Мушмули – вкусен, но забравен плод
В историята
Мушмулата е култивирана още в Римската империя. Смята се, че родината на нейния див вариант е югоизточната част на Балканите и части от Мала Азия. В България се е отглеждала предимно в черноморския регион, но може да вирее и в други краища на страната. Около 17. век мушмулата е започнала да губи популярността си и в момента се отглежда и консумира рядко. Мушмулите са били важна овощна култура през вековете, тъй като са от малкото плодове, които консумираме през късната есен и зимата. За мушмули споменават много класически автори – Шекспир, Чосър, Рабле, Сервантес, Томас Декър. Обикновено се използват като символ на гнилота и упадък. Тази неприятна асоциация се дължи на външния вид на зрялата мушмула, която прилича на изгнил плод.Как се берат мушмули?
Кога и как се ядат мушмули?
Мушмулата е годна за хапване, когато е мека, а вътрешността е с кафяв цвят. Докато са на дървото, плодовете обикновено остават твърди и трябва да мине период от време, след като сме ги откъснали. Препоръчва се да се съхраняват на сухо и хладно място с отвора нагоре. Когато плодът е готов за консумация, външната му обвивка се сбръчква и някои хора може да сметнат вкусните зрели плодове за развалени. Хубаво е да обелим мушмулата преди да ядем, тъй като кората не е ядлива.Може да хапваме мушмулите сурови, на сладко или мармалад, както и в някои готвени ястия.
Хранителни стойности на мушмулите
- 43 калории
- <1 г белтъчини
- 11 г въглехидрати
- 0 г мазнини
Ползи от консумацията им
Въпреки че не са особено богати на витамини и минерали, мушмулите имат допълнителни свойства, които може да укрепят здравето ни.Лекува запек
Мушмулите са познато слабително средство и са се използвали с тази цел в традиционнатта медицина на много народи. През Средновековието са употребявани за всякакъв вид стомашни проблеми и нарушения. Действат добре при подут стомах и обща неразположеност.Наличието на пектин в плодовете подобрява здравето на чревния тракт и улеснява движението на храната.
Укрепване на сърдечно-съдовата система
Помага за създаването на клетъчна тъкан
Мушмулите съдържат антиоксиданти, които насърчават производството на нови клетъчни структури. Тези процеси са важни за цялото тяло, но най-вече при възстановяване от заболяване или нараняване. Антиоксидантите помагат на общото здраве и предотвратяват хроничните заболявания.Противопоказания
Мушмулата не съдържа съставки, които могат да ни навредят и са подходящи за хапване от малки и големи. Някои хора са алергични към тези плодове и не трябва да ги консумират.Как да си направим сладко от мушмули?
Време за подготовка | Време за готвене | Порции | Хранителни стойности за 100 г |
---|---|---|---|
10 минути | 60 минути | 3 буркана по 220 мл | 53 калории, 14 г нетни въглехидрати, 1 г белтъчини |
- 1 кг мушмули
- 8 ч. л. стевиола сироп
- 1 лимон
- Подходящи буркани и капачки
- Измивате мушмулите, нарязвате ги и премахвате костилките.
- В тенджера слагате плодовете, стевиолата и сока от лимона.
- На слаб огън готвите сместа за 30 минути, като разбърквате често.
- Сваляте от котлона и пасирате.
- Връщате на слаб огън за още 30 минути.
- Горещото сладко се изсипва в бурканите, като оставяте 1-2 см разстояние между сладкото и капака.
- Затваряте бурканите и обръщате с капачките надолу за 15 минути.
Заключение
Мушмулата е загубила популярността си преди много време, но все още се намират дървета в някои дворове. Тя носи ползи за здравето, но най-вече е вкусна и подходяща за консумация по различни начини.Често задавани въпроси
Какво са мушмулите?
Те са дребни плодове, който растат на ниско дърво. Берат се между октомври и ноември и може да се хапват през цялата зима. Растението се открива в няколко разновидности.
Как се ядат?
След като се наберат, мушмулите трябва да престоят на хладно място, докато узреят. Познаваме, че са годни за консумация по набръчканата тъмна обвивка и мекотата на плодовете. Зрялата мушмула често изглежда изгнила, но всъщност не е.
За какво помагат?
Имат различни ползи за организма и в традиционната медицина са се използвали за стомашни неразположения. Набавят антиоксиданти на тялото и укрепват здравето на сърдечно-съдовата система.
Има ли противопоказания консумацията им?
Възможно е да имаме алергия към мушмули, но ако нямаме отрицателна реакция, мушмулите могат да се хапват безопасно от малки и големи.
Източници
- Topal, F., et al. Polyphenol Contents and Antioxidant Properties of Medlar (Mespilus germanica L.), Research Gate Jan 2011
- Rop, O., et al. Effect of Five Different Stages of Ripening on Chemical Compounds in Medlar (Mespilus germanica L.), MDPI, Molecules 2011, 16(1), 74-91, 2010
- Safari, M. & Ahmady-Asbchin, S.. Evaluation of antioxidant and antibacterial activities of methanolic extract of medlar (Mespilus germanica L.) leaves, Taylor & Francis Online, Pages 372-378, Published online Feb 2019
Свързани публикации
Представяме ви шизандра, известна като "плод на петте вкуса" и с това, че подхранва и "трите съкровища" в китайската медицина.
Кои са популярните екзотични плодове и с какво е полезна консумацията им, ще разгледаме в статия по темата.
Запекът е състояние, при което отделянето на отпадните твърди вещества от храносмилателната система, т.е. дефекацията, е забавена. При