Хигиенни навици по време на пандемия

Обновена: 12.06.2024|
Хепатит при децата. Ешерихия коли. Вирусен гастроентерит, стомашен грип.

Пандемията е наш постоянен спътник вече почти година и наред с това – постоянното припомняне за това колко важно е познаването на необходимите хигиенни навици в такива ситуации. За съжаление пандемичната обстановка засега се е настанила в съзнанието ни и света, който познаваме, и не планира да си тръгне.

За щастие, в по-голяма или по-малка степен вече имаме разбиране за вируса. Това важи и за това какво предизвиква и най-вече: как да се предпазваме ефективно. А с настъпването на зимния сезон е налице по-тежката епидемична обстановка. Затова и събираме на едно място най-важните хигиенни навици за защита по време на пандемията и разяснения защо те са ефективни.

 

Хигиенни навици по време на пандемия

Смело можем да кажем, че въпреки че в изминалите 100 години е имало огнища на определени болести, никоя от тях не ни е засягала толкова сериозно. Затова и COVID-19 постави прецедент за 21 век в много отношения. Най-вече спрямо начина си на разпространение и крайно непредвидимия си характер.

Сред мерките, които се установиха за запазване на здравето, са дистанцирането от околните, носенето на маска, и най-вече: хигиенните навици. И въпреки, че се предполага, че тях би трябвало да ги знаем от детска възраст, се оказва, че не е точно така.

kurk pep 400
grifonia 600
kurk pep 400
grifonia 600

Извън пандемичната обстановка, хигиенни навици се водят всички действия, които поддържат тялото ни и частите му чисти: къпане, миене на зъбите, измиване на ръцете. В контекста на върлуващата зараза обаче фокусът попадна основно върху две части от тялото ни: ръце и лице. Бързо бе установено, че вирусът се предава най-лесно и бързо чрез докосване на лицето: устните, носа и очите, със замърсени ръце. Това е така, тъй като тези наши части са по-малко защитени от цялата останала повърхност на тялото ни.

Така например, отваряме уста постоянно, за да ядем, приемаме течности, за да говорим. И в процеса облизваме устните си с език. Така, ако вирусни частици са попаднали по тях, ги внасяме директно в системата си. Лигавицата на устата ги приема и пренася към частите – цели на вируса.

Същото се отнася и за лигавицата на носа – когато вдишаме микроорганизмите, когато някой говори срещу нас. В най-лошия случай те попадат по ръцете ни и намират път към вътрешните тъкани, скрити в носа. Затова и от изключително значение е да наблюдаваме малките деца и техните навици за бъркане в носа и устата им.

Що се отнася до очите – тяхната повърхност е изцяло открита. Вирусът попада в изцяло водна среда в тях и оттам прониква в тъканите. Останалото – дали заразата ще протече тежко или леко, е въпрос на късмет, сила на имунната система и начин на живот.

 

1. Измиване на ръцете и лицето – как, кога и защо?

 

Пробиотик: инфекции. Хигиенни навици.

 

Един от най-лесните и естествени начини да спазваме хигиенни навици на ръцете и лицето, си остава измиването с вода и сапун. Въпросът, разбира се, е как да го правим правилно.

На първо място стои питането: КОГА? Отговорът е лесен: след всяко излизане и докосване на повърхности, които и други хора (непознати, с които не живеете) са докосвали. Доказано е, че множество вируси и бактерии живеят часове, денонощия и дори дни по твърдите повърхности, в зависимост от външните условия.

Следващият въпрос е: КАК? Оказва се, че много от нас са миели погрешно ръцете през целия си живот. Важно е, освен, разбира се, да сложите сапун, и да ги измиете добре. Това се случва оптимално за около 20-25 секунди, по време на които е важно да успеете да накарате сапуна да попадне по горната част на дланта ви, но и между пръстите и ако имате по-дълги нокти – да изчисти и под тях.

