Рибена кост в гърлото – как да я изкараме безопасно?

Обновена: 17.10.2025|
5 мин. четене
Рибена кост в гърлото.

Макар лятото по-често да се наслаждаваме на прясно уловена риба – вкусна и полезна, тя остава предпочитан избор за много хора през всички сезони. Понякога обаче безгрижното похапване може да завърши с неприятна изненада – заседнала рибена кост в гърлото. Това е една от най-честите дребни, но стряскащи ситуации, когато хапваме риба. Затова е добре да знаем какво да правим в такъв момент, за да си спестим паника и усложнения.

Има някои риби, които носят по-голям риск за забиване на рибена кост в гърлото. Причината е, че те често имат повече кости в Y-форма, които се забиват в гърлото здраво. Тази риби са:

  • Щука
  • Шаран
  • Пъстърва
  • Сьомга
  • Калкан
  • Скумрия

Освен това те често се сервират цели с минимална обработка и затова костите остават в тях. Те са тънки, а най-малките са дори прозрачни и трудно се забелязват.

Човек може да усети симптомите на забита рибена кост в гърлото дори няколко часа след като е консумирал риба. Причината е, че е възможно костта да е избутана по-надълбоко вследствие на приемане на още храна и течности, които да я придвижат надолу. Боцкащото чувство е разпознаваемо, но освен него има и други неприятни симптоми:

  • Кашлица
  • Болка при преглъщане
  • Проблем с преглъщането
  • Плюене на кръв

Ако неглижираме проблема, може да се задълбочи. На рибена кост в гърлото трябва да се реагира бързо. Дори да не е забита надълбоко, тя може да предизвика раничка. Раничката, веднъж направена, е дом за бактерии, които да се развият и да прерасне в бактериална инфекция или абсцес с гной. Ако не се действа навреме, може да пробие и хранопровода, където да нанесе големи вреди.

 

Как да я извадим безопасно?

 

рибена кост

 

Повечето хора ще се опитат да извадят рибена кост от гърлото си сами. Проучване от 2017 г. посочва, че най-ефективно се премахва с ендоскоп – тънка и гъвкава тръбичка с камера на върха, с който се установява точното местоположение на костицата. 

Понякога обаче нямаме възможност да посетим спешен център или лекар, затова може да изпробваме няколко метода у дома. 

Маршмелоу

Макар и това обичано от мнозина лакомство да съдържа захар, то може навреди на фигурата ни, но пък да ни спаси в ситуация с рибена кост в гърлото. Трябва да сдъвчем добре бонбона, за да омекне, но да остане лепкав. Трябва да го глътнем на един път. Тази лепкава и мека текстура би могла да залепне за костицата и да я повлече към стомаха. Може да опитаме с 2-3 парчета едно след друго, но не и с повече, защото е вероятно костицата да е забита много навътре и тогава да ни трябва лекар.

По същата логика може да работим с всяка храна, която се размеква в устата ни. Ако нямаме маршмелоу наблизо, то може да опитаме с банан. Важно е да отхапем една голяма хапка от плода и да постои в устата за поне минута. Така ще се размекне и ще се напои със слюнка. Когато го глътнем на една хапка, мократа консистенция би могла да залепне за костта и да я издърпа.

Зехтин

Зехтинът, освен полезна мазнина, е и естествен лубрикант. Ако усещаме рибена кост в гърлото си, може да опитаме да изпием 1-2 лъжици зехтин. Той би могъл да омазни гърлото ни и самата кост, за да бъде по-лесно да я изкашляме или да я свалим надолу с вода. След това може да опитаме да кашляме мощно. Напрежението в гърлото ни от мощната кашлица може да разклати костта и да падне. 

Може да опитаме трика със зехтина и след това да изпробваме този с лакомството. Това са два калорични трика, но си заслужава да опитаме!

