Босвелия – аюрведичният лек за ставните заболявания

Обновена: 26.02.2024|
Босвелия.

Аюрведа, древната индийска лечебна система, предлага множество ценни съвети и природни методи, които допълват съвременната медицина.

Една от най-интересните и изследвани растителни съставки в аюрведичната медицина е босвелия серата (Boswellia serrata).

Тя има дълга история на употреба в Индия и се е доказала като ефективно природно средство в помощ на ставните заболявания.

 

Босвелия – дарът на природата за ставното здраве

Наричана още „индийски тамян“, тъй като от нея се произвежда тамянът, босвелията се препоръчва и при болки и скованост в ставите.

Полезните й свойства се споменават още в древните санскритски текстове и в аюрведичната традиция се прилага като болкоуспокояващо средство при различни хронични възпалителни процеси.

Тя представлява широколистно дърво от семейство Bursreraceae, което се среща предимно в Индия и Близкия Изток. Тамянът се съдържа в смолата на някои от дървета от вид босвелия.

Тази растителна смола е известна със своите противовъзпалителни свойства, които я правят подходящ избор за подпомагане на лечението на различни заболявания, свързани със ставите.

Известно е, че има благотворен ефект и върху дихателната система. Тя може да бъде използвана при лечение на бронхиална астма и други дихателни проблеми.

 

Босвелия и аюрведа

 

босвелия

 

Аюрведа е индийска наука от древността за физическо здраве и душевна хармония, която се основава на философията на баланса между тялото, ума и душата.

В аюрведа се подчертава връзката между човека и природата, като се акцентира върху използването на естествени съставки, за да се поддържа равновесието в организма.

В аюрведичната философия се счита, че всеки човек има уникален баланс на дошите (основни енергийни принципи) – вата, питта и кафа.

Здравето се поддържа, когато тези доши са в хармония, а болестите възникват, когато балансът се наруши.

Босвелия се прилага в продължение на векове за лечение на различни здравословни проблеми, включително хроничните заболявания.

Тя се използва в аюрведа като подкрепа за възстановяване на равновесието и облекчаване на дисбалансите, свързани със ставните заболявания.

В аюрведичната литература се нарича „шаллаки“ и се смята за важно растение за подпомагане на ставното здраве. Активните съставки в нея, известни като босвелини, имат мощни противовъзпалителни свойства.

Те намаляват производството на инфламаторни медиатори в организма, което допринася за облекчаването на болката и възпалението в ставите.

 

Активни съставки

Босвелията съдържа редица активни съставки, които се считат за отговорни за нейните лечебни свойства. Ето някои от основните компоненти, които се намират в нея и играят важна роля в подпомагането на ставното здраве.

Босвелини

Това са група активни съединения, които се съдържат в това растение и имат противовъзпалителни свойства. Те помагат да се намали възпалението в ставите и съответно да се облекчи болката.

Босвелините действат като инхибитори на липоксигеназата и също така подпомагат борбата с оксидативния стрес.

Тритерпенови съединения

Тези вещества са част от етеричните масла на босвелията и играят роля в нейните противовъзпалителни и антивирусни свойства. Те се свързват със свободните радикали и също подпомагат борбата с тях.

Фенолни съединения

В босвелията се съдържат и фенолни съединения, които имат антиоксидантни свойства, повишавайки имунните сили на организма. Тези съединения също подпомагат здравето на ставите, като намаляват възпалението и подобряват мобилността.

Лимонени

Лимонените са етерични масла, част от босвелията. Те съдържат антимикробни и антисептични свойства, които могат да помогнат в борбата с инфекциите и възпаленията в ставите.

Монотерпенови съединения

Те също са част от етеричните масла на босвелията и се считат за важни за нейните противовъзпалителни и антисептични свойства.

 

Полезни действия

 

босвелия

 

Една от основните причини за болката при ставните заболявания е възпалението. Ензимите, съдържащи се в смолата на това дърво, неутрализират производството на веществата, които предизвикват инфламацията.

Активните съединения, на които се дължат действията на смолата, са босвелиевите киселини и полизахаридите, които успяват да локализират възпалението и стимулират възстановителния процес на засегнатите кръвоносни съдове.

Босвелията се прилага в следните случай:

  • При ставни проблеми и артрит

Екстрактът увеличава влагата в хрущялните тъкани и допринася за тяхната гъвкавост и еластичност. Поради тези си свойства смолата от босвелия се използва при заболявания на ставите и артрит.

Редовната употреба на босвелия може да помогне за поддържане на гъвкавостта и подвижността на ставите. 

Босвелията може да подобри циркулацията на кръвта в ставите и около тях, което повишава доставката на хранителни вещества и кислород, необходими за тяхното здраве.

  • При дихателни проблеми

Екстрактът от смолата намалява и причинителите на възпалението, които предизвикват свиването на бронхите, което я прави подходящо средство при проблеми с дихателните пътища.

  • При чревни възпаления

Оказва благоприятно влияние и при стомашно-чревните възпаления и подобрява процесите на храносмилане.

  • За регенерация

Притежава и регенериращи свойства поради съдържанието на алантоин, който подпомага образуването на нови клетки и възстановяването на тъканите.

Активните съставки в босвелията подпомагат регенеративните процеси в ставите и тъканите около тях. Това може да помогне за по-бързото възстановяване след травми или наранявания.

  • При кожни проблеми

Босвелия може да се използва за поддържане на здравето на кожата и лечение на различни кожни проблеми.

 

Научни изследвания

Множество научни изследвания са проведени, за да проучат ефективността на босвелията при ставни заболявания. Едно от изследванията публикувани в списание „Phytomedicine“ през 2003 г. показва, че босвелията може да бъде ефективна при лечението на ревматоиден артрит.

Други изследвания, например в „Indian Journal of Pharmaceutical Sciences“ и „Phytotherapy Research„, подчертават нейните противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства при остеоартрит.

 

Как да я използваме?

 

Босвелия.

 

Босвелията може да се приема в различни форми – от таблетки и капсули до мазила и масла за масаж. Дозировката и начинът на употреба обаче трябва да се определят индивидуално, съобразно конкретните нужди и здравословно състояние на всеки човек.

Преди да започнете да използвате босвелия или други аюрведични продукти, е важно да се консултирате с лекар, особено ако вече имате назначено лечение за ставни заболявания или приемате други лекарства.

 

Заключение

Със своите лечебни свойства, познати още от древността и научно доказаните ползи в съвремието, босвелия представлява наистина обещаващ лек. Тя може да бъде ценно средство за лечението на ставните заболявания за тези, които се доверяват в целителните сили на природата.

Какво представлява босвелия серата?

Това е широколистно дърво от семейство Bursreraceae, което се среща предимно в Индия и Близкия изток, чиято смола притежава лечебни цели.

Какви действия притежава?

Тя притежава противовъзпалителни и антивирусни свойства, които я правят подходящ избор за подпомагане на лечението на различни заболявания, свързани със ставите.

Какво активни вещества се съдържат в босвелията?

В босвелията се съдържат босвелини, фенолни съединения, тритерпенови съединения и други.

Категории: Здраве|Публикувана: 18.09.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 12:08 | Публикувана: 18 септември 2023 в 09:55 | Категория: Здраве