Зехтин от маслиново кюспе – как се произвежда?
Зехтинът е една от най-полезните мазнини, които използваме в ежедневието си. Той е познат от векове и в козметичната индустрия като средство за младост и дългогодишна красота. А днес ще говорим за един от начините на извличането му: производството от маслиново кюспе.
Други видове зехтин и тяхното ниво на качество
Най-качественият зехтин е видът Extra virgin. Той е студено пресован и съдържа най-много полезни вещества – витамини и мазнини с положителен елемент върху тялото ни. Extra virgin зехтинът е с ниска киселинност и има наситен вкус и аромат. Затова и не винаги се харесва на всеки, но за сметка на това е чудесен избор за прясна консумация и добавка към салати и сосове.
Virgin зехтинът също има високо качество, но е с малко по-висока киселинност. Той също се извлича след студено пресоване и съдържа, макар и в по-малко количество, полезни вещества. Можете да го използвате спокойно за прясна консумация, но е препоръчително да не го ползвате за готвене на храни с термична обработка.
Pure зехтинът, още познат като Pure Olive Oil е много разпространен в магазинната мрежа. Получава се от рафиниран зехтин, към който се добавя висококачествен Virgin или Extra Virgin зехтин. Маслото има лек и приятен вкус и е подходящ за готвене – дори с термична обработка.
За какво използваме зехтина от маслиново кюспе?
Рядко мислим за зехтина извън приложенията му в кулинарията и козметиката. Има обаче редица начини, по които можете да използвате зехтина от маслиново кюспе.
На първо място, макар и да не е препоръчително, може да го използвате за пържене и задушаване. Не очаквайте обаче да усетите лекия и приятен аромат на по-качествените видове зехтин. По същата причина не е добра идея да използвате този тип зехтин за домашни маски за коса и лице. Той просто няма да ви донесе желаните резултати.
Зехтинът от маслиново кюспе може да се използва за редица други цели у дома или навън. Със зехтин можете да премахнете залепнала дъвка от различни повърхности – включително и от косата си. За целта накиснете участък от кърпа или салфетка в малко количество маслиново масло и поставете или увийте около косата/дрехата и оставете да постои десетина минути. След това ще успеете да отстраните дъвката.
По подобен начин влияе и върху изчистването на домакински съдове от потъмняване, корозия и наслоени замърсявания.
Със зехтин от маслиново кюспе можете да полирате и мебелите и обувките си. По-точно – дървените мебели. С този тип третиране може да ги опазите красиви, лъскави и без забележими драскотини. В допълнение: прахът няма да се задържа в толкова големи количества по тях. За по-добър ефект можете да смесите зехтина с малко количество оцет.
Освен върху дърво зехтинът от маслиново кюспе може да опази по-дълго време в добро състояние и кожените ви изделия – дрехи, портфейли, кожени седалки и други. Единствено намажете кожата и оставете зехтина да подейства около половин час. Забършете излишното масло и ще получите дрехи, които изглеждат почти като нови!
В този смисъл съвсем спокойно можете да ползвате зехтина и за да изглеждат по-добре и вашите обувки – независимо дали са от изкуствена или естествена кожа. Запомнете обаче – използвайте само върху кожа! Другите материи няма да понесат добре зехтина и по-скоро ще останете разочаровани и с трудни за почистване обувки.
Не на последно място – зехтинът от маслиново кюспе може да се използва за смазване на остарели или заседнали панти, ципове, ключалки. Бързо и лесно!
За какво да внимаваме?
Като цяло зехтинът е изключително полезен продукт, който помага много на здравето ни. Затова и не се смята, че има конкретни негативи за здравето.
Все пак е добре да внимавате с употребата на зехтина, ако имате чувствителност или непоносимост към маслини. Особено внимание трябва да обръщате на ефектите от по-нискокачествените видове, тъй като в тях се съдържат примеси и химикали, които може да предизикат реакция. Това важи както за приема на зехтина с храна, така и ако използвате продукта като съставка на домашни маски за коса или кожа.
Желателно е да не прекалявате с консумацията на зехтин. Той съдържа голямо количество мазнини и може да ви донесе много нежелани калории. Освен това е беден на Омега-3 мастни киселини. Затова е добре да си ги набавяме от други места в достатъчни количества.
Заключение
Зехтинът от маслиново кюспе е маслиновото олио с най-ниско качество. То има някои употреби, които не са ограничено до кулинарните му ползи и недостатъци. Винаги е желателно да избирате по-висококачествените видове зехтин за директна консумация, тъй като те носят допълнителни ползи за здравето, а по-нискокачествените – единствено за алтернативни цели.
Често задавани въпроси
Какъв е процесът на производство на зехтин от маслиново кюспе?
Има няколко вида зехтин, които се произвеждат по различни технологии и се продават на различни цени. В случая на зехтина, подобно на други продукти, по-високата стойност се определя от начина на производство. На последно място по качество се нарежда зехтинът тип Pomace. Именно той е зехтинът, извлечен от маслиново кюспе.
За какво използваме зехтина от маслиново кюспе?
Рядко мислим за зехтина извън приложенията му в кулинарията и козметиката. Има обаче редица начини, по които можете да използвате зехтина от маслиново кюспе. Може да се използва за пържене и готвене, както и за полиране на мебели, обувки и други повърхности.
За какво да внимаваме?
Като цяло зехтинът е изключително полезен продукт, който помага много на здравето ни. Затова и не се смята, че има конкретни негативи за здравето. Все пак е добре да внимавате с употребата на зехтина, ако имате чувствителност или непоносимост към маслини.
Източници
- Brazier, Y.. What are the health benefits of olive oil?, Medical News Today, December 18, 2019
- Antonopoulos, K., et al. Olive oil and pomace olive oil processing, Gracas y Aceites, VOL. 57 NO. 1 (2006)
- Moral, P. & Mendez, V.. Production of pomace olive oil, Gracas y Aceites, VOL. 57 NO. 1 (2006)
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Знаете ли, че има междинен продукт от екстракцията на зехтина? Той е известен като необработен зехтин. Това всъщност […]
Всички познаваме зехтина като една от съставките на редица салати и ястия. Знаете ли обаче какви са разликите […]
Зехтинът е добре известен на човека от векове, но колко видове зехтин познаваме? В регионите на Италия, Испания […]