Рибена кост в гърлото – как да я изкараме безопасно?

Макар лятото по-често да се наслаждаваме на прясно уловена риба – вкусна и полезна, тя остава предпочитан избор за много хора през всички сезони. Понякога обаче безгрижното похапване може да завърши с неприятна изненада – заседнала рибена кост в гърлото. Това е една от най-честите дребни, но стряскащи ситуации, когато хапваме риба. Затова е добре да знаем какво да правим в такъв момент, за да си спестим паника и усложнения.
Има някои риби, които носят по-голям риск за забиване на рибена кост в гърлото. Причината е, че те често имат повече кости в Y-форма, които се забиват в гърлото здраво. Тази риби са:
- Щука
- Шаран
- Пъстърва
- Сьомга
- Калкан
- Скумрия
Освен това те често се сервират цели с минимална обработка и затова костите остават в тях. Те са тънки, а най-малките са дори прозрачни и трудно се забелязват.
Човек може да усети симптомите на забита рибена кост в гърлото дори няколко часа след като е консумирал риба. Причината е, че е възможно костта да е избутана по-надълбоко вследствие на приемане на още храна и течности, които да я придвижат надолу. Боцкащото чувство е разпознаваемо, но освен него има и други неприятни симптоми:
- Кашлица
- Болка при преглъщане
- Проблем с преглъщането
- Плюене на кръв
Ако неглижираме проблема, може да се задълбочи. На рибена кост в гърлото трябва да се реагира бързо. Дори да не е забита надълбоко, тя може да предизвика раничка. Раничката, веднъж направена, е дом за бактерии, които да се развият и да прерасне в бактериална инфекция или абсцес с гной. Ако не се действа навреме, може да пробие и хранопровода, където да нанесе големи вреди.
Как да я извадим безопасно?
Повечето хора ще се опитат да извадят рибена кост от гърлото си сами. Проучване от 2017 г. посочва, че най-ефективно се премахва с ендоскоп – тънка и гъвкава тръбичка с камера на върха, с който се установява точното местоположение на костицата.
Понякога обаче нямаме възможност да посетим спешен център или лекар, затова може да изпробваме няколко метода у дома.
Маршмелоу
Макар и това обичано от мнозина лакомство да съдържа захар, то може навреди на фигурата ни, но пък да ни спаси в ситуация с рибена кост в гърлото. Трябва да сдъвчем добре бонбона, за да омекне, но да остане лепкав. Трябва да го глътнем на един път. Тази лепкава и мека текстура би могла да залепне за костицата и да я повлече към стомаха. Може да опитаме с 2-3 парчета едно след друго, но не и с повече, защото е вероятно костицата да е забита много навътре и тогава да ни трябва лекар.
По същата логика може да работим с всяка храна, която се размеква в устата ни. Ако нямаме маршмелоу наблизо, то може да опитаме с банан. Важно е да отхапем една голяма хапка от плода и да постои в устата за поне минута. Така ще се размекне и ще се напои със слюнка. Когато го глътнем на една хапка, мократа консистенция би могла да залепне за костта и да я издърпа.
Зехтин
Зехтинът, освен полезна мазнина, е и естествен лубрикант. Ако усещаме рибена кост в гърлото си, може да опитаме да изпием 1-2 лъжици зехтин. Той би могъл да омазни гърлото ни и самата кост, за да бъде по-лесно да я изкашляме или да я свалим надолу с вода. След това може да опитаме да кашляме мощно. Напрежението в гърлото ни от мощната кашлица може да разклати костта и да падне.
Може да опитаме трика със зехтина и след това да изпробваме този с лакомството. Това са два калорични трика, но си заслужава да опитаме!
Хляб и вода
Това е трик, вероятно завещат още от нашите баби, защото често работи безотказно. Необходимо е да напоим едно харче хляб (не залък, а по-голямо парче) с вода за поне минута, а след това са го глътнем цяло. Тъй като парчето ще стане по-тежко, ще натежи на костта и ще повлече към стомаха цяла.
