Често забравяме за съществуването на билките, докато не се разболеем или докато не решим да приготвим домашен сос или марината. Има обаче няколко билки, които могат да направят лятото по-приятно и прохладно за вас. Освен това, те ще бъдат полезни и за организма ви.

Запознаваме ви с тях!

За билките – накратко

Билките са растения, известни със своите лечебни свойства, доказали се през вековете. Те идват от природата и се използват в медицината, ветеринарните науки и природните лекове. Много често намират място в разработката на различни козметични продукти и лекарства, в кулинарията, както и в билколечението.

Някои от билките, които се използват и в наши дни, са популярни още от епохата на Древен Египет и старите китайски и индийски практики. В много източници се твърди, че тракийските земи са били едни от най-богатите на билки земи в тогава известния свят. Така е и до сега – плодородната почва и климатът, както и разнообразният релеф, дават възможност на различни билки да растат и да процъфтяват, развивайки своите полезни свойства. Най-много от тях се съдържат в листата и цветовете им.

Най-важните сред тях са витамините, етеричните масла, алкалоидите и гликозидите.

Кои билки се считат за летни?

По правило билките могат да се използват през цялата година – разбира се, в количества, подходящи за вашия организъм.

Има няколко растения обаче, които се считат за летни и тяхната популярност рязко нараства именно през месеците юни, юли и август.

Пресен босилек, който може да се използва като подправка на вкусни ястия. Не е сушен, за да се добави към билки.

Босилекът, например, е известен като “цар на всички билки и подправки” – и с право. Той има безспорни качества за организма, тъй като е богат на витамини A и K. В него намираме още витамин C и минералите желязо, калций и калий и полезният за целия организъм магнезий. С техните общи сили билката подобрява кръвообращението и регулира нивата на кръвната захар. Босилекът е и една от билките, които намират приложение в диетиката като източник на фибри. Има и високо съдържание на етерични масла. Това го прави силна болкоуспокояваща и противовъзпалителна билка. Спада в категорията на летните билки, заради действието, което има при умора – успокоява нервната система и ума. Най-често се използва в италианската кухня и при приготвянето на специалитети от нея – паста, пица, ризото.

Лайката е друга билка, която се счита за лятна, макар и да я свързваме главно с приготвянето на чай при болестни състояния. Присъства във всеки дом и расте навсякъде из България. Но макар и дребна на размер, тя далеч не е невзрачна в света на билките. В крехкото й стебло и малък цвят се крият редица полезни вещества: етерични масла, витамин C, каротин и още много. Едно от най-ценните й качества е, че може да се прилага както външно, така и вътрешно. Влиянието й е положително за множество състояния – от кожни възпаления до болки в ставите, дихателните пътища, стомаха…

И още две летни билки:

А познавате ли добре кориандъра? Той също влиза в класацията на летните билки заради освежаващите си качества. В него откриваме цели единадесет съединения с етерични масла и редица витамини и минерали. Сред тях са витамин А и витамините от B-групата, K и микроелементите фосфор, калций, магнезий и натрий, желязо и цинк. Освен тях, известната като “китайски магданоз” билка, събира в себе си шест вида полезни за тялото и стомаха киселини. Добавете го към лятното меню, за да нямате проблеми с кожата и зрението, кръвното налягане и лошия холестерол.

Последна, но не и по важност, оставихме ментата – растението, което разхлажда дори само когато уловите аромата му. Тя е и сред най-разпространените билки по нашите ширини, заради непретенциозния си характер. Ментата може да расте навсякъде и има широко приложение и роля за храносмилателната и нервната системи. В билката има успокояващи вещества, които са изключително полезни при стрес и помагат при безсъние. Ако добавите мента при ежедневието си през лятото, ще се чувствате по-свежи, храносмилането им ще се подобри и ще намалите излишните мазнини в тялото си – по съвсем естествен път!

Коя билка с какви храни да комбинираме?

Видове чай, разположени в насипен вид в малки лъчижки, около чаша горещ чай.

Независимо дали сте майстор-кулинар или не, билките са необходимост към всяко ястие, а рядко се среща и чай или заливка без присъствието на поне една билка.

На първо място, препоръчително е билките да преминават възможно най-малка термична обработка, за да запазват полезните си свойства. Изключение е подготовката на чай. При него е важно стриктно да спазвате времето, за което да извършвате процедурата за оптимален ефект върху организма си при приемането му.

Вече споменахме, че босилекът намира място най-вече в италианската кухня, но останалите летни билки по нищо не му отстъпват. Ментата е предпочитано растение за разхлада и въпреки изкушението, е хубаво да не я комбинирате с алкохолни напитки, които да противодействат на качествата й.

Лайката е най-добре да се консумира като чай – топъл или пък студен, домашно приготвен и без захар. Освен това, тъй като е полезна за кожата и косата, винаги можете да я добавите към домашни маски и мазила.

Колкото до кориандъра, той е класическа кулинарна подправка. Най-често ще го срещнете в кърито, редица супи или салати. Добре е да го добавите в самото начало на приготвяне на ястието, за да може да обогати оптимално яденето с аромата и полезните си съставки.

Събиране и съхранение на билките

Изключително важно е билките да се събират и съхраняват правилно, за да не губят от полезните си свойства.

Ако решите да ги събирате сами сред природата, е важно да ги проучите предварително много внимателно, тъй като някои от тях имат отровни двойници.

Освен това, те се събират само, когато е абсолютно сухо, за да няма дори естествена роса по листенцата. Колкото до съхранението и употребата им, важно е да не се навлажняват: да се държат на сухо и прохладно място. Само така няма да загубят своите полезни качества преди употреба.

Автор: Васи Дюлгерова