Да се подготвим за пролетта – четири маски за лице за всеки тип кожа

Обновена: 08.03.2024|
Пролетни домашни маски за лице.

Навън се затопля. Пролетта пристъпва с леки, деликатни стъпки и повишаване на температурите по малко всеки ден. Време е да помислим за това как можем да подготвим кожата си за нея.

Избрали сме четири маски за лице за всеки тип кожа, които можете да приготвите за няколко минути, но с траен освежаващ ефект!

 

Какви правила да спазваме, за да са ефективни маските?

Ако искаме кожата ни да е красива и от предложените домашни маски за лице в следващите точки да има полза, има няколко основни правила, които е хубаво да спазваме.

 

Първият и най-основен закон е: винаги нанасяйте избраните маски за лице само и единствено върху добре почистена кожа! В противен случай рискувате проникването на вредни частици в нея или в по-лошия случай – алергична реакция.

По време на този етап на предварителна подготовка нашия съвет е да не третирате кожата с твърде топла или твърде студена вода, за да не се затворят порите. Идеята е полезните съставки да могат да проникнат през тях и/или вредните да бъдат “изсмукани” навън.

В този смисъл е добре да използвате само пресни продукти (ако правите домашна маска за лице, а не да си купувате готова). 

Тук важи и още едно много просто правило: ако не можеш да го ядеш, не го слагай върху кожата си.

И то е абсолютно вярно. Колкото по-малко излишни съставки имат домашните маски за лице, толкова по-ефективни ще са върху кожата.

А като говорим за продуктите, важно е да ги подберете добре. Проучете внимателно коя съставка какъв ефект има, за да може тя да окаже търсеното въздействие върху епидермиса.

От огромно значение е маската да е подходяща за вашия тип кожа: мазна, суха, комбинирана, нормална. Обърнете повишено внимание, ако имате кожно състояние: акне, екзема, обриви, тъй като някои съставки може да имат негативен ефект върху кожата на лицето.

Препоръчително е, ако маската е с отмиване, да използвате хладка вода и да подсушите лицето с леки, потупващи движения с мека, памучна кърпа. Така си гарантирате намаляване на възможността от раздразнения и оптимален ефект от маската. 

 

1. Маска за мазна кожа

 

Пралетни домашни маски за лице, мазна кожа.

 

Макар и да не ви се вярва, мазната кожа изисква повишено внимание и добре подбрана, редовна грижа. Милиони хора по света се борят с мазна кожа – в една или повече зони на лицето си.

Обикновено проблемът се засилва значително по време на годините на съзряване – между 12-13 и 17-18 години – период, още познат като пубертет.

Омазняването се проявява най-видимо в така наречената Т-зона – областта между веждите и малко над тях, в средата на челото, както и носа.

Ще го забележите като блясък върху кожата, който на допир е мазен и полепва по пръстите ви.

Дори и да не го виждате обаче, това не значи, че то не е там. Важно е да му обърнете внимание, тъй като може да запуши порите ви и да причини по-леки или по-тежки степени на възпаление.

 

Какво могат да включват домашните маски за лице за мазна кожа?

Тази маска за лице с мазна кожа включва няколко много лесни за намиране у дома съставки: портокал и мед. Медът има много силни антибактериални свойства, но и стяга кожата и я подхранва с много витамини и минерали. Портокалът пък я дарява със свежест и витамин C в изобилие.

Направете я, като смесите:

  • 100 мл мед
  • 3 с. л. прясно изцеден сок от портокал
  • 1 ч. л. сол

Нанесете върху лицето равномерно и оставете маската да подейства 15 минути. След това отмийте внимателно с хладка вода.

Други съставки, които действат изключително добре, са глина и овесени ядки.

Глината съдържа в себе си полезни минерали, които редуцират омазняването за минути.

В по-голямата част от случаите домашните маски за лице с глина не предизвикват раздразнения (стига да не ги нанасяте върху отворени, възпалени рани). А ако чувствате кожата си твърде опъната, можете да нанесете с кръгови движения лек хидратиращ крем след процедурата. 

Овесените ядки, от друга страна, са богатство като храна, но и много полезни под формата на маска. Според проучване от 2014 година те изчистват порите в дълбочина и извличат вредните вещества, наслоени в нея. В допълнение – съдържат много антиоксиданти и успокояващи възпаленията съставки.

 

Няколко съвета за борба с мазната кожа

 

Пралетни домашни маски за лице.

 

Да се грижим за мазната кожа изобщо не е трудно – стига да знаем как да подхождаме към нея и какво да не правим. 

При мазна кожа:

  • Измивайте добре лицето си всяка сутрин и всяка вечер, дори след тренировка. Използвайте нежни измивни продукти, без ексфолианти, които да раздразнят кожата допълнително.
  • За ежедневната си грижа и/или грим избирайте продукти без масла и олиа.
  • Не забравяйте хидратиращи кремове и слънцезащита – те са изключително важни, особено за раздразнена и разранена кожа.
  • Не спете с грим и винаги почиствайте добре лицето си след използването му.
  • Използвайте хартиени салфетки за попиване на мазнината от кожата си – единствено следете да са възможно най-чисти и избягвайте да докосвате лицето си с ръце.

 

2. Маска за суха кожа

 

Пралетни домашни маски за лице.

 

Сухата кожа на лицето е проблем за мнозина – независимо дали е предизвикана от вътрешен баланс в епидермиса или външни фактори.

Важно е да отбележим, че сухата, както и мазната кожа, може да бъде предизвикана от неправилна грижа.

В някои случаи причината може да е екзема, затова е важно да посетите дерматолог, за да ви бъде поставена правилна диагноза.

