Задушен заек със сушени домати

Обновена: 30.04.2024|
Задушен заек.

За разлика от други видове месо (като например говеждо и свинско) заешкото е лесносмилаемо и е по-малко вероятно да предизвика храносмилателни проблеми.

Въпреки че има високо съдържание на протеин, то не съдържа прекалено много мазнини. Поради тези причини заешкото месо е подходящо за голям кръг от хора, включително тези, които имат проблем с холестерола.

 

Рецепта за задушен заек със сушени домати

За тази рецепта за задушен заек със сушени домати ще ви трябва цял или разфасован заек. Преди да преминете към готвенето, може да го мариновате със зехтин за няколко часа. Това помага на месото да стане по-крехко и премахва неприятната миризма.

 

vitbcompl 400
kurk 600
vitbcompl 400
kurk 600
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
2 часа 5 400 калории
8 г нетни въглехидрати
34 г протеин

 

Необходими продукти:

  • 1 средно голям заек (около 1 кг)
  • 80 г сушени домати, без олио
  • 2 червени чушки (~140 г)
  • 150 мл сухо бяло вино
  • 3 стръка розмарин (~20 г)
  • 2 стръка зелен лук (~24 г)
  • 1 ч. л. чесън на прах (~3 г)
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • 100 г краве масло Гхи

 

Начин на приготвяне:

  1. Предварително загрейте кравето масло Гхи в голям тиган на среден огън.
  2. Разделете заешкото месо на части и го овкусете със сол, смлян черен пипер и чесън на прах. Добавете го в тенджерата и запечете всяка страна за около 6 минути или докато добие златистокафяв цвят.
  3. Извадете заека и го оставете настрана. Не почиствайте тигана.
  4. В същия тиган добавете сухото бяло вино и оставете да заври.
  5. Сложете заешкото месо, заедно със стръкчетата розмарин, зеления лук, нарязаните печени червени чушки и сушените домати.
  6. Намалете топлината до минимум. Покрийте с капак, като оставите малък процеп, и задушете заека. Разбърквайте от време на време и добавяйте още течност (вода или бульон), ако е необходимо, за да поддържате заека влажен.
  7. Когато измине времето, обърнете другата страна, покрийте с капака и задушете.
  8. Опитайте и коригирайте подправките, ако е необходимо.

Вече може да поднесете своя задушен заек със сушени домати и да се насладете на страхотния му вкус!

 

Как да си направим сушени домати?

 

Задушен заек - домати.

 

За да бъде вашия задушен заек кето, можете да изберете между две опции – да си купите от магазина изсушени домати без олио или да си направите сами.

Ако имате времето и желанието да си изсушите домати вкъщи, ще ви трябват:

  • 1 кг чери домати
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. сушен риган
  • 1 ч. л. сушен босилек
  • екстра върджин зехтин

 

Приготвянето отнема общо 2 дни, като първо се започва с разполовяването на доматите и тяхното изсушаване в дехидратор или на слънце.

Трябва да изберете подходящо по големина бурканче, в което плътно да наредите желаното количество домати. В него може да добавите сол, чесън на прах, сух босилек и риган. След като напълните буркана със зехтин, трябва да го покриете с капак и да го разклатите, за да се разпределят подправките.

Финалната стъпка е охлаждането за поне 24 часа, след което вече вашите домашно изсушени домати ще са готови да овкусят апетитния задушен заек.

 

Великденският заек

 

Задушен заек - легенда.

 

Както агнето, великденският заек неслучайно също е символ на този празник. За големите празникът се свързва с края на Великия пост и възкресението на Исус в неделя на Великден, но за малчуганите той е магически ден. Те го прекарват в търсене на яйца, шоколадови зайчета, великденски кошници и други.

Великденският заек е образ, много подобен на дядо Коледа. Според традицията той носи яйца на децата и ги скрива някъде из набуялата трева и растителност в градината. Само ако децата са били добри през годината, те ще успеят да намерят хитро скритите съкровища.

Тази легенда обаче се корени в езическите традиции, а не в християнските вярвания. Според една от теориите за произхода на този персонаж, символът на заека произлиза от древната езическа традиция – фестивалът на Eostre, богинята на плодородието и пролетта. Нейният животински символ е именно заек, който отдавна традиционно символизира плодородието поради високата си степен на възпроизводство.

В Америка Великденският заек е концепция, която внасят немски имигранти. В тяхната традиция има заек, наречен „Osterhase“ или „Oschter Haws“, който снася шарени яйца като подарък на децата, които са били добри. Малчуганите правят гнезда за зайчето, в които да оставя яйцата си. Понякога дори поставят моркови, в случай че животинчето огладнее.

С течение на времето традицията се популяризира и изменя. Вече легендарното зайче не носи само яйца, но и други лакомства, като шоколад и играчки.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Печено заешко на фурна.

 

Ако тези рецепта за задушен заек със сушени домати в кето стил ви е харесала, можете някой пък да експериментирате и с предложението ни за печен заек.

Още много подобни идеи може да намерите в секцията „Кето рецепти“в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 30 април 2024 в 16:48 | Публикувана: 24 април 2024 в 13:34 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф