Маниоката е кореноплоден зеленчук, популярен в кулинарията на много страни. В него се откриват много полезни, но и няколко вредни за тялото съединения.  

Растението е познато и под името „касава“.

 

Какво е маниока? 

Растението представлява многогодишен дървесен храст със средноголеми дълги листа. Различните сортове могат да изглеждат като храсти или тънки дървета.  

Коренът на касава е дълъг, твърд и заострен. Кората се отделя лесно. Месото под кората е бяло, бежово или жълтеникаво, докато кората е кафява.  

 

Произход 

Негова родина е Южна Америка, но в днешни дни е важен източник на калории и хранителни вещества в Нигерия, Тайланд, Индонезия и много други страни. Тези 3 държави произвеждат най-голямо количество от растението. 

Маниоката вирее в тропическите региони, тъй като е особено устойчива на суша.

Въпреки че е лесно за отглеждане, растението често е нападано от бактерии и вируси, което значително намалява реколтата. При масови заразявания на касавата в Африка се наблюдава повсеместен глад и смъртни случаи вследствие на малкото количество храна.  

 

Хранителни стойности 

 

маниока

 

Корените са богати на калории и въглехидрати, поради което е важна част от диетата на голям брой тропически развиващи се страни. Маниоката е третият по големина източник на хранителни въглехидрати в тропиците – след ориза и царевицата.   

Корените са най-консумираната част и може да бъдат както горчиви, така и сладки. Вкусът на грудките е лек и напомня на някои ядки. В кухнята се използва цял, настърган и дори смлян на брашно. От тези корени се произвежда тапиока.  

Индианците от Южна Америка го използват за направата на специфична алкохолна напитка, наподобяваща бира, която се нарича “касири”. В Централна Африка се оползотворяват и листата на растението като добавка към яхнии и супи.

Маниоката не съдържа глутен, което я прави добър избор за хора с алергии и непоносимости.  

Суровите корени от касава са отровни. 

 

В 100 г маниока може да открием:  

 • 191 калории 
 • 1,5 г белтъчини 
 • 3 г мазнини 
 • 40 г въглехидрати (от които 2 г – фибри) 

 

Касавата е богата на някои витамини и минерали. 100 г могат да ни предложат следните проценти от препоръчителния дневен прием: 

 • Витамин Ц – 20%
 • Мед – 12%
 • Витамин Б1 – 8%
 • Витамин Б9 – 7%
 • Витамин Б3 – 6%
 • Фолиева киселина – 6%
 • Калий – 6%
 • Витамин Б6 – 6%
 • Магнезий – 5%
 • Цинк – 4%
 • Калций – 2%
 • Желязо – 2%

60% от тежестта на суровата касава е съставена от вода.  

 

Какви ползи има за здравето? 

Съставките, които се съдържат в корените, могат да допринесат за здравето на организма ни. 

 

Съдържание на устойчиво нишесте 

Това нишесте е трудно за смилане и поради тази причина заобикаля храносмилането и действа подобно на разтворимите фибри.  

То служи за храна на полезните бактерии в червата, намалява чревните възпаления и подобрява цялостното здраве на храносмилателната система.  

Устойчивото нишесте подобрява метаболизма и понижава рисковете от затлъстяване и диабет тип 2. Поради действието му в стомаха и червата спомага за балансирането на кръвната захар и намалява апетита.  

Нишестето се открива в сварения корен от маниока, докато в преработените продукти съдържанието му е значително по-малко.  

 

Добър източник на витамин Ц 

Както споменахме, само от 100 г можем да си набавим 20% от нужната дневна доза витамин Ц. Това полезно съединение е изключително важно за тялото – укрепва имунитета, бори се с оксидативния стрес, стимулира производството на колаген.  

 

Крие ли рискове? 

 

маниока

 

Въпреки широко разпространение, маниоката съдържа някои вредни за тялото съставки, които могат да бъдат отровни. 

 

Съдържание на цианид 

Коренът крие в себе си цианогенни гликозиди, които отделят цианид при поглъщане. Горчивите сортове съдържат в себе си по-голямо количество от вредните съединения.  

