Хламидия при жени – усложнения и лечение

Обновена: 03.06.2024|
Хламидия при жени.

Хламидия при жени е често срещано заболяване, което се предава чрез сексуален контакт. Тя има последици за здравето както при жени, така и при мъже. Има специфични симптоми, по които може да се разпознае.

Хламидия се открива и при различни представители на животинското царство – зайци, коне, морски свинчета, котки и кучета. Силни огнища на инфекцията се откриват при популацията на коали в Австралия. В някои региони хламидия се открива в 100% от представителите на вида. Това води до някои опасни увреждания, които намаляват броя на здрави екземпляри.

 

Защо хламидията е опасно състояние?

Инфекцията с хламидия при жени заразява цялата репродуктивна система, като може да доведе до сериозни здравословни усложнения на шийката на матката, уретрата, матката, фалопиевите тръби, яйчниците, тестисите, ректума. Може да се разпространи и до гърлото и очите.

Хламидия не се предава посредством прегръдки, използване на общи предмети или съдове, плувни басейни и обществени тоалетни. За да се заразим с хламидия, е нужно да сме имали контакт с телесни течности като сперма или вагинален секрет. Инфекцията не може да се предава чрез слюнката и целуването е безопасно. Това не означава, че оралният секс е безопасен, тъй като при него също може да се заразим с това заболяване.

При достигане на хламидията до очите се наблюдава зачервяване, секреция, болка и парене.

С какво се характеризира хламидия при жени?

 

хламидия при жени. дискомфорт

 

Локацията на симптоми на хламидия при жени зависи от мястото, през което е преминала инфекцията.

Най-често срещаната симптоматика включва:

 • Кървене след секс
 • Кървене извън менструацията без сексуален контакт
 • Забележими промени в консистенцията и мириса на вагиналния секрет
 • Болка и парене по време на уриниране
 • Болка и дискомфорт в долната част на корема, кръста или гърба
 • Болка и дискомфорт по време на секс с проникване
 • Висока температура и треска
 • Зачервяване и подуване при отвора на уретрата
 • Коремно подуване поради инфекция на матката

В някои случаи на хламидия при жени се наблюдават възпалителни процеси, свързани с подуване на ставите.

Проблем за заразените с хламидия е, че симптомите се появяват едва при 30% от жените. Това не означава, че тялото не претърпява увреждания. Поради това е важно да се тестваме преди и след смяна на партньори, за да можем да запазим репродуктивното си здраве и да не стигнем до опасните усложнения на тази инфекция.

 

Какви усложнения е възможно да настъпят?

Хламидия се наблюдава предимно при млади пациенти под 25-годишна възраст. Предава се по познатия начин – при секс без презерватив или при използване на чужди и непочистени секс играчки. Болестта се предава от майката към бебето при раждането и може да навреди на новороденото.

Ако инфекцията с хламидия при жени се разпространи в яйчниците, матката и фалопиевите тръби, това е причина за появата на тазова възпалителна болест. При нея се развиват белезни образувания върху фалопиевите тръби, които намаляват функциите им. Последствията от това усложнение са значително повишаване на риска от извънматочна бременност и безплодие.

При някои жени се забелязва увреждане и срастване на фалопиевите тръби в резултат от възпалителните процеси, което може да намали шансовете от зачеване и в някои по-сериозни случаи да доведе до премахване на яйчника.

Инкубационният период между заразяването и това ние самите да бъдем заразни е между 2 и 6 седмици.

Поради това трябва да сме внимателни с лечението и да приемаме медикаменти не само за себе си, но и да накараме партньора си да премине успешно през лечението. Ако не следваме правилно лечението или сексуалните ни партньори не желаят да приемат медикаменти за инфекцията, се получава порочен кръг на зараза и няма да успеем да се справим със заболяването.