Сухотата на кожата най-често се проявява под формата на усет за опъната кожа и леки, полупрозрачни люспици, които са видими във всички участъци на лицето. Те наподобяват излющване на кожата след изгаряне, но в по-тежките случаи на сухота могат да бъдат придружени от болезнено усещане, а през зимата – и разраняване на кожата в следствие на сухотата.

Причината – липса на хидратация в епидермиса.

 

Направете си домашна маска за суха кожа

За грижа за суха кожа в домашни условия има безброй лекове, но трябва да намерите този, който най-добре пасва на вашето лице. Сред съставките, които можете да използвате в рецептите за домашни маски за лице, се нареждат банан, яйца, авокадо, мед, кокосово масло, алое, краставица и други. 

Любима рецепта, която можете да приложите още днес, е за маска с кисело мляко. Комбинирайте 1:1:1:

  • кисело мляко – за овлажняване
  • куркума – за антибактериално действие
  • мед – за подхранване, дезинфекция и антибактериално действие

Оставете маската да подейства 15 минути, а след това измийте с приятно топла вода и подсушете внимателно. Кожата е с освежена, хидратирана и с изравнен тен.

 

Няколко съвета за борба със сухата кожа

 

Маски за лице. Видове кашлица. Отхрачваща кашлица. ХОББ. Рак на гърдата. Зарастване на рани.

 

Един от основните съвети, които е важно да следвате, е да приемате повече течности и най-вече: вода. Това значително ще подобри състоянието на кожата ви за броени дни.

В допълнение:

  • Спрете цигарите (ако пушите): доказано е, че тютюнопушенето влияе много сериозно върху хидратацията на кожата.
  • Старайте се въздухът в помещенията, в които прекарвате най-много време, да не е твърде сух – външен фактор, който също оказва влияние върху начина, по който кожата ни се чувства. Може да опитате да използвате овлажнител за въздух (дифузер)
  • Не прекалявайте с миенето на лицето си и когато го правите, използвайте хидратиращ измиващ продукт, а не изсушаващ такъв.
  • Избягвайте продукти за кожа с алкохол, оцветители и други изсушаващи съставки.
  • Използвайте хидратиращи продукти в ежедневната си грижа – такива могат да бъдат и някои натурални масла като кокосово масло, алое, масло от шеа и други.
  • Ексфолирайте – внимателно, но редовно, за да премахвате мъртвата кожа.
  • Използвайте хладка, а не гореща вода, за измиването на лицето си.

 

3. Маска за нормална кожа

Хората с нормална кожа обикновено имат богат избор от продукти за грижа. В много случаи те игнорират нуждите на кожата на лицето си, докато тя не прояви симптоми на сухота или омазняване. Едва тогава прибягват до маски за лице, които да облекчат проблемите.

Ако обаче сте от хората, които обичат да се грижат за кожата на лицето си и искат тя да бъде здрава, красива и сияйна, приложете следната, лесна за приготвяне, подхранваща маска.

За нея ще са ви нужни:

  • 1 морков – добре настърган на ситно ренде
  • 1 ч. л. екстра върджин зехтин
  • 1 жълтък

Смесете съставките и нанесете върху кожата. Оставят се да действат около 15-20 минути. Отмиват се и кожата се подсушава – тя е подхранена и едновременно с това красива и добре хидратирана.

За да я запазите по-дълго такава препоръчваме:

  • Добро почистване с подходящ продукт всеки ден – нормалната кожа позволява използването на разнообразни видове кремове, ексфолианти и гелове. Открийте своя и му позволете да направи чудеса за кожата ви.
  • Избягвайте консумацията на алкохол и цигари – те влияят зле на кожата.
  • Изберете правилния грим за кожата си, за да избегнете омазняване или запушване на порите.

Защитавайте кожата си със слънцезащитен крем – дори в облачни дни.

  • Използвайте грижа за околоочния контур и нощен крем за подхранване в часовете, в които кожата се регенерира най-интензивно.

 

4. Маска за комбинирана кожа 

 

Пролетни домашни маски за лице.

 

За мнозина комбинираният тип кожа е трудна за разгадаване. Всъщност по-голямата част от хората по света имат комбинирана кожа. Затова и тези, които търсят отговорите, бързо откриват, че ключът е в баланса. 

Зад това понятие стоят няколко възможности, които не се изключват взаимно – да имате мазна кожа на лицето и суха по тялото или обратното, както и да има области на лицето, в които кожата е мазна и други, в които е суха.

Характеризира се още със:

  • Сухи петна по бузите
  • Разширени пори
  • Черни точки
  • Лъщяща кожа

Това изисква много добро познание и наблюдаване на кожата и разнообразяване на продуктите, които използвате, ако си приготвяте домашни маски за лице. 

Рецепта за комбинирана кожа

Нашето предложение за рецепта, която ще подейства добре на всички части от лицето при комбинирана кожа, е следното.

Смесете 2 с. л. грис и белтък от едно яйце. Нанесете сместа и я оставете да действа за 10-15 минути. Отмийте. Маската помага да се премахне излишното омазняване. Нанасяйте само на местата, в които се отделя повече себум. 

За да бъде вашата комбинирана кожа в добро здраве:

  • Старайте се да не докосвате лицето си с ръце.
  • Използвайте деликатни и успокояващи средства за грижа за кожата.
  • Използвайте балансиращи продукти и серуми.
  • Опитайте метода мултимаскинг (няколко маски в различни части на лицето, така че да въздействате по-добре на всяка област и нейните особености).
  • Обръщайте внимание на всяка промяна в кожата си, за да задоволявате нейните нужди.
Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 26.04.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 17:03 | Публикувана: 26 април 2022 в 11:11 | Категория: Kрасота и грижа за тялото