Чорба от агнешки чревца

Обновена: 07.04.2025|
Чорба от агнешки чревца.

Вкусната чорба от агнешки чревца е класическо ястие в българската кухня. Приготвя се с агнешки вътрешности, които се варят заедно с подправки като черен пипер и чубрица. Бульонът на тази чорба от агнешки чревца е лек и ароматен, а самите те са меки и вкусни. Това ястие е често поднасяно с кисело мляко и пресен хляб.

 

Рецепта за супа от агнешки чревца

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
1 час и 10 минути 4 284 калории
3.7 г нетни въглехидрати
12.8 г протеини
23 г мазнини

 

За феновете на агнешки продукти, тази чорба от агнешки чревца е чудесна кето рецепта за стопляне на сетивата.

Необходими продукти:

  • 300 г агнешки чревца
  • 50 г целина, стръкове
  • 80 г пресен лук
  • 30 г краве масло Гхи
  • 1 с.л. гъсто доматено пюре, без захар
  • 1 ч.л. сушен риган
  • 1 ч. л. чубрица
  • 2 ч.л. сушен джоджен
  • ½ ч.л. сушен девисил
  • 1 с.л. сушен магданоз
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

За застройката:

Начин на приготвяне:

  1. Измийте добре агнешките чревца.
  2. Накиснете ги за 10-15 минути във вода с оцет или лимонов сок.
  3. Сплетете ги на плитка и ги сложете във вода на котлона, за да се сварят.
  4. Нарежете целината и я прибавете към чревцата.
  5. Нарежете на ситно пресния лук и го запържете в тиган с краве масло Гхи.
  6. Прибавете към него доматеното пюре заедно с 2 черпака от бульона на чревцата.
  7. Оставете да поври 2-3 минути.
  8. Изсипете сместа с лука към чорбата и варете още 15-20 минути.
  9. Извадете агнешките чревца и ги нарежете на парчета.
  10. Върнете ги в чорбата и добавете всички подправки.
  11. Варете още 10 минути.
  12. Оставете чорбата настрана, за да изстине леко.
  13. Разбийте жълтъка с яйцето за застройката.
  14. Когато чорбата вече е изстинала, на тънка струя добавете застройката като разбърквате леко.

Може да сервирате готовата чорба от агнешки чревца с една филийка кето хляб и по желание да поръсите с малко магданоз. Само имайте предвид, че това много леко би завишило хранителните стойности.

 

Подготовка и почистване на агнешки чревца

 

Подготовка за чорба от агнешки чревца.

 

Почистването на основния продукт за чорба от агнешки чревца е ключова стъпка, за да се осигури по-добра текстура и вкус на ястието. Процесът може да изглежда трудоемък на пръв поглед, но следвайки тези стъпки, ще може да се справим по-лесно.

  1. Измиване под студена вода
    Първата стъпка е да изплакнем агнешките чревца под студена течаща вода. Това ще премахне основните замърсявания и ще започне процеса на почистване.
  2. Накисване в солена вода или оцетен разтвор
    След като ги изплакнем, накисваме чревцата в съд с вода. Добавяме 1-2 супени лъжици сол или малко оцет. Това помага за премахване на остатъчни примеси и неутрализира миризмата на вътрешностите. Оставяме ги да престоят в разтвора за 10-15 минути.
  3. Изчистване на мазнини и неприятни части
    След като са накиснати, взимаме нож и внимателно почистваме всякакви мазнини, мембрани и други части, които не искаме да присъстват в ястието. Особено внимание трябва да се обърне на вътрешността на чревцата, където може да се задържат остатъци.
  4. Обработване с лимонов сок или оцет
    За да премахнем неприятната миризма, изстискваме малко лимонов сок върху чревцата или ги прекарваме през оцетен разтвор. Лимонът и оцетът също така помагат за омекотяване на текстурата на чревцата.
  5. Преплитане на чревцата (по желание)
    След като ги почистим, може да ги сплетем на плитка. Това не само ще ги направи по-лесни за готвене, но и ще придаде на ястието по-естетичен вид.
  6. Прехвърляне в гореща вода
    След почистването, прехвърляме агнешките чревца в голяма тенджера с гореща вода, в която ще ги варим. Това ще помогне да се сварят равномерно и ще позволи да придобият желаната мекота и вкус.

Този процес на почистване може да отнеме малко време, но е необходим, за да се осигури най-доброто качество на ястието. Със сигурност ще се радваме на отлично приготвена чорба от агнешки чревца или друго ястие, изискващо продукта.

 

Агнешките чревца в българската кухня

 

Дроб сарма с агнешки чревца.

 

Агнешките чревца имат дълга история в българската кухня, особено в традиционните празнични ястия. От древни времена, агнешките вътрешности са били ценен ресурс, използван не само за приготвяне на супи или чорба с агнешки чревца, но и за пълнежи в различни ястия.

Те са част от културата на хранене в много български региони, като обикновено се приготвят на Гергьовден и Великден, под формата на чорба от агнешки чревца, дроб сарма и други.

По тези празници обикновено се отдава почит на агнето като символ на прераждането и новото начало.

Агнешките чревца са традиционно свързани с гостоприемството и семейството, като ястие, което събира близки и приятели около трапезата.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Телешки мозък с пюре от карфиол.

 

Ако идеята ни за чорба от агнешки чревца ви е харесала, предлагаме да опитате и рецептата ни за телешки мозък с пюре от карфиол. Също може да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.  В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни седмични менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят спазването на нисковъглехидратния режим.

Приятен апетит!

 

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

d5a6ee0dc4d6425be2bedd837da00d782764509ae835d7c6893ee9c2146ecbeb?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар