Наскоро ви разказахме за невероятните полезни свойства на една медицинска и кулинарна билка, а днес ще споделим с вас и няколко рецепти с амарант. С него можем да заместим глутенови продукти, като брашната, както и високовъглехидратни, като ориза.
Подготвихме за вас 5 различни рецепти с амарант, чрез които да се насладите на вкусовите и полезни качества на растението.
Кето пирожки с амарант
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 пирожка |
---|---|---|
35 минути | 10 бр. пирожки | 3 г |
- 1 връзка пресен лук
- 1 с. л. чесън на прах
- 1 ч. л. екстра върджин зехтин
- 2 с. л. къри на прах
- 100 г сварен амарант
- 1 яйце
- 100 г пармезан
- 1 с. л. хуск
- 1 връзка пресен магданоз
Приготвяне:
- Задушете лука и чесъна на прах в зехтина за няколко минути.
- Добавете кърито на прах и бъркайте още около минута.
- Смесете сварения амарант и добавете разбитото яйце.
- В отделна купа смесете пармезана, хуска и нарязания магданоз.
- Направете топчета от амаранта и ги покрийте със сместа за паниране. Поставете ги върху хартия за печене и с лек натиск ги издължете във формата на пирожки.
- В тиган загрейте на средна температура зехтин (или друга мазнина, по желание) и изпържете амарантовите пирожки, по 45 секунди за всяка страна.
-
Рецепти с амарант: Палачинки
- 150 г брашно от амарант
- 2 яйца
- 300 мл мляко (по желание може и ядково)
- 3 с. л. масло Гхи, разтопено
- ¾ ч. л. сол
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 с. л. стевиола на прах
Приготвяне:
- Разбийте млякото и яйцата до еднородна смес. Добавете и разтопеното масло.
- Отделно разбъркайте сухите съставки, за да се разпределят равномерно бакпулвера, солта и стевиолата.
- Добавете ги към яйчената смес, разбъркайте и оставете сместа да почива около 15 минути.
- Загрейте мазнина в тиган на около 175°C.
- Поставяйте от сместа и оформяйте на кръгове, пържете до покафеняване на страните на вашите палачинки.
3. Рибени пръчици
- 5-6 филета от риба
- 1 яйце
- 100 г сварен амарант
Приготвяне:
- Нарежете филетата на пръчици.
- Разбийте яйцето и потопете пръчиците в него, след това ги покрийте с амаранта, до получаването на коричка.
- Изпържете ги на средна температура с масло Гхи или друга мазнина, по избор.
-
„Ризото“ с амарант
- 200 г амарант, суров
- 1 кг гъби, по избор
- 200 г манатарки
- 2 с. л. масло Гхи
- 2 с. л. зехтин
- 1 връзка пресен лук
- 1 с. л. сух чесън
Приготвяне:
- Загрейте 1 с. л. масло и 1 с. л. зехтин в по-широка тенджера, добавете нарязания пресен лук и оставете да се готви за около 10 минути.
- В отделна купа изсипете 200 мл вряла вода върху манатарките и ги оставете да се киснат за около 15 минути. След това изцедете излишната течност, нарежете ги и оставете за по-късно.
- Водата, в която сте киснали гъбите, изсипете при лука, заедно с 500 мл студена вода и 400 г амарант на зърна. След това покрийте и оставете да къкри 20-25 минути.
- Овкусете със сол, разбъркайте и махнете от котлона.
- В тиган разтопете 1 с. л. масло гхи и 1 с. л. зехтин, добавете чесъна, манатарките и останалите гъби, които сте избрали за ястието.
- Добавете също сол и 1 с. л. соев сос, задушете гъбите за 10-ина минути.
- Сервирайте сварения амарант със задушените гъби отгоре.
-
Рецепти с амарант: Свежа салата
- 100 г амарант
- 2 краставици
- 100 г целина, стъбла
- 50 г ментови листа
- 50 г пресен магданоз
- 50 г препечени орехи
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- Сол и червен пипер за овкусяване
- 200 г сирене, по избор
Приготвяне:
- Сложете амаранта, заедно с 300 мл студена вода, да заврят, намалете температурата и оставете да къкри 20-25 минути. Докато водата се абсорбира.
- Докато амарантът е на котлона, в купа нарежете и смесете останалите съставки.
- Когато амарантът е готов, прецедете в гевгир и го изплакнете под студена, течаща вода. Отцедете добре, притискайки с гърба на лъжица.
- Добавете го към останалите съставки, разбъркайте и при нужда – доовкусете.
След като се занимавате с книгоиздаване, би трябвало да знаете, че гхи трябва да се пише с малка буква – не Гхи. Не се казва “врят”, а “врат”. След като се занимавате със здравословно хранене, би трябвало да знаете, че масло и зехтин/олио не се смесват, а рибата не се смесва с яйца – това е по разделното хранене на д-р Шелтън. “Чукча не читатель, чукча писатель”.
Здравейте, глаголът “вря” в трето лице, ед. ч., се изписва “врят”, може отново да проверите правописа му. По отношение на маслото Гхи – при изписването му сме попадали на различни практики в българския език, но тъй като пречистеното масло е популярно с това наименование, избираме да го изписваме с главна буква. Във връзка с рецептите – тези в нашия сайт са насочени към нисковъглехидратно-високомазнинно хранене (кетогенно), за разделното хранене важат други правила. Яйцето в рецептата за пръчици е за паниране на рибата.