Аюрведа, древната индийска лечебна система, предлага множество ценни съвети и природни методи, които допълват съвременната медицина.

Една от най-интересните и изследвани растителни съставки в аюрведичната медицина е босвелия серата (Boswellia serrata).

Тя има дълга история на употреба в Индия и се е доказала като ефективно природно средство в помощ на ставните заболявания.

 

Босвелия – дарът на природата за ставното здраве

Наричана още „индийски тамян“, тъй като от нея се произвежда тамянът, босвелията се препоръчва и при болки и скованост в ставите.

Тя представлява широколистно дърво от семейство Bursreraceae, което се среща предимно в Индия и Близкия изток. Тамянът се съдържа в смолата на някои от дървета от вид босвелия.

Тази растителна смола е известна със своите противовъзпалителни и антивирусни свойства, които я правят подходящ избор за подпомагане на лечението на различни заболявания, свързани със ставите.

Известно е, че има благотворен ефект и върху дихателната система. Тя може да бъде използвана при лечение на бронхиална астма и други дихателни проблеми.

Полезните й свойства се споменават още в древните санскритски текстове и в аюрведичната традиция се прилага като болкоуспокояващо средство при различни хронични възпалителни процеси.

 

Босвелия и аюрведа

 

босвелия

 

Аюрведа е индийска наука от древността за физическо здраве и душевна хармония, която се основава на философията на баланса между тялото, ума и душата.

В аюрведа се подчертава връзката между човека и природата, като се акцентира върху използването на естествени съставки, за да се поддържа равновесието в организма.

В аюрведичната философия се счита, че всеки човек има уникален баланс на дошите (основни енергийни принципи) – вата, питта и кафа.

Здравето се поддържа, когато тези доши са в хармония, а болестите възникват, когато балансът се наруши.

Босвелия се прилага в продължение на векове за лечение на различни здравословни проблеми, включително хроничните заболявания.

Тя се използва в аюрведа като подкрепа за възстановяване на равновесието и облекчаване на дисбалансите, свързани със ставните заболявания.

В аюрведичната литература се нарича „шаллаки“ и се смята за важно растение за подпомагане на ставното здраве.

Смята се, че активните съставки в нея, известни като босвелини, имат мощни противовъзпалителни свойства.

Те намаляват производството на инфламаторни медиатори в организма, което може да помогне за облекчаване на болката и възпалението в ставите.

 

Активни съставки

Босвелията съдържа редица активни съставки, които се считат за отговорни за нейните лечебни свойства.

Ето някои от основните компоненти, които се намират в нея и играят важна роля в подпомагането на ставното здраве.

Босвелини

Това са група активни съставки, които се съдържат в това растение и имат противовъзпалителни свойства. Те помагат да се намали възпалението в ставите и съответно да се облекчи болката.

Босвелините работят като инхибитори на липоксигеназата и също така подпомагат борбата с оксидативния стрес.

Тритерпенови съединения

Тези вещества са част от етеричните масла на босвелията и играят роля в нейните противовъзпалителни и антивирусни свойства. Те се свързват със свободните радикали и също подпомагат борбата с тях.

Фенолни съединения

В босвелията се съдържат и фенолни съединения, които имат антиоксидантни свойства, повишавайки имунните сили на организма. Тези съединения могат да подпомогнат и здравето на ставите, като намалят възпалението и подобрят мобилността.

Лимонени

Лимонените са етерични масла, част от босвелията. Те съдържат антимикробни и антисептични свойства, които могат да помогнат за борбата с инфекции и възпаления в ставите.

Монотерпенови съединения

Те също са част от етеричните масла на босвелията и се считат за важни за нейните противовъзпалителни и антисептични свойства.

 

Полезни действия

 

босвелия

 

Една от основните причини за болката при ставните заболявания е възпалението. Босвелията се счита за ефективна в борбата с този проблем, като помага да се намали интензивността на възпалението и съответно болката.

Ензимите, съдържащи се в смолата на това растение, неутрализират производството на веществата, които предизвикват инфламацията.

Активните съединения, на които се дължат действията на смолата, са босвелиевите киселини и полизахаридите, които успяват да локализират възпалението и стимулират възстановителния процес на засегнатите кръвоносни съдове.

Босвелията може са се прилага в следните случай.

На ставни проблеми и артрит

Екстрактът увеличава влагата в хрущялните тъкани и допринася за тяхната гъвкавост и еластичност. Поради тези си свойства смолата от босвелия се използва при заболявания на ставите и артрит.

Редовната употреба на босвелия може да помогне за поддържане на гъвкавостта и подвижността на ставите. Това е от изключително значение за хората, страдащи от артритни и други ставни заболявания.

Босвелията може да подобри циркулацията на кръвта в ставите и околността им, което повишава доставката на хранителни вещества и кислород, необходими за тяхното здраве.

При дихателни проблеми

Екстрактът от смолата намалява и причинителите на възпалението, които предизвикват свиването на бронхите, което я прави подходящо средство при проблеми с дихателните пътища.

При чревни възпаления

Оказва благоприятно влияние и при стомашно-чревните възпаления и подобрява процесите на храносмилане.

За регенерация

Притежава и регенериращи свойства поради съдържанието на алантоин, който подпомага образуването на нови клетки и възстановяването на тъканите.

Активните съставки в босвелията подпомагат регенеративните процеси в ставите и тъканите около тях. Това може да помогне за по-бързото възстановяване след травми или наранявания.

При кожни проблеми

Босвелия може да се използва за поддържане на здравето на кожата и лечение на различни кожни проблеми.

 

Научни изследвания

Множество научни изследвания са проведени, за да проучат ефективността на босвелията за ставни заболявания. Някои от тях са допринесли за утвърждаване на нейните положителни въздействия.

Например изследвания показват, че тя може да допринесе за намаляване на симптомите при различни видове артрит, включително ревматоиден артрит и остеоартрит.

 

Как да я използваме?

 

Босвелия.

 

Босвелията може да се приема в различни форми – от таблетки и капсули до мазила и масла за масаж. Дозировката и начинът на употреба обаче трябва да се определят индивидуално, съобразно конкретните нужди и здравословно състояние на всеки човек.

Преди да започнете да използвате босвелия или други аюрведични продукти, е важно да се консултирате с лекар, особено ако вече имате назначено лечение за ставни заболявания или приемате други лекарства.

 

Заключение

Босвелията, със своите аюрведични свойства и научно доказани ползи за ставните заболявания, представлява интересен и обещаващ лек. Тя може да бъде ценен съпътстващ фактор в лечението на ставни заболявания.

Все пак, както винаги, е препоръчително да се консултирате със специалист, преди да започнете нов режим на лечение.

Какво представлява босвелия серата?

Това е широколистно дърво от семейство Bursreraceae, което се среща предимно в Индия и Близкия изток, чиято смола притежава лечебни цели.

Какви действия притежава?

Тя притежава противовъзпалителни и антивирусни свойства, които я правят подходящ избор за подпомагане на лечението на различни заболявания, свързани със ставите.

Какво активни вещества се съдържат в босвелията?

В босвелията се съдържат босвелини, фенолни съединения, тритерпенови съединения и други.

Обновена: 19 септември 2023 в 12:01 | Публикувана: 18 септември 2023 в 09:55 | Категория: Здраве