Задължително е да измивате, или поне дезинфекцирате, ръцете си след кихане в дланите, например. В противен случай микроорганизмите биха могли да се пренесат по най-използваните от вас повърхности. Сред тях са и по-трудните за дезинфекция клавиатура и пари, например. Освен това – обръщайте внимание на телефона си! Той влиза в контакт с ръцете, но и с кожата на лицето ви. Това го прави задължителен за почистване предмет поне няколко пъти в седмицата.

Колкото до измиването на лицето – то е важно по две причини. Първата, разбира се, е, че го докосваме по една или друга причина, понякога – без да го осъзнаваме. Повече за честотата на това действие можете да прочетете в статията Пипате лицето си около 16 пъти на час: как да спрете? Втората е, че ако/докато не носим маска и ако не носим очила, частици прах, мръсотия и микроби все пак попадат върху незащитените повърхности. Хубаво е поне два пъти на ден да измиваме и лицето си с подходящи за целта продукти и да избягваме да докосвам очите, устните и носа си.

 

2. Нови хигиенни навици при ръкуването и прегръдките

При нас ръкуването и прегръдката са част от етикета, но в период на пандемия е добре да се избягват – поздравявайте с поклащане на глава.

 

3. Не споделяйте лични вещи

Такива са:

  • телефони;
  • грим;
  • гребени.

Също така е важно да не споделяте прибори за хранене и сламки. Научете децата си също да не използват чужди прибори за хранене.

 

4. Избягвайте храненето навън – поръчайте за вкъщи

В споделените пространства, каквито са ресторантите и баровете, вирусът не само се задържа във въздуха – той може да се предаде чрез приборите, чашите, бравите на вратите, дори облегалката на стола, която хващате, когато го издърпвате, за да седнете. За щастие имаме възможността и удобството да поръчваме храна за вкъщи, ако все пак не искаме да готвим и да хапнем нещо различно.

 

5. Измивайте всички продукти под течаща вода преди да ги консумирате

 

Хигиенни навици. Ръце на мъж, който мие броколи под течаща вода - нужните витамини за пролетта. Броколите.

 

Най-безопасния начин за консумиране на продукти е след топлинна обработка. На второ място се нарежда измиването им.

В магазина или на пазара:

  • Изберете продукти, които не са наранени или повредени.
  • Дръжте предварително нарязаните плодове и зеленчуци студени, като изберете продукти, които се охлаждат или държат във фризера.
  • Разделете плодовете и зеленчуците от суровото месо, птици и морски дарове в количката за пазаруване и в чантите си за хранителни стоки.

Вкъщи:

  • Измийте ръцете си, кухненските прибори и повърхностите за приготвяне на храна, включително дъски за рязане и плотове, преди и след приготвянето на плодове и зеленчуци.
  • Почистете плодовете и зеленчуците под течаща вода преди ядене, рязане или готвене.
  • Изрежете всички повредени или натъртени места преди консумация.

Измиването на плодове и зеленчуци със сапун или друг препарат не се препоръчва. Не използвайте разтвори за избелване или други дезинфекциращи продукти върху храната. Подсушавайте плодовете или зеленчуците с чиста хартиена кърпа.

Хигиенни навици, с които да не прекаляваме

След като уточнихме какви хигиенни навици да спазваме и защо, е време да обърнем внимание на това за какво да внимаваме.

На първо място – спазвайте хигиенните навици, но и не прекалявайте с честотата на дезинфекциите. Дезинфектантите, но понякога и сапуните, отнемат от естествената хидратация на кожата. Това значи, че я изсушават и ако не внимаваме, тя може да достигне дори до напукване. Така ще стане по-податлива на бактериите и ще им предостави вход към организма. Особено в студеното време. За да предотвратите изсушаването, използвайте крем за ръце с глицерин или друга хидратираща съставка и изберете сапун с овлажняващи свойства.

Рядко ви правят впечатление малките наранявания по ръцете от порязвания, нали? По време на пандемия е желателно да дезинфекцирате всяко нараняване, което е увредило кожата. Нещо повече – ако то не позволява бързо заздравяване на кожата, е желателно да поставите лепенка и да пазите мястото от докосване със замърсени ръце.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 30.11.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 юни 2024 в 15:32 | Публикувана: 30 ноември 2020 в 15:47 | Категория: Хранене и видове храни