Херпангина – какво трябва да знаем?

Обновена: 06.03.2024|

Херпангина е инфекциозно заболяване, което се причинява от група вируси, известни като коксаки вируси (Coxsackievirus). Това е най-често срещаната вирусна инфекция при децата, но може да засегне и възрастни. Характеризира се с висока температура, болки в гърлото и характерен обрив в устната кухина.

 

Херпангина – какво представлява?

Коксаки вирусите са вид ентеровируси, които принадлежат към семейство Picornaviridae. Те се класифицират в две групи: група А и група В. Херпангината се причинява основно от коксакивируси от група А, като най-често срещаните щамове са Coxsackievirus A16 и в по-малка степен Coxsackievirus A1.

Обикновено обривите се появяват в задната част на фаринкса, около сливиците и по мекото небце. Името „херпангина“ е свързано със сходността на симптомите с тези на херпес вирусите, макар двата типа инфекции да са предизвикани от различни вируси.

detski multi 400
detski multi 600

Херпетичният стоматит обаче е предизвикан от херпес вируси от група Herpes Simplex Virus (HSV). Този вид инфекция често протича като остър стоматит и може да се различава от херпангината както по причините, така и по симптомите.

detski multi 400
detski multi 600

 

Кои възрастови групи най-често засяга?

Херпангината най-често засяга деца от 3 до 10 години. Децата, чиито имунни системи все още се развиват, са по-често подложени на заразяване.

Въпреки това вирусът може да бъде причина за заболяване и при възрастни, особено тези със слаба имунна система, като пиковете на разпространение на вируса са лятото и началото на есента.

Това се дължи на това, че вирусите, причинители на херпангината, предпочитат топлите и сухи условия, които са често срещани по време на летните месеци.

 

Симптоми

 

Херпангина

 

Симптомите на херпангина включват:

 • Болка в гърлото: често се изпитва силна болка при гълтане. Този симптом може да бъде наистина неприятен и да доведе до загуба на апетит.
 • Висока температура: херпангината започва с грипоподобни симптоми, като температурата се повишава до 39-40 градуса.
 • Мехури или язви в гърлото и устата: характерен симптом е появата на болезнени мехури или язви в гърлото и устата.
 • Подути лимфни жлези: лимфните жлези в областта на врата могат да се увеличат поради отговора на имунната система.
 • Умора: пациентите често изпитват умора и слабост, което е обичайно при вирусни инфекции.
 • Повръщане: в някои случаи херпангината може да бъде съпроводена от повръщане, особено при по-малките деца.

 

Причини за развитие на вирусната инфекция

Да разгледаме и основните фактори, които водят до развитие на херпангина.

Контакт със заразени лица

Херпангината се предава по въздушно-капков път чрез директен контакт с заразени лица. Близките контакти в училище, детска градина, семейството или обществените места могат да спомогнат за разпространението на вируса.

Контакт с инфектирани повърхности

Вирусите могат да останат живи на повърхности за определен период от време. Ако здрав човек докосне заразена повърхност, след което се допре до лицето, особено до устата, носа или очите, може да настъпи заразяване.

Слаб имунитет

Децата, чиито имунни системи все още се развиват, са по-често подложени на херпангината. Въпреки това вирусът може да засегне и възрастни, особено тези със слаб имунитет.

Сезонност

Херпангината обикновено зачестява през топлите месеци, като пиковете на разпространение на вируса са лятото и началото на есента, което е свързано с предпочитанията на вирусите за топли и сухи условия, но може да се появи и през всеки друг сезон.

 

Колко е заразна?

Херпангината е високо заразна, особено в началните фази на заболяването. Разпространението на вируса се улеснява от близки контакти между заразени и здрави хора, както и чрез често общи допирни повърхности. Протича от 3 до 7 дена, като инкубационният период е от една до две седмици.

Вирусът се разпространява лесно, особено в гъсто населени райони или при близък контакт между заразени и здрави индивиди. Добрите хигиенни практики, включително честото миене на ръцете, могат да помогнат за намаляване на риска от предаване.

 

Как се диагностицира?

Диагнозата за херпангина обикновено се поставя на базата на клиничния образ, симптомите и медицинският преглед от лекар. В повечето случаи, особено при типичните прояви на заболяването, допълнителни лабораторни тестове не са необходими. Въпреки това в някои случаи лекарят може да използва методи за по-точна диагностика.

