Обсесивно-компулсивно разстройство – какво е?

Обновена: 20.03.2024|

Обсесивно-компулсивно разстройство е състояние на тревожност. Повечето хора са запознати с абревиатурата му – ОКР или английската такава, OCD – obsessive-compulsive disorder.

Твърди се, че почти всеки човек има малка “доза“ ОКР в себе си и изпитва дразнение и “вътрешен сърбеж“, когато нещо не е според техните стандарти. Например, когато някой остави обувките си не на определеното за целта място, пренареди магнитите на хладилника, остави открехната врата или чекмедже и други подобни ситуации.

 

Какво е обсесивно-компулсивно разстройство?

Обсесивно-компулсивното разстройство е психично състояние, характеризиращо се с постоянни, нежелани и натрапчиви мисли, образи или пориви (обсесии), които водят до повтарящи се поведения или умствени действия (компулсии).

probiotik 400
omega3 600

Тези компулсии често се извършват в опит да се облекчи дистресът, причинен от маниите, или да се предотврати събитие или ситуация, от които се страхуваме.

probiotik 400
omega3 600

Обикновено обсесиите са тревожни и неконтролируеми мисли или умствени образи, които причиняват безпокойство. Докато компулсиите са повтарящи се поведения или умствени ритуали, които се чувстваме длъжни да изпълним в отговор на обсесиите.

Тези действия често отнемат време и могат значително да попречат на нормалния ни ежедневен живот, взаимоотношенията с хора и цялостното ни благосъстояние.

Важно е да отбележим, че не всеки с мании и компулсии има обсесивно-компулсивно разстройство.

Диагнозата OКР се поставя, когато тези симптоми са толкова силни, че причиняват дистрес, отнемат значително време и нарушават ежедневното ни функциониране.

Точната причина за OCD не е напълно изяснена, но е комбинация от генетични, неврологични, поведенчески, когнитивни фактори и такива на околната среда, например стресиращи събития, които вероятно допринасят за развитието на ОКР.

 

Какви са симптомите на обсесивно-компулсивно разстройство?

 

Обсесивно-компулсивно разстройство - симптоми.

 

Ето едни от най-често срещаните симптоми на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). Започваме със обсесиите, те биват:

Натрапчиви мисли

Натрапчивите мисли са нежелани и изтощителни мисли, образи или желания, които могат да възникнат в съзнанието на хора с различни психични състояния, включително обсесивно-компулсивно разстройство.

Тези мисли често са смущаващи, странни и противоречат на ценностите и вярванията ни.

Натрапчивите мисли са често срещан симптом на обсесивно-компулсивно разстройство, но могат да бъдат изпитани и от хора без ОКР.

 

Ред, симетрия и прецизност

При този симптом хората имат нужда от това нещата да бъдат симетрични и перфектно подравнени. Те могат да изпитат силен дистрес или дискомфорт, когато нещата не са подредени според тяхното усещане за ред.

Последствията от това могат да бъдат многобройни повтарящи се действия, докато не наместят нещата „както трябва“.

Забранени или табу мисли

Забранените или табу мисли са още една често срещана проява на обсесивно-компулсивно разстройство. Хората с този подтип ОКР изпитват тревожни и натрапчиви мисли, които включват табу, вредно или социално неприемливо съдържание.

Тези мисли често противоречат на ценностите, вярванията или моралните стандарти на човек.

Важно е да отбележим, че тези мисли не са отражение на истинските желания или намерения на човек, а симптом на разстройството.

 

Силен страх от зарази

 

Обсесивно-компулсивно разстройство - микроби.

 

В този случай хората изпитват силен и дори ирационален страх от заразяване с микроби, мръсотия или вредни вещества.

Този страх може да доведе до тревожни и натрапчиви мисли от идеята за контакт с тези замърсители. За да облекчат безпокойството си, хората с този подтип обсесивно-компулсивно разстройство често се ангажират с компулсивно поведение, като прекомерно миене на ръцете, почистване или избягване на среди, които възприемат като мръсни.

Цикълът при този симптом обикновено е следният:

СТЪПКИ ОБЯСНЕНИЕ
Мания Постоянни мисли за страх от замърсяване, случайно изцапване или докосване на нещо мръсно.
Безпокойство По-горе споменатите мисли предизвикват силна тревожност или дистрес поради това, че възприемаме неперфектно изчистените обекти като заплаха.
Принуда За да намалим безпокойството си, се ангажираме с натрапчиви поведения, като например многократно миене на ръце или избягване на определени предмети и места.
Временно облекчение Компулсивното поведение осигурява временно облекчение от безпокойството, засилвайки убеждението, че принудата е необходима за предотвратяване на нещо, което приемаме като вреда.
Продължение на цикъла С течение на времето попадаме в капана на цикъл, в който маниите и компулсиите ескалират. В такива случаи това започва да влияе прекалено негативно на емоциите и нормалния ни начин на живот.

Тези пет стъпки са основни и за останалите обсесивни симптоми.

Страх от това да не нараним другите

Този симптом е специфичен подтип на обсесивно-компулсивно разстройство, характеризиращо се с тревожни и натрапчиви мисли, включващи страх от причиняване на вреда или отговорност за нараняване на другите.

Те често включват ярки и притеснителни сценарии, в които човекът си представя случайно или умишлено да наранява близки, непознати или дори себе си.

Важно е да разберем, че тези мисли са симптом на ОКР и не са показателни за истинските намерения или желания на човека.

 

Продължаваме с другите симптоми – компулсиите, които отговарят на обсесиите. Те следователно биват:

  1. Постоянна проверка на всичко.
  2. Константно чистене и миене.
  3. Броене – многократно броене на обекти, действия или стъпки, което често се води от нуждата от симетрия или за намаляване на тревожността.
  4. Маниакално подреждане.
  5. Ментални ритуали – това са нещата, които ние само си поставяме като условия, че ако не изпълним, ще се случи нещо лошо.
  6. Вехтошарство – трудност при изхвърляне на притежания, независимо от тяхната стойност. Това води до претрупани пространства и страдание при опит за изхвърлянето им.

Други симптоми

  1. Избягване – избягване на ситуации, места или хора, които предизвикват мании или тревожност.
  2. Съпротива – въпреки осъзнаването на наличието на ОКР, съществува трудност при спирането или контролирането му.

Важно е да се отбележи, че специфичните мании и компулсии могат да варират значително сред хората с ОКР. Не всеки с OCD ще изпита всички тези симптоми и тежестта им също може да варира. Ако ние или някой познат изпитва симптоми на ОКР, е препоръчително да потърсим професионална помощ от психиатър за точна диагноза и подходящо лечение.

 

Лечение на обсесивно-компулсивно разстройство

 

Обсесивно-компулсивно разстройство - лечение.

 

Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) е лечимо състояние и има ефективни терапевтични подходи и лекарства, които могат да помогнат за справяне със симптомите. Лечението на OCD обикновено включва комбинация от психотерапия и, в някои случаи, лекарства.

Ето основните възможности за лечение.

Когнитивно-поведенческа терапия (КПT)

Предотвратяване на експозиция и реакция (ПЕP): КПТ е специфичен тип ПЕР, който се счита за златен стандарт за лечение на OCD. Това включва излагане на индивида на неговите мании или страхове, под наблюдението на доверен човек, специалист. С течение на времето това помага за намаляване на безпокойството и страданието, свързани с маниите.

Когнитивно преструктуриране

Това включва предизвикване и промяна на изкривените мисловни модели и вярвания, които движат маниите и компулсиите.

Стратегии за самопомощ

 

Обсесивно-компулсивно разстройство - дневник.

 

Някои хора намират стратегии за самопомощ, като водене на дневник, практикуване на техники за релаксация. Това може да са суми-е, мандала, медитация или други практики за усвояване на умения за управление на стреса.

Важно е да се отбележи, че планът за лечение трябва да бъде съобразен със специфичните симптоми и нужди на пациента. Какво работи най-добре може да варира от човек до човек.

Именно поради тази причина не трябва да правим опити за самолечение, включващи лекарства, които не са ни предписани от специализирано лице.

Определени лекарства

Обикновено се предписват лекарства, които могат да помогнат за контрол на серотонина в мозъка, за които се смята, че са свързани със симптомите на ОКР. Например селективните инхибитори на обратното захващане на серотонин – вид антидепресанти, от които нивото на серотонин в мозъка се повишава и действа антидепресивно.

Има и други лекарства, които се препоръчват за лечение и облекчаване на симптомите на ОКР, но за да бъдем напълно сигурни какво е най-подходящо за нас или наш близък, се препоръчва консултация със специалист.

Въпреки че няма конкретен витамин или минерал, за който да е известно, че лекува обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), определени хранителни вещества и пробиотици играят роля в цялостното здраве на мозъка и чревната флора. Те могат да допринесат за справяне със симптомите на ОКР. 

Изследвания показват, че съществува двупосочна връзка между червата и мозъка чрез това, което е известно като ос черва-мозък.

 

Други терапии

Терапия, базирана на осъзнатост – това са техники от подходи, базирани на осъзнатост, които могат да помогнат на хората да осъзнаят по-добре своите мисли и чувства, без да реагират импулсивно на тях.

Поддържаща терапия – поддържащото консултиране може да осигури безопасно място за обсъждане на чувства и предизвикателства, свързани с обсесивно-компулсивно разстройство.

 

Заключение

Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) е тревожно състояние на психичното здраве, характеризиращо се с натрапчиви, нежелани мисли (обсесии), които предизвикват повтарящи се поведения или умствени действия (компулсии).

Възможностите за лечение включват терапия за предотвратяване на експозиция и отговор, вид когнитивна поведенческа терапия и лекарства. Въпреки че тежестта на симптомите варира, търсенето на професионална помощ е от решаващо значение за точната диагноза и ефективното лечение.

С подходящо лечение и подкрепа, страдащите от ОКР могат да изпитат значително облекчение и да възвърнат контрола над живота си.

 

Какво е обсесивно-компулсивно разтройство?

Обсесивно-компулсивното разстройство е психично състояние, характеризиращо се с постоянни, нежелани и натрапчиви мисли, образи или пориви (обсесии), които водят до повтарящи се поведения или умствени действия (компулсии).

Какви са симптомите на обсесивно-компулсивно разстройство?

Те биват обсесии и компулсии, породени от обсесиите. Обсесиите на обсесивно-компулсивно разтройство включват натрапчиви мисли, страх от зарази, ред, симетрия и прецизност, забранени или табу мисли и страх от това да не нараним другите, избягване и съпротива.

Какви са компулсиите на обсесивно-компулсивно разтройство?

Те отговарят на обсесиите, следователно постоянна проверка на всичко, константно чистене и миене, броене, маниакално подреждане, ментални ритуали и вехтошарство.

Категории: Здраве, Психология|Публикувана: 20.03.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 20 март 2024 в 12:11 | Категория: Здраве, Психология