Плутон във Водолей 2024-2044 година – трансформация на глобално ниво

Обновена: 13.01.2024|

„Дано ти се падне да живееш в интересни времена.“ е китайска поговорка, която се смята за едно от най-големите проклятия и несъмнено времената, в които живеем, са интересни. Но дали са проклятие или възможност за трансформация, то това зависи единствено от нашия избор, както личен, така и колективен.

А тази година ще бъдем подканени да го направим окончателно, тъй като през нея се случва едно епохално събитие в астрологичен план – влизането на Плутон във Водолей (по тропическия зодиак), където той ще бъде чак до 2044 г.

 

Характеристики на Плутон

Плутон е отдалечена планета от пояса на Кайпер, която се описва като един замръзнал и безжизнен свят. За да направи своята пълна обиколка около Слънцето, са й нужни цели 248 години.

Стои в знак от 11 до 33 години и през почти половината от годината е в ретроградно движение. От откриването си през 1930 година досега обаче тази планета остава все още забулена в дълбока аура от загадъчност и мистичност.

Плутон има значително по-елипсовидна орбита, наклонена под ъгъл от 17 градуса спрямо еклиптиката, и през определени периоди от време се намира по-близо до Слънцето от Нептун. 

Смятана е за деветата планета от Слънчевата система до 2005 година, докато астрономът Майкъл Браун не открива още един обект от пояса на Кайпер с подобни размери на Плутон, кръстен на богинята на раздора – Ерида.

Малките размери и ексцентрично движение предизвикват спорове дали това небесно тяло трябва да се разглежда като планета или не и след 2006 г., вече се класифицира като планета-джудже.

Дълго време Плутон е пренебрегван и отхвърлян от научната общност и света като цяло. След като е оповестен официално, близо 40 години не е бил включен в Raphaels Ephemeris (авторитетен астрономически справочник, който съдържа таблици с информация за положението на небесните тела в определени периоди от време).

Въпреки това в астрологията представя изключително мощно енергийно влияние върху цели поколения, надхвърлящо многократно физическите й размери.

Плутон е смъртта – на всичко архаично и отживяло времето си и всичко, което спира развитието и еволюцията. Той е принципът на трансформацията, а тя винаги се предшества от разпадането на старата форма, което понякога може да бъде един доста болезнен процес.

Тази планета разрушава и трансформира из основи всичко, през което преминава, а преминавайки през Водолей, то тези промени ще бъдат на глобално ниво.

 

Назад в историята

 

Плутон във Водолей

 

Последният път, когато Плутон е бил във Водолей (1777–1799 г.) е открит Уран, който разширява мащабите на познатата дотогава Слънчева система, избухва френската революция и светът е изправен пред разтърсващи и дълбоко трансформиращи събития.

Изобретена е гилотината като революционно смъртно оръжие и на нея падат главите на близо 16000 до 40 000 души, сред които крал Луи XVI, жена му Мария-Антоанета и дори самият Максимилиан Робеспиер – най-известният лидер на революционното движение.

Френската революция се заражда от идеите на Просвещението, които поставят основите на ново по-добро и справедливо общество, но по парадоксалния път на изключителна жестокост и насилие.

Разрушаването на старите феодални структури и отнемането на абсолютната власт на кралете със сигурност не е била лесна задача, но комитетът за обществено спасение, ръководен от Робеспиер, решава да използва радикални мерки за изкореняването на всичко, което е асоциирано със старата монархична форма на управление.

И тук започва репресивният период на „Големия терор“ (1793-1794 г.), който включва публични екзекуции, масови убийства и преследвания на тези, които са заподозрени за врагове на революцията и подкрепят монарсите.

Това е бурно време, в което се пролива много кръв, но и през което успешно се слага край на някои тъмни остатъци от Средновековието.

Абсолютната монархия е премахната, концепцията за гражданските права преформулирана, църквата се преобразява в институция под държавен контрол, а привилегиите на феодалната, аристократична и църковна власт се отменят, въпреки че това става с цената на множество животи.

Френската революция се явява като един от най-повратните моменти в историята, отбелязваща Новото време, което не само променя социалния ред във Франция, но и оказва значително въздействие върху целия свят.

Това събитие предизвика поредица от световни последици, които се усещат дълго, променяйки облика на света из основи под лозунга „Свобода, равенство, братство.“.

Също така по времето на Плутон във Водолей се случва и друга революция – между Великобритания и 13-те британски колонии в Северна Америка. В резултат на което се създават Съединените американски щати и се подписва Декларацията на независимост, която започва със следните думи, напълно в духа на Водолея:

„Ние считаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие.“

 

Революционният Водолей

 

Плутон във Водолей

 

Водолеят е позитивен, мъжки, въздушен знак, който се управлява от Уран със съуправител Сатурн. Неговата енергия е нетрадиционна, футуристична и ексцентрична.

Той представя по-голямата общност, социума, лидерите на социалните революции и човечеството като цяло. Водолейската енергия насърчава равноправието, независимостта и свободата.

Това е хуманен знак, чиито стремеж е насочен към подобряване на условията на живот в обществото. Неговата мисия в зодиака е обединение на човечеството, като съчетае своята визия с космичните принципи и метафизичните закони.

Този знак също се свързва с технологиите, космоса и иновациите. Той е реформатор, предизвикващ старите норми и отживелите традиции със своя нестандартен и оригинален подход.

Водолеят е най-финото проявление на въздушната стихия, като според някои астролози той е етерът – „въздухът, дишан от боговете“. Във висшето си проявление това е съвършеният човек – този, който е извървял целия еволюционен път и е станал „равен на боговете“.

Това е знакът на Универсалния Ум. Във Водолей, индивидът (in dividum – влизане в разделение, в превод от латински) се слива с Универсума (Uni – Единно, Цяло; Verso – въртене, промяна, в превод от латински), но същевременно запазва своята уникална идентичност.

В ниско проявление обаче водолейската енергия се проявява чрез крайна ексцентричност, хаос, анархия, масови бунтове, екстремизъм и дори тероризъм. Неговият управител Уран действа разрушително, неочаквано и светкавично бързо.

 

Трансформиращата енергия на Плутон

Енергията на Плутон е хтонична. В митологията тази планета е персонифицирана от подземния господар Хадес, в чиито владения отиват душите на мъртвите, за които се казва, че всеки може да влезе, но не и повече да излезе.

Хадес (невидимият) е най-загадъчната фигура в митологията, като името му рядко било произнасяно, за да не бъде привлечено вниманието му. Вместо това е бил наричан „богът на скритото и невидимото“, като самият той бил винаги невидим.

Неговият атрибут е шлемът, превръщащ носителя й в незабележим, с който Атина Палада побеждава Арес, Хермес надвива Хиполит, а Персей – Горгоната.

Плутон владее подземния свят на психиката – нашето подсъзнание. Той представлява невидимата сила, която се крие в дълбоките слоеве на психичния свят и оказва забележително влияние върху нашия живот, дори и без да го осъзнаваме.

Плутоновата енергия предизвиква сериозни кризи и привлича външни обстоятелства, които ни поставят в ситуации на интензивна трансформация. Тези процеси могат да доведат до пълно разрушение, но само за да проправят пътя за ново начало.

С влизането на Плутон във Водолей, то от Колективното подсъзнание на човечеството ще бъдат извадени, осветени и трансформирани много несъзнавани архетипови модели, за да бъде преобразувано Колективното съзнание, символизирано от Водолея.

Това е начинът по който действа Плутон – дълбоко, разтърсващо из основи и дори смъртоносно, но и това е начинът на истинската метаморфорза. В природата виждаме как една невзрачна гъсеница се превръща в изящна пеперуда, но само когато премине през пълен разпад в пашкула си.

Плутон действа двупосочно – той управлява и процесите на регенерация и репродукция. Той е като хумуса, получен от процесите на разпад и гниене, но и който се явява плодородна почва, за да се зароди новият живот.

Наричан е още „подхранващ“ и „поддържащ“ душата, тъй като в подсъзнанието са всички нейни ресурси и богатства.

Плутон е висшата октава на Марс и изявата на Космическата воля, надвишаваща многократно проявлението на формата чрез импулса на Марс. Всъщност Плутон е Живот, тъй като в него се съдържа и раждането, и смъртта, като двете страни на една и съща монета.

 

Плутон във Водолей – какви ще са бъдещите тенденции?

 

Плутон във Водолей

 

Когато транссатурнова планета, като Плутон, смени знак, то това бележи началото на нова енергия, която се проявява на събитийно ниво.

Тенденциите, които ще бъдат актуални следващите 20 години, бяха зададени още през 2023 година, когато от 23 март до 11 юни Плутон влезе за кратко във Водолей, след което се върна отново в Козирог, където е от 2008 година. Влизането на Плутон във Водолей зададе акцент върху социалния, технологичния и финансовия сектор.

На 18-ти юли 2023 година Северният възел влезна в Овен, а Южният във Везни, което даде началото на нов кармичен цикъл и активира оста „аз-другите“, като това се случи с квадратура към ретроградния Плутон в Козирог и беше категоричен знак, че старите проблеми в Колективното ни съзнание трябва да бъдат преосмислени и вече разрешени.

На 20.01.2024 г. той влиза във Водолей до 01.09.2024, при което отново се връща за малко в Козирог и на 19.11.2024 година трайно остава във Водолея, като за последен път ни дава малко отсрочка.

2024 година е годината на изпита, тъй като до края й Плутон вече се настанява в този знак за следващите 20 години и освен това другите две колективни планети сменят знака си в следващите две години – Уран (в Близнаци) и Нептун (в Овен).

Друг важен сигнификатор за настъпващата глобална промяна е, че на 20.01.24 г., освен преминаването на Плутон във Водолей, той прави съвпад със Слънцето, което също влиза в този знак и предвещава новия плутонов цикъл.

С окончателното настаняване на Плутон във Водолей на 19.11.24 г. ще бъде ясно подчертана необходимостта от радикална промяна на социалните структури. Старата парадигма ще бъде разрушена и въпреки че това е един постепенен и многоетапен процес, започнал отпреди, то за някои ще изглежда като „гръм от ясно небе“, а социалните революции и технологичният прогрес в бъдеще ще създадат напълно нова реалност.

Социални революции

За разлика от конвенционалния Козирог, Водолеят се стреми към разрушаване на установените правила, преодоляване на различията и насърчаване на свободата и справедливостта. Светът ще бъде поляризиран между старите традиции и новата визия.

Водолейската енергия ще повдигне социалните въпроси на дневен ред и ще засили гласовете на обикновените хора в борбата за социална справедливост и равенство.

Преминаването на Плутон във Водолей вероятно ще повиши напрежението и гражданско непокорство, като може да сме свидетели на множество бунтове и революции, а ингресията на Нептун в Овен през 2025 г. може да донесе подхранването на много заблуди, илюзии и вредни идеологии.

Глобалните движения за промяна и активизмът вероятно ще се усилят, като хората ще търсят нови нетрадиционни начини за справяне с предизвикателствата на нашето време.

За щастие, въпреки че Водолеят и Козирогът изглеждат като пълни антиподи помежду си, то те все пак имат нещо общо – Сатурн, задаващ структура, ред и правила. Което ще смекчи до някаква степен бурните събития и хаос, които се предшестват от построяването на нов ред.

Технологичен прогрес

Очаква се да видим засилен интерес към технологичните иновации, развитие в областта на изкуствения интелект, виртуалната реалност, квантовите компютри и нанотехнологиите, които ще променят до неузнаваемост начина, по който работим, учим и общуваме.

Ще се появят и много революционни и интелигентни технологии, които е възможно напълно да променят живота ни, като все повече ще нараства автоматизацията и роботизацията, както в производствения, така и в много други сектори.

Това може да предизвика загуба на работни места, като ще се изисква преквалификация на работната сила. И тъй като Водолей е въздушен и ментален знак, ще се появяват нови професии, свързани най-вече с интелекта и технологиите, а темата за изкуствения интелект, който ще набира все повече скорост, ще става все по-актуална.

