Супа с кисело зеле, бахур и гъби
Супа с кисело зеле, бахур и гъби е още една вариация на любимите ни зелеви супи. Те са пълни с полезни вещества, които ни помагат да се чувстваме силни и енергични дори в студените и тъмни периоди от годината.
Рецепта за супа с кисело зеле, бахур и гъби
Стоплете сърцето и стомаха с нашето предложение за вкусна супа с кисело зеле, бахур и гъби.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 302 калории 4 г нетни въглехидрати 11 г белтъчини 25 г мазнини |
Необходими продукти:
- 400 г кисело зеле (1 малка зелка)
- 400 г бахур
- 8 броя печурки, среден размер
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- 2 броя дафинов лист
- 1 с. л. червен пипер
- няколко зърна бахар
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете бахура на шайби – цели или на полукръгове в зависимост от личните ви предпочитания.
- В нагорещен тиган със зехтин запържете бахура за няколко минути.
- Прибавете към него чесъна на прах.
- Нарежете печурките на шайби и ги прибавете към бахура.
- Разбъркайте добре.
- Нарежете киселото зеле на тънки ивици.
- Прибавете го към бахура и гъбите.
- Налейте вода, докато се покрият всички съставки.
- Към водата сложете червения пипер, дафиновия лист и бахара.
- Варете 30 минути.
- Поднесете ароматната супа с кисело зеле, бахур и гъби топла.
Съвет: Ако обичате люто, може да добавите лют червен пипер към вашата супа с кисело зеле или да поднесете в компанията на мариновани люти чушки – получава се страхотна комбинация!
За бахура
Бахурът е месен деликатес, който спада към групата на надениците. Той се приготвя по специфичен начин, като дори в домашни условия може да постигнем страхотни резултати. По този начин може да произвеждаме сами своите месни продукти, за да сме сигурни в тяхното качество и чистотата на съставките им.
Вкусът му е уникален, като това се дължи на съставките, които се включват в направата му. Най-често се прави от дреболии, месо и кръв на едри домашни животни като говеда, свине или овце. Всичко това се смесва, подправя се и с него се напълват предварително подготвени и изчистени черва от същото животно. След това бахурът се вари до готовност.
Към месните съставки може също да се добавя ориз, праз лук, люти чушки, кромид лук, булгур и други . Често срещани подправки в този местен деликатес са чубрица, бахар, черен пипер, кимион, сол, лют пипер. Вероятно всеки човек, който прави бахур, има определена рецепта, за която е сигурен, че е най-добрата.
Промяната на различните съставки като количество също е начин да направим най-вкусния бахур за себе си.
В други култури също се приготвят подобни наденици, тип кървавица. В нашия край добавяме и други части от животното, което оползотворява различните органи включително и червата, в които се напълва месото. Хубаво е да се използват всички части от животното, чийто живот сме отнели, за да се нахраним. Тук е мястото на редица колбаси като наденици, бахур, саздърма, бабе и други.
Варенето на кости и хрущяли за извличане на естествен желатин също е една устойчива народна практика, която оползотворява частите на животното.
Още от нашата здравословна кухня
Ароматното кисело зеле е изключително полезна за храна, която укрепва здравето и подсилва имунитета в студените периоди от годината. То е богато на пробиотици, които поддържат чревната флора и допринасят за правилното функциониране на имунната система. Бахурът пък може да ни зареди с белтъчини, които да ни заситят за по-дълго и да окажат съдействие на мускулните ни тъкани.
Ако рецептата за супа с кисело зеле, бахур и гъби, ви е харесала, може да опитате също:
За още вдъхновения за всички сезони може да се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея ще откриете идеи от хиляди кето съмишленици, с които да обогатите своята нисковъглехидратна трапеза.
Следвайте кето режим на хранене без стрес, като получавате безплатно ежеседмично меню в нашата Вайбър група. Заедно с удобен списък за пазаруване, кулинарните ни специалисти се стараят да ви предложат най-вкусните и лесни гозби, които да не пречат на динамичното ежедневие.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Днес приготвяме пикантна кето супа от свинско и къдраво зеле (кейл). Тя е ароматна, апетитна и засищаща. Подходяща
Капустница е ароматна словашка гозба, която представлява зелева супа със свинско и наденица. Киселото зеле, комбинирано със свинско
Ако не сте опитвали Käsesuppe – немска супа с праз и кайма, днес ви споделяме рецептата за нея,