Мушмулата е дребен кръгъл плод, който в наши дни най-често е пренебрегван. Отглежда се и в България и може да донесе ползи за здравето ни, както и да ни даде нови кулинарни идеи. 

 

Какво представлява мушмулата?

Мушмулите, с латинско название Mespilus germanica, са плодовете на широколистно растение, наподобяващо храст или ниско дърво. То може да достигне до 8 метра височина. Стволът е грапав, а короната е силно разклонена и клоните растат нагъсто. Няколко дървета мушмула, засадени близо едно до друго, могат да се използват за висок жив плет.

Мушмулата не е капризно растение. Расте еднакво добре на слънце и на частична сянка, приема почти всеки вид почва. Силни ветрове обаче могат да забавят растежа и да я наранят.

Дивата разновидност е по-ниска и прилича повече на храст, за разлика от култивираното дърво. Съществува и сорт, наречен „японски мушмули“, но той е по-далечен братовчед на тези, които ние познаваме. Тя има дребни жълти плодове с костилка в центъра.

Цветчетата на мушмулата са бели или бледорозови. Плодовете са кръгли и мъхести, а на цвят варират от червеникави до тъмнокафяви. 

Дървото е издръжливо и рядко бива нападано от вредители.

 

В историята

Мушмулата е култивирана още в Римската империя. Смята се, че родината на нейния див вариант е югоизточната част на Балканите и части от Мала Азия. В България се е отглеждала предимно в черноморския регион, но може да вирее и в други краища на страната.

Около 17. век мушмулата е започнала да губи популярността си и в момента се отглежда и консумира рядко. Мушмулите са били важна овощна култура през вековете, тъй като са от малкото плодове, които консумираме през късната есен и зимата.

За мушмули споменават много класически автори – Шекспир, Чосър, Рабле, Сервантес, Томас Декър. Обикновено се използват като символ на гнилота и упадък. Тази неприятна асоциация се дължи на външния вид на зрялата мушмула, която прилича на изгнил плод.

 

Как се берат мушмули?

 

мушмули

 

Мушмулата е готова за бране между октомври и ноември. Плодовете не бива да се ядат веднага, тъй като вкусът им не е особено приятен. Ще забележим, че са лесни за откъсване от дървото.

 

Кога и как се ядат мушмули?

Мушмулата е годна за хапване, когато е мека, а вътрешността е с кафяв цвят. Докато са на дървото, плодовете обикновено остават твърди и трябва да мине период от време, след като сме ги откъснали. Препоръчва се да се съхраняват на сухо и хладно място с отвора нагоре.

Когато плодът е готов за консумация, външната му обвивка се сбръчква и някои хора може да сметнат вкусните зрели плодове за развалени. Хубаво е да обелим мушмулата преди да ядем, тъй като кората не е ядлива.

Може да хапваме мушмулите сурови, на сладко или мармалад, както и в някои готвени ястия.

 

Хранителни стойности на мушмулите

 

мушмули

 

Плодовете на мушмулата съдържат някои витамини и минерали, които могат да предложат ползи за здравето ни – витамин Ц, мед, желязо, калий, магнезий.

В 100 г сурови зрели мушмули откриваме:

 • 43 калории
 • <1 г белтъчини
 • 11 г въглехидрати
 • 0 г мазнини

 

 

Ползи от консумацията им

Въпреки че не са особено богати на витамини и минерали, мушмулите имат допълнителни свойства, които може да укрепят здравето ни.

Лекува запек

Мушмулите са познато слабително средство и са се използвали с тази цел в традиционнатта медицина на много народи. През Средновековието са употребявани за всякакъв вид стомашни проблеми и нарушения. Действат добре при подут стомах и обща неразположеност.

Наличието на пектин в плодовете подобрява здравето на чревния тракт и улеснява движението на храната.

Укрепване на сърдечно-съдовата система

 

мушмули

 

Мушмулите са често използвани в традиционната медицина за лекуване на високо кръвно налягане и учестен пулс. Тъй като не взаимодействат с медикаменти, можем да хапваме тези плодове заедно с лекарствата за високо кръвно.

Помага за създаването на клетъчна тъкан

Мушмулите съдържат антиоксиданти, които насърчават производството на нови клетъчни структури. Тези процеси са важни за цялото тяло, но най-вече при възстановяване от заболяване или нараняване. Антиоксидантите помагат на общото здраве и предотвратяват хроничните заболявания.

 

Противопоказания

Мушмулата не съдържа съставки, които могат да ни навредят и са подходящи за хапване от малки и големи. Някои хора са алергични към тези плодове и не трябва да ги консумират.

 

Как да си направим сладко от мушмули?

 

мушмули

 

Сладкото от мушмули обикновено става желирано, тъй като в плода се съдържа голямо количество пектин. 

 

Време за подготовка Време за готвене Порции Хранителни стойности за 100 г
10 минути 60 минути 3 буркана по 220 мл

53 калории, 14 г нетни въглехидрати, 1 г белтъчини

 

Нужни продукти:

 • 1 кг мушмули
 • 8 ч. л. стевиола сироп
 • 1 лимон
 • Подходящи буркани и капачки

 

Начин на приготвяне:

 1. Измивате мушмулите, нарязвате ги и премахвате костилките.
 2. В тенджера слагате плодовете, стевиолата и сока от лимона.
 3. На слаб огън готвите сместа за 30 минути, като разбърквате често.
 4. Сваляте от котлона и пасирате.
 5. Връщате на слаб огън за още 30 минути.
 6. Горещото сладко се изсипва в бурканите, като оставяте 1-2 см разстояние между сладкото и капака.
 7. Затваряте бурканите и обръщате с капачките надолу за 15 минути.

 

Сладко от мушмули може да се хапва самостоятелно, с хляб, с извара и плодове. Запечени мушмули или сладкото от тях е чудесно допълнение към свинско или патешко месо.

Съвет: Може да се добави стевиола с допълнителен вкус за по-интересен резултат. Подходяща комбинация е стевиола сироп с ванилия, вишна, портокал. 

Заключение

Мушмулата е загубила популярността си преди много време, но все още се намират дървета в някои дворове. Тя носи ползи за здравето, но най-вече е вкусна и подходяща за консумация по различни начини.

 

Какво са мушмулите?

Те са дребни плодове, който растат на ниско дърво. Берат се между октомври и ноември и може да се хапват през цялата зима. Растението се открива в няколко разновидности.

Как се ядат?

След като се наберат, мушмулите трябва да престоят на хладно място, докато узреят. Познаваме, че са годни за консумация по набръчканата тъмна обвивка и мекотата на плодовете. Зрялата мушмула често изглежда изгнила, но всъщност не е.

За какво помагат?

Имат различни ползи за организма и в традиционната медицина са се използвали за стомашни неразположения. Набавят антиоксиданти на тялото и укрепват здравето на сърдечно-съдовата система.

Има ли противопоказания консумацията им?

Възможно е да имаме алергия към мушмули, но ако нямаме отрицателна реакция, мушмулите могат да се хапват безопасно от малки и големи.

Публикувана: 14 ноември 2023 в 17:36 | Категория: Хранене и видове храни