Змийско мляко – същност и ползи

Обновена: 05.06.2024|
змийско мляко

Билката змийско мляко е позната още от древността и се е използвала за различни лечебни цели. Нейните пъстри жълти цветове са били свързвани с множество митове и свръхестествени сили. Една от най-интересните легенди около това растение е, че втриването на сока му върху очите може да подобри зрението и дори да даде способността на човек да вижда неземни същества.

В традиционната медицина змийското мляко се използва при лошо храносмилане, високо артериално налягане, чернодробни и кожни проблеми и бъбречни заболявания.

Какво представлява билката змийско мляко?

Билката змийско мляко, научно известна като Chelidonium majus, е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Макови (Papaveraceae). Родом е от Европа и някои части от Азия, но също така е натурализирана в Северна Америка.

Растението се характеризира с отличителните си яркожълтите си цветове и дълбоко назъбени листа. Една от най-забележителните му характеристики е жълто-оранжевият сок, който изтича от стъблата му при рязане, откъдето идва и името „змийско мляко“.

vitk2 400
kurk pep 600
vitk2 400
kurk pep 600

 

Стъблото му е изправено, в горната си част силно разклонено, като достига до 10 см височина. Цъфти от май до юни, като в България се среща най-често в гористите местности.

 

Произход и история

Познанието на лечебните свойства на Chelidonium majus датира от векове, като се споменава в древногръцки и римски текстове. В традиционното европейско билкарство често се е използвало за лечение на различни заболявания.

Името му произлиза от гръцката дума chelidon„, което означава лястовица, тъй като жизненият му цикъл съвпада с миграциите на лястовиците. В древногръцката митология това растение се свързва с титанът Прометей.

Според легендата докато Прометей бил вързан за скала като наказание за действията му, стрък от змийско мляко по чудодеен начин е израснал от скалата.

През Средновековието Chelidonium majus се свързва с множество суеверия. Смятало се, че окачването на клонка от растението над вратите ще прогони злото и ще донесе късмет на домакинството. Освен това растението се използва в различни билкови смеси за лечение на заболявания, вариращи от ухапвания от змии до меланхолия.

Парцелз, който е бил привърженик на доктрината на сигнатурите, го препоръчвал при жълтеница, поради жълтеникавия цвят на сока му. Алхимиците също са ценели растението, заради жълтия му сок, наподобяващ златото, като се казва, че то е била съставна част от тайната им рецепта за философския камък.

В славянската митология това растение се свързва със слънцето и често се използва в ритуали за призоваване на енергията му и жизнеността.

В келтската традиция Chelidonium majus се свързва с богинята Бригид, която е почитана като божество на лечителството, поезията и ковачеството. Растението се използва в ритуали, посветени на Бригид, за насърчаване на изцеление и защита.

 

Змийско мляко – природа и химичен състав

 

змийско мляко

 

Chelidonium majus съдържа разнообразен набор от биоактивни съединения, включително алкалоиди, флавоноиди, сапонини и фенолни киселини. Най-известните алкалоиди, открити в растението, са хелидонин, хелеритрин и коптизин, които допринасят за неговите фармакологични ефекти.

Хелидонин

Доказано е, че хелидонинът проявява аналгетичен ефект. Той може да действа чрез модулиране на пътищата на болката в централната нервна система, което го прави потенциално полезен при управлението на различни болезнени състояния.

Изследванията показват, че също може да притежава антитуморни свойства, като инхибира растежа и пролиферацията на раковите клетки. Проучван е за потенциалната му роля в терапията на рак, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разберат напълно неговите механизми на действие и клинична ефикасност.

Хелидонинът проявява антимикробна активност срещу определени бактерии и гъбички, което го прави потенциално полезен при лечението на инфекции.

Може да помогне за инхибиране на растежа на патогенни микроорганизми и да допринесе за традиционната употреба на растението в народната медицина за инфекциозни заболявания.

Хелеритрин

Хелеритринът е изследван за неговите потенциални противоракови свойства, показвайки обещаващи резултати в предклиничните проучвания.

Той може да инхибира пролиферацията на ракови клетки, да индуцира апоптоза (програмирана клетъчна смърт) и да пречи на различни сигнални пътища, участващи в растежа и прогресията на тумора.

Подобно на хелидонина, хелеритринът проявява антимикробна активност срещу бактерии и гъбички. Може да помогне в борбата с инфекциите и да допринесе за традиционната употреба на растението като лекарство за инфекциозни заболявания.

Хелеритринът има антиоксидантни свойства, което означава, че може да помогне за неутрализирането на вредните свободни радикали в тялото и да предпази клетките от оксидативно увреждане.

