Мумио (шилажит) – загадъчен планински лечител

Обновена: 29.03.2024|

Днес ще разгледаме един изключително ценен природен лек. Той се формира изключително бавно – в продължение на векове, и само в райони с висока надморска височина.

 

Мумио – същност и формиране

Мумио, познат още като шилажит, е сложно органично вещество, което се използва от векове в системите на традиционната медицина като Аюрведа, Сиддха и Унани. То се образува естествено в планинските райони, особено в Хималаите, и в планините Алтай, Кавказ и Памир.

Представлява лепкава, подобна на катран смола, която изтича от пукнатини в скалите, особено в райони с голяма надморска височина. Обикновено варира на цвят от тъмнокафяво до черно и има отчетлива земна миризма.

magnezii 01 400
calc magn 600

Формира се в продължение на векове от разлагането на растителна материя (растения, билки и друга растителност) при екстремно налягане и температура. Когато органичната материя се разлага, тя освобождава различни органични съединения, минерали и микроелементи в околната среда. С течение на времето те се натрупват и се минерализират, образувайки плътна и богата на хранителни вещества маса.

magnezii 01 400
calc magn 600

В крайна сметка мумиото се просмуква от пукнатини в скалите, образувайки смолисти отлагания на повърхността с отчетлив мирис и вкус. Събира се ръчно от тези природни образувания.

 

Какво съдържа?

Шилажит е съставен от сложна смес от органични и неорганични съединения. Съдържа високи нива на фулвинова и хуманова киселина, дибензо-алфа-пирони, хумини и други биоактивни вещества. Тези компоненти допринасят за неговите отличителни свойства и потенциални ползи за здравето.

Освен това е богат на минерали и микроелементи като калций, магнезий, калий, желязо, цинк, мед, манган, селен и други. Минералният му състав може да варира в зависимост от географското местоположение и условията на околната среда, където се намира.

Една от уникалните характеристики на мумио е способността му да повишава бионаличността на други хранителни вещества. Това се дължи на фулвинова киселина – един от основните му компоненти.

Изследване от 2009 г. показва, че ефектът на CoQ10 (коензим Q10) може да бъде увеличен с 29% само с добаване на шилажит.
 
Смята се, че действието на самото мумио може да бъде подобрено чрез прибавяне на малки количества от синергичните билки ашваганда и амалаки.

 

Приложения

 

Мумио, шилажит.

 

Мумио има различни практически приложения и употреби. Често се използва в козметични продукти като например кремове, серуми и маски, предназначени да овлажняват кожата, да намаляват появата на бръчки и фини линии и да насърчават цялостното здраве на кожата.

Може да го срещнете и в продукти за грижа за косата като шампоани, балсами и маски за коса. Смята се, че подхранва скалпа, укрепва космените фоликули и подобрява външния вид и структурата на косата.

Мумио се използва за подобряване на цялостното здраве на организма, както и за специфични здравословни цели.

В този случай може да се консумира под формата на:

  • Капсули или таблетки.
  • На прах, като може да се смеси с вода, сок, чай, смути или други напитки за консумация.
  • Течен екстракт. Той е концентриран, затова също се добавя към течности.
  • В суровата форма на смола. Може да се разтвори в топла вода или билков чай и да се консумира през устата.

 

Интересен факт е, че мумио се използва като фуражна добавка за добитък и птици. Някои изследвания показват, че неговата употреба може да подобри здравето, растежа и продуктивността на животните, както и качеството на животински продукти като мляко и яйца. В селското стопанство мумио влиза в употреба за подобряване качеството на почвата и забързване растежа на растенията.

 

Ползи

 

Мумио - добавка.

 

Мумио има множество здравословни предимства, на които ще обърнем внимание.

Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

Мощните антиоксиданти фулвинова и хуминова киселина помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали в тялото. Противовъзпалителните свойства, които има, са важни за намаляване на възпалението и отока в тялото.

Тези два фактора са причината шилажит да е от такова значение за предотвратяване на различни здравословни проблеми като артрит, сърдечно-съдови и автоимунни заболявания.

