Мушмули – вкусен, но забравен плод

Обновена: 20.05.2024|
Мушмули.

Мушмулата е дребен кръгъл плод, който в наши дни най-често е пренебрегван. Отглежда се и в България и може да донесе ползи за здравето ни, както и да ни даде нови кулинарни идеи. 

Стволът е грапав, а короната е силно разклонена и клоните растат нагъсто. Няколко дървета мушмула, засадени близо едно до друго, могат да се използват за висок жив плет.

zdrav sun 400
probiotik 600
zdrav sun 400
probiotik 600

Растенията не са капризни. Мушмули растат еднакво добре на слънце и на частична сянка, приема почти всеки вид почва. Силни ветрове обаче могат да забавят растежа и да я наранят.

Дивата разновидност е по-ниска и прилича повече на храст, за разлика от култивираното дърво. Съществува и сорт, наречен „японски мушмули“, но той е по-далечен братовчед на тези, които ние познаваме. Тя има дребни жълти плодове с костилка в центъра.

В историята

Мушмулата е култивирана още в Римската империя. Смята се, че родината на нейния див вариант е югоизточната част на Балканите и части от Мала Азия. В България се е отглеждала предимно в черноморския регион, но може да вирее и в други краища на страната. Около 17. век мушмулата е започнала да губи популярността си и в момента се отглежда и консумира рядко. Мушмулите са били важна овощна култура през вековете, тъй като са от малкото плодове, които консумираме през късната есен и зимата.

За мушмули споменават много класически автори – Шекспир, Чосър, Рабле, Сервантес, Томас Декър. Обикновено се използват като символ на гнилота и упадък. Тази неприятна асоциация се дължи на външния вид на зрялата мушмула, която прилича на изгнил плод.

Как се берат мушмули?

 

мушмули

 

Мушмулата е готова за бране между октомври и ноември. Плодовете не бива да се ядат веднага, тъй като вкусът им не е особено приятен. Ще забележим, че са лесни за откъсване от дървото.

Кога и как се ядат мушмули?

Мушмулата е годна за хапване, когато е мека, а вътрешността е с кафяв цвят. Докато са на дървото, плодовете обикновено остават твърди и трябва да мине период от време, след като сме ги откъснали. Препоръчва се да се съхраняват на сухо и хладно място с отвора нагоре.

Когато плодът е готов за консумация, външната му обвивка се сбръчква и някои хора може да сметнат вкусните зрели плодове за развалени. Хубаво е да обелим мушмулата преди да ядем, тъй като кората не е ядлива.

Може да хапваме мушмулите сурови, на сладко или мармалад, както и в някои готвени ястия.

Хранителни стойности на мушмулите

 

мушмули

 

Плодовете на мушмулата съдържат някои витамини и минерали, които могат да предложат ползи за здравето ни – витамин Ц, мед, желязо, калий, магнезий.

В 100 г сурови зрели мушмули откриваме:

 • 43 калории
 • <1 г белтъчини
 • 11 г въглехидрати
 • 0 г мазнини

 

Ползи от консумацията им

Въпреки че не са особено богати на витамини и минерали, мушмулите имат допълнителни свойства, които може да укрепят здравето ни.

Лекува запек

Мушмулите са познато слабително средство и са се използвали с тази цел в традиционнатта медицина на много народи. През Средновековието са употребявани за всякакъв вид стомашни проблеми и нарушения. Действат добре при подут стомах и обща неразположеност.

Наличието на пектин в плодовете подобрява здравето на чревния тракт и улеснява движението на храната.

Укрепване на сърдечно-съдовата система

 

мушмули

 

Мушмулите са често използвани в традиционната медицина за лекуване на високо кръвно налягане и учестен пулс. Тъй като не взаимодействат с медикаменти, можем да хапваме тези плодове заедно с лекарствата за високо кръвно.

Помага за създаването на клетъчна тъкан

Мушмулите съдържат антиоксиданти, които насърчават производството на нови клетъчни структури. Тези процеси са важни за цялото тяло, но най-вече при възстановяване от заболяване или нараняване. Антиоксидантите помагат на общото здраве и предотвратяват хроничните заболявания.

 

Противопоказания

Мушмулата не съдържа съставки, които могат да ни навредят и са подходящи за хапване от малки и големи. Някои хора са алергични към тези плодове и не трябва да ги консумират.

 

Как да си направим сладко от мушмули?

 

мушмули

 

Сладкото от мушмули обикновено става желирано, тъй като в плода се съдържа голямо количество пектин. 

 

Време за подготовка Време за готвене Порции Хранителни стойности за 100 г
10 минути 60 минути 3 буркана по 220 мл

53 калории, 14 г нетни въглехидрати, 1 г белтъчини

 

Нужни продукти:

 • 1 кг мушмули
 • 8 ч. л. стевиола сироп
 • 1 лимон
 • Подходящи буркани и капачки

 

Начин на приготвяне:

 1. Измивате мушмулите, нарязвате ги и премахвате костилките.
 2. В тенджера слагате плодовете, стевиолата и сока от лимона.
 3. На слаб огън готвите сместа за 30 минути, като разбърквате често.
 4. Сваляте от котлона и пасирате.
 5. Връщате на слаб огън за още 30 минути.
 6. Горещото сладко се изсипва в бурканите, като оставяте 1-2 см разстояние между сладкото и капака.
 7. Затваряте бурканите и обръщате с капачките надолу за 15 минути.

 

Сладко от мушмули може да се хапва самостоятелно, с хляб, с извара и плодове. Запечени мушмули или сладкото от тях е чудесно допълнение към свинско или патешко месо.

Съвет: Може да се добави стевиола с допълнителен вкус за по-интересен резултат. Подходяща комбинация е стевиола сироп с ванилия, вишна, портокал.

Заключение

Мушмулата е загубила популярността си преди много време, но все още се намират дървета в някои дворове. Тя носи ползи за здравето, но най-вече е вкусна и подходяща за консумация по различни начини.

 

Често задавани въпроси

Какво са мушмулите?

Те са дребни плодове, който растат на ниско дърво. Берат се между октомври и ноември и може да се хапват през цялата зима. Растението се открива в няколко разновидности.

Как се ядат?

След като се наберат, мушмулите трябва да престоят на хладно място, докато узреят. Познаваме, че са годни за консумация по набръчканата тъмна обвивка и мекотата на плодовете. Зрялата мушмула често изглежда изгнила, но всъщност не е.

За какво помагат?

Имат различни ползи за организма и в традиционната медицина са се използвали за стомашни неразположения. Набавят антиоксиданти на тялото и укрепват здравето на сърдечно-съдовата система.

Има ли противопоказания консумацията им?

Възможно е да имаме алергия към мушмули, но ако нямаме отрицателна реакция, мушмулите могат да се хапват безопасно от малки и големи.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 14.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 20 май 2024 в 17:46 | Публикувана: 14 ноември 2023 в 17:36 | Категория: Хранене и видове храни