Детски мултивитамини: необходими ли са и защо?

Обновена: 12.03.2024|
Детски мултивитамини.

Колкото и добре да прекараме лятото и топлите месеци, те свършват и идва есента с нейните ветрове и дъждове. А след нея – и зимата с простудите, вирусите и респираторните заболявания. Те са особено тежки при децата и причините за това са няколко. На първо място – слаб, все още недобре развит и укрепнал имунитет. Затова и даваме гласност на една понякога спорна тема – дали е нужно да се дават мултивитамини на деца и защо.

 

Необходимост от детски мултивитамини: кога и защо?

Мнозина смятат, че да се дават добавки или лекарствени продукти на децата не е правилно и нарушава естествения баланс на организма им, ако не е нужно при болестно състояние. Това е далеч от истината, когато става дума за мултивитамините, обаче. Особено, що се отнася до имунитета им. Именно за него детските мултивитамини са толкова важни.

Детският имунитет започва да се изгражда още с раждането на детето. През първата година той укрепва чрез прием на минерали и витамини от кърмата на майката. Както и от обогатените с полезни вещества млека (ако изберете да използвате такива). Развитието му продължава през целия живот, но най-активно: до около 7-мата година. До този момент имунитетът е и най-уязвим и трупа антитела към най-разпространените заболявания, с които детето се сблъсква при общуването си с деца и възрастни. Обикновено това се случва по два начина: или чрез преболедуването им, или чрез ваксините, които запознават тялото с вируса. Те изграждат защита без той да има опасност да нарани детето.

Приемът на мултивитамини от децата се препоръчва след навършване на първата им година. След този момент техният контакт с външния свят се увеличава драстично – започват да играят с други деца, а в последствие – да посещават ясла и детска градина. Това, от своя страна, дава възможност на стотици микроорганизми да атакуват крехкия детски организъм. Затова и докато имунитетът укрепне, докато детето стане на около 7 години, е препоръчително да приема и мултивитамини в зависимост от сезона, заплахите за здравето му и нуждите на организма като цяло. След това пък мултивитамините се явяват в подкрепа на имунната система в борбата с вирусите. Подпомагат и правилното развитие на организма в най-динамичните години от живота – юношеството и пубертета.

detski multi 400
detski multi 600
detski multi 400
detski multi 600

 

Правилен прием на детски мултивитамини

 

Детски мултивитамини. Омега 3 за деца. Мултивитамини за дец

 

Преди да посочим определени моменти и ситуации, в които е изключително важно детето да приема мултивитамини, е също толкова важно да уточним, че всеки детски организъм има индивидуални нужди. Затова и задължително се консултирайте с педиатър преди да направите избора на мултивитамини за детето си.

Тъй като мултивитамините се считат за полезен продукт, много хора смятат, че те трябва да се дават постоянно. Това обаче не е точно така. В най-общия случай е добре да ги добавим към дневното меню като превантивна мярка още с началото на есента. Това е така, тъй като за натрупването на елементите в организма, които да подкрепят имунитета, е нужно време. Освен това, обикновено мултивитамините се приемат по схема: 20 дни прием и 10 почивка.

Задължително добавете мултивитамини към ежедневието на детето, ако има:

  • простуда – при мокри крака, силен дъжд или пък излагане на по-сериозен вятър;
  • активен вирусен сезон – причината се крие в микроорганизмите, които се размножават в застоялия въздух в стаите, които проветряваме по-рядко в студените месеци. Особено, ако в стаята има и климатик, който, макар че раздвижва въздуха, всъщност не го прочиства и задържа микроорганизми във филтъра си, които пък оттам отново ги разпространяват в стаята;
  • по време на пролетта и есента – налага се заради намаления прием на витамини и минерали от естествени източници – плодове и зеленчуци;
  • в случай на по-крехък имунитет;
  • при контакт на детето със заразени хора или групи;
  • при вече констатирано хронично заболяване.

Добре е да не ги спираме и при вече установено заболяване (грип, например), за да можем да подкрепим организма в борбата му с вирусите.

Повече по темата за комбинацията при детски мултивитамини ще откриете в статията Мултивитамини за деца – коя комбинация е най-подходяща?

 

От кои елементи има нужда детския организъм?

Когато децата растат, те имат нужда от сили, енергия и съответно: редица витамини и минерали, които да развиват тялото и ума им.

Като най-важни от тях се открояват витамините A, B6 и B12, C, D и E. Специално A, C и E витамините са и най-силните антиоксиданти. Те предпазват клетките и имат много силно антиоксидантно влияние, но и усилват силата на имунитета на децата.

От друга страна, витамините от група B са едни от най-важните микроелементи за развитието на детето – както умствено, така и физически. Особено важен сред тях е витамин B12, защото от него зависят голяма част от интелектуалните възможности на детето в бъдеще: речта, интелигентността, способностите да помни и възпроизвежда, да чете, но и във фината и грубата моторика.

Витамин B6 също не е за подценяване, защото неговите сили се крият в това да предотвратят потенциални очни, дерматологични и неврологични проблеми при детето. Естествено той се съдържа в рибата, месото и някои непреработени продукти и зеленчуци. Той е много крехък по структура витамин: в естествена среда е фоточувствителен и изложен на светлина се разгражда.

 

Как още да помогнем на детския имунитет?

 

Детски мултивитамини. Как да предпазим детето от вируси. Мултивитамини за деца.

 

И тук е редно да отбележим, че трябва да се водите от спецификата на детския лекар и съветите на вашия педиатър.

В помощ на детския имунитет, освен мултивитамините, можем да направим няколко неща.

Препоръчително е да започнем да подготвяме организма за проблемните периоди от годината поне месец, преди те да започнат. Това включва повече пресни храни, пълни с витамини и минерали.

Независимото от сезона, от друга страна, не бива да забравяме чудесата, които прави за малки и големи чистият въздух. Проветряване на стаите, особено тези от тях, в които спят децата, е ключово. Желателно е да не се включва в тях и климатик. Ако това се прави като начин на отопление, филтъра му трябва да се почиства редовно, за да се предотврати разпространяване и развитие на зарази в него.

И още: движение, движение и отново – движение! Не ограничавайте децата от спорт и физическа активност у дома или навън. Облечете ги подходящо за времето и не трябва да има метеорологични условия, които да ви уплашат. Само така кръвта и мускулите се раздвижват и се осигурява по-добра циркулация на полезните вещества и кислорода до всяка част на тялото.

Какви са вашите съвети за по-добра детска имунна система? Напишете ни в коментарите към статията!

Категории: Витамини и хранителни добавки, Здраве|Публикувана: 05.11.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 10:05 | Публикувана: 5 ноември 2020 в 15:30 | Категория: Витамини и хранителни добавки, Здраве