Халибут с пюре от броколи
Филетата от халибут се допълват страхотно с някоя ароматна гарнитура, каквото е пюрето от броколи. Рецептата се вписва чудесно в кетогенния или друг нисковъглехидратен режим.
Халибутът е ценен морски деликатес. Кулинарните ентусиасти се наслаждават на неговата гъвкавост – пекат го на грил, запържват го на тиган за хрупкава коричка и дори го пошират в ароматни бульони.
Рецепта за халибут с пюре от броколи
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 2 | 9,5 г нетни въглехидрати 533,5 калории |
Ястието с халибут се прави доста лесно и се съчетава чудесно с пюрето от броколи.
Необходими продукти:
- 400 г халибут, филе
- 2 с.л. лимонов сок, изцеден
- 2 с.л. зехтин Екстра върджин
- 1 ч.л босилек
- ½ ч.л. чесън на прах
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
За пюрето:
- 200 г броколи
- 100 г авокадо
- 20 г краве масло Гхи, пречистено
- ½ с.л. накълцана мента, пресни листа
- ½ ч.л. чесън на прах
- Сол на вкус
- Бял/ Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Изплакнете рибата и я подсушете с хартиена кърпа.
- Разрежете филето на 2 порции по 200 г.
- Сложете рибата в купа, заедно с лимоновия сок, 1 с.л. зехтин, солта и черния пипер.
- Оставете я да се маринова за около 30 минути.
- През това време, сварете броколите.
- Обелете и нарежете авокадото на кубчета.
- Поставете броколите и авокадото в подходящ съд за пасиране.
- Към тях добавете останалите компоненти и пасирайте до получаването на хомогенна смес.
- Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
- След като рибата се е мариновала, загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и запържете леко чесъна с босилека.
- Извадете рибата, поставете я в тава и я намажете със запържените подправки.
- Оставете халибутът да се пече за около 20 минути.
Сервирайте филето от халибут с гарнитурата от пюре от броколи.
Допълнителни съвети:
- Може да проверите дали е готова с вилица в най-дебелата й част.
- Може да експериментирате с любими подправки за маринатата и овкусяването на рибата.
- Може да опитвате различни презентации, тъй като цветовете на златистата риба и зеленото пюре се допълват страхотно.
Рибата халибут
Халибут е океанска риба, която може да намерим и у нас. Единият вид произхожда от северния Атлантически океан и един от северния Тихи океан.
Hippoglossus hippoglossus, известен като атлантическа камбала, и Hippoglossus stenolepis, известен като тихоокеанска камбала, са два забележителни вида, принадлежащи към род Hippoglossus в рамките на семейство Pleuronectidae.
Въпреки общия си род, тези видове камбала проявяват различни характеристики и обитават отделни региони на световните океани.
Атлантическата камбала се среща предимно в студените води на Северния Атлантически океан, вариращи от Гренландия до бреговете на Норвегия.
Известна е с колосалните си размери. Атлантическият халибут може да достигне дължина над 3 метра и да тежи стотици килограми.
Те имат здраво, удължено тяло с маслинено до тъмнокафяв цвят. Този вид риба е обичан заради месото си, което се цени в кулинарните среди.
За разлика от тях, тихоокеанската камбала, Hippoglossus stenolepis, обитава северната част на Тихия океан, варираща от Берингово море и Алеутските острови до водите край бреговете на Калифорния.
Въпреки че прилича на външен вид на атлантическия си аналог, тихоокеанския халибут обикновено има по-светло оцветяване и може да достигне подобни впечатляващи размери.
Тихоокеанският халибут също е обичан заради месото си. Това е една от причините, поради които двата вида халибут са изправени пред общи заплахи, включително прекомерен улов.
Хранителни стойности на халибут
Халибутът е известен с високото си съдържание на протеини и ниски нива на мазнини. Освен това е добър източник на основни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, витамин D, витамин B12 и селен.
Приблизителните хранителни стойности в 100 грама печен халибут биват:
- Калории – около 110-120 kcal
- Протеин – приблизително 22-24 г
- Мазнини – приблизително 1-2 г
- Въглехидрати – незначително количество (по-малко от 1 грам)
- Омега-3 мастни киселини – важен източник, допринасящ за здравето на сърцето и намаляване на възпалението
- Витамин D – осигурява значителна част от препоръчителния дневен прием, като насърчава здравето на костите и имунната функция
- Витамин B12 – богат източник, подпомагащ нервната функция и синтеза на ДНК.
- Селен – осигурява добро количество от този важен минерал, действа като антиоксидант и поддържа функцията на щитовидната жлеза
Трябва да имаме предвид, че тези стойности са приблизителни и могат да варират в зависимост от фактори като конкретния метод на готвене, подправки и т.н.
Халибутът съдържат вещества, които са важни за организма и при дефицит, е желателно да си ги набавим – чрез храна или добавки.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептата ни за халибут с пюре от броколи ви е допаднала, предлагаме да разгледате и останалите ни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, включващи различни продукти, морски дарове, например – пълнена пъстърва с гъби и спанак.
Вдъхновение може да откриете и в кулинарните ни книги „Кето фантазии“ 1 и 2, пълни с разнообразни рецепти, идеални за нисковъглехидратни режими.
Каним ви да се присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Предлагаме ви една изключително лесна и бърза рецепта за грилована тилапия със зеленчукова гарнитура.
Днес приготвяме една чудесна кето панирана риба, за която използваме нисковъглехидратна панировка, за да
Не съществува режим, който да не препоръчва честата консумация на риба. Тя е изключително