Енергия и издръжливост

Смята се за енергизиращо вещество, затова традиционно се използва за повишаване на енергийните нива, подобряване на издръжливостта и преборване на умората.

Добавките с мумио се използват от спортисти и фитнес ентусиасти за подобрено физическото представяне, издръжливост и възстановяване.

Когнитивни ползи

Друга негова полза е свързана с подпомагане на когнитивната функция и умствената яснота. Смята се, че подобрява паметта, концентрацията и цялостното здраве на мозъка, както и има потенциала да предпази от свързания с възрастта когнитивен спад и невродегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер.

Приписват му се и адаптогени свойства, така че може да се използва и с цел намаляване на стреса.

Здрава кожа и коса

Както вече споменахме, мумио понякога се прилага локално, за да подпомогне състоянието на кожата и косата. Има подмладяващи свойства, като се твърди, че може да забави процеса на стареене и да стимулира дълголетието. Освен това действа овлажняващо.

Имунна подкрепа

Може да послужи също за подкрепа на имунната система и повишаване на естествените защитни сили на организма срещу инфекции и болести.

Здрави кости и стави

Мумио е полезен за поддържане здравето и мобилността на опорно-двигателния апарат, като се използва за укрепване на костите, намаляване на възпалението и облекчаване на болките и сковаността на ставите.

Храносмилателно здраве

Използва се за насърчаване на стомашно-чревното здраве, като може да помогне за облекчаване на храносмилателния дискомфорт и поддържане на цялостната храносмилателна функция.

Либидо и сексуално здраве

Има дълга история на употреба като афродизиак и средство за подобряване на плодовитостта.

Смята се, че засилва либидото и подобрява сексуалната активност и репродуктивното здраве както при мъжете, така и при жените.

Детоксикация

Смята се, че мумиото може да подпомогне естествените процеси на детоксикация на тялото и да се използва за прочистване на тялото от токсини и примеси.

 

Противопоказания

 

Мумио - ползи.

 

Някои хора може да са алергични към мумио или неговите компоненти. Ако имате известни алергии към вещества, които се съдържат в него, като например растителни смоли или минерали, трябва да избягвате употребата му.

Мумиото съдържа значителни количества желязо и други минерали, затова хората с претоварване с желязо (хемохроматоза) трябва да го избягват, за да не влошат състоянието си.

Веществото може да взаимодейства с:

  • Разредители на кръвта
  • Лекарства за диабет
  • Лекарства, които се метаболизират от черния дроб

 

Ако приемате такива, шилажитът може да повлияе на тяхното усвояване и ефективност, затова е важно да се консултирате със здравен специалист. При хора със съпътстващи здравословни проблеми като бъбречни, чернодробни или автоимунни заболявания също трябва да бъде взето под внимание лекарско мнение, преди да се започне консумиране на мумио.

Бременни или кърмещи жени трябва да избягват употреба, защото няма изследвания, които да показват неговата безопасност в тези периоди. Възможно е да съдържа определени съединения, които потенциално могат да бъдат вредни за развиващия се плод или бебе.

 

Заключение

Мумио е почитан от дълги времена в различните системи на традиционната медицина като Аюрведа, Сиддха и Унани. Смята се за подмладяващо и енергизиращо вещество с широк спектър от ползи като повишена енергия и либидо, подобрена имунна функция, когнитивна подкрепа и др.

Какво е мумио?

Това сложно, органично вещество се използва от векове в системите на традиционната медицина като Аюрведа, Сиддха и Унани.

Къде се образува?

Образува се естествено в планинските райони, особено в Хималаите, и в планините Алтай, Кавказ и Памир.

За какво помага?

Действа за повишаване на енергията и либидото, подобряване на имунната функция, осигуряване на когнитивна подкрепа, поддържане на здрава кожа и коса и др.

Категории: Билки|Публикувана: 29.03.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 29 март 2024 в 10:33 | Категория: Билки