Сигурно сте чували не една легенда за гръмотевици и мълнии, които били знак на божествена ярост. Появата им винаги е тревожила хората. Дори в нашето високотехнологично време гръмотевичните вихри продължават да ни изненадват и плашат.

Неотдавна например, през страната ни премина буря, за която метеоролозите съобщиха, че е довела до падане на 3 000 мълнии, само за 60 минути. Една от светкавиците е ударила млада жена, въпреки статистически ниската вероятност за това (в световен мащаб, годишната честота на поразените е 1 на 600 000, като мъжете са засегнати 5 пъти по-често).

И така, знаете ли най-важното за електричеството в природата, каква е първата помощ при удар от мълния, как да се пазим, когато светкавици раздират небето? Отговорите ще намерите тук.

 

Как се образува мълния?

Тя възниква при движение на електричен заряд между облак и облак, в самия облак или между облак и земя. При всички случаи противоположно заредени области се приближават една към друга. Когато между тях се формира достатъчно силно поле, то създава електричен пробив във въздуха, образувайки светещ плазмен канал. През него преминават заредените частици.

Това е свързано с освобождаване на огромна енергия, нарастване на температурата в канала и поява на ярка светлина, която се вижда при разпада на мълнията. Нажеженият въздух се разширява и предизвиква ударна вълна, придружена от много силен звук. Възприемаме го като гръм.

 

Какви са пораженията след удар от мълния?

 

Удар от мълния, как да се придпазим.

 

Достатъчни са три милисекунди, за да премине светкавицата през човешкото тяло. Когато го напусне, тя оставя дълбоки рани, често с изгаряния от трета степен. Дрехите може да бъдат разкъсани поради експлозивната сила, създадена от внезапното нагряване на въздуха около пострадалия.

Ако той носи метален предмет (колие, гривна и пр. ), или му е поставен пиърсинг, такива украшения действат като проводник на електричеството. Те прегряват и изгарят кожата. При удар от мълния нерядко се пука тъпанчевата мембрана и слухът изчезва.

Не е изключено по кожата да се появят т.нар. шарки на Лихтенберг. Това са белези, които се очертават като дървесни клони по тялото. Представляват следи, оставени от пътеките на електричеството.

И още мълнията може да доведе до инфаркт, тъй като нарушава миокардния ритъм. Понякога блокира дишането, причинява гърчове и сърдечен арест. Внезапното стопиране на миокардните съкращения е фактор за смърт след удар от мълния.

Електрическият ток уврежда сериозно централната нервна система, като води до временна или постоянна парализа, или поставя пострадалия в коматозно състояние.

 

Седем стъпки за първа помощ при удар от мълния

 1. Ако комуникацията е възможна, първото нещо, което трябва да направите, е да позвъните на тел. 112 и да потърсите спешна медицинска помощ.
 2. След това се налага да прецените очакват ли се нови мълнии. Ако рискът не е отминал, необходимо е да се преместите на безопасно място. В случай, че друг човек е пострадал, може да му помогнете, без опасения за своето здраве – никой, ударен от мълния, не носи електрически заряд в тялото си.
 3. Ако са засегнати множество хора, е правилно да се приеме, че тези, чиято сърдечна и дихателна дейност продължава, дори и да са в безсъзнание, не са с опасност за живота. В такива случаи приоритетно се оказва помощ на пострадалите, чиито сърдечна и дихателна дейност са спрели.
 4. При ефективна намеса в първите 1-2 минути, чрез сърдечен масаж и изкуствено дишане, възможността жертвите на удара да се върнат към живот е много голяма. Но е задължително спасителните мерки да се прилагат от хора, предварително обучени да оказват първа помощ. Изкуственото дишане трябва да се прави на всеки 5 секунди за възрастни и на всеки 3 секунди за деца.
 5. Ако мястото, на което лежи поразения от мълния, е студено и мокро, добре е да се постави защитен пласт между пострадалия и земята. Това ще допринесе за ограничаване на пораженията от възможна хипотермия (ниска телесна температура).
 6. Не се опитвайте да отстранявате дрехи от телата на хора, засегнати от изгаряния, за да не увредите тежко кожата им. Възстановяването след такива усложнения е болезнено и продължително.
 7. При сравнително по-лек удар от мълния, довел до припадък, нервен срив, виене на свят или слабост, е необходимо да се осигури на потърпевшия покой и затопляне с одеяла. Преди да му се дават обезболяващи и успокоителни медикаменти, правилно е да се изчака идването на спешен медицински екип.

 

Позициониране срещу удар от мълния

Ако сте на открито при гръмотевична буря и у вас възникне усещане за електричество (гъделичкане по кожата или боцкане по косата), трябва незабавно да клекнете и да наведете главата си.

След това, прибирайки към тялото ръце, да покриете с тях очите и ушите си. Краката ви трябва да са събрани и да имат възможно най-малък контакт със земята. Тя не бива да се докосва с ръце. Събирането на краката е начин да сведете до минимум пораженията от мълния, паднала наблизо, защото в такива случаи през земята под вас ще протече много силен ток. Опасността идва от възникване на разлика в напрежението, което този ток може да създаде.

 

Спасителни стъпки при гръмотевична буря

 

Удар от мълния, как да се придпазим.

 

Когато сте сред природата:

 • Имайте предвид, че светлината е по-бърза от звука и винаги първо ще видите светкавици, а после ще чуете гръм. Пребройте секундите от началото на светкавицата до гърма. Разделете ги на три. Така ще получите информация за разстоянието на бурята в километри. Ако природната стихия е на по-малко от 30 километра от вас, незабавно си осигурете подслон.
 • Отстранете металните неща от себе си (колани, обувки, фиби, копчета и др.).
 • Настанете се в закрито превозно средство или сграда. Ако няма такава възможност, може да потърсите подслон в близка пещера, долина или сух ров, но трябва да прецените има ли риск от внезапни наводнение.
 • Никога не оставайте под дърво, растящо само в равнина, особено ако е високо. То е естествен магнит за мълнии.
 • Не отваряйте чадъри.
 • Не забравяйте, че водата е добър проводник. Стойте далеч от извори, реки, езера, дори от локви.
 • Не плувайте в дъждовно време. Ако сте в лодка, незабавно излезте на брега.

Когато сте в закрито помещение:

 • Ако сградата е солидна, вие сте в безопасност, но е препоръчително да не стоите до прозорците и да не докосвате стените.
 • Затворете плътно прозорците и вратите. Дръпнете щорите и завесите. Понякога мълнията може да влезе през прозореца.
 • Стойте далече от печки, камини, мивки, вани, радиатори, метални тръби и други електропроводими предмети.
 • Не използвайте включен в мрежата мобилен телефон.
 • Не мийте съдове на ръка и не се къпете.
 • Изключете електрическите уреди.
 • Не се опитвайте да събирате прането на балкона или терасата.

Бъдете търпеливи – няма буря, която да не е отминала и дъжд, който да не е спрял.

Как се образува мълния?

Тя възниква при движение на електричен заряд между облак и облак, в самия облак или между облак и земя. При всички случаи противоположно заредени области се приближават една към друга. Когато между тях се формира достатъчно силно поле, то създава електричен пробив във въздуха, образувайки светещ плазмен канал.

Какви са пораженията след удар от мълния?

Достатъчни са три милисекудни, за да премине светкавицата през човешкото тяло. Когато го напусне, тя оставя дълбоки рани, често с изгаряния от трета степен. Дрехите може да бъдат разкъсани поради експлозивната сила, създадена от внезапното нагряване на въздуха около пострадалия. При удар от мълния нерядко се пука тъпанчевата мембрана и слухът изчезва.

Как да се предразим от мълния?

Отстранете металните неща от себе си (колани, обувки, фиби, копчета и др.). Настанете се в закрито превозно средство или сграда. Ако няма такава възможност, може да потърсите подслон в близка пещера, долина или сух ров, но трябва да прецените има ли риск от внезапни наводнение. Никога не оставайте под дърво, растящо само в равнина, особено ако е високо. То е естествен магнит за мълнии. Не отваряйте чадъри.