Банки и финансови промени

Тъй като под управлението на Плутон са големите финансови потоци, капиталите, банките и финансовите институции, то тази сфера също ще бъде подложени на сериозни промени.

Възможни са глобални икономически сътресения и финансови кризи, които да имат сериозни последици върху банковия сектор, като поставят някои институции на ръба на фалит.

По време на влизането на Плутон в Козирог през 2008 година настъпи най-тежката финансова криза след Голямата депресия, при която „балонът“ на недвижимите имоти, надут по време на предходните години на транзита в Стрелец, се спука.

Най-вероятно сегашната монетарната система ще бъде заменена с новаторски финансови модели като цифровите валути (особено след като Уран излезе от Телец), променяйки изцяло начина, по който взаимодействаме с паричните потоци.

Нови източниците на енергия

Плутон управлява подземните ресурси и богатства, а с влизането му във въздушния знак Водолей, то може да се премине към нови и лесно възобновяеми енергийни източници, които са по-екологични, като вятърната енергия.

Въпросът със светкавичното изчерпване на петрола става все по-сериозен, но за щастие развитието на нови технологии и интелигентни мрежи ще допринесе за прехода към по-устойчива енергийна система.

Също така Плутон е свързан и с ядрената енергия и най-вероятно в близкото бъдеще ще се наблюдават още по-големи пробиви в термоядрения синтез и използването на ядрената енергия.

Тъй като управителят на Водолея, Уран, е свързан с електричеството, е възможно мечтата на Никола Тесла за свободна енергия да започне да се осъществява.

Обединяване на групи и общества

Водолеят ще насърчи и обединението на групи от хора по общи интереси и кауза. Все повече от тези групи и общества ще стават по-автономни и независими от сегашната система, която ще се разпада постепенно, за да се трансформира в по-устойчива и в синхрон с новите космически тенденции.

Възможни космически открития

Представите ни за космоса и Вселената могат да се разширят значително с технологичните иновации в областта на астрономията. В следващите 20 години са възможни открития на нови екзопланети с потенциални признаци на живот.

С влизането на Уран в Близнаци през май 2026 г. ще се даде още по-голям тласък за развитие на технологиите за комуникация и откриване на сигнали от извънземни цивилизации, което може да доведе до нови перспективи в търсенето на извънземен разум.

 

Заключение

 

Плутон във Водолей

 

Плутон създава история, а времената, в които живеем, са наистина изключително турболентни и предизвикателни, като ние ще бъдем тези, които я пишат заедно с него.

В следващите 20 години ще бъдем свидетели и активни участници в разрушаването на стария световен ред и построяването на нов свят, защото настъпва, а дори според някои астролози вече е настъпила, епохата на Водолея.

Но дали по пътя на болезнената и насилствена смърт или на осъзнатата промяна, то това зависи от самите нас. Плутон във Водолей ще иска от всички нас трансформация и, за да не повтаряме грешките на историята, ни е нужна не революция, а еволюция на съзнанието!

Кога се случва преминаването на Плутон във Водолей?

На 23.03.2023 г. Плутон във Водолей, след което на 11. 06. 2024 г. се върна отново в Козирог, където е от 2008 година. На На 20.01.2024 г. той влиза във Водолей до 01.09.2024 г., при което се връща за малко в Козирог и на 19.11.2024 година трайно остава във Водолея до 08.03.2043 г. и отново се връща в този знак на 31.08.2023 г. до 19.01.2044 година.

Какви събития е донесъл транзитът на Плутон във Водолей в миналото?

Последният път, когато Плутон е бил във Водолей (1777–1799) е открит Уран, който разширява мащабите на познатата дотогава Слънчева система, избухва френската революция и светът е изправен пред разтърсващи и дълбоко трансформиращи събития.

Какви са бъдещите тенденции?

Плутон във Водолей ще повдигне на дневен ред темите за социална справедливост и ще донесе нови технологии и по-екологични източници на енергия.

Категории: Астрология|Публикувана: 16.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 16 януари 2024 в 17:53 | Категория: Астрология