Един опит може да размести костта, но ако не успеем веднага, може да пробваме 2-3 пъти.
Газирана напитка
Било то газирана вода или лимонада, може да използваме въглеродния диоксид в напитката, за да премахнем рибена кост в гърлото. Когато пием газирано, стомахът изпуска газове. Тези газове омекотяват костта и се натрупва налягане, която я размества. Това е метод, който би действам само за малки костици и не много забити в гърлото.
Оцет
Оцетът е силно киселинен. Киселинността би могла да омекоти и раздроби рибена кост, за да я направи по-лесна за преглъщане. Може да пием оцет, разтворен във вода – 2 супени лъжици, разтворени в чаша вода или 1 супена директно. Ябълковия оцет няма чак толкова лош вкус, особено с малко мед.
Как да се предпазим?
За да намалим риска от неприятен инцидент, можем да избираме обезкостени филета вместо цели риби, особено когато готвим за деца или възрастни хора. Важно е да чистим рибата внимателно и да дъвчем бавно. При готвене можем да проверим рибата внимателно – да я разрежем на порции, да отстраним видимите кости с пинсета за риба и да изберем методи на термична обработка, които не правят костите чупливи и трудни за виждане. С малко внимание можем значително да намалим риска от заседнала кост и да се насладим спокойно на храната.
Колко често се случва?
В едно изследване в Южна Корена са разгледани 286 пациенти със заподозряно чуждо тяло рибена кост в горната храносмилателна система. От тях – 80-90% излизат сами или с минимална намеса, но около 10-20% се нуждаят от медицинска интервенция. Сред деца процентът на рибени кости при установено чуждо тяло, е 51%, посочва проучване.
В някои държави и региони на света тези случаи са по-чести:
- Страни от Източна Азия (Япония, Китай, Южна Корея) са често споменавани в изследвания, именно защото консумацията на риба е голяма и често се сервира риба с кости (необработена или слабо обезкостена).
- Средиземноморски страни също имат повишени случаи, поради традиционната кулинарна практика, която включва рибни ястия с кости, особено при малки риби. Японското изследване споменава, че видът риба влияе както на мястото, където костта се забива, така и на честотата на необходимостта от по-инвазивно отстраняване.
- В Германия, едно по-малко изследване (в Дюселдорф) установи, че случаите на рибена кост в гърлото са по-чести през уикендите (от петък до понеделник), вероятно поради по-голямото потребление на риба в свободните дни.
Опасността от засядане на рибена кост в гърлото грози всеки, който я консумира цяла, независимо дали е в Япония или България.
Заключение
Рибена кост в гърлото е неприятна, но често срещана ситуация, особено през лятото, когато рибата е част от ежедневното меню. Важно е да запазим спокойствие, да опитаме безопасни домашни методи за премахване, но и да знаем кога да потърсим лекарска помощ. Болка, кръв или усещане за заседнало чуждо тяло, което не преминава, са сигнали да посетим спешен кабинет. Навременната реакция ни предпазва от инфекции и по-сериозни усложнения. С малко внимание при избора и консумацията на риба можем да сведем риска до минимум.
Източници
- Kim JP et al. Analysis of Clinical Feature and Management of Fish Bone Ingestion of Upper Gastrointestinal Tract. Clinical and Experimental Otorhinolaryngology. 2015 Sep
- Lim CW et al. Factors Associated with Removal of Impacted Fishbone in Children, Suspected Ingestion. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. 2016 Sep
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Болката в гърлото може да бъде предизвикана от различни фактори – инфекции, алергии, замърсен въздух или просто претоварване
Освен болката в гърлото, дрезгавият глас и трудното преглъщане, има още оплаквания при възпаление на гърлото, вариращи според общото състояние на поразения човек.
Болка и зачервяване на гърлото са симптоми, които показват наличие на инфекция. Те често се появяват едновременно, но