Синдром на Рей – един от рисковете при прием на аспирин

Обновена: 18.01.2024|
Синдром на Рей.

Важно е за всеки родител да бъде наясно с рисковете при прием на аспирин, за да може да предпази детето си. Повече за опасния синдром на Рей, включително неговите симптоми, отражения върху тялото и методи за лечение – разказваме в тази статия. Не пропускаме да изброим и алтернативите, които може да използваме.

 

Какво представлява синдром на Рей?

Синдромът на Рей е рядко, но изключително сериозно здравословно състояние. За първи път то е описано от австралийския патолог Рей през 1963 г. Националното наблюдение на синдрома в Съединените щати започва в началото на 1970 г. и води до стриктни предупреждения относно употребата на аспирин при деца.

Състоянието засяга предимно деца и тийнейджъри, особено тези на възраст между 4 и 14 години. От време на време се среща и при възрастни.

Характеризира се с тежко чернодробно и мозъчно възпаление. При влошаване може да доведе до кома, гърчове, дългосрочно увреждане, и, в тежки случаи, до фатален край.

detski multi 400
choko 01 600
detski multi 400
choko 01 600

Точната причина за състоянието не е напълно разбрана.

Установено е обаче, че употребата на аспирин при деца и тийнейджъри, които се възстановяват от вирусни инфекции като грип или варицела, увеличава риска от синдром на Рей.

Синдром на Рей се среща все по-рядко днес заради множеството кампании за информиране на обществеността за опасностите при употреба на аспирин при деца.

 

Какво е аспирин?

 

Синдром на Рей.

 

Аспиринът е широко използвано лекарство, принадлежащо към класа на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС).

Служи за различни цели, но най-често се използва за:

  • Облекчаване на болка. Това е ефективно средство за облекчаване на лека до умерена болка, причинена от главоболие, зъбобол, менструални спазми, мускулни болки и артрит.
  • Намаляване на температура. Аспиринът се използва за лечение на треска, свързана с грип или други заболявания.
  • Противовъзпалително. Служи също за лечение на състояния като артрит или други възпалителни заболявания.
  • Разреждане на кръвта. Аспиринът е известен със способността си да инхибира кръвосъсирването. Понякога лекарите предписват ниски дози, за да предотвратят образуването на кръвни съсиреци при хора, изложени на риск от инфаркт или инсулт.

 

Произведен от салицилова киселина, аспиринът се използва от векове под различни форми за облекчаване на болката и намаляване на температурата. Днес се произвежда синтетично и се предлага в различни форми, включително като таблетки, капсули и ефервесцентни таблетки.

Аспиринът инхибира производството на вещества в тялото, наречени простагландини, които участват в процеси като болка, възпаление и треска.

 

Симптоми

 

Синдром на Рей.

 

Симптомите на синдром на Рей могат да се появят внезапно. Те обикновено започват с вирусна инфекция, последвана от поява на симптоми.

Често срещаните признаци на състоянието включват:

  • Повръщане. Често започва няколко дни след началото на вирусното заболяване и може да бъде тежко и упорито.
  • Летаргия и слабост. Децата може да изглеждат необичайно уморени или слаби, без типичните си нива на енергия.
  • Объркване и раздразнителност. Могат да се появят промени в поведението, и дори раздразнителност и агресивно поведение.

 

Изключително важно е да потърсите незабавна медицинска помощ, ако детето изпита тези симптоми, особено ако наскоро е имало вирусно заболяване и е приемало аспирин или продукти, съдържащи аспирин.

С напредването на синдрома той може да доведе до по-тежки усложнения, включително гърчове, загуба на съзнание и дори неврологични увреждания. Състоянието може да прогресира бързо, затова ранната намеса е от решаващо значение за запазване на здравето.

Бързата медицинска помощ е от решаващо значение, ако се подозира синдром на Reye, тъй като ранната намеса е жизненоважна за положителния резултат.

 

Как синдром на Рей се отразява тялото?

 

Синдром на Рей.

 

Синдром на Рей засяга най-вече черния дроб и мозъка, въпреки че може да се отрази и на други органи и системи в тялото.

Той причинява възпаление в черния дроб, което нарушава нормалната му функция.

Може да доведе до чернодробна недостатъчност и да повлияе на способността на тялото да преработва токсините и да произвежда жизненоважни вещества, необходими за телесните функции.

Освен това синдром на Рей може да предизвика подуване на мозъка, което води до повишено налягане в черепа. Оттам идва бърза поява на симптоми като объркване, гърчове, загуба на съзнание и, в тежки случаи, кома.

Комбинацията от увреждане на черния дроб и подуване на мозъка може бързо да доведе до сериозни здравословни проблеми и, ако не се лекува навреме, може да бъде животозастрашаваща.

 

Лечение за синдром на Рей

Подходът за лечение на синдром на Рей е сложен и често изисква мултидисциплинарен екип от здравни специалисти, включително специалисти по интензивни грижи, педиатрия, неврология и хепатология. При това състояние се налагат незабавна хоспитализация и интензивни грижи.

Поддържащата грижа е от голямо значение за справяне. Тя включва наблюдение и управление на симптомите за стабилизиране на състоянието на индивида. Поддържащите грижи могат да включват интравенозни течности за предотвратяване на дехидратация, лекарства за контролиране на различни симптоми и мерки за намаляване на подуването на мозъка.

Предотвратяването на по-нататъшно увреждане на черния дроб включва различни лечения, които подпомагат функционирането на органа. За облекчаване на натиска върху мозъка се използват лекарства, понякога включително диуретици, които целят да намалят подуването на мозъка и налягането в черепа.

Внимателното наблюдение на жизнените показатели, мозъчната функция, чернодробната функция и цялостното здраве е от съществено значение. Това помага да се проследи прогресията на синдрома и съответно да се коригира лечението.

По време на лечението трябва да се избягват аспирин и други салицилати.

 

Алтернативи на аспирин

 

Синдром на Рей.

 

Вече разбрахме за рисковете, свързани с употребата на аспирин при малчуганите, борещи се с вирусни инфекции. Заради тях медицинските специалисти строго съветват родителите да не дават лекарството или продукти, които съдържат аспирин, на децата си.

Препоръчват се алтернативи като ацетаминофен или ибупрофен за управление на треска или болка по време на вирусни заболявания.

Ацетаминофен (тиленол) обикновено се използва за намаляване на болката и треската при деца. Предлага се в различни форми, подходящи за различни възрастови групи, и се счита за по-безопасен вариант в сравнение с аспирина в контекста на вирусни заболявания.

Тези нестероидни противовъзпалителни медикаменти могат да се препоръчат от педиатъра, за да се използват за облекчаване на болката и намаляване на температурата при деца.

Освен лекарствата, домашните грижи не бива да бъдат подценявани. Треската може да се повлияе позитивно от адекватна хидратация, почивка и хладни компреси.

 

Заключение

Синдром на Рей засяга предимно деца и тийнейджъри. Той предизвиква тежко възпаление в черния дроб и мозъка, което може да доведе води до дълготрайно увреждане, гърчове, кома и, в тежки случаи, до фатален край.

Установено е, че употребата на аспирин от деца по време на възстановяване от вирусни инфекции като грип или варицела повишава значително риска от синдром на Рей.

Симптомите се проявяват бързо, като могат да бъдат повръщане, летаргия и поведенчески промени като раздразнителност. Търсенето на незабавна медицинска помощ при забелязване на тези признаци, особено след скорошно вирусно заболяване и употреба на аспирин, е от решаващо значение.

Алтернативи на аспирина, които са по-безопасни и се препоръчват от специалистите, са ацетаминофен или ибупрофен.

Какво представлява синдром на Рей?

Характеризира се с тежко чернодробно и мозъчно възпаление. При влошаване може да доведе до кома, гърчове, дългосрочно увреждане, и, в тежки случаи, до фатален край.

Какви са симптомите?

Симптомите се проявяват бързо, като могат да бъдат повръщане, летаргия и поведенчески промени.

Кого засяга синдромът?

Състоянието засяга предимно деца и тийнейджъри, особено тези на възраст между 4 и 14 години. От време на време се среща и при възрастни.

Какво причинява синдром на Рей?

Установено е, че употребата на аспирин при деца и тийнейджъри, които се възстановяват от вирусни инфекции като грип или варицела, увеличава риска от синдром на Рей.

Категории: Здраве|Публикувана: 16.02.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 16 февруари 2024 в 10:21 | Категория: Здраве