При бременност

Ако се заразим с хламидия по време на бременност, е много важно да започнем веднага лечението си. Инфекцията се предава и на бебето, при което се развиват възпаления на белите дробове и очите. Обикновено антибиотиците и медикаментите, които се приемат за лекуване на хламидия при жени, са безопасни за прием по време на бременност. Трябва обаче да са предписани от лекар, който е компетентен да предложи подходяща терапия, за да сме сигурни за дозата и правилния прием.

При наличието на хламидия в майката е възможно бебето да се роди преждевременно.

 

Лечение и профилатика на хламидия при жени

 

хламидия при жени. тестове при лекар

 

За да се открие хламидия при жени, трябва да се вземе проба от влагалището, която след това да бъде изследвана в лаборатория. В някои случаи се вземат допълнителни проби от ануса, гърлото и устната кухина. За щастие, хламидията е едно от заболяванията, предавани по полов път, които са лечими и след правилната терапия изчезват напълно от организма ни.

Трябва да се има предвид, че повторното заразяване е възможно, а организмът не развива имунитет към инфекциозната бактерия.

След потвърждаване на инфекцията поради наличието на съответните бактерии се предписва антибиотик, който да премахне инфекцията. Лечението може да трае между 7 и 21 дни.

Не бива да имаме сексуални контакти, преди да сме завършили всички фази на лечение. След приключване на медикаментите е желателно да направим повторен тест, с който да потвърдим пълното излекуване на заболяването.

Антибиотиците се приемат орално или интравенозно. Често се комбинират с болкоуспокояващи, ако симптомите причиняват дискомфорт.

Как да се предпазим?

За да предотвратим заразяване с инфекция, предавана по полов път, има някои полезни съвети, които трябва да следваме:

 • Препоръчва се преди всеки нов партньор да се тестваме за инфекции, предавани по полов път. Не се срамувайте да изисквате от новия си партньор също да се тества, за да сте сигурни за своята безопасност.
 • Използвайте подходящи контрацептиви – най-лесни и достъпни са презервативите. Не бива да забравяте, че контрацепцията не е свързана единствено с предотвратяване на забременяването. При еднополови сексуални отношения презервативите и техните женски вариации са също толкова важни за опазване на репродуктивното здраве.

 

Единственият начин да сме напълно защитени от инфекции като хламидия при жени е да избягваме сексуални контакти като цяло. Това обаче не е реалистичен подход и поради тази причина се препоръчва да следваме лекарските препоръки за безопасен секс.

 

Заключение

 

хламидия при жени. жена държи червено сърце

 

Хламидията е инфекция, която се предава при сексуален контакт със заразен партньор. Тя може да има сериозни последици за женския организъм и трябва да се лекува възможно най-бързо и ефикасно. Хламидийната инфекция при жените се лекува, но имайте предвид, че инфекцията често е асимптоматична и някои хора могат да разберат за нея твърде късно.

 

Често задавани въпроси

Как се предава хламидия при жени?

За да се заразим с хламидия, е нужно да сме имали контакт с телесни течности като сперма или вагинален секрет. Хламидия не се предава посредством прегръдки, използване на общи предмети или съдове, плувни басейни и обществени тоалетни.

Какви са специфичните симптоми?

Инфекцията често преминава без симптоми. Ако се прояви симптоматика, тя е свързана с вагинално кървене, промяна във вагиналния секрет, болка в стомаха, влагалището, кръста, проблеми с уринирането. Възможно е да се появи температура, докато тялото се бори с инфекцията.

Как се диагностицира хламидия при жени?

За да се открие хламидия при жени, трябва да се взема проба от влагалището, която след това да бъде изследвана в лаборатория. В някои случаи се вземат допълнителни проби от ануса, гърлото и устната кухина.

Как се лекува инфекцията?

След потвърждаване на инфекцията поради наличието на съответните бактерии се предписва антибиотик, който да премахне инфекцията. Не бива да имаме сексуални контакти, преди да сме завършили всички фази на лечение. След приключване на медикаментите е желателно да направим повторен тест, с който да потвърдим пълното излекуване на заболяването.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 03.06.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 3 юни 2024 в 15:05 | Категория: Здраве