Гулия – здравословни ползи и приложения в кухнята

Обновена: 27.02.2024|

Гулия или известна още като йерусалимски артишок предлага изключително много ползи за здравето. Въпреки че името му е свързано със свещения град, йерусалимският артишок нито е от Йерусалим, нито е артишок.

Всъщност това е вид слънчоглед, произхождащ от Северна и Средна Америка и известен със своите деликатни жълти цветове, но най-вече – с питателни си грудки.

 

Гулия – описание

Гулия (Helianthus tuberosus) принадлежи към семейство Сложноцветни (Asteraceae). Известна е с още множество имена, сред които земна ябълка, топинамбур, грудков слънчоглед, германски картоф, захарен картоф и други.

vitc 400 1
vitc 600 1

Тя представлява многогодишно растение с характерно с висок стъбло, достигащо до 3 метра височина, сребристо-зелени листа и жълти цветове, подобни на тези на слънчогледа. Но най-интересната част от земната ябълка е грудката й, която служи като енергийна резерва за растението.

vitc 400 1
vitc 600 1

 

Произход и разпространение

Гулията е била част от хранителния режим на коренното население в Северна Америка в продължение на хилядолетия. Те са използвали корените й, както като хранителен продукт, така и за лечебни цели.

Смята се, че „Йерусалим“ е изопачена форма от италианската дума за слънчоглед „girasole“, която се произнася „jeer-uh-so-lay“.

С откриването на „Новия свят“, тя привлича вниманието на европейските изследователи, които я донасят в Европа през 17-ти век и бързо става популярна сред земеделците поради лесното й отглеждане и устойчивост към различни климатични условия.

Наименованието „topinambour“ на френски произлиза от името на бразилското племе Topinambà, което посещава кралския двор във Франция през 17-ти век, около същото време, когато гулията бива представена в Париж.

През 18-ти век обаче гулията е изместена от по-популярните картофи. Този забравен корен намира своя втори възход в съвременната епоха.

През последните десетилетия земната ябълка е отново открита от ценителите на здравословната храна и експериментаторите в кулинарията. Този път тя стъпва на световната кулинарна сцена като една от най-интересните и здравословни храни.

 

Хранителна стойност и здравословни ползи

 

гулия

 

Освен чудесен вкус, гулията предлага редица ползи за здравето. В 100 грама се съдържат:

 • Калории: 73 калории
 • Въглехидрати: 17.4 г
 • Фибри: 1.6 г
 • Витамин С: 4 мг
 • Калций: 14 мг
 • Магнезий: 17 мг
 • Манган: 0.1 мг
 • Калий: 429 мг
 • Фосфор: 78 мг
 • Фолиева киселина: 13 мкг

 

Богата на пребиотика инулин

Грудката е изключително богата на инулин, който представлява пребиотик. Пребиотиците са несмилаеми въглехидрати, които служат за храна на полезните бактерии в храносмилателния тракт.

Подобрява усвояването на глюкозата

Инулинът активизира усвояването на глюкозата и стимулира синтеза на гликоген, което помага на тялото да използва по-ефективно захарта и да поддържа стабилни нива на кръвната захар, което я прави подходяща за хора с диабет тип 2.

Нисък гликемичен индекс

Гулията има нисък гликемичен индекс, което означава, че консумацията й не предизвиква бързо повишаване на нивата на кръвната захар.

Намалява LDL холестерола

Консумацията на гулия допринася и за намаляването на нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта, тъй като инулинът помага за извличане на холестерола от организма.

Регулира кръвното налягане

Съдържа калий, минерал, който е важен за контролирането на кръвното налягане. Редовната консумация може да помогне за поддържане на здравословното съотношение между натрия и калия в организма.

Антиоксидантни свойства

Гулията съдържа антиоксиданти, като например витамин С и каротеноиди, които помагат в борбата със свободните радикали в организма. Тези вещества се свързват с намаляване на риска от различни хронични заболявания и поддържане на общото здраве.

Подобрява имунната система

Витамин С е известен и със своите стимулиращи свойства върху имунната система. Редовната консумация може да помогне за предпазване от различни инфекции и болести.

Детоксикация на организма

Гулията спомага за ефективното изхвърляне на токсини и отпадъци от организма. Този процес на детоксикация подпомага поддържането на оптималното функциониране на черния дроб.

