Всеки родител иска най-доброто за здравето на детето си и се опитва да му го осигури. За съжаление обаче това не зависи само от родителите, но и от децата. Колкото и да се опитваме да наблягаме на здравословна и питателна храна, за да осигурим балансирана диета на малчуганите, те понякога не са на същото мнение.

Да не говорим колко наистина злояди деца съществуват. В такива моменти родителите прибягват до хранителни добавки, които да осигурят всичко необходимо за нормалния растеж и развитие на детето.

Така че, независимо от хранителните навици на децата, мултивитамините са изпитан начин да се уверите, че те получават достатъчно от основните витамини и минерали всеки ден.

Ето и топ 6 на ползите от тях за малчуганите.

 

detski multi 400
detski multi 600
  1. Витамини и минерали за деца – запълване пропуските на важни елементи

Мултивитамините под формата на добавка имат точно тази главна цел – да „допълнят“ диетата на детето, за да могат да се отстранят евентуалните хранителни пропуски.

Хранителният дефицит е недостиг на който и да е витамин или минерал, и може да повлияе на оптималното детско здраве. Всички деца – от най-придирчивите към храна до лакомниците, могат да имат някои хранителни пропуски в диетата.

Ето защо е добре да приемат витамини и минерали за деца. Да не забравяме и, че човешкото тяло не може да съхранява витамините за дълго време и допълнителното подхранване, особено в периода на растеж и развитие, не е за подценяване.

 

  1. За по-здрави кости и зъби

Мултивитамините са изключително богати на витамин D, който по същество е необходим за здравословния растеж и развитие на костите и зъбите, както при деца, така и при възрастни.

Да напомним, че той помага за усвояване на калция – за здрави кости и перлено бели зъби. Ако трябва да обобщим, приемът на достатъчно количество от комбинацията витамин D – калций е особено важен през ранното детство и юношеството, когато се формира по-голямата част от костната маса на човек. А то може да бъде постигнато най-лесно чрез подходящата добавка.

 

  1. Витамини и минерали за деца: За здрави очи

 

Витамини и минерали за деца. Мултивитамини за деца. Децата и защитните маски. Магнезий - ползи. Засилване на имунитета при деца.

 

При подрастващите, особено във възрастта, когато тръгват на училище, и очите започват да се натоварват повече, допълнителни витамини също са необходими. А и причината не е само тази. Ежедневието пред телевизора и компютъра също застрашава зрението на малчуганите.

Витамини А, С, Е, ниацин (В3) в детските добавки поддържат здравето на очите. Лутеинът и зеаксантинът също предпазват очите от вредните слънчеви лъчи.

Проучванията показват, че мултивитамините, съдържащи комбинация от витамини, лутеин и зеаксантин, могат да намалят риска от дегенерация на макулата, когато децата вече са зрели възрастни. Хубаво е да им осигурите една грижа по-малко в бъдеще.

 

  1. За силна имунна система

Отново напомняме, че децата са склонни да се разболяват много по-лесно в сравнение с възрастните. Това е така, защото имунната им система не е напълно развита. Затова мултивитамините, които повишават приема на витамин С, отговорен за силната имунна система, са от изключително значение за децата.

Витамини като A, D и E също са основни елементи в добавките за деца и всеки от тях също е важен за поддържане на имунната система през цялата година. Повечето родители обаче прибягват до добавките само в преходните сезони, когато върлуват различни вируси.

За съжаление, някои са по-опасни от други, както е случаят тази година. Сега децата ходят на училище и това е още една предпоставка за засилване на имунитета им, както вече обяснихме в статията Защо и как да подсилим имунитета на децата сега.

 

  1. Витамини и минерали за деца: За повече енергия

Децата се нуждаят от енергия, получена от правилните източници, за да са щастливи и активни през целия ден. На тях не им е необходима временната „енергия“, получена от захарните изделия, например.

Добавките, предназначени за деца, са богати на витамините от група В, чиято основна роля е да помагат за превръщането на храната в енергия. Точно както възрастните, подрастващите също трябва да попълват запасите си на витамини от група В. Това е от съществено значение за нормалното функциониране на енергийния метаболизъм.

Помогнете на себе си и на тях чрез подходящи мултивитамини. Ако изберете и такива без захар, ще вземете най-доброто и здравословно решение.

 

  1. За изграждане на здравословни навици

 

Витамини и минерали за деца. Зъболекар, който показва примерен макет на зъби на малко дете, като му обяснява техните проблеми.

 

И на последно място, но не по важност, ще сложим изграждането на определени навици. Редовният прием на витамини и минерали, и разбирането, че те са от съществено значение за здравето и жизнеността, ще изгради една здравословна нагласа у децата.

Така те ще продължават да се грижат с внимание за здравето си и в зряла възраст. Непременно ще предадат това и на своите деца. А какво по-добро наследство от грижата за себе си и близките?

 

Необходими ли са предпазни мерки?

Да обобщим: Приемането на добавка под формата на витамини и минерали за деца е полезно в много отношения. Една допълнителна подкрепа за още крехкия детски организъм никога не е излишна. Трябва само да подберете правилния продукт, който ще достави всичко необходимо за правилния растеж и развитие на малчуганите според индивидуалните им нужди.

Мултивитамините могат да бъдат безопасен и ефективен метод за доставяне на липсващите хранителни вещества. Не забравяйте обаче да се консултирате с педиатър, ако сте обезпокоени за хранителния прием на вашето дете.

Не решавайте сами дозировката! Придирчивите деца, веганите и децата, които имат здравословни проблеми, могат да имат нужда от по-специално внимание.