FOMO (страх от пропускане) – болестта на новото време

Обновена: 22.02.2024|
ФОМО, FOMO.

В днешно време страхът от пропускане, познат като FOMO, е често срещано явление, което засяга много хора.

Тази статия цели да изясни какво е FOMO, какви са причините за появата му, как се отразява на психиката ни и как можем да се справим с него.

 

Какво е FOMO?

FOMO (Fear of Missing Out) е психологически феномен, характеризиращ се със страх или безпокойство от пропускане на вълнуващи изживявания.

Когато човек изживява FOMO, той се чувства самотен, сякаш не е част от нещо важно, което се случва около него. Той се сравнява с останалите и изпитва чувство на несигурност и неудовлетвореност.

FOMO обикновено се поражда от социалните мрежи, които вече са се превърнали в неизменна част от нашето ежедневие. Там се публикуват основно снимки, които представят единствено позитивните аспекти на живота – партита, екзотични пътувания, кариерни постижения, голямо и щастливо семейство. Много хора, които мечтаят за тези неща, се потискат и започват да се чувстват изостанали, неадекватни и неуспешни в живота.

Страхът от пропускане може да засегне хора от всички възрасти, въпреки че често е по-разпространено сред по-младите поколения, които са израснали със социалните медии.

 

Какво поражда страх от изпускане?

 

FOMO.

 

Изпитваме FOMO (страх от пропускане) поради комбинация от психологически, социални и културни фактори.

Ето някои от причините, които могат да доведат до него:

 • Сравнение с останалите. Хората имат естествена склонност да се сравняват с другите. Когато видим други да участват във вълнуващи или приятни дейности, може да изпитаме чувство на завист и неприятно усещане от това, че пропускаме подобни преживявания.
 • Страх от изключване. Всеки човек има вродена нужда от социална принадлежност. Когато видим част от приятелския ни кръг e на парти или екскурзия без нас, често се чувстваме изолирани и откъснати.
 • Социален натиск. Обществото и медиите често насаждат идеята, че определени преживявания са от съществено значение за пълноценния живот. Това създава силен натиск за участие в дейности, които могат да не са основен приоритет в живота ни в момента или да не са осъществими на този етап.
 • Ограничено време и ресурси. Има практически ограничения за това, което можем да правим и преживяваме. Имаме ограничено време, енергия и финансови ресурси, което означава, че не можем да бъдем навсякъде и да правим всичко. FOMO може да възникне от осъзнаването, че не можем да сбъднем всяко свое желание.
 • Страх от вземане на грешно решение. Може да се притесняваме, че като не участваме в определени дейности или събития, след време ще съжаляваме или ще се чувстваме сякаш сме пропуснали важни възможности за личностно израстване.

 

Как влияе на психиката ни FOMO?

 

FOMO.

 

FOMO може да има различни ефекти върху хората, както върху тяхното психическо, така и върху емоционалното им благополучие.

Ето няколко начина, по които може да ни се отрази:

 • Безпокойство и стрес. Страхът да бъдем изолирани може да доведе до постоянна тревога, стрес и прекомерна нужда да бъдем постоянно свързани с останалите и ангажирани с дейности.
 • Неудовлетворение и ниско самочувствие. FOMO често води до сравняване на живота ни с живота на другите и чувство на неудовлетвореност от това, което имаме. Виждането на отделни мигове от живота на останалите в социалните медии може да ни накара да поставим под въпрос собствените си избори и постижения. Натискът да сме в крак с успехите и вълненията на другите може да повлияе негативно на самочувствието ни.
 • Намалено осъзнаване на настоящия момент. Вместо да се наслаждаваме и да оценяваме това, което правим в момента, ние мислим за това, което бихме могли да изпуснем другаде. Това може да ни лиши от радостта и удовлетворението на настоящия момент и да ни подтикне да игнорираме обкръжението си.
 • Затруднено вземане на решение. Страхът от грешен избор и изпускане на нещо важно може да доведе до нерешителност и колебание. Може да бъдем претоварени с възможностите, с които разполагаме, и да се затрудняваме да се ангажираме само с един избор, страхувайки се, че може да съжаляваме по-късно.
 • Напрежение във взаимоотношенията. FOMO може да обтегне отношенията ни с околните, особено когато води до приоритизиране на външните преживявания пред прекарването на качествено време с любимите хора.
 • Изтощение и burnout. Опитите да се придържате към натоварения социален календар и да казвате „да“ на всяка покана може да доведе до пълно изтощение. Проявяването на поведение, включващо свръхангажираност, липса на граници и пренебрегване на грижата за себе си, може да има пагубни последици за цялостното ни благосъстояние.

 

Как да се справим с FOMO?

 

FOMO.

 

JOMO (Joy of Missing Out) е здравословната алтернатива на страха от пропускане, към която трябва да се стремим.

Докато FOMO се отнася до страха и безпокойството от пропускане на социални събития или преживявания, JOMO се изразява в намиране на радост в усамотяването и осъзнаване на важността на времето за себе си.

JOMO възприема идеята, че е добре да се каже „не“ на определени социални ангажименти, да се даде почивка от постоянната активност в социалните медии и да се приоритизира грижата за себе си. Става въпрос за намиране на удовлетворение от пропускането на дейности, които не са в съответствие с нашите ценности, интереси или нива на енергия.

Ще разгледаме по-подробно няколко аспекта на радостта от пропускането, които могат да ни помогнат да отслабим влиянието на FOMO в живота ни.

Бъдете по-осъзнати

Разпознайте и признайте чувствата си, когато изживявате FOMO, без да се осъждате. Практикувайте техники за внимателност, за да останете присъстващи и фокусирани върху собствените си преживявания, вместо постоянно да се сравнявате с другите.

Ако психическото ви състояние се влоши в следствие на FOMO или просто имате нужда да споделите и да получите нова гледна точка върху проблемите си, не се притеснявайте да потърсите подкрепата на терапевт.

Ограничете използването на социални медии

Платформите за социални медии могат да засилят неприятните изживявания, свързани с ФОМО.

Помислете дали можете да ограничите времето, прекарано пред екрана, да отследвате акаунти, които активират склонността ви да се сравнявате, да деактивирате определени приложения или да си взимате почивки от социалните медии.

Участвайте в смислени дейности

Вместо да преследвате всяка възможност, която се появи на пътя ви, се съсредоточете върху такива, които са най-смислени за вас. Те могат да бъдат както общественополезни дейности, така и лични каузи.

Не се колебайте да си намерите нови хобита и да експериментирате. Важното е да намерите занимания, които да ви носят радост и удовлетворение и да направят ежедневието ви по-изпълнено със смисъл.

Насърчавайте здравословни взаимоотношения

 

FOMO.

 

Преместете фокуса си върху формиране на взаимоотношения, които се базират на уважение, добро разбирателство, искрена загриженост и споделени интереси.

Старайте се да се обграждате с хора, които не се нуждаят от постоянно внимание и признание от останалите и умеят да са си самодостатъчни. Така вероятно и самите вие с времето ще намалите склонността си да се сравнявате.

Променете гледната си точка

Фокусирайте енергията и мислите си върху това, което имате в живота си, вместо да се фокусирате върху онова, което може да пропускате. Това може да ви помогне да промените гледната си точка и да осъзнаете, че и вие имате за какво да бъдете благодарни и на какво да се радвате.

Помислете върху приоритетите и очакванията си

Важно е да определите своите ценности и приоритети, както и да осъзнаете, че никой не може да бъде навсякъде и да прави всичко.

За да бъдете успешни в определена сфера, понякога трябва да направите компромиси в други аспекти от живота си и това е нормално.

Постарайте се да поставяте реалистични очаквания към себе си и се научете да казвате „не“, когато е необходимо.

 

Заключение

Появата на FOMO в голяма степен дължим на съвременната дигитална ера.

От съществено значение е да осъзнаем негативното му въздействие върху нашето психическо здраве и да вземем мерки, за да се справим с него.

Чрез практикуване на самоосъзнаване, поставяне на граници и насърчаване на смислени връзки можем да намалим отрицателните му ефекти и да започнем да водим по-удовлетворен начин на живот, в който поставяме фокуса върху своите преживявания, не върху чуждите.

Какво е FOMO?

То представлява психологически феномен, характеризиращ се със страх или безпокойство от пропускане на вълнуващи изживявания.

Какво поражда страх от изпускане?

Страх от изпускане може да се породи от сравняване с останалите, социален натиск за участие в определени дейности, ограничено време и финансови ресурси и др.

Как ни се отразява това влияние психически?

То може да ни накара да се чувстваме несигурни в себе си, неудовлетворени, стресирани, изтощени от свръхактивност.

Как можем да се справим със страха от пропускане?

Чрез подобряване на осъзнаването, ограничаване на активността ни в социалните мрежи и насърчаване на смислени взаимоотношения с останалите можем да намалим отрицателните му ефекти.

Категории: Любопитно, Психология|Публикувана: 11.09.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 09:54 | Публикувана: 11 септември 2023 в 14:33 | Категория: Любопитно, Психология