Подпомагане на загубата на тегло

Съдържанието на фибри в земната ябълка може да ускори насищането и да помогне за контролиране на апетита. Инулинът в гулията стимулира чувството за ситост и може да намали апетита.

Това прави земната ябълка подходяща добавка към хранителния режим на тези, които желаят да отслабнат.

 

Отглеждане на земна ябълка в домашни условия

 

гулия

 

Отглеждането на гулия в домашни условия е възможно, и резултатът може да бъде изключително удовлетворителен. Известна е със своята устойчивост към паразити и болести, което прави отглеждането й лесно и подходящо при различни условия.

За разлика от картофите, тя не се засяга от колорадския бръмбар и нe боледува от фитофтора, която е чест проблем в селското стопанство и градинарството и засяга голям брой хранителни култури.

Също така гулията не натрупва в себе си нитрати, тежки метали и радиоактивни съединения в значителни количества

Климат

Гулията предпочита умеренен климат, но може да се отглежда успешно в различни условия. Тя е доста устойчива на студ и може да бъде отглеждана в различни региони.

Избор на място

Изберете добре осветено място за отглеждане на гулията. Тя обича слънчева светлина и по възможност трябва да бъде поставена на място, където получава поне 6-8 часа слънчева светлина на ден.

Подготовка на почвата

Подберете добре дренирана почва с обилно количество органични вещества. Добър вариант е смес от компост и пясък, която осигурява добър дренаж и хранителни вещества.

Садене

Семената може да се засяват през пролетта. Засейте ги на дълбочина около 2.5 см и ги оставете на разстояние от около 60-90 см едно от друго.

Поддръжка

Поддържайте почвата влажна, особено през периода на установяване. В ранните стадии на растеж гулията изисква редовно поливане. С развитието си то става по-устойчиво към суша.

Реколта и съхранение

Гулията се събира през късната есен или ранната зима, след като листата са увяхнали. Издънките се копаят, измиват и могат да се съхраняват на хладно и сухо място за продължителен период от време.

 

Кулинарни приложения

 

гулия

 

Кулинарният потенциал на гулията е огромен, предлагайки уникален вкусов профил. Грудките могат да се консумират сурови, нарязани на тънко и добавени към салати за хрупкава текстура или могат да бъдат приготвени по различни начини.

Печенето, сотирането и варенето са популярни методи, които извеждат сладостта и създават възхитителна гарнитура. Йерусалимският артишок също може да се добавя към супи и яхнии.

Освен това те могат да бъдат пасирани или пюрирани, предлагайки вкусна алтернатива на традиционното картофено пюре. Друг начин да се възползвате от полезните свойства е чрез ферментация, като гулията става още по-полезна.

Ферментацията не само подобрява вкуса му, но също така въвежда пробиотици в диетата.

Приготвя се подобно на киселото зеле. Процесът на ферментация разгражда сложните въглехидрати, което прави хранителните вещества по-бионалични и допринася за здравето на червата.

 

Заключение

Със своите изключителни ползи гулия е истинска съкровищница от природата. Това скромно и непретенциозно растение предлага изобилие от хранителни вещества, които подпомагат здравето.

От подобряването на храносмилането, регулиране на кръвната захар, укрепването на имунната система, пречистване на организма до поддържането на оптималното функциониране на сърдечно-съдовата система, гулията заема специално място в пантеона на природните ценности.

Какво представлява гулията?

Гулията с научно име Helianthus tuberosus представлява многогодишно растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae) с характерно с висок стъбло, достигащо до 3 метра височина, сребристо-зелени листа и жълти цветове, подобни на тези на слънчогледа, характерно за района на Северна и Централна Америка най-интересната част от гулия е грудката й, която служи като енергийна резерва за растението.

Кога е донесена в Европа?

В Европа е пренесена през 17-ти век и бързо става популярна сред земеделците, поради лесното й отглеждане и устойчивост към различни климатични условия.

Какви са полезните вещества в нея?

В гулията се съдържа инулин, витамин С, калций, магнезий, манган, калий, фосфор, фолиева киселина и други.

Какви са здравословните й ползи?

Консумацията на коренът на това растение подобрява усвояването на глюкозата, намалява лошия холестерол, регулира кръвното налягане, детоксикира организма, стимулира имунната система и други.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 02.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Траянка Терзийска 03.02.2024 at 20:18 - Отговор

  Много вкусна и полезна.Чист здравословен продукт!

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 15:38 | Публикувана: 2 февруари 2024 в 14:18 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни