Признаци и симптоми на бременност

Обновена: 12.03.2024|
Хормонални промени през бременността.

Бременността е един от най-прекрасните периоди за всяка жена. Той е свързан обаче с големи предизвикателства, за които трябва да бъдем готови. Често обаче в началото повечето жени не са достатъчно информирани и това предизвиква хиляди въпроси.

В тази статия сме подготвили отговори на едни от най-често задаваните въпроси, като – какви признаци и симптоми на бременност да очакваме, как да се подготвим за тях, какво се случва с тялото и как протича бременността.

 

Какво представлява бременността?

Бременността започва с оплождането на яйцеклетката от сперматозоид по време на овулация. Вече оплодената яйцеклетка „пътува“ към матката, където се извършва имплантирането. Успешната имплантация води до бременност, която предизвиква признаци и симптоми в тялото.

Средно доносената бременност продължава 40 седмици, но има много фактори, които могат да повлияят върху нея. Жените, които получават ранна диагноза на бременността и пренатални грижи, са по-склонни да преживеят здравословна бременност и да родят здраво бебе.

vitd3 400
vitd3 600
vitd3 400
vitd3 600

 

Как се различават първите признаци на бременност от предменструалния синдром?

Ранните признаци на бременност и предменструален синдром (ПМС) понякога могат да се припокриват, което прави разграничаването между двете трудности.

Въпреки това има някои разлики, които могат да помогнат при идентифицирането дали симптомите са свързани с бременност или ПМС.

Признак ПМС Бременност

Промени в гърдите

Чувствителността на гърдите е често срещан симптом на ПМС, но може да не е толкова изразена, колкото при бременност. Нежни или подути гърди могат да се появят като ранен признак на бременност. Зърната също могат да потъмнеят.
Умора Умората може да се появи и при ПМС, но може да не е толкова интензивна, колкото в ранна бременност. Умората е често срещан симптом на ранна бременност и може да бъде по-забележим от типичната умора.

Гадене  (сутрешно):

Гаденето е по-рядко срещано при ПМС, а ако се появи, обикновено е по-леко, отколкото при бременност. Гаденето, често придружено от сутрешно гадене, е класически ранен симптом на бременност.
Спазми Спазмите са често срещан симптом на ПМС, наподобяващ спазмите, изпитвани по време на менструация. Някои жени изпитват леки спазми по време на ранна бременност, докато матката се приспособява.
Зацапване Зацапване може да се появи и в дните, водещи до менструация. Светлинно зацапване, известно като имплантационно кървене, може да възникне, когато оплодената яйцеклетка се имплантира в матката.

Жажда за или отвращение от определена храна:

Желанието за храна или отвращение също могат да се появят при PMS, но обикновено са по-малко специфични. Промените във вкуса и желанието за определени храни могат да бъдат ранни признаци на бременност.

Повишена базална телесна температура

Базалната телесна температура спада точно преди менструация. Базалната телесна температура остава повишена в ранна бременност.

Пропусната менструация

Менструацията обикновено следва симптомите на ПМС. Липсата на цикъл е един от най-надеждните признаци за бременност.

 

Какви изследвания за бременност е важно да направим?

Няколко вида тестове за бременност могат да бъдат важни за потвърждаване и проследяване на бременност.

Домашен тест за бременност

Това е най-често срещаният първоначален тест и може да се направи в домашни условия. Той открива наличието на човешки хорионгонадотропин (hCG), хормон, произвеждан по време на бременност. Тестовете се предлагат без рецепта и обикновено са точни след пропусната менструация.

Кръвен тест за бременност

Кръвен тест, често наричан количествен hCG тест, измерва точното количество hCG в кръвта. Този тест може да осигури по-точни резултати от теста на урината и може да се препоръча в специфични ситуации, като ранно откриване на бременност или ако има опасения относно бременността.

Ултразвук

Ултразвуковото изображение използва звукови вълни за създаване на снимки на развиващия се плод. Обикновено се използва за потвърждаване на бременност, оценка на гестационната възраст и проверка на броя на фетусите. Ултразвукът се използва и за рутинни пренатални грижи за проследяване на растежа и развитието на плода.

 

Кога има смисъл от теста за бременност?

Времето на теста за бременност зависи от различни фактори, включително вида на използвания тест и редовността на менструалния цикъл на жената. Ето обаче някои общи насоки:

  • Пропусната менструация: За повечето жени идеалното време за тест за бременност е след пропуснат цикъл. Домашните тестове за бременност са предназначени да откриват наличието на човешки хорионгонадотропин (hCG), хормон, произвеждан по време на бременност, и обикновено са по-точни, когато се приемат след пропусната менструация.
  • Редовни менструални цикли: Ако жената има редовен менструален цикъл, препоръчително е да изчакате до първия ден от пропуснатата менструация, за да си направите тест за бременност. Това обикновено се случва около две седмици след овулацията.
  • Нередовен менструален цикъл: За жени с нередовен цикъл определянето на най-доброто време за тест за бременност може да бъде по-трудно. В такива случаи е препоръчително да изчакате около три седмици (около 21 дни) след последния полов акт със съмнение за зачеване или да направите теста, когато се появят необичайни симптоми.
  • Тестове за ранно откриване: Някои тестове за бременност са предназначени за ранно откриване и могат да се използват няколко дни преди очакваната менструация. Тези тестове могат да открият по-ниски нива на hCG, но може да са по-малко точни от изчакването след пропусната менструация.

 

Как да си направя тест за бременност?

Винаги следвайте инструкциите, предоставени с теста за бременност. Различните тестове може да имат различни инструкции, включително оптималното време от деня за извършване на теста и колко дълго да чакате резултатите.

Когато се прави тест за бременност, често се препоръчва използването на първата сутрешна урина. Концентрацията на hCG обикновено е по-висока сутрин, което осигурява по-точен резултат.

Ако първият тест е отрицателен, но все още има опасения относно бременността, може да е препоръчително да повторите теста след няколко дни или седмица. Нивата на хормоните може да не бъдат открити веднага след зачеването.

Важно е да се отбележи, че докато домашните тестове за бременност са удобни и точни, когато се използват правилно, за потвърждение или ако има някакви съмнения, се препоръчва да се консултирате със специалист. Той може да предостави допълнителни тестове и насоки въз основа на здравната история и обстоятелствата.

 

Признаци и симптоми на бременност през 1-вата седмица – какви промени настъпват?

Първите признаци и симптоми на бременност започват още преди да направим тест за бременност. Те често сигнализират на бъдещите майки за промени в тялото.

По-отчетливите на бременност симптоми и признаци се появяват след една или повече седмици след зачеването, когато нивата на хормоните се променят.

Нерядко се случва някои жени да разпознаят знаците дори преди теста. Подбрали сме най-често срещаните признаци и симптоми на бременност, с които се сблъсква всяка бъдеща майка.

Пропуснат цикъл

 

Признаци и симптоми на бременност. Жените напълняват след 50. Естрогенът. Добър и лош естроген, балансиран.

 

Разбира се, пропуснатата менструация е най-сигурният симптом, който може да ни покаже наличието на бременност. Това е и един от най-ранните признаци и симптоми на бременност.

Важно е да уточним, че пропуснатият менструален цикъл не всеки път означа бременност. Той може да се дължи на промени в хормоните при жените, наличие на здравословни проблеми или може да е съвсем нормално явление при нередовен цикъл.

Главоболие

Главоболието е често срещано в началото и е сред първите признаци и симптоми на бременност. То обикновено е причинено от променени нива на хормони и увеличен кръвен обем.

Често може да се проявява и в по-напреднала бременност, но то би могло да се свърже и с различни притеснения през този период.

Зацапване

При някои жени се получава леко кървене и зацапване в началото на бременността. То се дължи на имплантирането на яйцеклетката в матката. Този процес протича обикновено седмица или две след оплождането.