 

Лечение

 

Херпангина

 

Лечението на херпангината обикновено се фокусира върху симптоматично подобрение. Препоръчват се:

 • Хидратация: Нужно е да се поддържа добра хидратация, като се пият достатъчно течности, за да се предотврати дехидратацията, особено при децата.
 • Охлаждаща и мека храна: Избягвайте силно пикантни и кисели храни, които могат да дразнят вече възпаленото гърло.
 • Почивка и отдих: Предоставянето на достатъчно време за почивка и отдих е важно за възстановяването.
 • Симптоматично лечение: За облекчаване на симптомите се използват аналгетици и антипиретици.
 • Антисептични препарати за гърло: Използването на антисептични гърлени препарати може да помогне за улесняването на болката в гърлото.
 • Хомеопатично лечение: Възможно е да се използват и хомеопатични препарати за облекчаване на симптомите. Но все още няма научни доказателства, които да подкрепят ефективността на този подход.

 

В някои случаи лекарят може да предпише антивирусни лекарства.

 

Кога трябва да се обърне внимание?

Въпреки че херпангината обикновено преминава за няколко дни, съществуват ситуации, в които трябва да се обърне специално внимание.

Такива ситуации са следните:

 • Бактериални усложнения. Ако се появят жълтеникави налепи върху сливиците, това може да бъде признак за насложена бактериална инфекция. В този случай е важно да потърсите лекар, който да прецени необходимостта от антибиотично лечение.
 • Разпространение към централната нервна система. Ако симптомите се разширят до главоболие, скованост във врата и замаяност, това може да бъде признак за разпространение на инфекцията към централната нервна система. В такъв случай трябва да се консултирате с лекар.
 • Признаци на обезводняване. Внимание трябва да се обърне и ако се появят признаци на обезводняване, като рядко уриниране, жажда и отпадналост, особено при децата.

 

Повтарящи се инфекции и имунитет

След като се възстановят от херпангина, хората развиват имунен отговор срещу специфичния отговорен щам на коксаки вируса. Този имунитет обаче не е доживотен.

Повтарящите се инфекции са по-чести при хора с отслабена имунна система или такива, изправени пред стресови фактори.

 

Превенция на херпангина

Ето и няколко превантивни мерки, които да имате предвид:

 • Избягване на контакт с инфектирани лица: Понякога херпангината се предава от човек на човек, така че избягването на близък контакт с инфектирани лица може да помогне за предотвратяването на разпространението на вируса.
 • Добра хигиена: Редовното миене на ръцете и използването на дезинфекциращи средства може да намали риска от заразяване.
 • Избягване на обществени места при симптоми: Ако човек има симптоми на херпангина, е добре да избягва посещения на обществени места, за да предотврати разпространението на вируса.

 

Заключение

Херпангината е обичайна вирусна инфекция, която, въпреки неприятните си симптоми, обикновено не представлява сериозна заплаха за здравето. Въпреки че тя обикновено се лекува с подкрепителна терапия, винаги е важно консултирането с лекар, особено при появата на сериозни симптоми или при необходимост от потвърждение на диагнозата.

В случай на тревожни признаци, като светобоязън, повръщане или рязко влошаване на общото състояние, важно е да се направи консултация с лекар. Въпреки че усложнения при херпангина са редки, внимателното следене и правилното лечение са от съществено значение за бързото възстановяване.

Какво представлява херпангината?

Херпангина е инфекциозно заболяване, предизвикано от група вируси, известни като коксаки вируси (Coxsackievirus). Това е най-често срещаната вирусна инфекция при малките деца, но може да засегне и възрастни. Характеризира се с висока температура, болки в гърлото и характерен обрив в устната кухина.

Какви са характерните симптоми?

Симптомите на херпангина включват болка в гърлото, висока температура, мехури или язви в гърлото и устата, подути лимфни жлези, обща умора и понякога повръщане.

Кои възрастови групи най-често засяга?

Херпангината най-често засяга деца от 3 до 10 години. Децата, чиито имунни системи все още се развиват, са по-често подложени на заразяване. Въпреки това, вирусът може да бъде причина за заболяване и при възрастни, особено тези със слаба имунна система, като пика на разпространение е лятото и началото на есента.

Какво е лечението?

Лечението на херпангината обикновено се фокусира върху симптоматично подобрение. Препоръчва да се пият достатъчно течности, да се приемат болкоуспокояващи лекарства и да се почива за по-бързо възстановяване. В случаи лекарят може да предпише антивирусни лекарства.

Категории: Здраве|Публикувана: 20.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 17:05 | Публикувана: 20 февруари 2024 в 15:27 | Категория: Здраве