Коптизин

Коптизинът проявява значителна антибактериална активност срещу различни щамове бактерии, включително устойчиви на антибиотици бактерии.

Може да помогне за инхибиране на растежа на вредни бактерии и да допринесе за традиционната употреба на растението при лечението на бактериални инфекции. Подобно на хелеритрина, коптизинът притежава антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за защита на клетките от оксидативен стрес и увреждане.

Установено е, че коптизинът има противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и облекчаване на симптомите, свързани със състояния като артрит и някоия заболявания на червата.

 

Приложение (външно и вътрешно)

 

змийско мляко

 

Билката змийско мляко се използва както външно, така и вътрешно за различни терапевтични цели. Външно се използва под формата на мехлеми, лапи или кремове за лечение на кожни заболявания като брадавици, екзема и псориазис. В билковата медицина сок от змийско мляко се използва за премахването на брадавици.

В някои традиции на народната медицина змийското мляко се използва външно за лечение на очни заболявания като конюнктивит, ечемик и очни инфекции. Прилага се като компрес или промивка на очите за облекчаване на възпалението и насърчаване на заздравяването.

Вътрешно змийското мляко обикновено се прилага под формата на тинктура, екстракт или чай. Смята се, че поддържа здравето на черния дроб и подпомага процеса на детоксикация. Освен това се използва за облекчаване на проблеми със стомашно-чревния тракт като лошо храносмилане, подуване на корема и запек.

Използва се вътрешно и за насърчаване на жлъчната секреция и облекчаване на симптомите, свързани с проблеми с жлъчния мехур, включително камъни в жлъчката, холецистит или запушване на жлъчните пътища.

 

Топ 7 предимства на змийското мляко

Известните предимства при употребата на змийско мляко в билковата и традиционна медицина са:

 • Ползи за черния дроб. Chelidonium majus традиционно се използва за насърчаване на чернодробната функция и подпомагане на детоксикацията на черния дроб.
 • Храносмилателно здраве. Може да помогне за облекчаване на храносмилателни проблеми като лошо храносмилане, подуване на корема и запек.
 • Кожни състояния. Когато се прилага локално, може да помогне за лечение на различни кожни заболявания, включително брадавици, екзема и псориазис.
 • Противовъзпалителни свойства. Растението съдържа съединения, които проявяват противовъзпалителни ефекти, което може да помогне за намаляване на възпалението в тялото.
 • Антиоксидантна активност. Chelidonium majus съдържа флавоноиди и фенолни киселини с антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за защита на клетките от оксидативно увреждане.
 • Антимикробни ефекти. Някои съединения, открити в растението, проявяват антимикробна активност, което го прави потенциално полезно в борбата с определени инфекции.
 • Аналгетично действие. Традиционно се използва за облекчаване на болката, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разберат напълно неговите механизми.

 

Както винаги, от съществено значение е да се консултирате със здравен специалист, преди да включите каквито и да било билкови лекарства във вашия режим на здравеопазване.

 

Потенциална токсичност

Важно е да се отбележи, че растението съдържа токсични алкалоиди, особено в сока му. Поглъщането на големи количества от растението или неговите екстракти може да доведе до отравяне.

Симптомите включват:

 • гадене
 • повръщане
 • коремна болка
 • диария
 • конвулсии
 • парализа на дихателния център

 

Ето защо е изключително важно тази билка да се използва под ръководството на квалифициран медицински специалист и да се придържате към препоръчителните дози.

 

Заключение

 

змийско мляко

 

От произхода в древния фолклор до съвременните му приложения змийското мляко е интересна билка, както на билкарите, така и на научните изследователи. Със своя разнообразен химичен състав и потенциални терапевтични ползи, това растение остава обект на непрекъснато проучване и изследване в областта на билковата медицина.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява билката змийско мляко?

Билката змийско мляко, научно известна като Chelidonium majus, е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Макови (Papaveraceae). Родом е от Европа и някои части от Азия, но също така е натурализирана в Северна Америка.

Какви са активните вещества в нея?

Chelidonium majus съдържа разнообразен набор от биоактивни съединения, включително алкалоиди, флавоноиди, сапонини и фенолни киселини. Най-известните алкалоиди, открити в растението, са хелидонин, хелеритрин и коптизин, които допринасят за неговите фармакологични ефекти.

Какви са нейните полезни действия?

Chelidonium majus има следните полезни действия: ползи за черния дроб, противовъзпалителни свойства, антиоксидантна активност, антимикробни ефекти, аналгетично действие и други.

Категории: Билки и чайове|Публикувана: 05.06.2024|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 5 юни 2024 в 15:02 | Категория: Билки и чайове