Хляб и вода

Това е трик, вероятно завещат още от нашите баби, защото често работи безотказно. Необходимо е да напоим едно харче хляб (не залък, а по-голямо парче) с вода за поне минута, а след това са го глътнем цяло. Тъй като парчето ще стане по-тежко, ще натежи на костта и ще повлече към стомаха цяла. 

Един опит може да размести костта, но ако не успеем веднага, може да пробваме 2-3 пъти. 

Газирана напитка

 

рибена кост в гърлото, газирана вода

 

Било то газирана вода или лимонада, може да използваме въглеродния диоксид в напитката, за да премахнем рибена кост в гърлото. Когато пием газирано, стомахът изпуска газове. Тези газове омекотяват костта и се натрупва налягане, която я размества. Това е метод, който би действам само за малки костици и не много забити в гърлото. 

Оцет

Оцетът е силно киселинен. Киселинността би могла да омекоти и раздроби рибена кост, за да я направи по-лесна за преглъщане. Може да пием оцет, разтворен във вода – 2 супени лъжици, разтворени в чаша вода или 1 супена директно. Ябълковия оцет няма чак толкова лош вкус, особено с малко мед.

 

Как да се предпазим?

За да намалим риска от неприятен инцидент, можем да избираме обезкостени филета вместо цели риби, особено когато готвим за деца или възрастни хора. Важно е да чистим рибата внимателно и да дъвчем бавно. При готвене можем да проверим рибата внимателно – да я разрежем на порции, да отстраним видимите кости с пинсета за риба и да изберем методи на термична обработка, които не правят костите чупливи и трудни за виждане. С малко внимание можем значително да намалим риска от заседнала кост и да се насладим спокойно на храната.

 

Колко често се случва?

 

рибена кост в гърлото, статистика

 

В едно изследване в Южна Корена са разгледани 286 пациенти със заподозряно чуждо тяло рибена кост в горната храносмилателна система. От тях – 80-90% излизат сами или с минимална намеса, но около 10-20% се нуждаят от медицинска интервенция. Сред деца процентът на рибени кости при установено чуждо тяло, е 51%, посочва проучване

В някои държави и региони на света тези случаи са по-чести:

  • Страни от Източна Азия (Япония, Китай, Южна Корея) са често споменавани в изследвания, именно защото консумацията на риба е голяма и често се сервира риба с кости (необработена или слабо обезкостена).
  • Средиземноморски страни също имат повишени случаи, поради традиционната кулинарна практика, която включва рибни ястия с кости, особено при малки риби. Японското изследване споменава, че видът риба влияе както на мястото, където костта се забива, така и на честотата на необходимостта от по-инвазивно отстраняване.
  • В Германия, едно по-малко изследване (в Дюселдорф) установи, че случаите на рибена кост в гърлото са по-чести през уикендите (от петък до понеделник), вероятно поради по-голямото потребление на риба в свободните дни.

Опасността от засядане на рибена кост в гърлото грози всеки, който я консумира цяла, независимо дали е в Япония или България.

 

Заключение

Рибена кост в гърлото е неприятна, но често срещана ситуация, особено през лятото, когато рибата е част от ежедневното меню. Важно е да запазим спокойствие, да опитаме безопасни домашни методи за премахване, но и да знаем кога да потърсим лекарска помощ. Болка, кръв или усещане за заседнало чуждо тяло, което не преминава, са сигнали да посетим спешен кабинет. Навременната реакция ни предпазва от инфекции и по-сериозни усложнения. С малко внимание при избора и консумацията на риба можем да сведем риска до минимум.

 

Категории: Здравна енциклопедия|Публикувана: 17.10.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4843eb912a301c8e98db06e0a713061aaf9b20a7537e4b85a63f882d41614212?s=96&d=mm&r=g

Елица Николова е студент в специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересите ѝ са в областта на здравословната кулинария, бялата козметика и пътуването.

Свързани публикации

Оставете коментар