Халибут с пюре от броколи
Филетата от халибут се допълват страхотно с някоя ароматна гарнитура, каквото е пюрето от броколи. Рецептата се вписва чудесно в кетогенния или друг нисковъглехидратен режим.
Халибутът е ценен морски деликатес. Кулинарните ентусиасти се наслаждават на неговата гъвкавост – пекат го на грил, запържват го на тиган за хрупкава коричка и дори го пошират в ароматни бульони.
Рецепта за халибут с пюре от броколи
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 2 | 9,5 г нетни въглехидрати 533,5 калории |
Ястието с халибут се прави доста лесно и се съчетава чудесно с пюрето от броколи.
Необходими продукти:
- 400 г халибут, филе
- 2 с.л. лимонов сок, изцеден
- 2 с.л. зехтин Екстра върджин
- 1 ч.л босилек
- ½ ч.л. чесън на прах
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
За пюрето:
- 200 г броколи
- 100 г авокадо
- 20 г краве масло Гхи, пречистено
- ½ с.л. накълцана мента, пресни листа
- ½ ч.л. чесън на прах
- Сол на вкус
- Бял/ Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Изплакнете рибата и я подсушете с хартиена кърпа.
- Разрежете филето на 2 порции по 200 г.
- Сложете рибата в купа, заедно с лимоновия сок, 1 с.л. зехтин, солта и черния пипер.
- Оставете я да се маринова за около 30 минути.
- През това време, сварете броколите.
- Обелете и нарежете авокадото на кубчета.
- Поставете броколите и авокадото в подходящ съд за пасиране.
- Към тях добавете останалите компоненти и пасирайте до получаването на хомогенна смес.
- Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
- След като рибата се е мариновала, загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и запържете леко чесъна с босилека.
- Извадете рибата, поставете я в тава и я намажете със запържените подправки.
- Оставете халибутът да се пече за около 20 минути.
Сервирайте филето от халибут с гарнитурата от пюре от броколи.
Допълнителни съвети:
- Може да проверите дали е готова с вилица в най-дебелата й част.
- Може да експериментирате с любими подправки за маринатата и овкусяването на рибата.
- Може да опитвате различни презентации, тъй като цветовете на златистата риба и зеленото пюре се допълват страхотно.
Рибата халибут
Халибут е океанска риба, която може да намерим и у нас. Единият вид произхожда от северния Атлантически океан и един от северния Тихи океан.
Hippoglossus hippoglossus, известен като атлантическа камбала, и Hippoglossus stenolepis, известен като тихоокеанска камбала, са два забележителни вида, принадлежащи към род Hippoglossus в рамките на семейство Pleuronectidae.
Въпреки общия си род, тези видове камбала проявяват различни характеристики и обитават отделни региони на световните океани.
Атлантическата камбала се среща предимно в студените води на Северния Атлантически океан, вариращи от Гренландия до бреговете на Норвегия.
Известна е с колосалните си размери. Атлантическият халибут може да достигне дължина над 3 метра и да тежи стотици килограми.
Те имат здраво, удължено тяло с маслинено до тъмнокафяв цвят. Този вид риба е обичан заради месото си, което се цени в кулинарните среди.
За разлика от тях, тихоокеанската камбала, Hippoglossus stenolepis, обитава северната част на Тихия океан, варираща от Берингово море и Алеутските острови до водите край бреговете на Калифорния.
Въпреки че прилича на външен вид на атлантическия си аналог, тихоокеанския халибут обикновено има по-светло оцветяване и може да достигне подобни впечатляващи размери.
Тихоокеанският халибут също е обичан заради месото си. Това е една от причините, поради които двата вида халибут са изправени пред общи заплахи, включително прекомерен улов.
Хранителни стойности на халибут
Халибутът е известен с високото си съдържание на протеини и ниски нива на мазнини. Освен това е добър източник на основни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, витамин D, витамин B12 и селен.
Приблизителните хранителни стойности в 100 грама печен халибут биват:
- Калории – около 110-120 kcal
- Протеин – приблизително 22-24 г
- Мазнини – приблизително 1-2 г
- Въглехидрати – незначително количество (по-малко от 1 грам)
- Омега-3 мастни киселини – важен източник, допринасящ за здравето на сърцето и намаляване на възпалението
- Витамин D – осигурява значителна част от препоръчителния дневен прием, като насърчава здравето на костите и имунната функция
- Витамин B12 – богат източник, подпомагащ нервната функция и синтеза на ДНК.
- Селен – осигурява добро количество от този важен минерал, действа като антиоксидант и поддържа функцията на щитовидната жлеза
Трябва да имаме предвид, че тези стойности са приблизителни и могат да варират в зависимост от фактори като конкретния метод на готвене, подправки и т.н.
Халибутът съдържат вещества, които са важни за организма и при дефицит, е желателно да си ги набавим – чрез храна или добавки.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептата ни за халибут с пюре от броколи ви е допаднала, предлагаме да разгледате и останалите ни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, включващи различни продукти, морски дарове, например – пълнена пъстърва с гъби и спанак.
Вдъхновение може да откриете и в кулинарните ни книги „Кето фантазии“ 1 и 2, пълни с разнообразни рецепти, идеални за нисковъглехидратни режими.
Каним ви да се присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Предлагаме ви една изключително лесна и бърза рецепта за грилована тилапия със зеленчукова гарнитура.
Днес приготвяме една чудесна кето панирана риба, за която използваме нисковъглехидратна панировка, за да получим златиста, хрупкава и
Не съществува режим, който да не препоръчва честата консумация на риба. Тя е изключително полезна за организма, тъй