Мушмулата е дребен кръгъл плод, който в наши дни най-често е пренебрегван. Отглежда се и в България и може да донесе ползи за здравето ни, както и да ни даде нови кулинарни идеи.
Какво представлява мушмулата?
Мушмулите, с латинско название Mespilus germanica, са плодовете на широколистно растение, наподобяващо храст или ниско дърво. То може да достигне до 8 метра височина. Стволът е грапав, а короната е силно разклонена и клоните растат нагъсто. Няколко дървета мушмула, засадени близо едно до друго, могат да се използват за висок жив плет.
Мушмулата не е капризно растение. Расте еднакво добре на слънце и на частична сянка, приема почти всеки вид почва. Силни ветрове обаче могат да забавят растежа и да я наранят.
Дивата разновидност е по-ниска и прилича повече на храст, за разлика от култивираното дърво. Съществува и сорт, наречен „японски мушмули“, но той е по-далечен братовчед на тези, които ние познаваме. Тя има дребни жълти плодове с костилка в центъра.
Цветчетата на мушмулата са бели или бледорозови. Плодовете са кръгли и мъхести, а на цвят варират от червеникави до тъмнокафяви.
Дървото е издръжливо и рядко бива нападано от вредители.
В историята
Мушмулата е култивирана още в Римската империя. Смята се, че родината на нейния див вариант е югоизточната част на Балканите и части от Мала Азия. В България се е отглеждала предимно в черноморския регион, но може да вирее и в други краища на страната.
Около 17. век мушмулата е започнала да губи популярността си и в момента се отглежда и консумира рядко. Мушмулите са били важна овощна култура през вековете, тъй като са от малкото плодове, които консумираме през късната есен и зимата.
За мушмули споменават много класически автори – Шекспир, Чосър, Рабле, Сервантес, Томас Декър. Обикновено се използват като символ на гнилота и упадък. Тази неприятна асоциация се дължи на външния вид на зрялата мушмула, която прилича на изгнил плод.
Как се берат мушмули?
Мушмулата е готова за бране между октомври и ноември. Плодовете не бива да се ядат веднага, тъй като вкусът им не е особено приятен. Ще забележим, че са лесни за откъсване от дървото.
Кога и как се ядат мушмули?
Мушмулата е годна за хапване, когато е мека, а вътрешността е с кафяв цвят. Докато са на дървото, плодовете обикновено остават твърди и трябва да мине период от време, след като сме ги откъснали. Препоръчва се да се съхраняват на сухо и хладно място с отвора нагоре.
Когато плодът е готов за консумация, външната му обвивка се сбръчква и някои хора може да сметнат вкусните зрели плодове за развалени. Хубаво е да обелим мушмулата преди да ядем, тъй като кората не е ядлива.
Може да хапваме мушмулите сурови, на сладко или мармалад, както и в някои готвени ястия.
Хранителни стойности на мушмулите
Плодовете на мушмулата съдържат някои витамини и минерали, които могат да предложат ползи за здравето ни – витамин Ц, мед, желязо, калий, магнезий.
В 100 г сурови зрели мушмули откриваме:
- 43 калории
- <1 г белтъчини
- 11 г въглехидрати
- 0 г мазнини
Ползи от консумацията им
Въпреки че не са особено богати на витамини и минерали, мушмулите имат допълнителни свойства, които може да укрепят здравето ни.
Лекува запек
Мушмулите са познато слабително средство и са се използвали с тази цел в традиционнатта медицина на много народи. През Средновековието са употребявани за всякакъв вид стомашни проблеми и нарушения. Действат добре при подут стомах и обща неразположеност.
Наличието на пектин в плодовете подобрява здравето на чревния тракт и улеснява движението на храната.
Укрепване на сърдечно-съдовата система
Мушмулите са често използвани в традиционната медицина за лекуване на високо кръвно налягане и учестен пулс. Тъй като не взаимодействат с медикаменти, можем да хапваме тези плодове заедно с лекарствата за високо кръвно.
Помага за създаването на клетъчна тъкан
Мушмулите съдържат антиоксиданти, които насърчават производството на нови клетъчни структури. Тези процеси са важни за цялото тяло, но най-вече при възстановяване от заболяване или нараняване. Антиоксидантите помагат на общото здраве и предотвратяват хроничните заболявания.
Противопоказания
Мушмулата не съдържа съставки, които могат да ни навредят и са подходящи за хапване от малки и големи. Някои хора са алергични към тези плодове и не трябва да ги консумират.
Как да си направим сладко от мушмули?
Сладкото от мушмули обикновено става желирано, тъй като в плода се съдържа голямо количество пектин.
Време за подготовка | Време за готвене | Порции | Хранителни стойности за 100 г |
---|---|---|---|
10 минути | 60 минути | 3 буркана по 220 мл | 53 калории, 14 г нетни въглехидрати, 1 г белтъчини |
Нужни продукти:
- 1 кг мушмули
- 8 ч. л. стевиола сироп
- 1 лимон
- Подходящи буркани и капачки
Начин на приготвяне:
- Измивате мушмулите, нарязвате ги и премахвате костилките.
- В тенджера слагате плодовете, стевиолата и сока от лимона.
- На слаб огън готвите сместа за 30 минути, като разбърквате често.
- Сваляте от котлона и пасирате.
- Връщате на слаб огън за още 30 минути.
- Горещото сладко се изсипва в бурканите, като оставяте 1-2 см разстояние между сладкото и капака.
- Затваряте бурканите и обръщате с капачките надолу за 15 минути.
Сладко от мушмули може да се хапва самостоятелно, с хляб, с извара и плодове. Запечени мушмули или сладкото от тях е чудесно допълнение към свинско или патешко месо.
Съвет: Може да се добави стевиола с допълнителен вкус за по-интересен резултат. Подходяща комбинация е стевиола сироп с ванилия, вишна, портокал.
Заключение
Мушмулата е загубила популярността си преди много време, но все още се намират дървета в някои дворове. Тя носи ползи за здравето, но най-вече е вкусна и подходяща за консумация по различни начини.
Какво са мушмулите?
Те са дребни плодове, който растат на ниско дърво. Берат се между октомври и ноември и може да се хапват през цялата зима. Растението се открива в няколко разновидности.
Как се ядат?
След като се наберат, мушмулите трябва да престоят на хладно място, докато узреят. Познаваме, че са годни за консумация по набръчканата тъмна обвивка и мекотата на плодовете. Зрялата мушмула често изглежда изгнила, но всъщност не е.
За какво помагат?
Имат различни ползи за организма и в традиционната медицина са се използвали за стомашни неразположения. Набавят антиоксиданти на тялото и укрепват здравето на сърдечно-съдовата система.
Има ли противопоказания консумацията им?
Възможно е да имаме алергия към мушмули, но ако нямаме отрицателна реакция, мушмулите могат да се хапват безопасно от малки и големи.
Оставете коментар