Ранното кървене при бременност може да бъде резултат и от относително незначителни състояния като инфекция или дразнене. Последното често засяга повърхността на шийката на матката (която е много чувствителна по това време).

Кървенето може понякога да сигнализира за сериозно усложнение на бременността, като спонтанен аборт или извънматочна бременност. Важно е да се консултирате веднага с лекар-гинеколог при възникване на усложнения.

Покачване на тегло

 

Признаци и симптоми на бременността. Неподходящ режим на хранене.

 

Съвсем нормално е увеличаването на телесното тегло при наличие на бременност. През първите месеци може да очаквате качване на 1-4 кг, като разбира се, това зависи изцяло от организма на всеки човек.

Наддаването на тегло става по-забележимо към началото на втория триместър.

Хипертония, предизвикана от бременност

Високото кръвно налягане или хипертонията понякога се развива по време на бременността.

Редица фактори могат да увеличат риска, включително:

  • Наднормено тегло или затлъстяване
  • Пушене
  • Предишна или фамилна анамнеза за хипертония, предизвикана от бременност

 

Киселини в стомаха и подуване на корема

Киселините са често срещан проблем при бременните жени. Това се дължи на хормоните, които се синтезират в този период. Те могат да „отпуснат“ клапата между стомаха и хранопровода. Когато стомашната киселина изтече, това може да доведе до киселини.

Важно е да се набляга на повече алкални храни и да се намали приемът на висококиселинни храни в този период. Промяната в храненето ще повлияе положително на неприятните киселини и подутия корем.

Запек

Забавянето на храносмилателната система и на метаболизма като цяло са често срещани при бременност.

В резултат на това може да се предизвика запек, който да продължи немалко време. Лекарите съветват да се набляга на здравословни храни, които имат естествено действие да забързват метаболизма.

Крампи

 

Признаци и симптоми на бременност. Възпалителни процеси. Следродилна гимнастика. Колаген за здрави стави - ползи. Тренировка, млада дама, която се разтяга преди тренировка.

 

Крампите или т.нар. мускулни схващания са неизбежни за всяка бъдеща майка. Те се срещат много често в напреднала бременност. Може да се консултирате с лекар за прием на хранителни добавки с магнезий, както и да обогатите менюто си с храни, богати на този елемент.

Мускулните схващания обикновено са свързани с недостиг на магнезий.

Болки в гърба

Хормоните и стресът върху мускулите причиняват болките в гърба, които са сред най-разпространените признаци и симптоми на бременност. По-късно повишеното телесно тегло и изместения център на тежестта могат да доведат до болки в гърба и кръста.

Това явление се наблюдава при повече от 50% от бременните жени. Леки масажи и повече почивка могат да повлияят положително на неразположението.

Анемия

Анемията е често срещана при бременните жени. Важно е да се преразгледа внимателно хранителния план, за да се осигурят повече естествени храни, богати на желязо. В много случаи лекарите предписват и хранителни добавки, които да запълнят липсите в организма. Анемията по време на бременност може да причини симптоми като световъртеж и главозамайване. Това са знаци, които не бива да се пренебрегват и напомням за спешна консултация.

Състоянието може да доведе до преждевременно раждане и ниско тегло на плода. Пренаталните грижи обикновено включват скрининг за анемия.

Депресия

 

Признаци и симптоми на бременност. Плацебо. Метеочувствителност - болки при смяна на времето.

 

Депресията и неочакваните промени в настроението са често срещано явление при бъдещите майки. Измененията в хормонален и емоционален план, както и пълната промяна в живота, са измежду основните причини за депресивни състояния.

Изключително важна е подкрепата и мотивацията на бременната жена от страна на нейните близки. Разбирането на трудността на ситуацията може да помогне на бъдещите майки да преминат по-бързо и леко през сложния период.

Безсъние

Безсънието се наблюдава често – както в начална бременност, така и в по-напреднала. Причините за появата на това състояние са много – стрес, притеснения, физически дискомфорт, хормонални промени, промени в емоционалното състояние на бъдещата майка и много други.

