Хороскоп – как се построява?

Обновена: 29.01.2024|
Хороскоп, построяване.

Интересът към астрологията и хороскопа се вижда през цялата ни история, от древни времена до ден днешен. В миналото е наричана „царицата на науките“ и е била от изключително значение.

Думата хороскоп произлиза от гръцкото ōra и scopos, означаващи „време“ и „наблюдател“.

Хороскопът е интерпретация на диаграма, която описва положенията на планетите спрямо зодиакалните съзвездия, чувствителните точки и астрологичните аспекти в точно определен момент от времето.

 

Хороскоп – какво представлява?

За древните небесните тела не са били просто едни гигантски безжизнени топки газ или лед, а свръхсъзнателни и могъщи сили, които имат власт над съдбите на хората.

Те вярвали, че в живота всичко се случва в перфектна математическа хармония в точното време по Волята на Единния, а седемте класически планети са седемте Архангела, седящи около трона му, които следят за това, което става на Земята.

От създадени за тази цел специални кули античните астролози наблюдавали звездите и движението на планетарните тела, като ги отбелязвали върху глинени плочки.

За да разберат каква съдба е предначертана на даден човек или събитие, астролозите съставяли неговия хороскоп.

Хороскопът отразява проекцията на небесните тела на определени сектори за определен период от време.

Хороскопът е диаграма, която отчита положението на Слънцето, Луната и планетите спрямо съзвездията от определено географско местоположение в точно определен час, от перспективата на Земята (геоцентричен модел).

Благодарение на това, което се случва на небето, астролозите разбирали какво ще се случи и на Земята, защото един от херметичните закони гласи, че „каквото е горе, такова е и долу“.

Никой не може да каже с точност откъде и кога произлиза астрологичното знание. Според повечето философи, то идва от най-древното и основополагащо духовно учение – херметичното.

Херметичното учение е предадено от една мистична и загадъчна фигура от древността – Хермес Трисмегист, велик и в трите свята – физическия, духовния и божествения.

Казват, че той е дал седемте ключа, които отключват мистериите на Вселената и един от тези ключове е астрологията.

 

Как се построява хороскоп?

 

хороскоп, построяване, видове

 

От координатите на дадено място се намира точката, където се пресича географския меридиан и паралел. Вторият важен фактор е времето, като съществува няколко вида време – местно, гринуичко и сидерично (звездно) време.

Първо се начертава окръжност с радиус 7 сантиметра, която се разделя на 12 равни сектора, където се поставят съзвездията, които са проектирани на еклиптиката. След това са нужни ефемиридите – таблиците с координатите на звездите и позициите на планетите за дадения момент.

По изчисленото сидерично време за рождения момент на даден човек или събитие и географските координати, се нанасят зодиакалните съзвездия върху върховете на домовете.

При космограмата няма домове, тъй като тя съдържа характеристиките на човек, които не се изменят нито с времето, нито при смяна на местожителството.

Домовете винаги започват от асцендента – точният градус на изгряващия знак в момента на раждане. Те могат да бъдат с различна големина.

След това се откриват положенията на Слънцето, Луната и планетите в зодиакалните съзвездия по градусите на сидеричното време на този ден.

Правят се и допълнителни изчисления за положението на Слънцето, Луната и планетите в съзвездията за този момент, на базата на местното време.

За да се състави хороскоп, на астролозите в миналото е отнемало месеци работа и изчисления.

В днешно време това се случва за секунди, чрез математически алгоритми по електронен път. В западната астрология най-често се използва системата Плацидус и Тропическия зодиак (при него не се отчита прецесията).

Ъгловите домове (асцендент, десцендент, медиум и имум цели) са с по-дебела линия. Хоризонталната (АСЦ и ДСЦ) се нарича линията на Хоризонта, а вертикалната (ИЦ и МЦ) се нарича линията на Меридиана.

Освен Слънцето, Луната, планетите, някои астероиди, както и техните аспекти, при интерпретацията на така построения хороскоп, под внимание се взимат чувствителните точки, сред които лунните възли, Лилит (черната луна), вертекс и локус фортуна.

 

Видове хороскоп

 

хороскоп, построяване, видове

 

Астрологията е наука, която е развита в много направления, като това познание се е преплитало и изменяло от всяка култура. Чрез астрологията може да се правят прогнози за вероятни събития за ден, месец, година или по-дълги периоди, но освен това има и други ползи от нея.

Натален хороскоп

Това е интерпретацията на наталната карта. Тя е като фотографска карта на звездното небе от определено географско място в момента на раждането на даден човек. Опитните астролози могат да четат този хороскоп като отворена книга.

В миналото е било много важно, когато се роди едно дете, звездобройците да предскажат съдбата му на базата на неговата натална карта.

В нея се съдържа подробна информация за характера на личността, силни и слаби страни и какъв е житейският й път.

