Чувствителни зъби: причини за появата и как да се справим

Чувствителните зъби се получават в резултат на изтъняване на емайла. Износването на зъбния емайл води до откриване на долния, по-чувствителен зъбен слой – дентин. Това може да доведе до дентинова чувствителност – повишена чувствителност към топло и студено, както и към сладки храни.
Болка може да се появи още при миене на зъбите. Чувствителните зъби могат да направят дори най-обикновените дейности от ежедневието ни болезнени.
Кариес, повреден зъб, износена коронка или заболяване на венците (пародонтит) са други причинители за свръхчувствителност на зъбите. Фасетите (тънките керамични или композитни пластинки, които се поставят върху зъбите с естетична цел) също могат да бъдат причина за поява на чувствителни зъби. При подобни оплаквания винаги е добре да се консултираме със зъболекар, който да предложи лек.
Проблеми с венците или заболяване също могат да са причина за чувствителните зъби.
Какво причинява чувствителността на зъбите?
Има различни причини за чувствителност на зъбите. Ще се спрем на някои от възможните причинители:
- Киселинни храни – цитрусовите плодове, доматите, киселите краставички и чаят могат да са причина за изтъняване на емайла.
- Прекален натиск при миенето на зъбите – за да не превърнем ефекта в дефект, трябва да внимаваме да не натискаме прекалено при миене на зъбите.
- Счупен зъб – отчупен или счупен зъб е предпоставка за развитие на бактерии, които да дразнят устната кухина.
- Проблеми с венците – инфекция, отдръпване (рецесия на венците) и възпаление на венците може да доведе до откриване на корените и болка.
- Продукти за хигиена на устната кухина – киселините в някои води за уста могат да засилят симптомите на чувствителност. Тук е моментът да потърсите зъболекарска консултация. Специалист ще ви предпише по-безболезнен препарат.
- Плака – натрупването на твърде много плака (лепкава маса от бактерии, слюнка и хранителни остатъци) около корените също е причинител за чувствителни зъби.
- Чувствителност след стоматологични процедури – прекалените почистващи и разкрасителни процедури могат да доведат до краткотрайна болка.
- Скърцане със зъби – (бруксизъм) – възниква при зъбно-челюстни проблеми, неврологични, психиатрични и други състояния, и е причина за изтъняване на емайла.
- Продукти за избелване на зъби – някои подобни продукти могат да доведат до чувствителност.
Специалист може най-добре да ви насочи към лечение на различните причини за зъбна чувствителност и грижа за зъбите.
Кои храни влошават чувствителните зъби?
Киселите, сладките, лепкавите, както и горещите и прекалено студени храни и напитки е добре да избягваме при чувствителни зъби. Те могат да раздразнят нервните окончания в зъбите и да засилят чувствителността. Правилната диета при чувствителни зъби изключва следните храни:
- Киселинни храни и напитки – цитрусовите плодове (лимон, портокал, грейпфрут), домати, оцет, газирани напитки и различни плодови сокове могат да повлияят негативно на оголения дентален слой.
- Храни, които се лепят по зъбите – желирани бонбони, десерти с карамел и сушени плодове полепват по зъбите и са трудни за почистване от слюнката, което води до риск от кариеси и допълнително раздразнение.
- Горещи и твърде студени храни и напитки – сладолед, горещо кафе, чай и супи дразнят оголените нерви.
- Твърди и хрупкави храни – чипс, ядки, някои гранола барчета и твърдите бонбони могат да предизвикат пукнатини в емайла. Пуканките също пропукват горния слой на зъбите.
- Преработени храни – някои пакетирани храни са с много високо съдържание на сол, който също може да е причинител за ерозия на емайла.
Превенцията за здрави зъби започва от хранителния режим, заради което е важно да внимаваме как се храним и да не прекаляваме с продуктите, които могат да навредят на зъбите ни.
Какви домашни средства облекчават зъбната чувствителност?
Има начини, по които да ограничим чувствителността на зъбите и в домашни условия. Те включват:
- Правилно миене на зъбите – внимателното ежедневно миене на зъбите за минимум 2 минути без упражняване на прекален натиск може да облекчи зъбната болка.
- Ограничаване на кисели храни – при чувствителност е добре да избягваме цитруси и мариновани храни. Прекалената употреба на високо киселинни храни може да доведе до зъбна ерозия.
- Профилактика на чувствителни зъби – редовното посещение при специалист намалява опасността както от зъбни кариеси, така и от прекалена чувствителност.
- Използване на подходящи пасти за чувствителни зъби – преди употреба е най-добре да се консултираме със стоматолог, който да ни предпише най-добрата според състоянието ни.
- Четка за зъби с меки косми – за да избегнем допълнително дразнение.
- Протеза за уста – добре е да използваме подобна протеза, ако скърцаме със зъби, за да предотвратим абразия на зъбите – допълнително изтъняване на емайла и така нареченото „изтриване на зъбите“.
Когато промяната в хранителния режим и другите мерки, които можем да вземем в домашни условия, не сработят, е време да се обърнем към специалист.
Какви професионални лечения са налични при чувствителност?
В зависимост от състоянието ни, стоматологът може да препоръча различен тип лечения – от паста до хирургична интервенция. Да разгледаме възможните лечения:
- Паста за чувствителни зъби и/или вода за уста – различни продукти за орална хигиена могат да помогнат за чувствителността и много от тях се продават без рецепта.
- Флуорид – помага за укрепване на емайла и успокоява болката. По преценка на стоматолога флуоридът може да бъде поставен от него или да го предпише за домашно лечение.
- Препарати за чувствителни зъби – понякога откритите коренови повърхности могат да бъдат третирани чрез поставяне на дентални лепила или силанти, които да образуват защитен слой върху тях.
- Присаждане на венец – при липса или недостатъчно мека тъкан, с която да бъде покрита оголената част от зъбния корен, може да се стигне до присаждане на венец.
Това са начините, по които стоматолог може да ни помогне при нужда от лечение на чувствителни зъби. Ако не искаме да се стига до подобна намеса, има и начини за профилактика.
Как да изберем подходяща паста за чувствителни зъби?
Подходящата паста за чувствителни зъби трябва да съдържа калиев нитрат или калаен флуорид, които помагат за блокиране на нервната чувствителност и укрепване на емайла. Можем да търсим и такива с аргинин и калций, които могат да помогнат за реминерализация на зъбите. Това е процес, при който зъбите възстановяват загубените минерали. Може да се случи естествено – чрез минерали, които се намират в слюнката, или чрез продукти за орална хигиена.
Има и съставки, които е добре да избягваме при избирането на подходяща паста за чувствителни зъби. Силно абразивните пасти могат да раздразнят чувствителни зъби и венци. Изкуствените подсладители и някои аромати също могат да окажат негативен ефект върху чувствителните зъби.
Как да предотвратим поява на чувствителни зъби?
За да предотвратим появата на чувствителни зъби, трябва да се концентрираме върху предпазване на зъбния емайл и да избягваме факторите, които предизвикват неконтролирана чувствителност. Това включва добра орална хигиена, използване на четка за зъби с мек косъм и паста за зъби с флуорид, да избягваме киселинните храни и напитки и да предприемем мерки срещу скърцането със зъби.
Какво включва добрата орална хигиена:
- Внимателно миене на зъбите – без допълнителен натиск и с четка за зъби с по-мек косъм. Агресивното търкане е сред причините за изтъняване на емайла.
- Миене на зъбите два пъти дневно – най-добре с паста за зъби с калиев флуорид, който спомага за укрепване на емайла и предпазва от кариеси. Някои специалисти препоръчват използването на дневна и нощна паста за зъби. Нощната паста е с по-висока концентрация на флуориди или съставки за чувствителни зъби, защото през нощта слюнката е по-малко активна и защитата на зъбите е по-ниска.
- Почистване с конец за зъби – отстранява плаката и остатъците от храна между зъбите, предотвратявайки пародонтит и кариеси, които могат да влошат чувствителността на зъбите.
Превенцията срещу чувствителни зъби включва и редовни профилактични прегледи при стоматолог.
Кога да се обърнем към стоматолог при проблеми със зъбите?
Добре е да се обърнем към стоматолог още при първите симптоми като чувствителност при топло и студено или при консумация на сладки храни. Въпроси, които можем да попитаме зъболекаря:
- Защо имаме чувствителни зъби?
- От какво лечение се нуждаем?
- Какво можем да направим, за да предотвратим влошаване?
- Какви продукти препоръчва?
- Колко често да почистваме зъбите си?
След консултация със зъболекар ще имаме най-точна представа за характера на проблема ни и как да го решим.
Заключение
Чувствителността на зъбите може да бъде предизвикана от различни фактори, включително от износване на емайла, проблеми с венците, кариеси, стоматологични процедури. По-леките проблеми често се повлияват от използване на правилната паста за зъби и добрата устна хигиена.
Ако болката стане остра или дори по-леките оплаквания не отшумят след наша намеса, е задължително да се обърнем към специалист, който да предпише най-правилното лечение.
Прекалената чувствителност в зъбите може да бъде предизвикана както от консумацията на различни храни и напитки с високо съдържание на киселини, така и при неправилна орална хигиена и скърцане със зъби. Използването на точната четка и паста за зъби, избягването на определени храни и напитки като цитрусови плодове, сладолед, горещи или прекалено студени напитки и храни, които полепват по зъбите, могат да помогнат за справянето с чувствителните зъби. Ако те не помогнат, е добре да се обърнем към стоматолог. Внимателното миене на зъбите и използването на конец за зъби са най-добрите начини за превенция на чувствителните зъби. Добрата профилактика включва и редовни посещения при стоматолога.Често задавани въпроси
Какво причинява чувствителните зъби?
Какви начини за справяне с чувствителните зъби съществуват?
Можем ли да предотвратим чувствителните зъби?
Източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Можем да очакваме поникването на първите млечни зъби да започне около 6-месечна възраст.
Избелването на зъби е нещо, към което почти всеки човек се е стремил в желанието си да има