Тази отрова се извлича и използва за стрели от някои народи и племена. Продължителната консумация на тези токсични захарни производни може да доведе до гуша, хроничен панкреатит и нервни разстройства.  

Отравянето с цианид се характеризира с нарушени функции на щитовидната жлеза и нервната система, парализа, увреждане на органи, загуба на зрение, обща слабост и смърт. 

Симптомите на цианидна интоксикация се появяват няколко часа след поглъщане на сурова или неправилно обработена маниока. Те се характеризират с повръщане, световъртеж, а понякога се появяват и припадъци.

За детоксикация при високи нива на цианид в тялото се поставят инжекции, които предизвикват изхвърляне на специфичното токсично вещество.  

 

Как да приготвим маниока в домашни условия? 

 

маниока

 

За да избегнем зловредните ефекти на растението, трябва да го приготвим по специфичен начин преди да се консумира.  

Предварителното накисване, обелването и термичната обработка са подходящ начин да подготвим корена за консумация. Касавата лесно губи хранителните си вещества – при варене се запазват най-много от полезните съставки. 

Ето и какво трябва да следвате в процеса на приготвяне:

 • Обелваме корена: повечето цианогенни съединения се съдържат в кората и това е лесен начин да ги премахнем. 
 • Нарязваме на малки парчета: това ще осигури по-бързо и ефикасно премахване на нежеланите съединения. 
 • Накисваме: оптималното време за накисване е минумим 48 часа. Този процес значително намалява количеството вредни химикали.  
 • Приготвяне: коренът може да се приготви по различни начини – сварен, печен, пържен. След като сме обезвредили грудките, може да ги използваме по всички начини, по които готвим картофите. Варенето обаче запазва най-много от полезните съединения, които укрепват здравословното ни състояние. 

Водата от накисването и варенето трябва да се изхвърли.

Белтъчините в храната помагат на тялото да изхвърля цианид. Това означава, че ако комбинираме корена от касава с друго ястие, богато на белтъчини, може да улесним усвояването на полезни вещества и да избегнем потенциално цианидно отравяне.  

Касавата често се открива под формата на брашно или тапиока – нишесте, извлечено от корена, което служи като сгъстител. Топчета от тапиока се откриват в популярния боба чай. 

 

Други употреби на маниока 

 

маниока

 

Освен в кулинарията това растение намира приложение и в други сфери.

Добавя се в храната на животни, а екстракти от него се използват във фармацевтичната индустрия, както и за производството на перилни продукти. От касава се произвеждат тъкани, хартия, строителни материали, биоетанол за гориво. Смес от вода и нишесте от маниока се използва за втвърдяване на яки при гладене на дрехи. 

Касавата е източник на алкохол вследствие на ферментация, което я прави подходяща за производство на полистирен (стиропор) и други промишлени продукти.  

 

Заключение 

Растението маниока има десетки употреби в различни сфери, но неговото най-важно приложение е в кулинарията. С висококалоричните си грудки растението захранва голям процент от населението на тропичните региони. 

Какво е маниока?

Това е тропическо растение, което осигурява прехрана на местното население на десетки развиващи се страни. Представлява многогодишен храст с ядливи корени.

Има ли ползи за здравето?

Корените на растението изхранват милиони хора по света. Съдържа голямо количество устойчиво нишесте, което подобрява храносмилането, и витамин Ц, който укрепва имунитета.

Възможно ли растението да ни навреди?

Корените съдържат цианидни съединения, които са токсични за хората. Растението трябва да се приготви по специфичен начин, за да се избегне натравяне.

Как да консумираме маниока?

Трябва да обелим кората, да нарежем и накиснем корена за минимум 48 часа. Тази подготовка ще осигури сигурно премахване на токсичните съединения. След това може да използваме коренния плод по същия начин, по който хапваме картофи.

Има ли други приложения?

Маниоката се използва в текстилната и строителната индустрия. От нея се произвежда био гориво и други промишлени продукти.

Обновена: 25 септември 2023 в 17:38 | Публикувана: 28 август 2023 в 12:07 | Категория: Хранене и видове храни