Тя може да бъде изключително полезна за хората, които желаят искрено да работят върху себе си, защото звездите само ни подбуждат, към определени действия и ни накланят в определена посока, но ние сме тези, които решаваме.

Кармичен хороскоп

По същество целият ни натал е кармата ни, като с помощта на този раздел от астрологията може да се разкриват кармичните възли и начините за решаване на проблемите на въплъщението.

Най-важните кармични сигнификатори в хороскопа са Северният и Южният лунни възли, Сатурн, транссатурновите ретроградните планети (особено Плутон), астероидът Хирон, черната луна (Лилит), точката вертекс, тао-квадратури, планети в анарета (критичните градуси) и интерсептираните знаци (заключени в домовете).

Прогресивен хороскоп

Чрез метода на прогресиите се правят прогнози за бъдещето. Прогресивната карта се базира на наталната и показва еволюционния път на човека.

Прогресираните диаграми се изчисляват по формула, която придвижва наталната карта напред в бъдещето, като всеки ден след раждането се равнява на една година живот. Например 30-ят ден след раждането е 30-та годишнина.

Местен хороскоп

При построяването на рождения хороскоп, важен фактор за основните тенденции на човек е мястото, където се намира. При смяна на местожителството се променят и географските координати, при което натала започва да си взаимодейства с енергията на новото място.

Методът на релокационния анализ се прави, когато човек желае да открие по подходящо място за реализация на скрити потенциали в живота си, които са били блокирани от местожителството.

Синастричен хороскоп

Чрез него се прави анализ за съвместимост при партньорствата – интимни, семейни, роднински или делови. С помощта на синастричния анализ и съставянето на композитна карта може да се разбере повече за възможните проблеми и решения в една връзка, в зависимост от индивидуалните качества на участниците.

Медицински хороскоп

 

хороскоп, построяване, видове

 

Медицинската астрология е насочена към предотвратяването на болести, към които човек е предразположен. Чрез методите на този раздел може да се определи много точно физическото, психическото и емоционалното здраве на индивида, какво лечение и диета е подходящо, както и кога една хирургична интервенция ще е успешна.

Ведическата астрология ни учи на познанието за взаимосвързаността на всичко, тъй като енергиите на планетите и зодиакалните знаци са преплетени с нашите органи и чакри.

В миналото е било задължително лекарите да познават астрологията, като Хипократовата клетва е завършвала с това, че „всеки лекар трябва да познава звездите и да може да чете по тях“.

Домовете, които са най-свързани с възможни физически проблеми, са 6-ти, 8-ми и 12-ти дом. В най-общ план 6-ти дом показва потенциални заболявания, 8-ми дом е свързан с операции, смърт или изцеление, докато 12-ти дом представлява хоспитализация.

Хорарнен хороскоп

Чрез метода на хорарната астрология е възможно да се даде отговор на конкретно зададен въпрос за важно събитие. Например „Ще бъде ли успешен този бизнес?“ или „Кое от две работни места да избера?“.

Елективен хороскоп

Елективната астрология е подобна на хорарната, но чрез нея се дава информация за това кога е най-подходящото време да се осъществи дадено събитие, като например сключването на брак или стартирането на бизнес.

Мунданен хороскоп

Мунданната астрология е раздел, който се занимава със съдбата на цели народи и нации. Тя разглежда темите от световно значение и събития, които касаят всички ни. В нея Слънцето представя висшата власт, а Луната – народа.

Планетите също имат своята роля, както следва:

 • Меркурий – отговаря за образованието, пресата, средствата за масова информация.
 • Венера  – за социалния живот, изкуството и празненствата.
 • Марс – представя армията, въоръжените сили и военни конфликти.
 • Юпитер – за правосъдието, духовната и съдебната власт.
 • Сатурн – представя закона като фактор на ограничение, обществения ред, земеделието, политически фигури и правителството.
 • Уран – революции, неочаквани обрати в обществения ред, научни открития, технологии и астрологията.
 • Нептун  – представя духовните учения, алтруизма и духа на братството, инфекциозни епидемии, болници, санаториуми, фармацията, морета, океани и мореплаватели.
 • Плутон се отнася към тайни общества, шпиони, престъпници, ядрена енергия и оръжия за масово унищожение, скритите природни ресурси под земята, банки и световните финанси.

Какво представлява хороскопът?

Хороскопът е диаграма на звездното небе, чрез която могат да се правят различни анализи и прогнози.

Какво е нужно, за да се построи хороскоп?

За построяването на тази диаграма са нужни точен час, географски ширини и таблиците за положенията на планетите.

Какви видове хороскоп има?

Има различни видове хороскоп, като натален, синастричен, прогресивен, мунданен и други.

Категории: Астрология|Публикувана: 13.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. ДесИ 20.04.2023 at 10:53 - Отговор

  Чудесна статия! Благодаря!

Оставете коментар

Обновена: 29 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 13 април 2023 в 10:20 | Категория: Астрология