Халибут с пюре от броколи

Обновена: 26.09.2024|
Халибут с пюре от броколи.

Филетата от халибут се допълват страхотно с някоя ароматна гарнитура, каквото е пюрето от броколи. Рецептата се вписва чудесно в кетогенния или друг нисковъглехидратен режим.

Халибутът е ценен морски деликатес. Кулинарните ентусиасти се наслаждават на неговата гъвкавост – пекат го на грил, запържват го на тиган за хрупкава коричка и дори го пошират в ароматни бульони.

 

Рецепта за халибут с пюре от броколи

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
50 минути 2 9,5 г нетни въглехидрати
533,5 калории

 

Ястието с халибут се прави доста лесно и се съчетава чудесно с пюрето от броколи.

Необходими продукти:

  • 400 г халибут, филе
  • 2 с.л. лимонов сок, изцеден
  • 2 с.л. зехтин Екстра върджин
  • 1 ч.л босилек
  • ½ ч.л. чесън на прах
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

За пюрето:

  • 200 г броколи
  • 100 г авокадо
  • 20 г краве масло Гхи, пречистено
  • ½ с.л. накълцана мента, пресни листа
  • ½ ч.л. чесън на прах
  • Сол на вкус
  • Бял/ Черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Изплакнете рибата и я подсушете с хартиена кърпа.
  2. Разрежете филето на 2 порции по 200 г.
  3. Сложете рибата в купа, заедно с лимоновия сок, 1 с.л. зехтин, солта и черния пипер.
  4. Оставете я да се маринова за около 30 минути.
  5. През това време, сварете броколите.
  6. Обелете и нарежете авокадото на кубчета.
  7. Поставете броколите и авокадото в подходящ съд за пасиране.
  8. Към тях добавете останалите компоненти и пасирайте до получаването на хомогенна смес.
  9. Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
  10. След като рибата се е мариновала, загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и запържете леко чесъна с босилека.
  11. Извадете рибата, поставете я в тава и я намажете със запържените подправки.
  12. Оставете халибутът да се пече за около 20 минути.

Сервирайте филето от халибут с гарнитурата от пюре от броколи.

Допълнителни съвети:

  1. Може да проверите дали е готова с вилица в най-дебелата й част.
  2. Може да експериментирате с любими подправки за маринатата и овкусяването на рибата.
  3. Може да опитвате различни презентации, тъй като цветовете на златистата риба и зеленото пюре се допълват страхотно.

 

Рибата халибут

 

Халибут за готвене.

 

Халибут е океанска риба, която може да намерим и у нас. Единият вид произхожда от северния Атлантически океан и един от северния Тихи океан.

Hippoglossus hippoglossus, известен като атлантическа камбала, и Hippoglossus stenolepis, известен като тихоокеанска камбала, са два забележителни вида, принадлежащи към род Hippoglossus в рамките на семейство Pleuronectidae.

Въпреки общия си род, тези видове камбала проявяват различни характеристики и обитават отделни региони на световните океани.

Атлантическата камбала се среща предимно в студените води на Северния Атлантически океан, вариращи от Гренландия до бреговете на Норвегия.

Известна е с колосалните си размери. Атлантическият халибут може да достигне дължина над 3 метра и да тежи стотици килограми.

Те имат здраво, удължено тяло с маслинено до тъмнокафяв цвят. Този вид риба е обичан заради месото си, което се цени в кулинарните среди.

За разлика от тях, тихоокеанската камбала, Hippoglossus stenolepis, обитава северната част на Тихия океан, варираща от Берингово море и Алеутските острови до водите край бреговете на Калифорния.

Въпреки че прилича на външен вид на атлантическия си аналог, тихоокеанския халибут обикновено има по-светло оцветяване и може да достигне подобни впечатляващи размери.

Тихоокеанският халибут също е обичан заради месото си. Това е една от причините, поради които двата вида халибут са изправени пред общи заплахи, включително прекомерен улов.

 

Хранителни стойности на халибут

 

Халибут - хранителни стойности.

 

Халибутът е известен с високото си съдържание на протеини и ниски нива на мазнини. Освен това е добър източник на основни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, витамин D, витамин B12 и селен.

Приблизителните хранителни стойности в 100 грама печен халибут биват:

  • Калории – около 110-120 kcal
  • Протеин – приблизително 22-24 г
  • Мазнини – приблизително 1-2 г
  • Въглехидрати – незначително количество (по-малко от 1 грам)
  • Омега-3 мастни киселини – важен източник, допринасящ за здравето на сърцето и намаляване на възпалението
  • Витамин D – осигурява значителна част от препоръчителния дневен прием, като насърчава здравето на костите и имунната функция
  • Витамин B12 – богат източник, подпомагащ нервната функция и синтеза на ДНК.
  • Селен – осигурява добро количество от този важен минерал, действа като антиоксидант и поддържа функцията на щитовидната жлеза

 

Трябва да имаме предвид, че тези стойности са приблизителни и могат да варират в зависимост от фактори като конкретния метод на готвене, подправки и т.н.

Халибутът съдържат вещества, които са важни за организма и при дефицит, е желателно да си ги набавим – чрез храна или добавки.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пълнена пъстърва - рецепта.

 

Ако рецептата ни за халибут с пюре от броколи ви е допаднала, предлагаме да разгледате и останалите ни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, включващи различни продукти, морски дарове, например – пълнена пъстърва с гъби и спанак.

Вдъхновение може да откриете и в кулинарните ни книги „Кето фантазии“ 1 и 2, пълни с разнообразни рецепти, идеални за нисковъглехидратни режими.

Каним ви да се присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 13.03.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар