Супа с кисело зеле, бахур и гъби

Обновена: 06.03.2025|
супа с кисело зеле, бахур и гъби

Супа с кисело зеле, бахур и гъби е още една вариация на любимите ни зелеви супи. Те са пълни с полезни вещества, които ни помагат да се чувстваме силни и енергични дори в студените и тъмни периоди от годината.

 

Рецепта за супа с кисело зеле, бахур и гъби

Стоплете сърцето и стомаха с нашето предложение за вкусна супа с кисело зеле, бахур и гъби.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
40 минути 4 302 калории
4 г нетни въглехидрати
11 г белтъчини
25 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 400 г кисело зеле (1 малка зелка)
  • 400 г бахур
  • 8 броя печурки, среден размер
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 2 броя дафинов лист
  • 1 с. л. червен пипер
  • няколко зърна бахар
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете бахура на шайби – цели или на полукръгове в зависимост от личните ви предпочитания.
  2. В нагорещен тиган със зехтин запържете бахура за няколко минути.
  3. Прибавете към него чесъна на прах.
  4. Нарежете печурките на шайби и ги прибавете към бахура.
  5. Разбъркайте добре.
  6. Нарежете киселото зеле на тънки ивици.
  7. Прибавете го към бахура и гъбите.
  8. Налейте вода, докато се покрият всички съставки.
  9. Към водата сложете червения пипер, дафиновия лист и бахара.
  10. Варете 30 минути.
  11. Поднесете ароматната супа с кисело зеле, бахур и гъби топла.

 

Съвет: Ако обичате люто, може да добавите лют червен пипер към вашата супа с кисело зеле или да поднесете в компанията на мариновани люти чушки – получава се страхотна комбинация!

 

За бахура

 

супа с кисело зеле, бахур и гъби

 

Бахурът е месен деликатес, който спада към групата на надениците. Той се приготвя по специфичен начин, като дори в домашни условия може да постигнем страхотни резултати. По този начин може да произвеждаме сами своите месни продукти, за да сме сигурни в тяхното качество и чистотата на съставките им.

Вкусът му е уникален, като това се дължи на съставките, които се включват в направата му. Най-често се прави от дреболии, месо и кръв на едри домашни животни като говеда, свине или овце. Всичко това се смесва, подправя се и с него се напълват предварително подготвени и изчистени черва от същото животно. След това бахурът се вари до готовност.

Към месните съставки може също да се добавя ориз, праз лук, люти чушки, кромид лук, булгур и други . Често срещани подправки в този местен деликатес са чубрица, бахар, черен пипер, кимион, сол, лют пипер. Вероятно всеки човек, който прави бахур, има определена рецепта, за която е сигурен, че е най-добрата.

Промяната на различните съставки като количество също е начин да направим най-вкусния бахур за себе си.

В други култури също се приготвят подобни наденици, тип кървавица. В нашия край добавяме и други части от животното, което оползотворява различните органи включително и червата, в които се напълва месото. Хубаво е да се използват всички части от животното, чийто живот сме отнели, за да се нахраним. Тук е мястото на редица колбаси като наденици, бахур, саздърма, бабе и други.

Варенето на кости и хрущяли за извличане на естествен желатин също е една устойчива народна практика, която оползотворява частите на животното.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Пикантна кето супа от свинско с къдраво зеле, пилешки бульон.

 

Ароматното кисело зеле е изключително полезна за храна, която укрепва здравето и подсилва имунитета в студените периоди от годината. То е богато на пробиотици, които поддържат чревната флора и допринасят за правилното функциониране на имунната система. Бахурът пък може да ни зареди с белтъчини, които да ни заситят за по-дълго и да окажат съдействие на мускулните ни тъкани.

Ако рецептата за супа с кисело зеле, бахур и гъби, ви е харесала, може да опитате също:

 

За още вдъхновения за всички сезони може да се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея ще откриете идеи от хиляди кето съмишленици, с които да обогатите своята нисковъглехидратна трапеза.

Следвайте кето режим на хранене без стрес, като получавате безплатно ежеседмично меню в нашата Вайбър група. Заедно с удобен списък за пазаруване, кулинарните ни специалисти се стараят да ви предложат най-вкусните и лесни гозби, които да не пречат на динамичното ежедневие.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 14.02.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар