи, обриви и слънчеви изгаряния. 

Масло от кайсия се използва в десетки козметични продукти за подхранване и подмладяване на кожата. Открива се и в някои продукти за бебета, тъй като не е дразнител и помага за хидратирането на чувствителната кожа. Кайсиево масло може да забележим в някои фармацевтични продукти за дерматит и екзема.  

Екстракти от кайсия могат да помогнат в борбата със сух скалп, пърхот, косопад, както и да облекчат симптомите на себорея.  

3. Отразява се благоприятно на стомашно-чревния тракт 

Кайсиите, както и останалите плодове, са добър източник на полезни фибри. Те са важни за храносмилателната система, като улесняват движението на храната в червата и се отразяват добре на чревната флора. 

За да поддържаме здравето на стомаха и червата трябва да приемаме определено количество фибри с храната си всеки ден – 25 грама за жени и 35 грама за мъже.

 

4. Намалява високото кръвно налягане и укрепва сърдечно-съдовата система 

Кайсиите съдържат голямо количество полезни естествени съединения и антиоксиданти, които действат положително на сърцето и кръвоносните съдове. С помощта на тези елементи и фибрите може да намалим количеството на холестерола, което ще подейства благоприятно на цялото тяло. 

Калият, който откриваме в кайсиите, е важен компонент за регулирането на кръвното налягане.  

5. Защитават черния дроб 

Кайсиите влияят благоприятно на симптомите на мастно чернодробно заболяване. Редовната консумация на тези плодове насърчава регенерацията на черния дроб.  

6. Помощник в борбата с рака 

В няколко проучвания се забелязва положително въздействие на екстракт от кайсия върху ракови клетки. Най-добри резултати се наблюдават при рак на гърдата, белия дроб, дебелото черво и панкреаса. Кайсията съдържа елементи, които са естествени защитници на растението и плода. Те могат да изпълняват същата роля и в тялото ни.  

 

Как да консумираме кайсии? 

 

Десерт от кайсии.

 

Суровите плодове са изключително вкусни и са чудесни за ежедневно хапване. Поради ненатрапчивия си вкус кайсиите са еднакво подходящи в комбинация със сладки и солени ястия. Печените кайсии са особено подходящи за сервиране с птиче месо – пуйка, пиле, патица.  

Хубаво е преди консумация да измием добре плода с вода, да го разрежем или директно да отхапем от меката му част. Ако не разрязваме кайсиите си, трябва да внимаваме с костилката.  

Можем да хапваме по различни начини:

  • Сурови плодове за бърза и питателна закуска
  • В кисело мляко с мюсли
  • Под формата на сладко 
  • Готвени в солени ястия
  • Печени със захар или мед
  • Под формата на сурови и печени десерти 

 

Семена на кайсия 

Заключена в костилката на кайсията може да открием семка с размера на бадем. Заедно с полезните свойства на плода трябва да разгледаме и какво се крие в нея. 

За да се консумират, хубаво е семената да се изсушат на сухо и тъмно място.  

Семката на кайсията е богата на полезни мастни киселини – омега-6 и омега-3. Тези мазнини в комбинация с другите естествени съставки в тези семена допринасят за здравето на мозъка и нервната система. При тестове върху животни семенните екстракти намаляват симптомите на чернодробни заболявания.  

Семката носи някои ползи за здравето, но съдържа и малки количества цианид. Поради тази причина с тях не бива да се прекалява и трябва да се контролира приемът им от деца. Ако усетим някой от симптомите на цианидно натравяне, трябва незабавно да преустановим приема на семена от кайсия и да се обърнем към лекар.  

Странични ефекти от приема на цианида в семената: 

  • Главоболие 
  • Повръщане 
  • Болки в корема 
  • Световъртеж 
  • Обща слабост на тялото и мускулите 
  • Проблеми с кръвообращението 
  • Трудности при дишане 

 

В големи количества цианидът е токсичен и може да доведе до кома. Опасните ефекти могат да се появят, ако консумираме повече от 50-60 семена от кайсия.  

 

Сушени или пресни плодове? 

При изсушаването на плодовете се премахва по-голямата част от водата и може да получим същите полезни съставки и елементи, но в по-концентрирана форма. 30 г изсушени кайсии са достатъчно количество за деня.  

Трябва да имаме предвид, че често сушените плодове имат голямо количество добавена захар, която не е полезна.

Не бива също да прекаляваме с хапването на сушени кайсии, тъй като са висококалорична храна. 

 

Бърз десерт с кайсии, малини и кори за баница 

 

Сладко от кайсии.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 8

235 калории
3 г белтъчини
24 г нетни въглехидрати
14 г мазнини

 

 

Нужни продукти:

  • 6-8 листа точени кори за баница 
  • 100 г разтопено масло 
  • 100 г сладко от малини или кайсии 
  • 10 кайсии 
  • 125 г малини 
  • 50 г филирани бадеми
  • 50 г еритритол на прах

 

Начин на приготвяне:

  1. Предварително загряваме фурната на 180 градуса. 
  2. Нареждаме корите една върху друга, като намазваме всяка от тях с разтопеното масло.  
  3. Сгъваме леко краищата от всички страни.  
  4. Намазваме най-горния слой с масло и сладкото по избор.  
  5. Печем за 5 минути. 
  6. Докато се пече, нарязваме всяка кайсия на 6 части, след като премахнем костилката.  
  7. След 5 минути изваждаме от фурната и нареждаме парчетата кайсия. Намазваме ги с останалото масло. Хубаво е да покрият колкото е възможно по-голяма част.  
  8. Печем за 10 минути.  
  9. Изваждаме от фурната и нареждаме малините между парчетата кайсия.  
  10. Посипваме плодовете с еритритола и връщаме във фурната за още 10 минути.  

Получава се чудесен лек десерт, който може да сервираме както топъл, така и студен.  

 

Заключение

Кайсиите може да добавим към разнообразие от ястия и десерти. Те предлагат много ползи за здравето ни, а освен това са вкусни и практични за хапване – заслужено могат да се борят за място сред най-добрите плодове.

 

Често задавани въпроси

Какви са хранителните предимства на кайсиите?

Кайсиите са богати на витамини А и С, калий и диетични фибри. Те също са добър източник на антиоксиданти, които помагат за защитата на тялото от увреждане на свободните радикали.

Как кайсиите са полезни за здравето?

Консумацията на кайсии може да поддържа здравето на очите поради високото им съдържание на витамин А, подобрява здравето на кожата, подпомага храносмилането и засилва имунната система. Те също имат противовъзпалителни свойства.

Могат ли кайсиите да помогнат при отслабване?

Да, кайсиите са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което може да ви помогне да се почувствате сити и удовлетворени, което ги прави чудесна закуска за регулиране на теглото

Кето ли са кайсиите?

Кайсиите не се препоръчват при кето режим на хранене, тъй като са с високо съдържание на въглехидрати.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 03.07.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар