Ечемик на окото – причини, симптоми и лечение

Обновена: 13.05.2024|
Вирусен гастроентерит, стомашен грип.

Появявала ли ви се е нежна, червена подутина на клепача? Може би сте имали ечемик на окото. Освен че причинява дискомфорт, ечемикът може да се отрази неприятно и на външния вид, а понякога да доведе и до по-сериозен проблем с очите.

Добрата новина е, че в повечето случаи можете да се отървете от ечемика с домашни средства. Хубаво е да предприемете и определени стъпки, за да предотвратите рецидив. За всичко това в следващите редове.

 

Какво представлява ечемикът?

Ечемик на окото е инфекция на клепача, причиняваща червена, болезнена подутина близо до ръба му. Ечемикът може да се появи в основата на миглите (външен хордеолум) или в мастните жлези в клепача (вътрешен хордеолум). Една от възможните причини за появата му е запушване на мастните жлези или космените фоликули.

zdrav sun 400
vitbcompl 600
zdrav sun 400
vitbcompl 600

 

Това може да бъде причинено от задържане на бактерии от грим, мъртва кожа или мръсотия, което води до инфекция. Има и други потенциални причинители на тези подутини по клепача като например милиа, драскотина или в редки случаи – рак.

 

Какво причинява появата на ечемик на окото?

Най-често ечемикът е в следствие на стафилококова инфекция. Тази бактерия в повечето случаи се намира в носа и се пренася лесно към окото, когато потъркате носа си и след това окото.

Бактериите могат да причинят възпаление или инфекция на фоликулите на миглите. Когато някое от тези „каналчета“ се запуши, жлезата се подува и възпалява, причинявайки ечемик на окото.

Най-честите причини за това са:

 • Докосване или триене на окото.
 • Възпаление на клепача поради блефарит.
 • Използване на замърсен грим за очи.
 • Некачествено премахване на грима.

Някои медицински състояния също могат да допринесат за по-лесната поява на ечемик като:

 • Диабет
 • Себореен дерматит
 • Очна розацея

 

 

Как да разпознаем ечемика?

 

Ечемик на окото, лечение.

 

Първите симптоми, които сигнализират, че може да се появи ечемик на окото, са:

 • Болка в клепачите
 • Зачервяване
 • Подути клепачи
 • Увиснали клепачи
 • Гурели
 • Усещане за парене

Скоро след появата на симптомите в засегнатата област се образува малка, често болезнена подутина. Понякога само част от клепача се подува, в други случаи – целият клепач.

 

Често задавани въпроси за ечемик на окото

Сега ще се опитаме да отговорим на най-често задаваните въпроси за ечемик на окото, които могат да възникнат и във вашето състояние, ако се сблъскате с проблема:

Може ли ечемикът да причини проблеми със зрението?

По принцип ечемикът не трябва да се отразява негативно на зрението. Ако забележите някаква промяна, тя най-вероятно се дължи на друг проблем и трябва да посетите офталмолог.

Ечемикът заразен ли е?

В повечето случаи ечемикът не е заразен, въпреки че е възможно да се предадат причинилите го бактериите от човек на човек.

Колко дълго трае ечемикът?

В повечето случаи ечемикът продължава от 3 до 7 дни, но периодът може да достигне и седмица-две.

Можете да ускорите лечебния процес, като прилагате топли компреси три или четири пъти на ден, в продължение на няколко дни.

Това ще облекчи болката и ще доведе спукване на ечемика, подобно на пъпка. Така насъбралият се секрет ще изтече и раната ще заздравее без допълнителна намеса.

Въпреки че в повечето случаи ечемикът ще изчезне с домашни средства, като топли компреси, понякога той трябва да се лекува от специалист или да се премахне хирургично.

Препоръчително ли е да изстискате ечемика сами?

Точно както не трябва да стискате пъпките, така не трябва да го правите и с ечемик на окото. Трябва да му позволите да се отвори сам. В противен случай рискувате допълнителна инфекция.

Вътрешният хордеолум често не може да се спука сам. Именно при него в повечето случаи се налага хирургична намеса.

Може ли ечемикът да бъде причинен от стрес?

Няма преки доказателства, че стресът причинява ечемик на окото. Въпреки това, тъй като той е вид инфекция, всичко, което компрометира имунната ви система, като стрес или липса на сън, може да ви направи по-податливи.

Защо ечемикът се появява отново?

Ако продължавате да получавате ечемик отново и отново, вероятно не сте се справили с рисковите фактори, които го причиняват.

Това може да са лоши навици за почистване на грима, търкане на очите или непочистване на контактните лещи.

