Побеляване на косата – на какво се дължи?

Обновена: 12.03.2024|
Блатно кокиче. Побеляване на косата.

Събуждаме се една сутрин и поглеждаме в огледалото сънени или пък точно преди да излезем по задачи от вкъщи. И какво да видим?! Първият ужасяващ бял косъм – предвестник на остаряването! Или поне така смятат мнозина.

За побеляването на косата обаче си има научни обяснения и днес ще ви разкрием на какви фактори – освен възрастта, може да се дължи то.

 

Какви са причините за побеляване на косата?

Погледнато от чисто научна и биологична гледна точка, побеляването на косата е естествен телесен процес, свързан с остаряването на тялото. То се случва заради два взаимносвързани фактора. Те са: увеличеното с годините производство на хидроген пероксид от организма от една страна и намаляването на синтеза на меланин – от друга.

Тези от вас, които изсветляват косите си, със сигурност вече са разпознали името на хидрогенния пероксид. Той от години има ролята на ключовата съставка, която обезцветява косъма при боядисването в по-светъл цвят. За разлика от козметичните процедури обаче, когато той се синтезира от тялото, до определена възраст е в баланс с мелатонина. Той, на свой ред, е веществото, което отговаря за пигментацията на кожата ни, очите и косата ни. Оттук и отговорът на въпроса защо косите ни побеляват с възрастта.

kurk 400
gluco sulf 600
kurk 400
gluco sulf 600

 

Бели коси под 30 – защо?

Все по-често обаче загубата на пигментация в косата (и често – брадата, при мъжете) се среща и при значително по-млади хора. Смущаващо е, че това се случва включително на такива, които още не са достигнали 30-годишна възраст. Учените усилено проучват причините през последните десетилетия. И макар че са достигнали до немалко възможни и допринасящи фактори, все още няма съвсем конкретна причина за това защо косите ни побеляват. Сред факторите са:

 • генетична зависимост – ако забележите побеляла коса в ранна възраст, вероятно вашите родители или баби и дядовци също са имали побеляла или побеляла коса в ранна възраст;
 • хормонален (дис)баланс;
 • климатът;
 • замърсявания;
 • токсини;
 • автоимунно заболяване;
 • дефицит на витамин В12;
 • стрес/емоционална травма.

Ако оставим настрана чисто генетичните зависимости, останалите фактори, които влияят на побеляването, могат да бъдат повлияни и от нас.

Хормонален дисбаланс

 

Есенен косопад. Побеляване на косата.

 

Хормоните ни са ключов фактор в много процеси в тялото ни. Те имат своето влияние и в този случай, затова е хубаво периодично да се изследваме и да следим количествата им. За потенциални „виновници“ за загубата на цвят на косите се смятат тиреоидните хормони. Те се произвеждат от щитовидната жлеза и при установен дисбаланс с кръвен тест може да се каже, че ефектът може да бъде предотвратен и процесът – обърнат.

Побеляване на косата при автоимунно заболяване

Когато имунната система на тялото атакува собствените си клетки, говорим за автоимунно заболяване. В случай на алопеция и витилиго имунната система може да атакува косата и да причини загуба на пигмент.

Климат и замърсяване

Когато говорим за климат, нещата стават по-сложни. Човек често не може да избере къде и как да живее. Факт е, обаче, че в по-студените и негостоприемни страни степента на побеляване на косата е по-голяма. Специалистите го отдават на факторите топлина и светлина, от които цвета на косата ни също често се влияе.

Важно е да обърнем поглед към токсините и замърсяванията, които ни заобикалят. Те могат да бъдат не по-малко значими за побеляването на косата ни, отколкото другите фактори. Много от веществата в околната ни среда проникват в организма ни. Така пряко влияят на химическите процеси в него, но и на хормоните ни. Някои от тях тихо и незабелязано се наслояват в тялото. Едва след време става ясно, че носят проблеми – един от които може да са побеляване на косата.

Дефицит на витамин В12

Липсата на този витамин също може да е причина за ранно побеляване на косите. В12 играе важна роля в организма ни – за енергия, здравословен растеж и цвят на косата. Недостигът на витамин В12 е свързан със състояние, наречено пернициозна анемия – дължаща се на нарушение в обмяната на витамин В12 и в синтеза на нуклеиновите киселини..Организмът се нуждае от витамин B12 за здрави червени кръвни клетки, които пренасят кислород до клетките в тялото ни, включително космените клетки. Дефицитът може да отслаби космените клетки и да повлияе на производството на меланин.

 

Стрес, напрежение и побеляване на косата

Със сигурност родителите ви нерядко са ви казвали, когато правите нещо опасно или пакостливо, че от вас косите им ще побелеят. В действителност емоционалният стрес и напрежението са считани като причина с непредсказуем ефект за организма – включително и що се отнася до побеляването на косата.

Много хора казват, че след дълги години на постоянно нервно напрежение и натоварване косите им побеляват много по-бързо, отколкото на мнозина техни връстници. Други, от своя страна, сочат като причина за побеляването една, но много силно травмираща случка, която оставя отпечатък върху външния им вид под формата на бялата коса. Нещо повече, понякога това се случва в продължение на няколко месеца, а в други случаи – за няколко кратки дни.

И макар че връзката между стреса и побеляването да не е напълно научно доказана, има редица факти, които подкрепят теорията за нея.

 

Навиците ни и как добавят бели косъмчета

 

Млада жена си слага на косата маска от естествено кокосово масло за подхранване на изтощена коса. Есенен косопад. Побеляване на косата.

 

Както и при всичко друго, свързано с тялото ни, и побеляването на по-ранен или по-късен етап от живота ни до голяма степен зависи от начина на живот, който водим.

От по-ранно и по-голямо побеляване са особено застрашени:

 • пушачите – добре известно е, че пушенето на цигари увеличава риска от рак на белите дробове и сърдечни заболявания. Дългосрочните ефекти обаче могат да засегнат и косата. Пушенето свива кръвоносните съдове, което може да намали притока на кръв към космените фоликули и да причини загуба на коса.
 • хората, които консумират алкохол по-редовно, в по-големи количества;
 • хората, които не се движат достатъчно.

Внимавайте и какво похапвате: смята се, че дефицитът на витамини и консумацията на пържени храни и продукти, богати на кофеин и подправки, водят до побеляване на косата.

В тези случаи имайте предвид, че при много хора, подобрили начина си на живот, белите коси намаляват и косата възвръща естествения си цвят.

Не на последно място, важно е да обърнем внимание и на начина, по който третираме косата си. Ако използваме некачествени бои или пък такива, които само увреждат косъма, без да полагаме грижа за него, той се изтощава и много по-бързо губи цвета си. Това също е обратим процес и с времето е възможно да се възстановите.

Категории: Здраве|Публикувана: 18.11.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Милен Илиев Минков 02.05.2023 at 1:24 - Отговор

  Гъба която се овива

  Има бял цвят

  Това е

  Благодаря за вниманието

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 14:36 | Публикувана: 18 ноември 2020 в 15:52 | Категория: Здраве