5 рецепти с амарант, които трябва да опитате

Обновена: 09.04.2024|
Амарант за закуска. Рецепти с амарант.

Наскоро ви разказахме за невероятните полезни свойства на една медицинска и кулинарна билка, а днес ще споделим с вас и няколко рецепти с амарант. С него можем да заместим глутенови продукти, като брашната, както и високовъглехидратни, като ориза.

Подготвихме за вас 5 различни рецепти с амарант чрез които да се насладите на вкусовите и полезни качества на растението.

 

Кето пирожки с амарант

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 пирожка
35 минути 10 бр. пирожки 3 г
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. екстра върджин зехтин
  • 2 с. л. къри на прах
  • 100 г сварен амарант
  • 1 яйце
  • 100 г пармезан
  • 1 с. л. хуск
  • 1 връзка пресен магданоз

 

Приготвяне:

  1. Задушете лука и чесъна на прах в зехтина за няколко минути.
  2. Добавете кърито на прах и бъркайте още около минута.
  3. Смесете сварения амарант и добавете разбитото яйце.
  4. В отделна купа смесете пармезана, хуска и нарязания магданоз.
  5. Направете топчета от амаранта и ги покрийте със сместа за паниране. Поставете ги върху хартия за печене и с лек натиск ги издължете във формата на пирожки.
  6. В тиган загрейте на средна температура зехтин (или друга мазнина, по желание) и изпържете амарантовите пирожки, по 45 секунди за всяка страна.

 

  1. Рецепти с амарант: Палачинки

 

Рецепти с амарант. Кето палачинки с бадемово брашно и тиквички, посипани с горски плодове.

 

  • 150 г брашно от амарант
  • 2 яйца
  • 300 мл мляко (по желание може и ядково)
  • 3 с. л. масло Гхи, разтопено
  • ¾ ч. л. сол
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 1 с. л. стевиола на прах

 

Приготвяне:

  1. Разбийте млякото и яйцата до еднородна смес. Добавете и разтопеното масло.
  2. Отделно разбъркайте сухите съставки, за да се разпределят равномерно бакпулвера, солта и стевиолата.
  3. Добавете ги към яйчената смес, разбъркайте и оставете сместа да почива около 15 минути.
  4. Загрейте мазнина в тиган на около 175°C.
  5. Поставяйте от сместа и оформяйте на кръгове, пържете до покафеняване на страните на вашите палачинки.

 

3. Рибени пръчици

  • 5-6 филета от риба
  • 1 яйце
  • 100 г сварен амарант

 

Приготвяне:

  1. Нарежете филетата на пръчици.
  2. Разбийте яйцето и потопете пръчиците в него, след това ги покрийте с амаранта, до получаването на коричка.
  3. Изпържете ги на средна температура с масло Гхи или друга мазнина, по избор.

 

  1. „Ризото“ с амарант

  • 200 г амарант, суров
  • 1 кг гъби, по избор
  • 200 г манатарки
  • 2 с. л. масло Гхи
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 с. л. сух чесън

Приготвяне:

  1. Загрейте 1 с. л. масло и 1 с. л. зехтин в по-широка тенджера, добавете нарязания пресен лук и оставете да се готви за около 10 минути.
  2. В отделна купа изсипете 200 мл вряла вода върху манатарките и ги оставете да се киснат за около 15 минути. След това изцедете излишната течност, нарежете ги и оставете за по-късно.
  3. Водата, в която сте киснали гъбите, изсипете при лука, заедно с 500 мл студена вода и 400 г амарант на зърна. След това покрийте и оставете да къкри 20-25 минути.
  4. Овкусете със сол, разбъркайте и махнете от котлона.
  5. В тиган разтопете 1 с. л. масло гхи и 1 с. л. зехтин, добавете чесъна, манатарките и останалите гъби, които сте избрали за ястието.
  6. Добавете също сол и 1 с. л. соев сос, задушете гъбите за 10-ина минути.
  7. Сервирайте сварения амарант със задушените гъби отгоре.

 

  1. Рецепти с амарант: Свежа салата

 

Амарант на зърна. Рецепти с амарант.

 

  • 100 г амарант
  • 2 краставици
  • 100 г целина, стъбла
  • 50 г ментови листа
  • 50 г пресен магданоз
  • 50 г препечени орехи
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • Сол и червен пипер за овкусяване
  • 200 г сирене, по избор

 

Приготвяне:

  1. Сложете амаранта, заедно с 300 мл студена вода, да заврят, намалете температурата и оставете да къкри 20-25 минути. Докато водата се абсорбира.
  2. Докато амарантът е на котлона, в купа нарежете и смесете останалите съставки.
  3. Когато амарантът е готов, прецедете в гевгир и го изплакнете под студена, течаща вода. Отцедете добре, притискайки с гърба на лъжица.
  4. Добавете го към останалите съставки, разбъркайте и при нужда – доовкусете.
Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 25.09.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Вяра 13.03.2023 at 20:24 - Отговор

    След като се занимавате с книгоиздаване, би трябвало да знаете, че гхи трябва да се пише с малка буква – не Гхи. Не се казва „врят“, а „врат“. След като се занимавате със здравословно хранене, би трябвало да знаете, че масло и зехтин/олио не се смесват, а рибата не се смесва с яйца – това е по разделното хранене на д-р Шелтън. „Чукча не читатель, чукча писатель“.

    • Верджиния 14.03.2023 at 9:32 - Отговор

      Здравейте, глаголът „вря“ в трето лице, ед. ч., се изписва „врят“, може отново да проверите правописа му. По отношение на маслото Гхи – при изписването му сме попадали на различни практики в българския език, но тъй като пречистеното масло е популярно с това наименование, избираме да го изписваме с главна буква. Във връзка с рецептите – тези в нашия сайт са насочени към нисковъглехидратно-високомазнинно хранене (кетогенно), за разделното хранене важат други правила. Яйцето в рецептата за пръчици е за паниране на рибата.

Оставете коментар

Обновена: 9 април 2024 в 16:19 | Публикувана: 25 септември 2020 в 11:30 | Категория: Хранене и видове храни