 

Домашни средства за лекуване на ечемик

 

Ечемик на окото. Царевична коса. Родопсин. Зелен чай матча. Кръвоизлив в окото. Домашни компреси за очи. Уморени очи.

 

За щастие, има няколко домашни средства, които могат да ви помогнат да се отървете бързо от ечемика и да намалите дискомфорта и подуването, които често го придружават.

Ето няколко начина за ускоряване на лечебния процес:

Нанесете топъл компрес

Вече споменахме, че можете да ускорите заздравяването на ечемика, като приложите топъл компрес, като торбичка чай или кърпа, за 10 до 15 минути, няколко пъти на ден.

Чиста кърпа, потопена в топла (не гореща) вода, работи добре като компрес. Изстискайте кърпата, така че да не капе, след това я поставете върху затворените си очи.

Ако искате да опитате с торбичка чай, изчакайте, докато се охлади, така че да е топла, а не гореща, и я задръжте на клепача си за около 5 до 10 минути. Използвайте различна чаена торбичка за всяко око, ако имате повече от един ечемик.

 

Почистете клепачите си

Друго нещо, което трябва да направите, ако получите ечемик на окото, е да почистите добре клепачите си. Можете да използвате разреден бебешки шампоан върху памучен тампон.

След това изплакнете клепачите с топла вода и внимателно ги подсушете.

Спрете да носите грим

Разумно е да спрете да носите грим на очите, когато имате ечемик, защото прикриването му може да забави лечебния процес. Също така изхвърлете стария грим или апликаторите, които биха могли да бъдат замърсени.

Масажирайте зоната

Нежният масаж, с чисти ръце или с топъл компрес, понякога може да помогне за облекчаване на болката. Масажът също може да помогне за насърчаване на дренажа на ечемика.

Упражнете нежен масаж и спрете, ако почувствате болка.

Потърсете болкоуспокояващи

Обезболяващи без рецепта като ацетаминофен и ибупрофен могат да облекчат болката или дискомфорта, ако са нетърпими.

 

Какво да правите, ако ечемикът не изчезва с домашни средства?

Ако не сте сигурни, че това, което имате, е ечемик на окото или той не изчезва след няколко дни, може да се нуждаете от допълнително лечение.

Незабавно се консултирайте със специалист, ако:

 • Ечемикът не е започнал да се подобрява след няколко дни.
 • Влошава се бързо.
 • Увеличава се по размер.
 • Кърви.
 • Отразява се на зрението ви.
 • Разпространява се до бялото на окото (признак на инфекция).

Ако инфекцията се разпространи, вашият лекар може да ви предпише перорални антибиотици или антибиотични капки. В краен случай, ще го отстрани хирургично.

 

Как да предотвратите появата на ечемик на окото?

 

Ечемик на окото.Акне по време на бременност. Здравословни ползи от кето диетата за кожата. Skin fast. Масло от чаено дърво: ползи.

 

Както вече подчертахме, някои лоши навици могат да ви направят по-податливи към получаване на ечемик на окото. Тези могат да причинят рецидив.

За да го предотвратите, следвайте тези стъпки:

 • Премахвайте старателно грима си преди лягане, за да не се запушат очните фоликули.
 • Сменяйте грима на всеки шест месеца, за да избегнете бактериите.
 • Мийте редовно ръцете си, когато използвате контактни лещи.
 • Ако имате алергия, не търкайте очите си.
 • Носете очила вместо контактни лещи, когато можете.

Надяваме се тази статия да ви е била полезна, но да не ви се налага да прилагате тези съвети на практика. Спазвайте добра хигиена и няма да имате причини за притеснение.

Бъдете здрави!

 

Често задавани въпроси

Може ли ечемикът да причини проблеми със зрението?

По принцип ечемикът не трябва да се отразява негативно на зрението. Ако забележите някаква промяна, тя най-вероятно се дължи на друг проблем и трябва да посетите офталмолог.

Ечемикът заразен ли е?

В повечето случаи ечемикът не е заразен, въпреки че е възможно да се предадат причинилите го бактериите от човек на човек.

Колко дълго трае ечемикът?

В повечето случаи продължава от 3 до 7 дни, но периодът може да достигне и седмица-две.

Категории: Здраве|Публикувана: 03.09.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Мария Владимирова Владимирова 01.07.2024 at 9:23 - Отговор

  Добре а ечемикът ще се излекува ли,Когато го търкате със златен пръстен или златна обица?

 2. Венета Маринова Тепавичаров 11.01.2024 at 20:17 - Отговор

  Благодаря!

Оставете коментар

Обновена: 13 май 2024 в 10:54 | Публикувана: 3 септември 2021 в 10:56 | Категория: Здраве