Най-ефективният начин за справяне с безсънието е изграждането на постоянни сънни навици – определен час за заспиване и такъв за събуждане. Макар първите дни да са трудни, тази стратегия винаги се увенчава с успех.

Посещението на йога или упражнения за бременни, също може да помогне да по-редовен и здрав сън.

Промени в гърдите

С промените в гърдите е привикнала всяка жена. Макар те да са сред първите симптоми при наличие на бременност, често са пренебрегвани. Гърдите се подуват и стават доста по-чувствителни от обикновено. Зърната също могат да се увеличат и да бъдат по-чувствителни, а ареолите да потъмнеят.

Този симптом лесно може да не се приеме за сигнал за бременност, тъй като вероятно ще бъде прочетен като признак за предстоящ месечен цикъл.

Акне

 

Признаци и симптоми на бременност.

 

Поради повишените андрогенни хормони, при много жени се появява акне в ранна бременност. Тези хормони могат да направят кожата по-мазна, което води да запушване на порите.

Акнето при бременност обикновено е временно и се изчиства след раждането на бебето.

Гадене и повръщане

Гаденето и повръщането обикновено се появяват през първите четири месеца. Сутрешното гадене е един от първите признаци и симптоми на бременност. Повишените хормони са основната причина.

Болка в тазобедрената става

Болката в тазобедрената става е често срещана по време на бременност и има тенденция да се засилва в края на бременността.

Може да има различни причини, включително:

  • Натиск върху връзките
  • Ишиас
  • Промени в стойката ви
  • По-тежка матка

 

Стрес и бременност

Бременността наистина е един от най-щастливите периоди за бъдещите родители, но често той носи стрес и притеснения. Първата бременност е наситена с много непознати преживявания, които често водят със себе си паника и объркване.

Подготвянето за родител е свързано с големи промени – в тялото на жената, която се превръща в майка, в общите семейни приоритети, в личните взаимоотношения, дори и във финансите. Но тук на помощ идва комуникацията и възможността за споделяне с партньора.

Не забравяйте, че сте бременна и се нуждаете само от положителни емоции, за да предпазите както себе си, така и растящото в утробата бебенце.

 

Заключение

Първите признаци и симптоми на бременност са вълнуващо събитие. Много често жените усещат, че очакват дете дори преди да са го потвърдили двете черти на теста.

Добре е да слушате тялото си и при съмнения още в началото да направите такъв у дома. При положителен тест е наложително да си запишете час при лекар, който да потвърди резултата.

Някои жени усещат промяна в организма си още след първата седмица от бременността, а други разбират доста по-късно. Познавайки добре типичните и не толкова признаци и симптоми, можете още в началото да установите дали сте бременна.

Този дългоочакван от мнозина момент е наситен с емоции, но трябва да знаете, че тепърва се нуждаете от повече почивка и грижи.

Ако се потвърдят от гинеколог появилите се симптоми на бременност 1 седмица или повече след зачеването, той ще ви насочи към прием на хранителни добавки.

Сред най-важните са фолиева киселина, а доста лекари препоръчват и прием на магнезий и витамин D. Жени, които не консумират риба, е добре да се посъветват с лекаря си за включване и на безценните омега-3 мастни киселини.

Признаци и симптоми на бременност през 1-вата седмица

По-отчетливите признаци и симптоми на бременност се появяват след една или повече седмици след зачеването, когато нивата на хормоните се променят. Нерядко се случва някои жени да разпознаят знаците дори преди теста.

Кои са възможните симптоми на бременност 1 седмица или повече след зачеване?

Първият знак, разбира се, е липсата на менструация. Ранната бременност обаче може да е съпроводена и от други симптоми. Такива са, например, лекото зацапване, главоболието и други неразположения.

Какво да правим при установена бременност?

Почивката е много важна, както и спокойствието. Гинекологът ще ви насочи и към прием на хранителни добавки за бременни, сред които най-важна е фолиевата киселина.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 13.12.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 16:58 | Публикувана: 13 декември 2021 в 18:01 | Категория: Бременност и женско здраве